Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző X/12.

Brit Nagydíj, Silverstone

2024. július 07. - F1 Hierro

A Forma-1 hazatér, hiszen 1950-ben az egykori katonai repülőtérből átalakított silverstone-i pályán rendezték az első világbajnoki futamot, és a csapatok többségének is Nagy-Britanniában van a székhelye. 

Egy ideig Aintreevel, majd Brands Hatch-csel volt rotációban Silverstone, 1987 óta azonban állandó helyszín, bár a vonalvezetésben történtek változások az egykor leggyorsabbnak számító pályán.

Az eltelt évtizedek alatt számos győzelmet arattak a pályán a nagycsapatok, a McLaren, a Ferrari és a Williams, utóbbiak itt szerezték első győzelmüket is: a Ferrari 1951-ben, a Williams 1979-ben. A hibrid érát a Mercedes uralta Lewis Hamiltonnal, a Red Bull Racing pedig öt győzelmet aratott Silverstone-ban (közte a 70. Évforduló Nagydíját 2020-ban). Az Alpine-nak a jogelődei, a Benetton és a Renault nyertek itt.

Az elmúlt három évben három különböző csapat nyerte a Brit Nagydíjat: a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull. Idén pedig bejelentkezett a győzelemért a McLaren is, amelynek színeiben Lando Norris tavaly dobogós volt Max Verstappen és Hamilton mellett. Idén az első két sort ugyanazok a csapatok foglalják el, amelyek tavaly a dobogósokat adták, igaz, a sorrend most más, a Mercedes indulhat az első sorból két hazai versenyzővel (a pole pozícióban George Russell), Verstappenek a Red Bull színeiben a negyedik rajthely jutott Norris mögött. Joggal reménykedhetünk, hogy egy izgalmas futam sülhet ki ebből.

Tovább

Múltidéző X/12.

Brit Nagydíj, Silverstone

A nyári tripla hétvége keretében Barcelona és a Spielberg után a Forma-1 bölcsőjének tartott Silverstone következik. Az itteni versenyeken a közönség örömére Lewis Hamilton a legsikeresebb versenyző nyolc győzelemmel (amivel társrekorder Michael Schumacher magny-cours-i és önmaga hungaroringi eredményeivel). Legutóbb 2021-ben nyerte meg a Brit Nagydíjat, az azóta rendezett két versenyen pedig a dobogó harmadik fokára állhatott.

Tavaly Max Verstappen győzött, aki 2020-ban az egyszeri alkalommal megrendezett második itteni versenyt, a 70. Évforduló Nagydíját is megnyerte. Szintén kétszeres silverstone-i győztes Fernando Alonso, még a Renault és a Ferrari színeiben érte el, tavaly óta pedig egy patinás brit márka, az Aston Martin versenyzője. A jelenlegi mezőny másik spanyol pilótája, Carlos Sainz pedig két éve itt érte el első nagydíjgyőzelmét.

Hamilton mellett még két hazai pilóta állhat rajthoz, Lando Norris és George Russell, akik idén mindketten nyertek már futamot, Norris pedig tavaly másodikként állhatott a silverstone-i dobogón. Ezen a hétvégén pedig megszerezték a rajtrács első három helyét, így joggal reménykedhetnek a drukkerek. Mögöttük azért ott van a címvédő és listavezető Verstappen, aki sosem adja fel - múlt hétvégén visszájára is fordult a nagy akarása. 

Szombaton a foci-Eb-n az angolok és hollandok egyaránt örülhettek - a mostani futamon melyiküknek lesz rá oka?

Tovább

Konstruktőri múltidéző X/11.

Osztrák Nagydíj, Red Bull Ring

Az Osztrák Nagydíj történelme több szakaszra osztható. A kezdet az 1964-es futam volt a zeltwegi reptéren, ahol a Ferrari győzött, és ami egyszeri alkalomnak bizonyult. Tartósabban megvetette a lábát az Österreichring 1970-től 1987-ig. Az ottani versenyeken többször születtek meglepetések, versenyzők és csapatok első győzelmei. Nem is olyan versenyző, aki igazán uralta volna a pályát, Alain Prostnak három győzelem (ebből kettő a McLaren színeiben) elég volt ahhoz, hogy ebben az időszakban a legsikeresebb pilóta legyen az itteni futamokon. Ebben az időszakban a McLaren mellett a Williamsnek és a Ferrarinak is sikerült nyernie Ausztriában. 1997-ben jelentős átépítés (és ezzel lerövidítés) után, új néven, A1-ringként tért vissza a pálya, és 2003-ig sikerült maradnia. Ekkoriban a McLaren, a Williams és a Ferrari osztozott az itteni győzelmeken, amelyek közül utóbbinak a 2002-es csapatutasítása keltett botrányt. 2014 óta ismét rendeznek nagydíjakat az immár Red Bull Ringre keresztelt helyszínen. Ez már a hibrid éra, így kezdetben a Mercedes uralta a pályát, majd bejelentkezett a hazai csapatnak mondható Red Bull Racing Max Verstappennel, aki tavaly is győzött itt, bár a megelőző évben a Ferrarinak is sikerült Charles Leclerc-rel.

A nagydíjat idén is sprinthétvégeként rendezik, tavaly a sprintre az eső, a futamra pedig a pályaelhagyások büntetése kavarta meg kicsit a versenyt, éppen csak Verstappen elsősége volt magabiztos. Idén lesz miért izgulni?

Tovább

Múltidéző X/11.

Osztrák Nagydíj, Red Bull Ring

A Spanyol Nagydíj után egy héttel máris folytatódik a szezon az Osztrák Nagydíjjal, amit a tavalyihoz hasonlóan sprinthétvégés formátumban rendeznek.

A spielbergi pálya egy évtizedes kihagyás után 2014-ben került vissza a versenynaptárba, a Red Bull nevét viselve. A hazai márka győzelmeiről Max Verstappen gondoskodott, aki öt győzelemmel a legsikeresebb versenyző a pályán (az ötben benne van egy Stájer Nagydíj is, amikor a Covid miatt kiesett futamok  pótlására még egy futamot rendeztek itt), többek között a tavalyi futamot is megnyerve.

Rajta kívül nyert még Ausztriában Lewis Hamilton kétszer (az egyik neki is Stájer Nagydíj), Valtteri Bottas szintén kétszer, még a Mercedes színeiben, Charles Leclerc pedig két éve győzött itt, és második helyezései is vannak a pályán (például 2019-ben, amikor a győzelemért hajtott, sérelmezte is Verstappen agresszív előzését). Az utóbbi versenyeken Verstappen üldözőjévé előlépő Lando Norrisnak harmadik helyezés a legjobbja a pályán. Sikerül visszavágni Barcelonáért, vagy Verstappen gondoskodik róla, hogy másodiknak a hazai himnusz szóljon?

Tovább

Konstruktőri múltidéző X/10.

Spanyol Nagydíj, Barcelona

A Spanyol Nagydíjat eleinte Pedralbesben rendezték két alkalommal az ötvenes években, majd 1968-tól Jarama és Montjuïc váltotta egymást, míg utóbbin az 1975-ös tragédia után meg nem szüntették a versenyeket, és Jarama lett az állandó helyszín a nyolcvanas évek elejéig. 1986-tól 1990-ig Jerez következett, 1991 óta pedig a jelenlegi helyszín, a Circuit de Catalunya.

A pályán gyakran papírforma-eredmények születtek, a kilencvenes évek első felében a Williams-Renault uralta az itteni versenyeken, utána a McLaren-Mercedes Mika Häkkinennel, majd az ezredforduló után a Ferrari sikersorozata következett Michael Schumacherrel (aki 1996-ban az itteni esőfutamon az első ferraris győzelmét szerezte). A 2010-es évek elején a Red Bull Racing nyert itt két versenyt, a hibrid érát pedig 2021-ig a Mercedes uralta, főképp Lewis Hamiltonnal, bár egy alkalommal a csapattárs, Nico Rosberg győzött. A sikersorozatukban a 2016-os verseny jelentette a kivételt, amikor éppen egymást ütötték ki, ezt az alkalmat pedig a Red Bullhoz a Toro Rossotól frissen felkerült Max Verstappen használta ki, első győzelmét szerezve. 

Az utóbbi két évben ugyancsak Verstappené és a Red Bullé volt az itteni futam. A Mercedes három éve nyert itt utoljára, a Ferrari 2013-ban a hazai pályán versenyző Fernando Alonsóval (akinek ez a legutóbbi győzelme), a Williams 2012-ben meglepetésre itt szerezte mindmáig utolsó győzelmét Pastor Maldonadóval, az Alpine jogelődje, a Renault pedig 2006-ban győzött a pályán, ugyancsak Alonso révén.

Az első két rajtsorban ezúttal a McLaren, a Red Bull és a  Mercedes képviselteti magát, lássuk, ki kerekedik felül a végén!

Tovább

Múltidéző IX/10.

Spanyol Nagydíj, Barcelona

A Circuit de Catalunya 1991 óta rendszeresen otthont ad a Spanyol Nagydíjnak, bár idén kicsit szokatlanul későn, június második felében, a Kanadai Nagydíj után. A pályát alacsonyabb kategóriákból és korábban tesztekből is jól megismerhették a pilóták, így gyakran sima, papírforma-eredményt hozó futamok vannak itt. Tavaly némileg módosítottak a vonalvezetésen, volt harc a pozíciókért, előzések is, éppen csak Max Verstappen első helye volt az, amit senki sem veszélyeztetett.

Verstappen összesen háromszor nyerte meg a versenyt, közülük is a 2016-os különleges helyet foglal el a pályafutásában, hiszen első nagydíjgyőzelmét aratta, rögtön azután, hogy év közben a Toro Rossótól a Red Bull Racinghez vitték. Az elmúlt kilenc évben ketten osztoznak a barcelonai győzelmeken Lewis Hamiltonnal, aki összesen hatszor győzött a pályán, 2017-től 2021-ig sorozatban ötször. A hazai pályán versenyző Fernando Alonso kétszer nyert itt, a 2013-as mindmáig pályafutása utolsó győzelme.

A másik hazai pilóta, Carlos Sainz egyelőre nem tudott dobogóra állni az itteni versenyeken, akárcsak csapattársa, Charles Leclerc, aki két éve pole-ból indult, de technikai hiba miatt kiesett. 

Verstappen idén is ott van az első sorban, mögötte pedig ott a két Mercedes-versenyző, Hamilton és George Russell, akik tavaly csatlakoztak hozzá a dobogón. A pole-ból Lando Norris indulhat, akinek tavaly a rontott rajt után rosszul alakult a versenye, most itt a lehetőség, hogy ezt feledtetni tudja.

Tovább

Konstruktőri múltidéző X/9.

Kanadai Nagydíj, Montréal

A Kanadai Nagydíj első alkalommal 1967-ben került a Forma-1 versenynaptárába, azóta néhány kimaradást leszámítva rendszeresen ellátogat a mezőny az észak-amerikai országba. A jelenlegi helyszínen, Île Notre-Dame-on 1978-ban rendezték először, akkor hazai versenyző, Gilles Villeneuve nyert a Ferrari színeiben - azóta is hiába vár hasonlóra a helyi közönség. Négy évvel későbbi halála után ő lett a pálya névadója.

A két legsikeresebb pilóta a kanadai futamokon Michael Schumacher és Lewis Hamilton hét-hét győzelemmel. Schumacher egyszer a Benetton, hatszor a Ferrari színeiben nyerte meg a versenyt, míg Hamilton háromszor a McLaren és négyszer a Mercedes pilótájaként. 

A címvédő Red Bull Racing négyszer nyert Montréalban, beleértve a tavalyi versenyt, ami a 100. nagydíjgyőzelmüket jelentette. A Mercedes legutóbb 2019-ben nyerte meg a Kanadai Nagydíjat Hamiltonnal, a Ferrari egy évvel korábban Sebastian Vettellel (bár ő maga a következő itteni versenyről is úgy vélte, neki járt volna a győzelem). A McLaren legutóbbi kanadai győzelme a 2012-es. A Sauber csapat BMW Sauber néven 2008-ban itt szerezte első és eddig egyetlen győzelmét Robert Kubica révén. Az Alpine-nak a jogelődei nyertek Kanadában, kétszer a Benetton, 2006-ban pedig a Renault Fernando Alonsóval. A Williams legutóbbi itteni győzelméhez egészen 2001-ig kell visszamenni, amikor Ralf Schumacher nyerte a versenyt. 

Idén eddig három csapat osztozik a versenyeken, Kanadában vajon melyikük örülhet?

Tovább

Múltidéző X/9.

Kanadai Nagydíj, Montréal

Az európai - sőt, az idei versenynaptárban furcsa módon a mediterrán - futamok sorát egy észak-amerikai kitérő szakítja meg: a Kanadai Nagydíj a montréali Gilles Villeneuve pályán. A helyszín Lewis Hamilton szívéhez közel áll, hiszen első nagydíjgyőzelmét is itt szerezte rögtön újoncévében, összesen pedig hétszer nyerte meg a versenyt, amivel társrekordernek számít. Szintén itt szerezte az első győzelmét Daniel Ricciardo tíz évvel ezelőtt, még a Red Bull Racing színeiben. Fernando Alonsónak még 2006-ban, a Renault színeiben sikerült itt nyernie. Az utóbbi két év azonban, több más pályához hasonlóan, Max Verstappen sikereit hozta. A dobogóra tavaly Alonso és Hamilton társaságában állhatott.

Ami az élmezőny többi pilótáját illeti, Verstappen csapattársa, Sergio Pérez állt már itt dobogón, de nem a Red Bull, hanem még a Sauber pilótájaként. A Ferrari pilótáinak ugyancsak a dobogó a legjobb eredménye a pályán: Charles Leclerc öt éve lett harmadik, Carlos Sainz két éve második. Lando Norrisnak viszont a McLaren színeiben eddig még a pontszerzés sem sikerült (bár tavaly egy általa vitatott büntetés fosztotta meg tőle), akárcsak a csapattárs Oscar Piastrinak tavaly. 

Az idei Kanadai Nagydíjon vajon ki örülhet? 

Tovább

Múltidéző X/8.

Monacói Nagydíj, Monte Carlo

Monaco a versenynaptár egyik patinás helyszíne, bár sokak szerint a mai autókkal már nem igazán alkalmas versenyzésre, mégis a hagyományok, a környezet és kanyargós, szűk pálya jelentette kihívás miatt szegényebb lenne nélküle a Forma-1.

A jelenlegi mezőnyből Lewis Hamiltonnak sikerült a legtöbbször nyernie Monte Carlóban, összesen három alkalommal. A címvédő Max Verstappen kétszer nyerte meg a versenyt, benne a tavalyival. Előtte csapattársa, Sergio Pérez győzött, a tavalyi hétvégéje viszont ráment az időmérős hibájára. Kétszer győzött a hercegségben Fernando Alonso, egyszer Renault-val, egyszer McLarennel. Tavaly Aston Martinnal a szezon során egyik legjobb eredményét produkálva második lett. Szintén monacói győztes Daniel Ricciardo, még a Red Bull Racingnél töltött időszakából, 2018-ból (két évvel korábban is volt esélye, de akkor a balszerencse megfosztotta a győzelemtől).

A legtöbb pilótának kvázi hazai pálya is Monte Carlo, hiszen itt van a lakóhelyük, van azonban egy nemzetiségét tekintve is hazai versenyző Charles Leclerc személyében, akinek azonban még az itteni dobogó is hiányzik, a pole pozícióit sem sikerült jó eredményre váltania, sőt 2021-ben el sem tudott rajtolni. Az utóbbi versenyeken remeklő Lando Norris viszont éppen a három évvel ezelőtti monacói versenyen állhatott dobogóra. Tavaly Esteban Ocon ért el meglepetésdobogót a versenyen.

Idén mit hoz Monte Carlo?

Tovább

Konstruktőri múltidéző X/8.

Monacói Nagydíj, Monte Carlo

A Monacói Nagydíj nagy múltú versenynek számít, hiszen 1929-ben rendezték meg először Monte Carlo utcáin, 1950-ben az első világbajnoki szezon versenynaptára is tartalmazta. Ezután néhány évre kikerült, de 1955 óta folyamatosan megrendezték, leszámítva a Covid-helyzet miatt átrendezett 2020-as szezont.

A hosszú évtizedek során arattak itt győzelmeket a Forma-1 nagy alakjai és időnként születtek meglepetések is. A hatvanas években Graham Hill számított Mr. Monacónak, aki összesen ötször győzött Monte Carloban. Őt Ayrton Sennának sikerült túlszárnyalnia hat győzelmével, amiből ötöt sorozatban szerzett a McLaren színeiben. Halála 30. évfordulója kapcsán többen is megemlékeznek róla, köztük volt csapata brazilos festéssel. 1994-ben éppen a Monacói Nagydíj volt az első verseny nélküle.

Senna mellett olyan versenyzők nyertek Monacóban a McLaren színeiben, mint Alain Prost, Mika Häkkinen, David Coulthard, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, legutóbb pedig Lewis Hamilton, immár 16 éve. A Ferrari első monacói győzelmét 1955-ben szerezte Maurice Trintignant, ezt követően ők is többször nyertek itt, háromszor Michael Schumacher révén, legutóbbi itteni győzelmüket pedig 2017-ben szerezte Sebastian Vettel. Bár pole pozíciókat azóta is szerzett a hazai pályán versenyző Charles Leclerc, de dobogóra váltani sem sikerült őket. A Williams legutóbbi monacói győzelmét 2003-ban szerezte Juan Pablo Montoya. Az Alpine-nak, amelynek tavaly sikerült egy dobogót összehoznia Esteban Ocon révén, a jogelődei nyertek Monte Carlóban: kétszer a Benetton Schumacherrel, kétszer a Renault. Az Aston Martin még nem nyert versenyt, de Alonso tavalyi második helye máig egyik legjobb versenyeredményük. A Mercedesnek öt győzelme van Monacóban, ebből kettőt szerzett Hamilton, sorozatban hármat pedig Nico Rosberg (plusz egy alkalommal pedig a jogelőd Brawn GP győzött 2009-ben). A Red Bull Racingnek előbb a 2010-es évek elején hozott győzelmeket Mark Webber és Vettel, majd az utóbbi három évben újra ők uralták a pályát, egyszer Sergio Pérez, kétszer Max Verstappen nyert.

Behúzza ezt is a Red Bull vagy a szabadedzések után joggal reménykednek az üldözők?

Tovább
süti beállítások módosítása