Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző 19.

Abu-Dzabi Nagydíj, Yas Marina

2015. november 28. - F1 Hierro

A csapatok eredményeinek áttekintésével lezárul az idei sorozat másik szála is. Abu-Dzabiban eddig csak a Red Bullnak sikerült többször győznie, szám szerint háromszor, rendre Sebastian Vettel révén, aki 2010-es győzelmével világbajnoki címét is bebiztosította. A maradék három futamgyőzelmen a McLaren, a Lotus és a Mercedes osztozik. Közülük a Lotusnak itt volt első győzelme jelenlegi formájában, míg a Mercedesnek a tavalyi futam egyúttal házidöntő is volt a világbajnoki címért küzdő Hamilton és Rosberg között, ami végül elég egyoldalúra sikerült, Hamilton javára. Idén Hamilton már világbajnokként érkezik, Rosberg már csak a bizonyításért hajt. Mindenesetre ha kettejük közül valamelyik nyer, a Mercedes beállíthatja önmaga tavalyi rekordját az egy éven belüli futamgyőzelmekben.

Mercedes

2010-ben Rosberg negyedik lett, Michael Schumacher a verseny elején ütközve kiesett. 2011-ben Rosberg, Schumacher sorrendben 6-7. helyen végeztek. 2012-ben nem szereztek pontot: Schumacher 11. lett, Rosberg ütközés miatt kiesett. Tavalyelőtt Rosberg harmadik helyével megszerezte a csapat első dobogóját a pályán, Hamilton hetedik lett. Tavaly Hamilton nyerte a futamot, míg Rosberg technikai problémáktól sújtva 14. helyen végzett – a kettő külön-külön is Hamilton világbajnoki címét jelentette kettejük háziversenyében.

Red Bull

A 2009-es versenyen a Vettel – Mark Webber páros kettős győzelmet szerzett. 2010-ben mindkét versenyzőjük bajnokesélyesként érkezett, Vettel megnyerte a futamot és a világbajnokságot is, Webber nyolcadik lett (de kerékcseréje „kicselezte” a Ferrarit, ezzel hozzájárult a bajnokság megnyeréséhez). 2011-ben Webber negyedik lett, míg Vettel az év során egyedüli alkalommal kiesett. 2012-ben Vettel a bokszutcából rajtolva zárkózott fel harmadiknak, megőrizve előnyét az összetettben, Webber ütközésbe keveredve kiesett. Tavalyelőtt újra kettős győzelmet értek el Vettel, Webber sorrendben. Tavaly Ricciardo negyedik lett, Vettel nyolcadik hellyel búcsúzott a csapattól.

Williams

2009-ben Rosberg kilencedik, Nakajima Kazuki (egyelőre?) utolsó versenyén 13. lett. 2010-ben Rubens Barrichello 12., Hülkenberg 16. helyen végzett. 2011-ben Barrichello 12. (annak ellenére, hogy edzésidő nélkül a rajtrács végéről indult), Maldonado 14. lett. 2012-ben a két versenyző megszerezte a csapat első itteni pontjait: Maldonado ötödik, Bruno Senna nyolcadik helyezést ért el. Tavalyelőtt Maldonado 11., Bottas 15. lett. Tavaly kettős dobogóval zárták az évet: Massa második, Bottas harmadik helyen futott be.

Ferrari

Az első futamon Kimi 12. hellyel búcsúzott a Scuderiától és a Forma–1-től, ma már tudjuk, mindkettőtől csak időlegesen. A valóban utolsó nagydíját futó Giancarlo Fisichella 16. lett. 2010-ben Alonso listavezetőként érkezett, de a csapat hibás döntése (Webber után kihívták őt is kerékcserére) miatt Vitalij Petrov mögé szorult, hetedik helyével lecsúszott a bajnoki címről. Massa tizedik lett. 2011-ben Alonso második, Massa ötödik helyezést ért el. Tavalyelőtt a világbajnoki címért hajtó Alonso ismét második lett, Massa hetedik. Tavalyelőtt Alonso ötödik, Massa nyolcadik helyen végzett. Tavaly a csapattól búcsúzó Alonso és Kimi 9-10. helyen értek célba.

McLaren

Az első futamon Hamilton fékhiba miatt kiesett, Heikki Kovalainen 11. lett. 2010-ben Hamilton és Button a dobogó két oldalára állhattak. 2011-ben szintén összejött a kettős dobogó: Hamilton megnyerte a versenyt, Button újra harmadik lett. 2012-ben Button negyedik helyen végzett, Hamilton műszaki hibával kiállt. Tavalyelőtt Pérez 9., Button 12. lett. Tavaly Button ötödik, Kevin Magnussen 11. helyen végzett.

Force India

A 2009-es versenyen Vitantionio Liuzzi 15., Adrian Sutil 17. lett. 2010-ben Liuzzi ütközött Schumacherrel és kiesett, Sutil 13. lett. 2011-ben Sutil és Paul di Resta 8-9. helyen végezve megszerezték a csapat első itteni pontjait. 2012-ben di Resta megismételte kilencedik helyezését, míg Hülkenberg a rajt után ütközve kiesett. Tavalyelőtt di Resta hatodik, Sutil tizedik lett. Tavaly Hülkenberg és Pérez 6-7. helyen futottak be.

Toro Rosso

A 2009-es futamon Sébastien Buemi nyolcadik lett, Jaime Alguersuari váltóhiba miatt kiállt. 2010-ben Alguersuari kilencedik, Buemi 15. lett. 2011-ben Alguersuari 15. helyen végzett, Buemi hidraulikai hiba miatt kiesett. 2012-ben Ricciardo tizedik, Jean-Éric Vergne 12. helyen végzett. Tavalyelőtt Vergne és Ricciardo 16-17. helyen futottak be. Tavaly Vergne eddigi utolsó versenyén 12. lett, Kvjat műszaki hibával kiesett.

Lotus

A jogelőd Renault színeiben 2010-ben Robert Kubica (akiről még nem tudott, hogy utoljára versenyzett) és Petrov 5-6. helyen végeztek, utóbbi a verseny egyik hősévé vált azzal, hogy Alonsót maga mögött tartotta. 2011-ben a Lotus Renault GP színeiben Petrov 13., Bruno Senna 16. lett.

2012-ben itt volt a csapat számára a szezon fénypontja, Kimi révén megszerezték jelenlegi formában első győzelmüket. Még egy kis odamondogatós rádiózás is belefért (azóta már sikerült keményebbet is összehozniuk…). Grosjean kiesett, miután Pérez nekilökte Webbernek. Tavalyelőtt Grosjean negyedik lett, Kimi a rajtnál ütközve kiesett. Tavaly Grosjen 13. lett, Maldonado kiesett.

Sauber

A BMW–Sauber utolsó versenyén (2009-ben) Nick Heidfeld ötödik, Kubica – pont nélkül – tizedik lett.

2010-ben Heidfeld 11., Kobayashi Kamui 14. helyen végzett. 2011-ben Kobajasi és Pérez 10-11. helyen értek célba. 2012-ben Kobayashi hatodik lett, míg Pérez veszélyes manőverért 10 másodperces büntetést kapott, ami után 15. helyen futott be. Tavalyelőtt Hülkenberg és Esteban Gutiérrez 13-14. helyen végeztek. Tavaly a csapattól egyaránt búcsúzó Gutiérrez és Sutil 15-16. helyen futottak be.

Manor Marussia

A Virgin időszakban 2010-ben Lucas di Grassi 18. lett utolsó versenyén, Timo Glock váltóhibával kiesett. 2011-ben Glock 19. lett, Jérôme d'Ambrosio fékhibával állt ki. Már a Marussia színeiben 2012-ben Glock 14. lett, míg Charles Pic motorhibával esett ki. Tavalyelőtt Jules Bianchi és Max Chilton 20-21. helyen végeztek. A tavalyi versenyen nem vettek részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr88122922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása