Papír-vb

Papír-vb

A Hungaroring hőse - szavazás

2021. július 26. - F1 Hierro

Hétvégén újra Magyarországra látogat a Forma-1 mezőnye. Ennek alkalmából jöjjön egy kis szavazás, hogy az elmúlt 35 évben ki szolgált rá leginkább arra, hogy a Magyar Nagydíjak hősének tekintsük?

Vegyük számba azokat a neveket, akik leginkább szóba jöhetnek:

Nelson Piquet - az első két Magyar Nagydíj győztese, 1986-ban neki sikerült felülkerekednie a Sennával vívott párharcban. Később 1990-ben sikerült még dobogóra állnia a Benettonnal.

Ayrton Senna - a Magyar Nagydíj első pole pozíciósa, háromszoros hungaroringi győztes, amikor pedig éppen nem győzött, akkor többnyire második lett (az egyetlen kivétel utolsó Magyar Nagydíja, az 1993-as volt)

Nigel Mansell - aki többször is a Magyar Nagydíj hétvégéjén ünnepelte születésnapját, és több emlékezetes pillanata volt, akár pozitív, akár negatív értelemben: 1987-ben az élen állva elveszített kerékanya, ami utóbb kanyarnevet ihletett; 1988-ban első soros indulás a gyenge Williams-Judd-dal; 1989-ben győzelem a bravúros kettős előzés után, 1992-ben pedig öt futammal a szezon vége előtt bebiztosította a hőn áhított világbajnoki címet.

Thierry Boutsen - ha az 1988-as és 1989-es dobogója nem lett volna elég arra, hogy felfigyeljenek rá, 1990-ben gondoskodott róla: magabiztos győzelmet aratott a favorit Senna előtt.

Damon Hill - kétszer nyert Magyar Nagydíjat, köztük 1993-ban Forma-1-es pályafutása első győzelmét szerezve. 1997-ben pedig a nem túl acélos Arrows-Yamahával állt az élen, amíg a verseny vége felé nem támadtak gondjai, így "csak" második lett (és a befutó alatt a kamera elől "Hova tűnt...").

Michael Schumacher - négy győzelmével sikerült Sennát felülmúlnia. Leginkább az 1998-as volt emlékezetes, amikor taktikát változtatva autózott ki elég előnyt ahhoz, hogy az élre tudjon visszatérni a plusz tankolás után, valamint a 2001-es, amikor negyedik világbajnoki címét ünnepelte négy futammal a szezon vége előtt.

Jacques Villeneuve - első két szezonjában megnyerte a versenyt, pedig 1996 előtt nem is versenyzett még a pályán. Utána leszállóágba került a pályafutása, de 1998-ban még összejött a dobogó.

Mika Häkkinen - két egymás utáni magabiztos győzelem 1999-ben és 2000-ben, mindkétszer visszakapaszkodva a világbajnoki versenyfutásba. Akár hármas sorozat is lehetett volna, ki tudja, hogy ha 1998-ban nem támadnak problémák a futóművel, vajon akkor is bejön a Ferrari taktikája?

Fernando Alonso - 2003-ban itt szerezte első nagydíjgyőzelmét, és ezzel a legfiatalabb világbajnoki futamgyőztes rekordját döntötte meg (bár azóta már túlszárnyalta őt Sebastian Vettel és Max Verstappen is).

Jenson Button - az itteni vizes futamokon sikerült brillíroznia, 2006-ban Hondával pályafutása első győzelmét szerezte, valamint a 2011-es versenyt nyerte meg.

Felipe Massa - kakukktojásnak tűnhet, mivel sosem nyert a Hungaroringen, valahogy inkább balszerencséje volt a pályával, például 2008-ban élen állt, amikor néhány körrel a vége előtt megadta magát az autója; búcsúszezonjában, 2017-ben pedig betegség miatt vissza kellett lépnie. De leginkább a 2009-es időmérő edzésen elszenvedett horrorisztikus balesetére emlékezhetünk: az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadó rugó szerencsétlen módon fejbe találta. Az, hogy túlélte az esetet, és utána felépülve a versenyzéshez is visszatért a következő évben, érdemessé teszi a hős a címre.

Lewis Hamilton - több hungaroringi futamgyőzelme van, mint (egyelőre) világbajnoki címe, pedig utóbbiakban is társrekorder. Na meg azzal, hogy tavaly már nyolcadjára nyerte meg a Magyar Nagydíjat, beállította Michael Schumacher rekordját a Francia Nagydíjhoz és a magny-cours-i pályához kapcsolódóan.

Természetesen lehet a "más" opciót is választani, például Sebastian Vettel, aki kétszer nyert itt Ferrarival Mercedesek ellen; Kimi Räikkönen, aki 2005-ben nyerte meg a futamot, és akár 2017-ben is győzhetett volna, de a csapatérdeket szem előtt tartva maradt Vettel és a Mercedesek közé ékelődve; Heikki Kovalainen, aki itt szerezte első - és egyetlen - nagydíjgyőzelmét; de nyert itt Rubens Barrichello, Mark Webber, Daniel Ricciardo is. És ne feledkezzünk meg a mi pilótánkról, Baumgartner Zsoltról, aki 2003-ban a szabadedzésen megsérült Ralph Firman helyett beugorva itt indulhatott először Forma-1-es futamon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr2916639128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása