Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző III/9.

Osztrák Nagydíj, Red Bull Ring

2017. július 05. - F1 Hierro

Az Osztrák Nagydíj egy évtized kihagyás után 2014-ben került vissza a versenynaptárba, időközben a pálya neve is megváltozott A1-ringről Red Bull Ringre. A jelenlegi mezőnyből csupán egyetlen pilóta, Lewis Hamilton nyert itt Forma-1-es futamot, miután a korábbi két versenyt megnyerő egykori csapattársa, Nico Rosberg visszavonult. Hamilton ide első számú riválisának, Sebastian Vettelnek egyelőre dobogóra állnia sikerült még Spielbergben. Ezért is nagy lehet számára a nyomás, na meg a bakui incidens után még egy hasonló ballépést nem engedhet meg magának. Hamilton viszont a tavalyi győzelmét az akkori vetélytársával (és csapattársával) való ütközés után szerezte meg, mi várható ilyen előzmények után?

Vandoorne

A Forma Renault 2.0 Észak-európai Kupa 2012-es hétvégéjén az első futamon második lett, a másikat megnyerte. 2013-ban a 3.5-ös kategóriában mindkét futamon kiesett. 2014-ben és 2015-ben a GP2-ben indult, második helyezést ért el a 2014-es hosszú futamon és a tavalyelőtti sprinten, a tavalyi főversenyt pedig megnyerte.

Ricciardo

A 2014-es futamon nyolcadik, a tavalyelőttin tízhelyes hátrasorolással indulva tizedik helyen végzett. Tavaly hetedik helyen végzett az időmérőn, de a büntetések miatt az ötödik helyről rajtolhatott, a futamot is ötödik helyen zárta.

Vettel

A 2003-ban még A1-ringnek hívott pályán a Forma BMW ADAC sorozatban hatodik és egy nyolcadik helyezést ért el.

A 2014-es versenyen a Red Bull színeiben elektronikai problémák hátráltatták, majd az első szárnya is megsérült Esteban Gutiérrezzel ütközve, a csapata végül úgy döntött, nem folytatják a versenyt. Tavalyelőtt Ferrarival negyedik lett. Tavaly öt rajthely büntetéssel vágott neki a futamnak, mivel váltót cseréltek az autóban (ennek oka, hogy a bakui futam után fémtörmeléket találtak benne a csapat mérnökei). Így a kilencedik rajtkockából indulhatott, azonban nem sikerült célba érnie: miután túlságosan sokáig hagyták kint szuperlágy abroncsokkal, defektet kapott és a szalagkorlátnak ütközött, biztonsági autós fázist okozva.

Räikkönen

Első Forma–1-es évében, 2001-ben Sauber–Petronasszal jó eredménynek számító negyedik helyezést ért el. A következő évben viszont kiesett a McLaren–Mercedes motorproblémái miatt. 2003-ban pedig dobogóra állhatott, második lett a két Ferrari között.

2014-ben Ferrarival tizedik helyen végzett. Tavalyelőtt az elrontott időmérő után 18. helyről rajtolhatott, a mezőny második felének sűrűjében az első körben ütközött Alonsóval és mindketten kiestek. Tavaly a második sorból rajtolva a dobogó harmadik fokára állhatott.

Grosjean

2014-ben Lotusszal váltócsere miatt a boxutcából kellett rajtolnia, a futamon 14. helyen végzett. Tavalyelőtt váltóhibával kiállt. Tavaly a Haas színeiben 13. helyről indulva hetedik helyezést ért el, még egy boxutcai gyorshajtásért kiszabott öt másodperces büntetés is belefért.

Ericsson

A 2014-es versenyen Caterhammel 18., Sauberrel tavalyelőtt 13., tavaly 15. helyen végzett.

Pérez

2014-ben öthelyes hátrasorolással indult a kanadai ütközése miatt, a futamon leggyorsabb kört futva hatodik helyezést ért el. Tavalyelőtt kilencedik lett. Tavaly az utolsó körben balesetet szenvedett, a megtett táv révén 17. helyezettnek jegyezték.

Alonso

Első ausztriai versenye 2000-ben volt a Forma–3000-ben, hatodik lett.

Első két Forma–1-es Osztrák Nagydíján kiesett: 2001-ben a Minardi váltóhibája, 2003-ban a Renault motorhibája miatt.

2014-ben Ferrarival ötödik helyezést ért el. Tavalyelőtt a McLaren–Honda pilótájaként a különböző alkotóelemek cseréje miatt tetemes hátrasorolást szabtak ki rá (ami gyakorlatban 19. rajtkockát jelentett), az első körben Kimi nekiütközött, így mindketten kiestek. Tavaly 14. helyről kellett indulnia, miután a Q2-ben előbb tévedésből használt gumikat adott neki a csapat, majd sárga zászló miatt nem javíthatott az idején. A futamot az akkumulátor hibája miatt kellett feladnia, a megtett táv miatt 18. helyezettnek könyvelték el.

Stroll

Az elmúlt két évben a Forma–3-as Európa-bajnokságban indult a pályán. A tavalyelőtti hétvégén negyedik, harmadik és ötödik helyezést ért el, tavaly az első futamon második lett, a másik kettőt megnyerte.

Massa

A 2002-es futamot a Sauber–Petronas felfüggesztésének sérülése miatt kényszerült feladni.

Tavalyelőtt Williamsszel első helyen végzett az időmérőn, ez volt az év egyetlen versenye, amin nem Mercedes rajtolt az élről. A futamon negyedik helyen végzett. Tavalyelőtt harmadikként dobogóra állhatott. Tavaly bejutott a Q3-ba, de a boxutcából rajtolt, miután első szárnyat cseréltek az autóján. A futamot fékhiba miatt adta fel, a megtett táv révén huszadiknak jegyezték.

Magnussen

A 2013-as WSR-hétvégén a 3.5-ös géposztályban két harmadik helyezést ért el.

2014-ben McLaren–Mercedesszel hetedik lett. Tavaly Renault-val 14. helyen végzett.

Kvjat

2012-ben az alpesi Forma Renault 2.0-s sorozat itteni hétvégéjének mindkét futamát megnyerte. 2013-ban az európai Forma–3-as hétvége mindhárom futamán második lett.

2014-ben a Toro Rosso felfüggesztésének sérülése miatt feladta a versenyt. Tavalyelőtt Red Bull-lal öt rajthelyes büntetéssel 15. helyről indulva 12. helyen végzett. Tavaly újra Toro Rossóval az időmérőn a Q1-ben előbb rázókőre hajtott, majd falnak csapódott, a felfüggesztésének sérülése miatt javítani kellett az autóját, így a boxutcából startolhatott, a futamot azonban két kör után feladni kényszerült.

Hülkenberg

A 2014-es versenyen a Force India színeiben kilencedik, a tavalyelőttin hatodik lett. Tavaly meglepetésre a harmadik helyet szerezte meg az időmérőn, Nico Rosberg büntetése révén az első sorból rajtolhatott. A futamon hamar visszaesett, majd fékhiba miatt ki is kellett állnia, a megtett táv révén 19. helyezettnek jegyezték.

Palmer

2014-ben a GP2-ben ötödik lett a hosszú futamon, hatodik a sprinten.

A tavalyelőtti nagydíj hétvégéjén a Lotus pénteki tesztpilótája volt. Tavaly a Renault színeiben 12. helyen végzett.

Ocon

2012-ben az alpesi Forma Renault 2.0 sorozat itteni hétvégéjének mindkét futamán a dobogó harmadik fokára állhatott. 2013-ban a kategória Európa-kupájában 11. és 14. helyen végzett, de előbbiért pontot kapott, mivel előtte végzett egy vendégpilóta. 2014-ben a Forma–3-as Európa-bajnokság hétvégéjén egyik futamon sem szerzett pontot. Tavalyelőtt a GP3-ban harmadik lett a főversenyen, a sprintről kizárták. Tavaly a DTM-ben huszadik és 18. helyen végzett.

Verstappen

2014-ben az európai Forma–3 hétvégéjén a három futamból az elsőn ötödik, a második negyedik helyezést ért el.

A tavalyelőtti versenyen Toro Rossóval nyolcadik lett. Tavaly a Red Bull színeiben nyolcadik helyről indult, ahonnan sikerült feljönnie, rövid ideig élen állt, míg a két Mercedes meg nem előzte, de az ő ütközésük után a második helyre lépett elő, amit sikerült Kimi előtt megtartania.

Hamilton

2014-ben kilencedik helyről rajtolt, mivel az időmérő harmadik szakaszában nem ment mért kört. A futamon második lett csapattársa, Rosberg mögött. Tavalyelőtt élről indult, de Rosberg az első kanyarban megelőzte őt, ismét második helyen végzett (kapott egy ötmásodperces büntetést is a fehér vonalra hajtás miatt, de nem ezen múlott a helyezése). Tavaly élről indult, később a második helyre került, de a korábbi kerékcseréje és Rosberg fékproblémái miatt sikerült megközelítenie élen haladó csapattársát. Az utolsó körben összeütköztek, de jobban jött ki belőle: vétlennek találták, és a versenyt is megnyerte.

Sainz

2012-ben a Forma–3 Euroszériában a hétvége második futamán hetedik, a harmadikon ötödik lett (egyúttal az Európa-bajnoki hétvége második futamán is ötödik helyezést ért el).

A tavalyelőtti futamon elektronikai hiba miatt kiállni kényszerült. Tavaly 15. helyről indulva nyolcadik helyezést ért el.

Bottas

Williamsszel tavalyelőtt az első sorból rajtolt, a futamon harmadik helyével első Forma–1-es dobogóját érte el. Tavalyelőtt ötödik, tavaly kilencedik lett.

Wehrlein

2011-ben az ADAC Forma Masters sorozat háromfutamos hétvégéjén a második versenyen harmadik lett. 2012-ben a Forma–3-as hétvégén vett részt, ami az Euroszéria és az Európa-bajnokság értékelésébe is számított. Az első futamon másodi, a második (csak az Euroszériába számító) futamon hatodik, a harmadikon negyedik helyezést ért el. A DTM-ben 2013-ban tizedik lett, 2014-ben kiesett, tavalyelőtt a hétvége első futamán második lett, a másodikon kiesettként 21.-nek jegyezték.

A tavalyi Osztrák Nagydíjon bemutatkozó éve legjobb versenyét produkálta: tizedik helye az első pontot jelentette saját magának és akkori formájában a Manornak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr6212643781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása