Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző 19.

Abu-Dzabi Nagydíj, Yas Marina

2015. november 28. - F1 Hierro

Ezen a hétvégén véget ér az idei világbajnokság, és ezzel sorozatunk is. A Yas Marina Circuit 2009 óta szerepel a versenynaptárban, ezalatt többször is volt szezonzáró ez a sajátos, nappal kezdődő és éjszaka befejeződő verseny. A világbajnoki címről két alkalommal döntött a futam: 2010-ben emlékezetes módon Sebastian Vettel javára Fernando Alonsóval, Mark Webberrel és Lewis Hamiltonnal szemben, tavaly pedig a Mercedes háziversenyében Hamilton javára Nico Rosberggel szemben. Idén már csak a levezetés szerepe jut a versenynek, amelynek rekordere három győzelemmel Vettel, Hamilton kétszer, Kimi Räikkönen egyszer tudta megnyerni. Illetve, ha Rosberg logikáját követjük, a tét a "mini-vb".

Hamilton

A 2009-es futamon McLaren–Mercedesszel élről indult, de fékhiba miatt kiesett. 2010-ben minimális matematikai esélye volt a világbajnoki címre, de egy percig sem állt úgy a futam, hogy ez realizálódhatott volna. A versenyen második lett. 2011-ben megnyerte a futamot. 2012-ben a benzinnyomás problémái miatt fel kellett adnia a versenyt. Tavalyelőtt Mercedesszel hetedik lett. Tavaly bajnokesélyesként érkezett a zárófutamra, és minden úgy alakult, hogy neki kedvezzen: a csapattárs Rosberg nullázott, míg ő maga megnyerte a futamot és ezzel második világbajnoki címét.

Ricciardo

2011-ben a HRT generátorának hibája miatt feladni kényszerült a versenyt. Toro Rossóval 2012-ben tizedik, tavalyelőtt 16. lett. Tavaly Red Bull-lal negyedik helyezést ért el, leggyorsabb kört futva.

Vettel

A Red Bull színeiben ő lett az első két itteni futam győztese. 2009-ben a világbajnokság második helyét szerezte meg, de a 2010-es győzelme volt igazán emlékezetes: a csapattárs Mark Webber és Alonso helyezésével együtt az első világbajnoki címet jelentette. 2011-ben viszont ez volt az év egyetlen versenye, ahol kiesett, defekt miatt. 2012-ben az időmérő végén adódtak gondok: nem maradt elég benzine, ezért megfosztották harmadik rajthelyétől, a rajtrács végéről kellett volna indulnia. Csapata inkább változtatott a beállításokon, emiatt a bokszutcából rajtolhatott. A futamon sikerült feljönnie a harmadik helyre, amivel őrizte előnyét a világbajnokság élén. Tavalyelőtt már világbajnokként érkezve behúzta ezt a futamot is, három győzelmével eddig uralja a pályát. Tavaly nyolcadik lett utolsó Red Bull-os versenyén.

Rosberg

A 2009-es futamon Williamsszel kilencedik lett, amiért (utolsó alkalommal) még nem járt pont. Mercedesszel 2010-ben negyedik, 2011-ben hatodik lett. 2012-ben Narain Karthikeyannal ütközve kiesett, ami miatt a biztonsági autót is be kellett küldeni. Tavalyelőtt harmadikként megszerezte eddigi egyetlen itteni dobogóját. Tavaly az egy évig élő duplapontos rendszer révén még voltak némi bajnoki reményei, de azokat az ERS-problémák szertefoszlatták, a végén 14. helyen futott be.

Räikkönen

2009-ben 12. lett, mielőtt – időlegesen – elhagyta a Ferrarit és a Forma–1-et. 2012-ben itt szerezte visszatérése utáni első győzelmét, ami egyúttal a jelenlegi Lotus csapat első diadalát is jelentette. A tavalyelőtti futama viszont nem túl szerencsésen alakult. Miután a Lotus fenéklemeze nem felelt meg a vizsgálaton, elvették az edzésidejét és a rajtrács végéről kellett indulnia, ott pedig ütközött Giedo van der Gardéval és feladni kényszerült a versenyt. Tavaly újra a Ferrari színeiben tizedik helyen végzett.

Grosjean

2009-ben Renault-val utolsó célba érkezőként 18. lett, ezután három évet kellett várnia, hogy újra Forma–1-ben versenyezhessen.

2010-ben a GP2-ben hatodik lett a hosszú futamon és harmadik a sprinten. 2011-ben a GP2 Asiában, a főversenyen második helyezést ért el; a Forma–1-es hétvégén pedig a Lotus Renault GP pénteki tesztpilótája volt.

2012-ben Lotusszal újra rajthoz állt a futamon, de Pérezzel és Webberrel ütközve kiesett. Tavalyelőtt negyedik helyezést ért el. Tavaly 13. helyen végzett.

Ericsson

A GP2 Asiában a 2009/2010-es szezonban 2×2 futamon indult a pályán, valamint 2010-ben egy hétvégén a „sima” GP2-ben, de pontot nem szerzett. 2011-ben viszont az Asia szériában sikerült a hosszú futamon negyedik, a sprinten harmadik helyezést elérnie. Tavalyelőtt a GP2 záró hétvégéjén harmadik lett a hosszú futamon és hatodik a sprinten. Forma–1-ben még nem indult a pályán, mert bár tavaly a Caterham két verseny kihagyás után rajthoz állt, időközben szerződést bontott velük.

Pérez

A GP2 Asia 2009-2010-es szezonjának második hétvégéjén részt vett, a sprintfutamon negyedik lett. A 2010-es GP2-szezon záró hétvégéjén a hosszú futamot megnyerte.

A Forma–1-es nagydíjon Sauberrel 2011-ben 11. helyen végzett. 2012-ben ütközött Grosjeannal, aki emiatt Webberrel együtt kiesett. A manőverért 10 másodperces büntetést kapott, ami után 15. helyen végzett. Tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel kilencedik, tavaly Force Indiával hetedik lett.

Nasr

Eddig GP2-ben versenyzett a pályán, tavalyelőtt hetedik lett a hosszú futamon, tavaly negyedik a hosszú futamon és második a sprinten.

Maldonado

2010-ben a GP2 sorozatban indult a pályán, de pontot nem szerzett.

Williamsszel 2011-ben 14. helyen végzett. Kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt 30 másodperc időbüntetést is kapott, de a helyezését nem befolyásolta. 2012-ben (Vettel büntetése után) az előkelő harmadik helyről indulva ötödikként futott be. Tavalyelőtt 11. lett. Tavaly a Lotus motorhibája miatt kiállni kényszerült.

Alonso

2009-ben utolsó Renault-s versenyén 14. helyen ért célba. 2010-ben Ferrarival a világbajnokság éllovasaként érkezett a szezonzáróra, azonban egy elhibázott taktikai húzás után (rögtön Webbert követve kiállt kereket cserélni) Vitalij Petrov mögött találta magát, akit végig hiába próbált megelőzni. Hetedik helyezésével a bajnoki cím elúszott. A következő két évben egyaránt második lett. Tavalyelőtt ötödik, tavaly kilencedik helyen végzett.

Massa

Az első futamról fejsérülése miatt hiányzott, így először 2010-ben versenyzett a pályán, akkor Ferrarival tizedik lett. 2011-ben ötödik, 2012-ben hetedik, tavalyelőtt nyolcadik helyen futott be. Tavaly a Williams színeiben először állhatott dobogóra a pályán, másodikként.

Button

Az első három alkalommal rendre a dobogó harmadik fokára állhatott: 2009-ben a Brawn GP friss világbajnokaként érkezve, 2010-ben és 2011-ben már McLaren–Mercedesszel. 2012-ben éppen lemaradt a pódiumról, negyedik lett. Tavalyelőtt viszont 12. helyével pontot sem szerzett. Tavaly ötödik helyen futott be.

Kvjat

A GP3-ban tavalyelőtt a záró hétvégén a hosszú futamot megnyerte, a sprinten ötödik lett.

Tavaly a Toro Rosso kardánjának hibája miatt kiesett.

Hülkenberg

2010-ben Williamsszel 16. helyen végzett. Ezután 2012-ben indult újra a versenyen, Force Indiával a rajt után kiesett, miután ütközött Bruno Sennával. Tavalyelőtt Sauberrel 14., tavaly újra a Force India színeiben hatodik lett.

Stevens

Tavaly itt futotta első Forma–1-es versenyét az utoljára induló Caterham színeiben, 17. lett.

Verstappen

Először fog versenyezni a pályán.

Sainz

Tavalyelőtt a GP2 záró hétvégéjén a hosszú futamon kizárták, a sprinten 18. helyen végzett.

Bottas

A 2012-bes hétvégén a Williams pénteki tesztpilótájaként vett részt az első szabadedzésen. A tavalyelőtti futamon 15. lett. Tavaly a dobogó harmadik fokára állhatott csapattársa mögött.

Merhi

Először versenyezhet a pályán.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr38122824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása