Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző V/15.

Szingapúri Nagydíj, Marina-öböl

2019. szeptember 22. - F1 Hierro

A Marina Bay Street Circuit 2008 óta ad otthon a Szingapúri Nagydíjnak. Az első futamot híres-hírhedt módon a Renault nyerte a maga trükkjével elősegítve. Azóta egyszer győzött a McLaren, kétszer a Ferrari, háromszor sorozatban a Red Bull, négyszer pedig a Mercedes, közte az utóbbi három futamon. Idén Ferrari - Mercedes első sor, Ferrari - Red Bull második sor: mi sülhet ki belőle a futamon?

Mercedes

A 2009-es futamon még a jogelőd Brawn GP színeiben Jenson Button és Rubens Barrichello 5-6. helyen végeztek.

2010-ben Nico Rosberg ötödik, Michael Schumacher 13. lett; 2011-ben Rosberg hetedik, 2012-ben ötödik helyezést ért el. Schumacher viszont mindkétszer ütközött és kiesett: 2011-ben Péreznek ment neki, 2012-ben Jean-Éric Vergne-nek. 2013-ban Rosberg és Hamilton 4-5. helyen futottak be. 2014-ben Hamilton megszerezte a csapat első szingapúri győzelmét, a technikai problémáktól sújtott Rosberg viszont feladta a versenyt. 2015-ben az elrontott időmérő után a harmadik sorból rajtolhattak, Rosberg végül negyedik lett, míg Hamilton műszaki hibával kiállt. 2016-ban Rosberg élről indult, a pozícióját sikerült megtartani azzal, hogy a végén inkább kint hagyták a használt lágy gumikon, minthogy még egy kiállás után Ricciardo elé kerüljön. Hamilton harmadik helyről indult, bár Kimi megelőzte, de az utolsó kerékcsere után visszaszerezte a helyét. Tavalyelőtt a harmadik sorból indulhattak, de a Ferrarik és Verstappen kiesése után Hamilton élre került, és megnyerte a futamot. Bottas harmadikként állt dobogóra. Tavaly Hamilton élről indulva győzött, Bottas negyedik lett.

Ferrari

A 2008-as futamon nulláztak: Felipe Massa boxkiállásánál a korai elengedésnek „óriáskígyó” (leszakított és magával vitt töltőcső) és 13. hely lett a vége, Kimi pedig falnak ment, a megtett táv miatt 15.-nek jegyezték. A 2009-es futam sem sikerült sokkal jobban: Kimi tizedik, a Massát helyettesítő Giancarlo Fisichella 13. helyen végzett. 2010-ben Fernando Alonso megszerezte a Scuderia első szingapúri győzelmét, Massa nyolcadik lett. 2011-ben Alonso negyedik, Massa kilencedik; 2012-ben Alonso harmadik, Massa nyolcadik, 2013-ban Alonso második, Massa hatodik lett. 2014-ben Alonso negyedik, Kimi nyolcadik helyen végzett. 2015-ben Vettel élről indulva nyerte meg a futamot, Kimi harmadikként csatlakozhatott hozzá a dobogón. 2016-ban Kimi ötödik helyről rajtolva negyedik lett, Vettel technikai problémáktól sújtva az utolsó rajtkockából indult, ahonnan feljött ötödiknek. Tavalyelőtt Vettel megszerezte a pole pozíciót, Kimi a negyedik helyről indult. Utóbbi jól rajtolt, de a két versenyző összeütközött a közrefogott Verstappennel, mindhárman kiestek a versenyből. Tavaly Vettel harmadik helyről indult, az első körben megelőzte Verstappent, de a kerékcserék után ismét mögé került, így végül harmadik helyen futott be. Kimi ötödik lett.

Red Bull

2008-ban David Coulthard hetedik lett, Mark Webber váltóhiba miatt kiesett. 2009-ben Vettel negyedik helyezést ért el, Webber fékhiba miatt kicsúszott. Az utóbbi hét évben rendre volt pilótájuk a dobogón. 2010-ben Vettel és Webber 2-3. helyen végeztek. Utána pedig Vettel sorozatban háromszor győzött, míg Webber 2011-ben ismét harmadik lett, 2012-ben viszont időbüntetés miatt csak 11. helyre futotta neki, 2013-ban pedig motorhibával kiesve 15. helyezettnek jegyezték. 2014-ben Vettel és Ricciardo állhattak a pódium két oldalára. 2015-ben Ricciardo ismét dobogós helyezést ért el, ezúttal Ferrari-szendvicsben. Danyiil Kvjat hatodik lett. 2016-ban Ricciardo második helyről indult, a gumistratégia révén meg tudta közelíteni Rosberget, de nem előzte meg, maradt a második. Verstappen a negyedik helyről indult, a rajtnál ütközött, végül hatodik helyig zárkózott vissza. Tavalyelőtt Ricciardo és Verstappen 2-3. helyről rajtoltak. Verstappen belekeveredett a rajt utáni karambolba a Ferrarikkal, így kiesett, Ricciardo másodikként állhatott dobogóra. Tavaly Verstappen első sorból indult, az első körben Vettel megelőzte, de a kerékcserék után visszavette a második helyet, amit sikerült végig megtartania. Ricciardo hatodik lett.

Renault

Az első szingapúri futamot meglepetésre megnyerték, igaz, ehhez egy furfangos trükk is kellett: ifjabb Nelson Piquet nem sokkal azután ment falnak keresztbe fordulva, amikor Alonso végzett a tankolással. Így pont jól jött a biztonsági autós fázis. Az esetre egy év múlva fény derült, az eredményt meghagyták, de Flavio Briatorét eltiltották, a csapatot pedig felfüggesztett eltiltással sújtották, az addigi névadó szponzor is kiszállt. 2009-ben Alonso leggyorsabb körrel harmadik lett, Grosjean fékhibával kiesett. 2010-ben Robert Kubica hetedik, Vitalij Petrov 11. helyen végzett.

2011-ben a Lotus Renault GP színeiben Bruno Senna 15., Petrov 17. lett. 2013-ban a Lotus színeiben Kimi harmadikként dobogóra állhatott.

2016-ban újra Renault név alatt Magnussen tizedik, Jolyon Palmer 15. lett. Tavalyelőtt Palmer hatodik helyezést ért el, Hülkenberg olajszivárgással kiállt. Tavaly Hülkenberg bejutott a Q3-ba, a futamon mindkét versenyző pontot szerzett, de Sainznak sikerült jobban: nyolcadik lett, míg Hülkenberg tizedik.

Haas

2016-ban Esteban Gutiérrez 11. helyezésével épp lemaradt a pontszerzésről, míg Grosjean fékhiba miatt el sem tudott rajtolni. Tavalyelőtt Grosjean kilencedik lett, Magnussen motorhibával kiállt. Tavaly nem szereztek pontot: Grosjean 15. helyen végzett, öt másodperc büntetéssel a kék zászló figyelmen kívül hagyásáért, Magnussen két kör hátránnyal 18. lett, de leggyorsabb kört futott.

McLaren

2008-ban Hamilton harmadik lett, Heikki Kovalainen tizedik (utóbbiért nem járt még pont). Egy évvel később Hamilton győzött (abban az évben ez csak itt és a Hungaroringen sikerült a csapatnak), Kovalainen hetedik helyen végzett. 2010-ben Button negyedik lett, Hamilton a Webberrel való ütközés miatt kiesett. Button az ezt követő két versenyen egyaránt második helyezést ért el, Hamilton 2011-ben ötödik lett, 2012-ben váltóhiba miatt feladta. 2013-ban Button és Pérez 7-8. helyen végeztek. 2014-ben Magnussen tizedik lett, Button műszaki hibával kiállt. 2015-ben a Honda-motoros autóval Alonso és Button is váltóhiba miatt állt ki. 2016-ban Alonso hetedik lett, a futam elején Bottasszal ütköző Button fékhiba miatt kiesett. Tavalyelőtt mindkét versenyző Q3-ba jutott, Stoffel Vandoorne hetedik helyezést ért el a futamon, Alonso viszont autója sérülése miatt kiesett. Tavaly Renault-motorral Alonso hetedik helyezést ért el, Vandoorne 12. lett.

Racing Point

A Force India legjobb szingapúri eredménye Paul di Resta negyedik helye volt 2012-ben. Hülkenberg ugyanezen a futamon leggyorsabb kört ment, bár csak 14. helyen végzett.

Tavaly a Racing Point Force India mindkét pilótája a Q3-ba jutott, de az első körben egymással ütköztek, ami után Esteban Ocon falnak ment és kiesett. Pérez később Szergej Szirotkinnal is ütközött, végül 16. lett.

Alfa Romeo

A BMW–Sauber korszakban Nick Heidfeld 2008-ban és 2009-ben is hatodik lett. Kubicát 2008-ban stop-and-góval büntették tiltott boxkiállásért.

Az önállósodás után a Sauber legjobb szingapúri eredménye Hülkenberg kilencedik helye volt 2013-ból, amit tavaly Leclerc-nek sikerült megismételnie. Az Alfa Romeo Sauber másik versenyzője, Marcus Ericsson 11. helyen végzett.

Toro Rosso

2008-ban Vettel ötödik lett, ez eddigi legjobb itteni eredményük. 2009-ben Jaime Alguersuari és Sébastien Buemi is kiesett, 2010-ben pedig pontzónán kívül értek célba, 2011-ben szintén nulláztak. 2012-ben Jean-Éric Vergne áldozatul esett Schumachernek, Ricciardo viszont kilencedikként pontokat hozott. 2013-ban Vergne 14. lett, Ricciardo kiesett. 2014-ben Vergne hatodik, Kvjat 14. helyen végzett (Vergne-nek még az öt másodperces büntetés is belefért). 2015-ben Verstappen és Sainz 8-9. helyen futottak be. 2016-ban a 6-7. helyről rajtoltak, végül Kvjat kilencedik, a futam elején ütköző Sainz 14. helyen végzett. Tavalyelőtt Sainz bejutott a Q3-ba, a futamon pedig negyedik helyezést ért el. Kvjat a falnak ütközve kiesett, biztonsági autós fázist okozva. Tavaly Gasly 15., a Szirotkin által leszorított Brendon Hartley 17. helyen végzett.

Williams

Az első szingapúri futam sikerült eddig a legjobban a csapatnak: Rosberg második lett, Nakajima Kazuki nyolcadik. 2009-ben mindketten pontzónán kívül értek célba. 2010-ben viszont sikerült a kettős pontszerzés: Barrichello hatodik, Hülkenberg tizedik lett. 2011-ben Pastor Maldonado 11., Barrichello 13. helyen végzett. 2012-ben Maldonado az első sorból indult, de műszaki hiba miatt kiesett, akárcsak Bruno Senna. 2013-ban Maldonado 11., Bottas 13. helyen végzett. 2014-ben Massa ötödik, Bottas 11. lett. 2015-ben Bottas ötödik lett, Massa váltóhibával kiállt. 2016-ban Massa 12. lett, Bottas túlmelegedés miatt kiállt. Tavalyelőtt Stroll nyolcadik lett, Massa 11. helyével lemaradt a pontszerzésről.

Tavaly Stroll 14. helyen végzett. Szergej Szirotkin előbb Pérezzel ütközött, majd öt másodperc büntetést kapott a futam közben, amiért Brendon Hartleyt leszorította. Végül utolsó célba érkezőként 19. lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr7315158428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása