Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző V/17.

Japán Nagydíj, Suzuka

2019. október 12. - F1 Hierro

A suzukai pálya korábban többször volt világbajnokságot eldöntő versenyek helyszíne, a versenynaptár bővülésével erre kisebb az esély. A jelenlegi mezőnyből egyedül Sebastian Vettel ünnepelhetett itt világbajnoki címet: a másodikat 2011-ben. A mostani futamon is legfeljebb az dőlhet el, hogy már csak a Mercedes pilótái maradhatnak versenyben.  Ugyanakkor 2013 óta van egy érdekes számmisztikai összefüggés a Japán Nagydíjak és a világbajnokság között, nevezetesen az, hogy mindkettőnek a megnyerése ugyanannyiszor sikerült a pilóták számára, azóta rendre ennek a futamnak a győztese lett év végén a világbajnok is. Ennek megfelelően Lewis Hamilton öt Japán Nagydíjat nyert eddig (ebből az elsőt nem Suzukában, hanem még Fujiban), köztük az előző kettőt, Sebastian Vettel négyet, Kimi Räikkönen egyet (az azóta visszavonult Nico Rosberg, Jenson Button és Fernando Alonso esetében is áll az összefüggés). Idén vajon folytatódik a sor?

A jelenlegi mezőny múltját félretéve emlékezzünk meg idén egy szomorú évfordulóról is: október 5-én volt öt éve, hogy az akkori Japán Nagydíjon Jules Bianchi szerencsétlen balesetet szenvedett, amely után kómába esett, és többé nem ébredt fel.

 

Hamilton

Az első két Japán Nagydíja még Fujiban volt. 2007-ben az esős futamon a McLaren–Mercedes színeiben mesterhármassal győzött. 2008-ban is élről indult, de a Kimivel szembeni adok-kapok miatt hamar visszaesett, 12. helyen zárt.

Suzukában 2009-ben harmadik lett, az ezt követő három alkalommal pedig rendre ötödik helyen végzett. Mercedesszel 2013-ban kiesett, miután autója ütközésben megsérült. 2014-ben másodjára nyerte meg a Japán Nagydíjat és először győzött a suzukai pályán. 2015-ben ismét sikerült nyernie. 2016-ban második rajtkockából indult, hasonlóan az előző két szezonhoz, de elrontotta a rajtot, visszaesett nyolcadiknak. Innen jól választott gumistratégiának is köszönhetően sikerült feljönnie a harmadik helyig, a másodikért viszont sikertelenül próbálkozott Verstappennel szemben. Az eredmény a csapattárs Nico Rosberg győzelmével együtt azt jelentette, hogy a hátralévő négy futam megnyerésével sem lehetett biztos a címvédésben… Tavalyelőtt élről indulva győzött, akárcsak tavaly.

Ricciardo

2011-ben HRT-vel 22. lett. Toro Rossóval 2012-ben tizedikként szerezte első itteni pontját, 2013-ban a 13. helyen végzett. A Red Bull színeiben 2014-ben negyedik lett. 2015-ben a Felipe Massával való ütközés során defektet kapott, visszaesett, 15. helyen végzett. 2016-ban negyedik rajtkockából indulva hatodik lett. Tavalyelőtt negyedik lett az időmérőn, Bottas büntetése miatt egy hellyel előrébb indulhatott, a futamon a rajt után vesztett két pozíciót, de a 11. körben visszaelőzte Ocont, végül a dobogó harmadik fokára állhatott. Tavaly a Q2-ben megadta magát az autója, így nem ment mért időt, 15. helyről indulva előretört, a kerékcsere után sikerült a Ferrarik elé visszajönnie, negyedik helyezést ért el.

Norris

A tavalyi első szabadedzésen a McLaren tesztpilótájaként vett részt.

Vettel

A 2006-os suzukai verseny hétvégéjén még a BMW–Sauber pénteki harmadik pilótája volt. Először 2007-ben állt rajthoz Japán Nagydíjon, még Fujiban, Toro Rossóval. Hamilton fékezése után nekiment a „nagycsapatnál” versenyző Mark Webbernek, ami miatt mindketten kiestek, a következő futamon pedig tíz rajthelyes büntetéssel indulhatott. Egy évvel később hatodik lett.

A Suzukába visszaköltözött versenyen általában jól ment neki, gyakran dobogóra állhatott. A Red Bull színeiben 2009-ben és 2010-ben egyaránt élről indulva győzött. 2011-ben harmadik helyével itt biztosította be második világbajnoki címét, négy futammal a szezon vége előtt. 2012-ben harmadjára nyerte meg a versenyt (és sorozatban negyedszer lett edzéselső), Alonso kiesése miatt jelentős mértékben lefaragott a ponthátrányából. 2013-ban immár negyedik alkalommal győzött a pályán. 2014-ben harmadik lett, majd 2015-ben immár Ferrarival érte el ugyanezt a helyezést. 2016-ban megszakadt a dobogós széria: a Malajziából hozott büntetése miatt három hellyel hátrasorolva, hatodik rajtkockából indult, a futamon negyedik lett. Tavalyelőtt harmadik lett az időmérőn, Bottas büntetése miatt az első sorból rajtolhatott, azonban a futamon pontot sem sikerült szereznie, miután a gyújtógyertya problémái miatt négy kör után fel kellett adnia. Tavaly kilencedik lett az időmérőn, miután az esős Q3-ban nem tudott javítani, Esteban Ocon büntetése miatt egy hellyel előrébb indulhatott. A rajtnál rögtön megelőzte a két Toro Rossót, még az első körben Grosjeant is. A biztonsági autós fázis után Verstappent próbálta előzni, de ütköztek, ami miatt kipördült és visszaesett. Végül leggyorsabb kört futva visszazárkózott a hatodik helyig.

Räikkönen

2001-ben Sauber–Petronas színeiben a verseny elején ütközött a búcsúzó Jean Alesivel, így mindketten kiestek. 2002-ben McLaren–Mercedesszel harmadik lett, dobogós helyekkel foglalva keretbe a szezont. 2003-ban minimális bajnoki esélyekkel érkezett. Bár a futam során közelebb került hozzá, mint előzetesen várni lehetett, második helye (főleg Michael Schumacher pontszerzése mellett) nem volt elegendő a cím megszerzéséhez. 2004-ben hatodik lett. 2005-ben 11. helyről rajtolva emlékezetes győzelmet aratott: az utolsó körben előzte meg Giancarlo Fisichellát. 2006-ban ötödik helyen végzett.

Fujiban immár Ferrarival 2007-ben és 2008-ban egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott.

Az ismét Suzukában rendezett futamon 2009-ben negyedik lett. 2012-ben Lotusszal visszatérve a rajt után összeért az autója Fernando Alonsóéval, ami a spanyol kieséséhez vezetett. Ő maga viszont folytatni tudta a versenyt, a végén hatodiknak futott be. 2013-ban ötödik lett. Újra Ferrarival 2014-ben mindössze 12. helyen végzett. 2015-ben negyedik lett. 2016-ban váltót kellett cserélni az autójában, emiatt öt hely hátrasorolással nyolcadik rajtkockából indult. A futamot ötödik helyen zárta. Tavalyelőtt hatodik lett az időmérőn, de váltócsere miatt öt hellyel hátrébb sorolták. Mivel Alonso is büntetést kapott, a tizedik helyről indulhatott. Az első körben visszaesett, amikor Hülkenberget próbálta előzni és kiszorult, de végül ötödik lett. Tavaly negyedik helyről rajtolt, az első körben próbálta előzni a sikánt elvétő Verstappent, aki leszorította, így visszaesett Vettel mögé. Később Vettel is összeakadt Verstappennel, a kerékcserék után viszont a két Red Bull mögött maradt Kimi,így végül ismét ötödik lett.

Grosjean

2009-ben Renault-val 16. lett. 2012-ben a Lotus váltóhibája miatt a verseny vége felé kiállni kényszerült, hivatalosan 19.-nek jegyezték. 2013-ban harmadikként dobogóra állhatott. 2014-ben a 15. helyen végzett. 2015-ben hetedik lett. 2016-ban a Haas színeiben az időmérőn jól szerepelt, Q3-ba jutott, Kimi büntetésével előlépett a hetedik rajtkockába. Pontot szereznie azonban nem sikerült, a 11. helyen futott be. Tavalyelőtt az időmérőn a Q1-ben összetörte az autóját,a futamon azonban sikerült kilencedik helyezést elérnie, kihasználva, hogy Massa kisodródott, amikor a Haas másik versenyzője, Magnussen megelőzte. Tavaly az időmérőn ötödik, a futamon nyolcadik lett.

Gasly

A tavalyelőtti Super Formula szezonnyitóján már járt a pályán, tizedik lett (ami ott nem ér pontot). A záró hétvége is ott lett volna, de az időjárás miatt mindkét futamát lefújták (ennyire hátha nem fogja magát ismételni a történelem…), amivel elvesztette a lehetőséget a bajnoki cím megszerzésére, pedig még az USA Nagydíjat is kihagyta miatta.

A tavalyelőtti Japán Nagydíjon 13. helyen végzett. Tavaly hetedik helyről rajtolva 11. lett.

Pérez

Első Japán Nagydíján 2011-ben Sauberrel pontot szerzett: nyolcadik lett. 2012-ben kicsúszás vetett véget a futamának. 2013-ban McLaren–Mercedesszel 15. helyen végzett. 2014-ben Force Indiával tizedik lett. 2015-ben 12. helyen végzett. 2016-ban  – a Ferrari büntetéseinek is köszönhetően – ötödik rajtkockából indulva hetedik helyezést ért el. Tavalyelőtt nyolcadik lett az időmérőm, Kimi büntetése miatt egy hellyel előrébb indulhatott, a futamot is hetedikként zárta. Tavaly tizedik lett az időmérőn, Ocon büntetésével egy hellyel előrébb indult. A futam 30. körében szép előzést mutatott be Leclerc ellen, majdnem Grosjeant is sikerült elcsípnie.  ismét hetedik lett.

Leclerc

Tavaly nem jutott a Q2-be, de Ocon hátrasorolásával a tizedik helyről indulhatott. A futamon a Sauber mechanikai problémája miatt kiesett.

Stroll

Tavalyelőtt a Williams felfüggesztésének sérülése miatt kiesett. Tavaly 17. helyen végzett.

Magnussen

2014-ben McLaren–Mercedesszel 14. helyen végzett. 2016-ban Renault-val ugyanezen a helyen zárta a futamot. Tavalyelőtt a Haas színeiben nyolcadik helyezést ért el, miután agilisan megelőzte Massát, segítve saját csapattársát is. Tavaly Leclerc-rel ütközve defektet kapott és kiesett.

Albon

Első suzukai versenye lesz.

Kvjat

2014-ben Toro Rossóval 11. lett. 2015-ben a Red Bull színeiben 13. helyen végzett. Legutóbb 2016-ban indult itt, újra Toro Rossóval ismét 13. lett. Tavalyelőtt nem nevezték a futamra, miután már a Maláj Nagydíjon átvette a helyét Gasly.

Hülkenberg

2010-ben Williamsszel a verseny elején ütközött Vitalij Petrovval és kiesett. 2011-ben a Force India pénteki tesztpilótája volt. 2012-ben váltócsere miatt öt rajthely büntetést kapott, így 15. helyről indult, de a végére feljött hetediknek. 2013-ban Sauberrel hatodik lett. Ismét Force Indiával 2014-ben nyolcadik, 2015-ben hatodik, 2016-ban kilencedik helyről indulva újra nyolcadikként futott be. Tavalyelőtt Renault-val a hátsó szárny sérülése miatt kiesett. Tavaly motorhiba miatt adta fel a futamot.

Verstappen

2014-ben a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként itt volt az első Forma–1-es hétvégéje. A 2015-ös futamon kilencedik lett. 2016-ban a Red Bull színeiben a Ferrarik büntetései miatt harmadik helyről rajtolt, majd a rajt után előrejött második helyre, amit Hamiltonnal szemben keményen védekezve meg is tartott. Tavalyelőtt ötödik lett az időmérőn, Bottas büntetésével egy hellyel előrébb indulhatott. A rajtnál megelőzte csapattársát, majd az első körben Vettelt is, végül sikerült megismételnie a második helyet. Tavaly a harmadik helyről rajtolt, az első körben hibázott a sikánban, visszatérve a kelleténél keményebben visszaverte Kimi előzési kísérletét. Nem biztonságos visszatérésért öt másodperc büntetést kapott. A biztonsági autós fázis után a másik Ferrarival, Vettelével akadt össze, de sikerült a futam végéig megtartania a harmadik helyezést.

Sainz

Toro Rossóval 2015-ben tizedik lett, 2016-ban 17. helyen végzett. Tavalyelőtt az erőforráselemek cseréje miatt húsz rajthely büntetést kapott, az utolsó előtti helyről indulhatott. A rajt után falnak kipördülve gumifalnak ütközött utolsó Toro Rosso-s futamán. Tavaly Renault-val tizedik lett.

Russell

Első suzukai versenye lesz.

Bottas

2012-ben a Williams pénteki tesztpilótájaként vett részt az első szabadedzésen. A 2013-as futamon 16., 2014-ben hatodik, 2015-ben ötödik lett. 2016-ban tizedik helyen végzett. Tavalyelőtt Mercedesszel második lett az időmérőn, de váltócsere miatt öt rajthellyel hátrébb sorolták. A futamon negyedik lett. Tavaly második rajtkockából indulva második helyezést ért el.

Kubica

2006-ban BMW–Sauberrel kilencedik helyen végzett. Fujiban 2007-ben hetedik lett, 2008-ban másodikként állhatott dobogóra. 2009-ben kilencedik lett, ami akkor még nem ért pontot. 2010-ben Renault-val kerékvesztés miatt kiállni kényszerült.

Giovinazzi

Első suzukai versenye lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr8815219326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása