Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző IV/1.

Ausztrál Nagydíj, Melbourne

2018. március 21. - F1 Hierro

Itt a tavasz (akkor is, ha itt Magyarországon még nem igazán érzékeljük), illetve odaát a déli féltekén az ősz, ideje elkezdődnie az új szezonnak. A nyitófutam helyszíne évek óta megszokott módon a melbourne-i Albert Park, amely ebből kifolyólag több pilóta bemutatkozó versenyének is helye. Közülük a címvédő Lewis Hamiltonnak és Kevin Magnussennek egyenesen dobogóval sikerült letennie a névjegyét. Idén Charles Leclerc és Szergej Szirotkin bővítheti az Ausztráliában debütálók sorát.
2002-től mindig volt hazai versenyző is Melbourne-ben, Mark Webber visszavonulása óta Daniel Ricciardótól várják a kellemes meglepetést az ausztrálok, de eddig sajnos a dobogó sem jött még össze - hivatalosan, mert 2014-ben Ricciardót második helytől fosztották meg technikai szabálytalanság miatt.
Ausztrál Nagydíjat eddig a négy világbajnoknak sikerült nyernie az aktív pilóták közül: Hamilton és Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen két-két, Fernando Alonso egy alkalommal győzött. Az eddigi 22 versenyből 13 alkalommal az nyert, aki év végén világbajnoki címet ünnepelhetett, így jó előjel győzelemmel indítani. Alonsónak (2006), Räikkönennek (2007), Hamiltonnak (2008, 2015) és Vettelnek (2011) már ez. Tavaly pont nem így volt, Vettel ugyan megszakította önmaga és a Ferrari hosszú nyeretlenségi szériáját, a világbajnokságot viszont végül az évadot második helyezéssel indító Hamilton nyerte.
Lássuk, idén lesz-e visszavágás, kié lesz a dicsőség, úgyis mondhatnám: gloria...

Hamilton

A mezőny nagy részéhez hasonlóan a címvédő is Melbourne-ben debütált a Forma–1-ben, mégpedig 2007-ben a McLaren–Mercedesszel színeiben, rögtön harmadik helyezéssel (előtte Jacques Villeneuve-nek sikerült dobogós helyen bemutatkoznia ugyanott, 1996-ban). Egy évvel később élről indulva meg is nyerte a futamot. A 2009-es versenyre viszont nem igazán lehet büszke: először Jarno Trulli büntetése miatt harmadiknak hozták ki, de utóbb kiderült, hogy megtévesztette a versenybírókat, így Trullinak megkegyelmeztek és őt zárták ki. 2010-ben hatodik lett, majd a következő két futamon dobogón végzett: 2011-ben második, 2012-ben pole-ból indulva harmadik helyen. 2013-ban ötödik hellyel mutatkozott be a Mercedesnél. 2014-ben pole pozícióból indulhatott, a motorja azonban hamar megadta magát. 2015-ben mesterhármassal nyerte a szezonnyitót. Tavalyelőtt ismét élről indult, de az elrontott rajt után a Ferrarik mögé került, csapattársával össze is koccantak, ami miatt meg is sérült az első szárnya. A verseny végére a második helyre sikerült visszajönnie, többek között a csapat taktikájának köszönhetően. Tavaly élről indult, a rajt után is megtartotta vezető helyét, de a korai kerékcseréje után beragadt Verstappen mögé, így Vettel mögé került, végül ismét második helyen zárt.

Vandoorne

Tavaly majdnem egy év kihagyás után (előtte a tavalyelőtti bahreini beugrás volt az egyetlen nagydíja) itt versenyzett újra, utolsó célba érkezőként a 13. helyen végzett.

Ricciardo

2011-ben a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként hazai pályán volt az első Forma–1-es versenyhétvégéje. 2012-ben már rajthoz állhatott a futamon is, kilencedik helyével megszerezte pályafutása első pontjait. 2013-ban a kipufogó hibája miatt feladni kényszerült a versenyt. 2014-ben első Red Bull-os versenyén a dobogó második fokán ünnepelhetett az ausztrál közönség előtt – de túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen: az üzemanyag-fogyasztás körüli visszásságok miatt megfosztották helyezésétől. 2015-ben hatodik lett. Tavalyelőtt leggyorsabb kört futott, és a dobogóra is volt esélye, de a gumiválasztás miatt végül negyedik lett. A tavalyi hétvégéje nem túl jól alakult: az időmérőn a Q3-ban nem tudott mért kör futni, váltócsere miatt még öt hellyel hátrébb is sorolták. A futamon a rajtrácsra menet megállt az autója, nem sikerült időben helyrehozni, így a boxutcából rajtolt a harmadik körben, de 25 kör után fel kellett adnia a versenyt.

Vettel

A 2007-es versenyhétvégén a BMW–Sauber pénteki harmadik pilótájaként vett részt.

Első három melbourne-i futamán kiesett: 2008-ban a Toro Rosso színeiben rögtön a rajt után karambolozott, 2009-ben első Red Bull-os versenyén Robert Kubicával ütköztek (ekkor a megtett táv miatt elkönyvelték 13.-nak); 2010-ben élről indult, de a bal első kerék hibája miatt kicsúszott. 2011-ben viszont pole-ból rajtolva zavartalan győzelmet aratott, megkezdve azévi elsöprő menetelését. 2012-ben második lett. 2013-ban pole pozícióból indulva a harmadik helyen végzett. 2014-ben motorhiba miatt adta fel a versenyt. 2015-ben a dobogó harmadik fokára állva mutatkozott be a Ferrarinál. Tavalyelőtt a megismételt rajt után a két Mercedes elé ugrott, de a félbeszakítás alatti gumiválasztásból rosszabbul jött ki, a kerékcsere után mögéjük jött vissza, és hiába próbálta megelőzni Hamiltont, kisodródott, így ismét harmadik helyen fejezte be a futamot. Tavaly a második rajthelyről indult, a későbbi kerékcseréje után sikerült Hamilton elé visszajönnie (akinek Verstappennel is meggyűlt a baja), győzelemmel nyitotta a szezont.

Räikkönen

A finn Jégember is egyike azoknak, akik itt mutatkoztak be a mezőnyben: 2001-ben Sauber–Petronasszal hetedik helyen futott be, ami Olivier Panis időbüntetésével pontszerző hatodikra javult. Egy évvel később első mclarenes versenyén megszerezte pályafutása első dobogóját (3. hely) és első leggyorsabb körét. A következő évben győzelmi esélyei is voltak, de áthajtásos büntetése miatt megint csak harmadik lett. 2004-ben motorhiba miatt feladta a versenyt, 2005-ben nyolcadik helyen végzett. 2006-ban második volt, majd 2007-ben győzelemmel (és mesterhármassal) mutatkozott be a Ferrarinál. A következő két versenyen nem ért célba, de a megtett táv miatt helyezettnek könyvelték el: 2008-ban pontszerző nyolcadiknak, 2009-ben 15.-nek.

2012-ben itt volt a visszatérő futama, Lotusszal hetedik helyezést ért el. 2013-ban hat év után újra megnyerte a szezonnyitót, mindmáig ez a legutóbbi futamgyőzelme. 2014-ben újra a Ferrari pilótájaként indulva a verseny elején ütközött, de tovább tudott menni és hetedik lett. 2015-ben a rosszul rögzített kerék, tavalyelőtt a turbó meghibásodása miatt kellett kiállnia. Tavaly negyedik helyről indult, a rajtnál feljött harmadiknak, de végül a futamon is negyedik lett, leggyorsabb kört futva.

Grosjean

2012-ben a Lotus színeiben versenyezve ütközött Pastor Maldonadóval és kiállni kényszerült, 2013-ban tizedikként elcsípett egy pontot. A következő két futamot nem sikerült befejeznie:2014-ben az ERS, 2015-ben az erőátvitel hibája miatt esett ki. Tavalyelőtt viszont nagy meglepetésre a pontszerző hatodik helyet csípte el új csapata, a Haas bemutatkozó versenyén, ami annak is köszönhető volt, hogy csak a félbeszakítás alatt cserélt kereket. Tavaly hatodik helyről rajtolt, de a futamon vízszivárgás miatt kiállni kényszerült.

Ericsson

Négy éve itt volt a svéd pilóta első Forma–1-es versenye, a Caterham olajnyomási problémája miatt kiállni kényszerült. 2015-ben nyolcadik hellyel mutatkozott be a Saubernél, első pontjait szerezve. Tavalyelőtt erőátviteli problémák miatt esett ki. Tavaly az első körben ütközött Magnussennel, de folytatni tudta a versenyt, később hidraulikai problémák miatt adta fel a futamot.

Gasly

A tavaly év végi futamok után az idei az első teljes szezonja, így most versenyezhet először Melbourne-ben.

Pérez

2011-ben ő is itt futotta első Forma–1-es nagydíját, tizedikként ért célba, tehát pontot szerzett – volna, de csapattársához, Kobayashi Kamuihoz hasonlóan őt is megfosztották helyezésétől a Sauber technikai szabálytalansága miatt. 2012-ben aztán tényleg megkaphatta a pontokat, miután nyolcadik lett. 2013-ban első mclarenes versenyén 11. helyével kimaradt a pontszerzésből. A következő két évben már Force India színeiben mindkétszer tizedikként sikerült befutnia. Tavalyelőtt a 13. helyen végzett. Tavaly az időmérőn 11. helyen végezve (Ricciardo büntetése miatt tizedik helyről indulva) a futamon hetedik helyezést ért el.

Alonso

A kétszeres világbajnok 2001-ben bemutatkozó versenyén Minardival 12. helyen futott be. 2003-ban egy év tesztpilótáskodás után tért vissza a Renault színeiben, hetedik helyével megszerezte első pontjait (ő lett az első haszonélvezője annak, hogy nyolcra bővítették a pontszerzők számát), ezen a pályán attól kezdve egészen 2014-ig mindig pontot szerzett, amikor indult. 2004-ben harmadik lett a két Ferrari mögött, 2005-ben leggyorsabb körrel megfejelve megismételte ezt a helyezést, majd 2006-ban megszerezte eddigi egyetlen ausztráliai győzelmét. 2007-ben második hellyel mutatkozott be a McLaren–Mercedesnél. 2008-ban megtört a dobogós széria, újra Renault-val negyedik lett, 2009-ben ötödik, 2010-ben és 2011-ben Ferrarival negyedik (utóbbi alkalommal úgy érte el, hogy az elején ütközés miatt visszaesett), 2012-ben ötödik. 2013-ban hat év után ismét a dobogó második fokára állhatott. 2014-ben negyedik helyen végzett. A 2015-ös versenyt a barcelonai teszten történt balesete miatt kihagyni kényszerült. Tavalyelőtt McLaren-Hondával először fordult elő, hogy nem fejezte be a melbourne-i futamot: az Esteban Gutiérrezzel történt ütközése után beleszállt a gumifalba, ami miatt félbe kellett szakítani a versenyt. A baleset következtében a következő futamon, Bahreinben nem indulhatott. Tavaly a tizedik helyen haladt, amikor Ocon és Hülkenberg gyors egymásutánban megelőzték, majd a padlólemez sérülése miatt fel kellett adnia a futamot.

Leclerc

A monacói versenyző a hétvégén először indulhat Forma–1-es futamon.

Stroll

Tavaly váltócsere miatt öt rajthely büntetést kapott, de amúgy is utolsó előtti helyen végzett az időmérőn, így csak eggyel hátrébb kellett indulnia. Végül fékhiba miatt nem sikerült célba érnie a bemutatkozó versenyén.

Magnussen

2014-ben itt volt az első és mindmáig legjobban sikerült versenye: mclarenes csapattársát, Jenson Buttont is megelőzve a dobogón végzett, ráadásul Ricciardo kizárásával harmadikból másodikká lépett elő – ilyesmi előtte 1996-ban sikerült Villeneuve-nek. A 2015-ös szezon során egyedül erre a versenyre nevezett: Alonso helyettesítésére indították, de motorhiba miatt elrajtolnia sem sikerült. Tavalyelőtt a Renault színeiben a 12. helyen végzett. Tavaly az első körben ütközött Ericssonnal, később a Haas felfüggesztésének sérülése miatt állt ki.

Hülkenberg

2010-ben Williamsszel a rajt utáni ütközés miatt kiesett. 2011-ben a Force India pénteki tesztpilótájaként vett részt, majd 2012-ben újra rajthoz állt a futamon, de ismét ütközött az elején. 2013-ban Sauberrel szintén nem sokra jutott, az üzemanyagrendszer hibájából el sem tudott rajtolni. 2014-ben újra a Force India színeiben indulva első ausztráliai pontjait szerezte hatodik helyével, a következő két évben pedig mindkétszer hetedik lett. Tavaly Renault-val a 11. helyezettként lemaradt a pontszerzésről, miután Ocont az Alonsóval vívott hármas csata után nem sikerült megelőznie.

Hartley

Bár óceániai pilóta, korábban versenyzett is Ausztráliában, a melbourne-i pályán először fog indulni.

Ocon

Tavaly egy Alonso ellen bemutatott szép előzés és egyúttal a Hülkenberg elleni sikeres védekezés után tizedik hellyel tette le a névjegyét a Force Indiánál, első Forma–1-es pontját szerezve.

Verstappen

Három éve a Toro Rosso színeiben itt volt az első Forma–1-es futamrészvétele, minden idők legfiatalabb pilótájaként (jelen állás szerint felül-, illetve alulmúlhatatlanul, mert azóta 18 év lett az alsó korhatár). Bár pontszerző helyen haladt, motorhiba miatt kiállni kényszerült. Tavalyelőtt tizedik lett. Tavaly a Red Bull pilótájaként ötödik helyről indult, a futamon kicsit bezavart Vettel és Hamilton csatájába (utóbbi bosszúságára), végül ötödikként zárt a Ferrarik és a Mercedesek mögött.

Szirotkin

Az orosz pilóta Forma–1-es bemutatkozó versenyére készülhet.

Sainz

Eddig mindhárom itteni futamán pontot szerzett. 2015-ben itt mutatkozott be a Forma-1-ben a Toro Rosso színeiben, kilencedik hellyel, amit tavalyelőtt sikerült megismételnie. Tavaly bejutott a Q3-ba, a nyolcadik helyről indulva a futamon is ezt a helyezést érte el.

Bottas

2013-ban a bemutatkozó versenyén a Williams pilótájaként 14. helyen végzett, 2014-ben ötödik hellyel indította a szezont. 2015-ben a hatodik rajthelyet szerezte meg, de hátsérülése miatt visszalépett a futamrészvételtől. Tavalyelőtt nyolcadik helyen végzett. Tavaly itt mutatkozott be új csapata, a Mercedes színeiben, harmadik helyről rajtolva. Bár a futam elején visszaesett, végül a dobogó harmadik fokára állhatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr9313765058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása