Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző II/18.

USA Nagydíj, Austin

2016. október 22. - F1 Hierro

Az austini versenypálya négy éve került a versenynaptára. Előtte 2007-ig Indianapolis látta vendégül a mezőnyt az USA-ban, a mezőny néhány tagja emlékezhet arra a pályára, köztük Lewis Hamilton, az utolsó ottani nagydíj győztese, valamint Sebastian Vettel, aki akkor indult először futamon. Austinban eddig négyből háromszor Hamilton nyert, rajta kívül Vettel győzött a 2013-as év végi elsöprő sikersorozata közepette.

A négy eddigi austini futamot a szezon hasonló szakaszában tartották, de a világbajnokság szempontjából mind a négy mást jelentett eddig. 2012-ben megvolt a lehetőség arra, hogy Vettel bebiztosítsa a világbajnoki címét, de végül életben maradtak Fernando Alonso esélyei. 2013-ban már lefutott volt a világbajnokság, mire megérkezett a mezőny. Két éve viszont még nyitott volt Hamilton és Nico Rosberg versengése. Tavaly pedig itt dőlt el a bajnoki cím Hamilton javára Vettellel és Rosberggel szemben, az eredményhirdetést megelőzően emlékezetes pillanat volt, amint Hamilton lazán odahajította csapattársának a második helyezett sapkáját, aki sértődötten visszadobta. Idén hasonló nem várható, még mindkét Mercedes-pilótának megvannak az esélyei, de Rosberg lépéselőnyben van. Vajon idén jobb szájízzel ér véget a futam a számára vagy Hamilton hozza az észak-amerikai pályákon megszokott jó formáját?

Hamilton

A 2007-es bemutatkozó szezonjában McLaren–Mercedesszel győzni tudott Indianapolisban, közvetlenül a Montréalban szerzett első diadala után.

Négy éve az első austini futamot is megnyerte, ami egyúttal utolsó mclarenes futamgyőzelmét jelentette. Mercedesszel 2013-ban negyedik lett, tavalyelőtt viszont ismét nyert. Tavaly megismételte a győzelmét, amivel három futammal a vége előtt bebiztosította harmadik világbajnoki címét csapattársával és Vettellel szemben.

Ricciardo

Toro Rossóval 2012-ben éve 12., 2013-ban 11. helyen végzett. Tavalyelőtt Red Bull-lal dobogóra állhatott harmadik helyezettként. Tavaly tizedik lett.

Vettel

Indianapolisban egyedül 2007-ben indult, de az a verseny emlékezetesre sikerült: akkor állt rajthoz először Forma–1-es nagydíjon, a BMW–Saubernél helyettesítve a Kanadában balesetet szenvedő Robert Kubicát. Nyolcadik helyével rögtön pontot is szerzett (akkor ő számított a legfiatalabb pontszerzőnek, de ez a rekord azóta már Verstappené).

Austinban 2012-ben Red Bull-lal élről indult, de Hamilton megelőzte, így második lett. Ezáltal a világbajnoki címet még nem ünnepelhette, de kényelmes előnnyel várhatta az interlagosi szezonzárót. 2013-ban viszont az év végi sikersorozata itt is kitartott, és megnyerte a futamot. Tavalyelőtt a boxutcából rajtolva hetedik helyezést ért el. Tavaly Ferrarival az erőforrás cseréje miatt tízhelyes hátrasorolást kapott, ami gyakorlatilag nyolc hely pluszt jelentett. A futamon harmadik lett, amivel elszálltak az addig is inkább csak matematikai esélyei a világbajnoki címre.

Rosberg

Két indianapolisi futamon vett részt Williamsszel, de pontot nem szerzett: 2006-ban kilencedik lett; 2007-ben motorhiba miatt kiesett, a megtett táv miatt 16.-nak könyvelték el.

Austinban Mercedesszel 2012-ben 13. helyre futotta, 2013-ban kilencedik helyen végzett, ami ezúttal már két pontot ért. Tavalyelőtt élről indult, de a futamon második lett csapattársa mögött. Tavaly ismét élről indult, és vezetett is, de néhány körrel a vége előtt hibázott, és ismét második lett, amivel alulmaradt a világbajnoki versenyfutásban, és már csak a „mini-vb” maradt neki a hátralévő három futamra.

Räikkönen

Indianapolisban Sauberrel 2001-ben a féltengely, McLaren–Mercedesszel 2002-ben a motor hibája miatt állt ki. 2003-ban első helyről rajtolt, de a vizes pályán nem sikerült megtartania ezt a helyét, másodikként minimális bajnoki esélyei maradtak a zárófutamra. 2004-ben hatodik lett, 2005-ben pedig csatlakozott a Michelin-bojkotthoz. 2006-ban kiesett a rajt utáni tömegkarambolban, méghozzá csapattársával, Juan Pablo Montoyával ütközve. 2007-ben Ferrarival negyedik lett.

Austinban 2012-ben Lotusszal hatodik lett. A 2013-as futamot műtétje miatt hagyta ki. Tavalyelőtt Ferrarival mindössze 13. helyen végzett. Tavaly erőforráscsere miatt tíz hely hátrasorolással indult, a futamon végül fékhibával állt ki.

Grosjean

2012-ben Lotusszal negyedik helyről indult volna, de váltócsere miatt öt hellyel hátrasorolták. A futamon hetedik lett csapattársa, Kimi mögött. 2013-ban a dobogó második fokára állhatott. Tavalyelőtt 11. helyen végzett. Tavaly fékhiba miatt kiesett.

Ericsson

A tavalyelőtti hétvégén nem vett részt, miután az anyagi gondokkal küszködő Caterham nem utazott el Austinba. Tavaly a Sauber elektronikai hibája miatt kiesett.

Pérez

Négy éve Sauberrel 11. helyen ért célba, 2013-ban McLaren–Mercedesszel hetedik lett. Tavalyelőtt a Force India színeiben ütközött Adrian Sutillal és kiesett. Tavaly ötödik helyezést ért el.

Nasr

Tavalyelőtt a Williams tesztpilótája volt az első szabadedzésen. Tavaly a Sauber színeiben kilencedik lett, azóta sem sikerült pontot szereznie.

Alonso

Indianapolisban Minardival 2001-ben a féltengely hibája miatt esett ki, majd Renault-val 2003-ban motorhiba miatt adta fel, 2004-ben pedig defektet kapott és falnak ütközött. 2005-ben csatlakozott a Michelin bojkottjához, 2006-ban pedig ötödik lett. McLaren–Mercedesszel 2007-ben második lett újonc csapattársa, Hamilton mögött.

Austinban négy éve Ferrarival hetedik helyről indulva feljött harmadiknak, amivel életben tartotta bajnoki esélyeit. 2013-ban ötödik, tavalyelőtt hatodik lett. Tavaly McLaren–Hondával 11. helyen végzett.

Massa

Első szezonjában, 2002-ben kihagyta az indianapolisi futamot, mivel monzai veszélyes manővere miatt tíz rajthelyes büntetéssel indult volna, ezért a Sauber inkább Heinz-Harald Frentzent indította helyette. Így csak 2004-ben állt rajthoz először a versenyen, akkor rögtön a rajt után karambolba keveredett és kiesett. 2005-ben pedig a Michelin-bojkott miatt állt ki. Ferrarival mindkét alkalommal dobogóra állhatott: 2006-ban a második, 2007-ben a harmadik fokára.

Austinban 2012-ben hetedik helyről indult volna, de csapata beáldozta a rajthelyét Alonso érdekében: váltót cseréltek, így öt (Grosjean hasonló büntetése miatt négy) rajthellyel hátrébbról kellett indulnia. Innen negyedik helyre tudott feljönni. 2013-ban 12. helyen végzett. Tavalyelőtt Williamsszel negyedik helyezést ért el. Tavaly mechanikai hibával állt ki.

Magnussen

Tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel nyolcadik lett.

Gutiérrez

Sauberrel 2013-ban 13., tavalyelőtt 14. lett.

Button

Az első indianapolisi USA Nagydíjat (2000-ben) a Williams–BMW motorhibája miatt feladni kényszerült. Benetton–Renault-val 2001-ben kilencedik, egy évvel később gyári Renault-val nyolcadik lett, de akkoriban még egyik sem volt pontszerző hely. BAR–Hondával 2003-ban a motor, 2004-ben a váltó hibája, 2005-ben pedig a Michelin-bojkott miatt állt ki. Gyári Hondával 2006-ban ismét kiesett, ekkor ütközés miatt, majd 2007-ben 12. lett.

Austin McLaren-Mercedesszel 2012-ben ötödik, 2013-ban tizedik, tavalyelőtt 12. helyen végzett. Tavaly a Honda-motoros autóval hatodik lett, ami legjobb helyezése volt a szezonban.

Kvjat

2013-ban a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként itt volt az első Forma–1-es hétvégéje. Tavalyelőtt már indult a futamon, motorcsere miatt tízhelyes hátrasorolást kapott (a megcsonkított mezőnyben azonban ez csak 14. helyett 17. helyet jelentett), innen nem nagyon sikerült javítania, a végén 15. lett. Tavaly a Red Bull színeiben balesetet szenvedett és kiesett, biztonsági autós fázist okozva.

Hülkenberg

2012-ben Force Indiával nyolcadik, 2013-ban Sauberrel hatodik lett. Tavalyelőtt a Force India motorhibája miatt kiállni kényszerült. Tavaly a Ricciardóval való ütközés után kiállni kényszerült.

Palmer

A tavalyi hétvége első szabadedzésére a Lotus tesztpilótájaként nevezték, de a rossz időjárás miatt nem ment ki a pályára.

Ocon

Első USA Nagydíja lesz.

Verstappen

A tavalyelőtti hétvégén a Toro Rosso pénteki tesztpilótája volt. Tavaly negyedik helyezést ért el.

Sainz

Tavaly az időmérőn 107%-on kívül teljesített, de engedték indulni, és a futamo legjobb azévi helyezését produkálva hetedik lett.

Bottas

Három éve nyolcadikként pályafutása első pontjait szerezte, tavalyelőtt ötödik lett. Tavaly öt hely hátrasorolással indult váltócsere miatt, a futamon mechanikai problémával állt ki.

Wehrlein

Első USA Nagydíja lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr3211829343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása