Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző 13.

Szingapúri Nagydíj, Marina-öböl

2015. szeptember 20. - F1 Hierro

A Forma-1 történetének első éjszakai futamaként került be a versenynaptárba hét éve a Szingapúri Nagydíj, és azóta is tartja magát, bár az idei verseny a légköri viszonyok miatt veszélyben forgott. Valamennyi eddigi győztes itt van a mezőnyben, a rekorder Sebastian Vettel három futamgyőzelemmel, őt követi kettő-kettővel másik két világbajnok, Fernando Alonso és Lewis Hamilton. A hétvége előtt a legtöbben valószínűleg arra tettek volna, hogy Hamilton érheti utol Vettelt, az időmérő után viszont arra van nagyobb sansz, hogy Vettel tovább javít.

Szingapúrban eddig még nem mutatkozott be egy versenyző sem, idén azonban újoncot avat a pálya: az amerikai Alexander Rossi, aki korábban már volt pénteki tesztpilóta és tavaly néhányszor ott állt a nagy lehetőség kapujában, először indulhat futamon.

Hamilton

Az első két futamon McLaren–Mercedesszel dobogóra állhatott: 2008-ban harmadik lett (ami a Ferrari baklövésével együtt sokat hozott a világbajnokságban), 2009-ben pedig élről indulva győzött (a Hungaroringen kívül csak itt sikerült nyernie abban az évben). 2010-ben a Mark Webberrel való ütközés miatt kiesett, 2011-ben ötödik lett, 2012-ben váltóhibával kiállt. Tavalyelőtt Mercedesszel ötödik lett csapattársa mögött. Tavaly másodjára nyerte meg a futamot, ezúttal mesterhármassal. Idén a pár napja még ő számított favoritnak, az időmérő azonban ezt kissé átírta…

Ricciardo

2011-ben HRT-vel 19. helyen végzett. Toro Rossóval 2012-ben kilencedik lett, tavalyelőtt falnak ütközve kiesett. Tavaly Red Bull-lal harmadikként szerezte meg első szingapúri dobogóját, idén megvan az esély a következőre.

Vettel

Eddig minden szingapúri futamon pontot szerzett. 2008-ban Toro Rossóval ötödik lett, egy évvel később Red Bull-lal negyedik. Azóta rendre dobogóra állhatott: 2010-ben másodikként, a következő három futamon pedig nem talált legyőzőre. A 2011-es győzelmével karnyújtásnyira került a világbajnoki cím, míg a három évvel ezelőtti diadallal megnyitotta a nagy hajrát, tavalyelőtt pedig elsöprő év végi sikerszériája közepén járt. Tavaly megszakadt a nyerő szériája, de a második helyével továbbra is dobogós lett. Ezúttal minden adott, hogy a jó sorozata folytatódjon…

Rosberg

Az első futamon Williamsszel második lett (dacára annak, hogy tiltott időszakban állt ki a bokszba és ezért megbüntették), ami a legjobb eredménye volt a csapat színeiben. Egy évvel később 11. helyen végzett. Mercedesszel 2010-ben ötödik, 2011-ben hetedik, 2012-ben ötödik, tavalyelőtt negyedik helyezést ért el, utóbbit csapattársa, Hamilton előtt. A tavalyi versenye balszerencsésen alakult: előbb a bokszutcából kényszerült indulni elektronikai problémák miatt, majd a kormányrúdjában elszakadt egy vezetékköteg, így feladni kényszerült a futamot. A mostani időmérő után szerencse kéne, hogy hét év után újra dobogós legyen Szingapúrban.

Räikkönen

Az első ferraris időszakában nem volt szerencséje a pályán. 2008-ban előbb sok időt veszített Massa után a tankolásra várva, majd néhány körrel a vége előtt falnak ment, a megtett táv miatt 15.-nek könyvelték el. 2009-ben tizedik helyen végzett, amiért még nem járt pont. Lotusszal 2012-ben hatodik lett, tavalyelőtt harmadikként megszerezte első szingapúri dobogóját. Tavaly Ferrarival nyolcadik lett.

Grosjean

A 2009-es futamot a Renault fékhibája miatt feladni kényszerült. 2012-ben lotusos csapattársa, Kimi mögött hetedik lett, ez eddigi egyetlen szingapúri pontszerzése. Tavalyelőtt technikai probléma miatt kiesett. Tavaly 13. helyen végzett.

Ericsson

2012-ben és 2013-ban a GP2-es betétfutamokon indult a pályán, mindkét hétvégén a hosszú futamon hetedik lett, a sprinten második.

Tavaly Caterhammel 15. helyen végzett.

Pérez

Eddig négyszer indult Szingapúrban, négyszer szerzett pontot. Sauberrel mindkét alkalommal tizedik lett ( 2011-ben azt is „átvészelve”, hogy Michael Schumacher nekiment). Tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel nyolcadik helyen végzett. Tavaly Force Indiával hetedik helyezést ért el.

Nasr

2009-ben vendégszerepelt a Forma BMW csendes-óceáni sorozatában, mindkét futamot megnyerte (pontokat vendégpilótaként nem kapott érte). 2012-ben és 2013-ban 2×2 GP2-futamon indult a pályán, három éve a hosszú versenyen hatodik, a sprinten hetedik lett, tavalyelőtt a dobogó második fokára állhatott a hosszú futamon.

Maldonado

2011-ben Williamsszel 11. helyével kimaradt a pontszerzésből. 2012-ben az első sorból indulhatott, de a rajt után Button és Vettel megelőzték, majd hidraulikai problémák miatt ki kellett állnia. Tavalyelőtt megint 11. helyen végzett. Tavaly Lotusszal 12. lett.

Alonso

Az első itteni futamot emlékezetes módon nyerte meg a Renault-val: épp jókor ment ki tankolni, még a biztonsági autós szakasz előtt. Egy év múlva kiderült, hogy ez Flavio Briatore jól kitalált forgatókönyvének eredménye, de csak az akkori csapatvezetést büntették, Alonso a győzelmét megtarthatta. 2009-ben harmadik hellyel bizonyította, hogy „tisztán” is tud jól teljesíteni a pályán, majd 2010-ben Ferrarival ismét győzött, méghozzá mesterhármassal. 2011-ben negyedik helyen végzett, majd újra dobogóra állhatott 2012-ben harmadikként, tavalyelőtt másodikként. Tavaly negyedik lett, idén ez is csodával érne fel.

Massa

Az első Szingapúri Nagydíjon edzéselső volt, de a futamon látványos és nagyon veszélyes módon esett vissza: a töltőcső kihúzása előtt engedték ki a bokszból, így maga után vonszolta az „óriáskígyót”. Végül 13. helyen végzett, ami a végelszámolásnál sokba került. Egy évvel később fejsérülése miatt hiányzott. Azóta rendre pontot szerzett, de nem sikerült még dobogón végeznie a pályán: 2010-ben nyolcadik, 2011-ben kilencedik, 2012-ben újra nyolcadik, tavalyelőtt hatodik, tavaly Williamsszel ötödik lett.

Button

2008-ban Hondával kilencedik lett, amiért még épp nem járt pont. 2009-ben Brawn–Mercedesszel ötödik helyen végzett. McLaren–Mercedesszel 2010-ben negyedik, majd 2011-ben itteni legjobbját elérve második helyezést ért el, amivel a matematikai bajnokesélye még megmaradt. 2012-ben megismételte ezt a helyezést. Tavalyelőtt hetedik lett. Tavaly az erőforrás meghibásodása miatt feladta a futamot.

Kvjat

A csendes-óceáni Forma BMW-ben 2010-ben második lett a hétvége első futamán (vendégpilótaként nem kapott pontot).

A tavalyi futamon Toro Rossóval 14. helyen végzett.

Hülkenberg

2010-ben Williamsszel tizedikként pontot szerzett. 2011-ben nem indult (tesztpilótaként sem), 2012-ben Force Indiával 14. lett, viszont leggyorsabb kört futva! Tavalyelőtt Sauberrel kilencedik helyezést ért el, tavaly Force Indiával szintén.

Stevens

Ez lesz az első szingapúri versenye.

Verstappen

Szintén az első szingapúri versenyére készül.

Rossi

Tavalyelőtt a GP2-ben indult a pályán, pontot nem szerzett.

Először állhat rajthoz Forma–1-es futamon.

Sainz

2010-ben a csendes-óceáni Forma BMW-ben az első futamon hatodik, a másodikon második lett, pontot vendégpilótaként nem kapott.

Bottas

Még nem szerzett pontot Szingapúrban, tavalyelőtt 13., tavaly 11. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr817802516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása