Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző 7.

Kanadai Nagydíj, Montréal

2015. június 07. - F1 Hierro

A montréali pálya általában emlékezetes versenyeket produkál, gondoljunk csak a közelmúltból a négy évvel ezelőtti négy óránál is hosszabb esőversenyre, vagy a tavalyi futamra, ahol Sergio Pérez és Felipe Massa gondoskodtak a csattanós befejezésről. A jelenlegi mezőnyből legtöbbször Lewis Hamilton nyert Kanadai Nagydíjat, szám szerint hármat. A többi aktív világbajnok egy-egy alkalommal győzött ezen a versenyen,  tavaly azonban Daniel Ricciardo örülhetett első nagydíjgyőzelmének. Idén vajon meglesz Hamiltonnak a negyedik, esetleg Nico Rosberg győzelmi szériája folytatódik vagy káoszfutamon meglepetés születik?

Hamilton

A jelenlegi mezőnyből egyértelműen ő uralja a pályát. Már 2007-ben a McLaren–Mercedes elsőéveseként meggyőzően tette le a névjegyét Kanadában: itt szerezte első Forma–1-es futamgyőzelmét, élről indulva. Egy évvel később szintén megszerezte az első rajthelyet, de a biztonsági autós fázis alatt a boxkijáratnál belehajtott a piros lámpánál megálló Räikkönenbe, ami miatt mindketten kiestek. 2010-ben jött az újabb győzelem; 2011-ben megint kiesett, méghozzá a csapattárs Buttonnal ütközve. 2012-ben újra nyerni tudott, immár harmadszor. Tavalyelőtt a dobogó harmadik fokára állhatott. Tavaly megtört az a sorozat, hogy minden második kanadai futamán nyerni tudott (2007, 2010, 2012, miután 2009-ben kimaradt a futam): fékproblémák miatt fel kellett adnia a versenyt. Idén vajon ismét egy jó eredmény következik?

Ricciardo

A 2011-es hétvégén a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként vett részt, a futamon 2012-ben 14., tavalyelőtt 15. lett. Annál jobban sikerült Red Bull-lal a tavalyi: megszerezte Forma–1-es pályafutása első futamgyőzelmét. Idén egy dobogó is legalább akkora meglepetés lenne.

Vettel

Először 2008-ban a Toro Rosso pilótájaként versenyzett Kanadában, nyolcadikként szerzett is egy pontot. Már a Red Bull-lal 2010-ben negyedik lett csapattársa, Mark Webber előtt. 2011-ben pole-ból indult, az utolsó körig élen állt, de a verseny vége felé hibázott, így második lett. 2012-ben ismét élről indulva és leggyorsabb kört futva végzett negyedik helyen. Tavalyelőtt sorozatban harmadjára lett edzéselső, és végre sikerült ezen a pályán is behúznia a győzelmet. Tavaly a dobogó harmadik fokán ünnepelhetett együtt az első győzelmét szerző csapattársával.

Rosberg

A williamses éveiben egyszer sem tudott a pályán pontot szerezni: 2006-ban a második körben ütközött Juan Pablo Montoyával, 2007-ben és 2008-ban egyaránt tizedik lett. A Mercedes színeiben 2010-ben hatodik, 2011-ben 11., 2012-ben újra hatodik, tavalyelőtt ötödik helyezést ért el. Tavaly második helyével megszerezte első montréali dobogóját – idén ez a minimális elvárás lehet számára.

Räikkönen

Első kanadai futamán 2001-ben rögtön negyedik lett Sauber–Petronassal. A McLaren–Mercedes pilótájaként 2002-ben megismételte ezt az eredményt, 2003-ban hatodik, 2004-ben ötödik helyen futott be. 2005-ben sikerült győznie, ami Alonso kiesésével együtt javította a bajnoki esélyeit. 2006-ban harmadik lett, majd Ferrarival 2007-ben ötödik. 2008-ban kiesett, miután a bokszkijáratnál Hamilton belehajtott. Legközelebb 2012-ben indult itt, Lotusszal nyolcadik lett. Tavalyelőtt ötödik helyen, tavaly újra Ferrarival tizedik helyen végzett.

Grosjean

2012-ben letette a névjegyét a pályát, máig legjobb Forma–1-es versenyeredményét elérve második lett. A tavalyelőtti versenyére a monacói futamon okozott balesete miatt tízhelyes hátrasorolást hozott magával, a rajtrács végéről indulva 13. helyen végzett. Tavaly a hátsó szárny sérülése miatt kellett feladnia a versenyt.

Ericsson

Eddigi egyetlen kanadai versenye a tavalyi volt, a Caterham olajszivárgása miatt kiállni kényszerült.

Pérez

2011-ben Sauberrel a pénteki szabadedzésen részt vett, de még nem épült fel teljesen a monacói sérüléséből, emiatt a hétvége további részére visszalépett. A három évvel ezelőtti futama viszont emlékezetesre sikerült: a dobogó harmadik fokára állhatott. Tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel viszont nem szerzett pontot, 11. lett. Tavaly Force Indiával részese volt a futam nagyjelenetének: az utolsó körben Massa megpróbálta őt megelőzni, de ütköztek és mind a ketten kiestek (a megtett táv alapján 11.-nek rangsorolták).

Nasr

Az első kanadai versenye lesz.

Maldonado

Nem szerzett még pontot a pályán. Williamsszel 2011-ben Williamsszel kicsúszás miatt kiesett, 2012-ben 13., tavalyelőtt 16. helyen végzett. Tavaly a Lotus erőforrásának hibája miatt kellett kiállnia.

Alonso

Első kanadai versenye 2001-ben volt Minardival, erőátviteli problémák miatt kiesett. Két évvel később már a Renault-nál versenyzett, szoros befutóban lett negyedik Michael Schumacher és a két Williams mögött. 2004-ben megint az autó hibája (kormánymű) miatt esett ki, 2005-ben pedig saját hibájából, ez lett azévi első nullázása. 2006-ban viszont megszerezte eddigi egyetlen itteni győzelmét. 2007-ben immár McLarennel hetedik lett, úgy, hogy a Super Agurit vezető Szato Takuma is megelőzte. Ismét Renault-val 2008-ban váltóhiba miatt állt ki. Ferrarival 2010-ben harmadik helyezést ért el; 2011-ben kiesett, miután összeakadt Buttonnal. 2012-ben ötödik lett, elsősorban a gumijai elfogyása miatt. Tavalyelőtt másodikként állhatott újra dobogóra. Tavaly hatodik helyen végzett.

Massa

Nem állt még dobogón Montréalban. Sauber–Petronassal 2002-ben kilencedik lett, 2004-ben kerekét elveszítve kiesett. 2005-ben sikerült pontokat szereznie, negyedik lett. Ferrarival 2006-ban hatodik; 2007-ben kizárták, mert piros lámpánál hajtott ki a boxutcából. 2008-ban ötödik, 2010-ben 15., 2011-ben hatodik, 2012-ben tizedik, tavalyelőtt nyolcadik helyezést ért el. Tavaly Williamsszel az utolsó körben próbálta megelőzni Pérezt, de ütközés lett a vége és mindketten kiestek, a megtett táv révén 12.-nek jegyezték.

Button

Első négy montreali futamán nem tudott pontot szerezni (2000-ben William-BMW-vel 11., 2001-ben Benetton-Renault-val olajszivárgás miatt kiállt, 2002-ben gyári Renault-val váltóhibája volt, hivatalosan 15.-nek jegyezték, 2003-ban BAR –Hondával szintén váltóhiba érte). 2004-ben végre jobb versenyt futott, harmadik helyen végzett (bár ehhez kellett a Williamsek és a Toyoták kizárása). 2005-ben élről indult, de ütközés miatt kiesett. A gyári hondás években megint csak kevésbé sikerültek az itteni futamok: 2006-ban kilencedik, 2007-ben váltóhiba miatt a rajtrácson ragadt, 2008-ban 11. lett. Világbajnoki évében, 2009-ben pont nem volt Kanadai Nagydíj. A McLarenhez kerülve magára talált a pályán: 2010-ben második lett csapattársa, Hamilton mögött; 2011-ben pedig nagyszerű versenyzéssel nyerte meg a jókora késéssel elrajtoltatott esős futamot, az utolsó körben hibára késztetve Vettelt. Voltak ugyanakkor negatívumok is: éppen Hamiltont ütötte ki nem sokkal az újraindítás után, valamint Alonsót is kitessékelte, de nem büntették egyikért sem. A következő két versenyen viszont haloványabban teljesített: 2012-ben hullámvölgyben versenyezve 16., tavalyelőtt 12. lett. Tavaly viszont sikerült negyedik helyezést elérnie.

Kvjat

Eddigi egyetlen kanadai versenye a tavalyi volt, a Toro Rosso hajtásláncának hibája miatt kiállni kényszerült.

Hülkenberg

Először 2010-ben állt rajthoz a pályán, Williamsszel 13. helyen végzett. 2011-ben a Force India pénteki tesztpilótája volt, 2012-ben már versenyzőként 12. lett. Tavalyelőtt fel kellett adnia a futamot, miután Sauberje megsérült a Giedo van der Gardéval való ütközésben. Tavaly ötödikként sikerült pontokat szereznie.

Stevens, Verstappen, Sainz

Mindegyiküknek ez lesz az első kanadai versenye.

Bottas

A tavalyelőtti futamon 14., tavaly hetedik lett.

Merhi

Első kanadai versenye lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr407524432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása