Papír-vb

Papír-vb

Vb-matek Isztambul előtt

2020. november 10. - F1 Hierro

Az Emilia-Romagna Nagydíj után a Mercedes már bebiztosította immár sorozatban hetedik konstruktőr-világbajnoki címét. A versenyzők Lewis Hamiltonnak akkor erre matematikailag még nem volt lehetősége, a Török Nagydíj után viszont könnyen behozhatatlanná válhat a pontelőnye.

Hamilton jelenleg 282 ponttal áll a tabella élén. Egy futamon legfeljebb 26 pont szerezhető (futamgyőzelem + leggyorsabb kör). A szezonból négy verseny van még hátra (mostanra csak kialakult már a versenynaptár), így matematikailag még Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas tekinthető bajnokesélyesnek a maga 197 pontjával. A 162 pontos Max Verstappen már biztosan nem lehet idén világbajnok.

Hamiltonnak a jelenlegi 85 pontos előnyéből 78-at kell megőriznie ahhoz, hogy három futammal az idény vége előtt bebiztosítsa a bajnoki címét. Pontegyenlőség esetén a futamgyőzelmek rangsorolnak, Hamilton idén már kilenc futamgyőzelemnél tart, míg Bottasnak kettő van, annyi futam pedig nincs hátra, hogy ezt a mutatót a maga javára fordíthassa. Vagyis Bottasnak legalább nyolc pontot kell rávernie Hamiltonra Isztambulban, ha a maradék reményeit életben akarja tartani.

Ez alapján Hamilton megszerzi a hetedik világbajnoki címét a Török Nagydíj után, ha:

* megnyeri a futamot (tovább nő az előnye)

* második helyezést ér el, és mellé megfutja a leggyorsabb kört (Hamilton szerezne legalább 19 pontot, míg Bottas győzelemmel is csak 25-öt, maradna 79 pont előny).

* második helyezést ér el, és Bottas nem nyer vagy nem fut leggyorsabb kört (Hamilton legalább 18 pontot szerezne, Bottasnak a győzelem önmagában 25 pontot hozna, ami az éppen szükséges 78 pontos különbséget jelentené. Ha Bottas Hamilton előtt győzne és megfutná a leggyorsabb kört, éppen hogy belekapaszkodna az utolsó szalmaszálba).

* harmadik vagy negyedik helyezést ér el, és Bottas nem nyer (Hamilton legalább 12 pontot szerezne. A második hely még a leggyorsabb körrel együtt is csak 19 pontot érne Bottasnak, maradna minimum 81 pont különbség. A futamgyőzelemmel Bottasnak maradna matematikai esélye akkor is, ha Hamilton leggyorsabb kört futna a harmadik helye mellé, ekkor 76 pont lenne a különbség.)

* ötödik helyezést ér el leggyorsabb körrel, és Bottas nem nyer (Hamilton szerezne 11 pontot. Bottasnak a második hely 18 pontot hozna, éppen 78 pont lenne a különbség).

* ötödik helyezést ér el, és Bottas nem végez az első két helyen (Hamilton 10 pontot szerezne. Bottas második helyezéssel 77 pontra faragná a hátrányát, míg harmadik hely + leggyorsabb kör esetén 16 pontot szerezne, 79 pont lenne a különbség).

* hatodik helyezést ér el leggyorsabb körrel, és Bottas nem végez az első két helyen (Hamilton 9 pontot szerezne, Bottas hátránya a második helyezéssel 76 pont lenne, harmadik hellyel 15 pontot szerezne, 78 pont lenne a különbség).

* hatodik helyezést ér el, és Bottas nem végez dobogón, vagy a harmadik helye mellé nem fut leggyorsabb kört (Hamilton 8 pontot szerezne, Bottas negyedik hely + leggyorsabb kör esetén 13 pontot szerezne, 80 pont lenne a különbség; Bottas harmadik hellyel leggyorsabb kör nélkül 15 pontot szerezne, 78 pont lenne a különbség, ha megfutná a legyorsabb kört is, 77 pontra faragná a hátrányát).

* hetedik helyezést ér el, és Bottas nem végez dobogón (Hamilton legalább hat pontot szerezne, Bottas harmadik helye esetén 76 pont lenne a különbség; ha Bottas negyedik helyezéshez leggyorsabb kör futna, 78 pont lenne a különbség; Hamilton leggyorsabb körrel hét pontot szerezne, Bottas harmadik helye így is 77 pontos különbséget jelentene).

* nyolcadik helyezést ér el leggyorsabb körrel, és Bottas nem végez dobogón (Hamilton öt pontot szerezne, Bottas harmadik helye esetén 75 pontra csökken a különbség, negyedik helye esetén 78 pont lenne köztük).

* nyolcadik helyezést ér el, és Bottas nem végez az első négyben (Hamilton négy pontot szerezne, Bottas ötödik helye leggyorsabb körrel 11 pontot érne, épp 78 pont lenne a különbség; Bottas a 12 pontot érő negyedik hellyel 77 pontra faragná a hátrányát).

* kilencedik helyezést ér el leggyorsabb körrel, és Bottas nem végez az első négyben (Hamilton három pontot szerezne, Bottas negyedik hellyel 76 pontra faragná a hátrányát, ötödik hellyel 78 pont lenne a különbség).

* kilencedik helyezést ér el, és Bottas nem végez az első ötben (Hamilton két pontot szerezne, Bottas hatodik hely + leggyorsabb kör esetén kilenc pontot, a különbség 78 pont lenne; Bottas ötödik hellyel 77 pontra faragná a hátrányát).

* tizedik helyezést ér el leggyorsabb körrel, és Bottas nem végez az első ötben (Hamilton két pontot szerezne, Bottas hatodik hellyel nyolcat, 79 pont lenne a különbség; Bottas ötödik hellyel 77 pontra faragná a hátrányát).

* tizedik helyezést ér el, és Bottas nem végez az első hatban, vagy hatodik helye mellé nem fut leggyorsabb kört (Hamilton egy pontot szerezne, Bottas hatodik hely + leggyorsabb kör esetén kilenc pontot, 77 pontra csökkentené a különbséget; Bottas hatodik helye leggyorsabb kör nélkül nyolc pontot érne, 78 pont lenne a különbség; Bottas hetedik helye leggyorsabb körrel hét pontot érne, 79 pont lenne a különbség).

* Bottas nem végez az első hatban (Bottas hetedik hely + leggyorsabb kör esetén hét pontot szerezne, ami akkor is legalább 78 pont különbséget jelentene, ha Hamilton nem szerezne pontot).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr5916281426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fortune hai 2020.11.14. 16:36:43

Hamilton sportot űz belőle, hogy dobogós hely hiányában avatják világbajnokká.

F1 Hierro 2020.11.14. 19:11:08

@fortune hai: Amikor meg győzött a döntő futamon, akkor nem lett meg neki.
süti beállítások módosítása