Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző 16.

USA Nagydíj, Austin

2015. október 24. - F1 Hierro

A texasi Austin versenypályája három éve ad otthont a versenynaptárba visszatért USA Nagydíjnak. Az eddigi három futamból az elsőt és a legutóbbit is Lewis Hamilton nyerte, akinek most arra is megvan az esélye, hogy három versennyel a szezon vége előtt bebiztosítsa harmadik világbajnoki címét. A kettő között Sebastian Vettelnek, a mostani "kihívónak" sikerült győznie. Az Észak-Amerikában többnyire jól szereplő Hamilton összesen három győzelemmel dicsekedhet az USA Nagydíjon, hiszen 2007-ben az utolsó indianapolisi versenyt is ő nyerte - azt a futamot, amelyen Vettel bemutatkozott a mezőnyben.

Hamilton

A 2007-es bemutatkozó szezonjában McLaren–Mercedesszel győzni tudott Indianapolisban, közvetlenül a Montréalban szerzett első diadala után.

Három éve az első austini futamot is megnyerte, ami egyúttal utolsó mclarenes futamgyőzelmét jelentette. Mercedesszel tavalyelőtt negyedik lett, tavaly viszont ismét győzött.

Ricciardo

Toro Rossóval három éve 12., tavalyelőtt 11. helyen végzett. Tavaly Red Bull-lal dobogóra állhatott harmadik helyezettként.

Vettel

Indianapolisban egyedül 2007-ben indult, de az a verseny emlékezetesre sikerült: akkor állt rajthoz először Forma–1-es nagydíjon, a BMW–Saubernél helyettesítve a Kanadában balesetet szenvedő Kubicát. Nyolcadik helyével rögtön pontot is szerzett (akkor ő számított a legfiatalabb pontszerzőnek, de azóta már ez a rekord Verstappené).

Austinban három éve Red Bull-lal élről indult, de Hamilton megelőzte, így második lett. Ezáltal a világbajnoki címet még nem ünnepelhette, de kényelmes előnnyel várhatta az interlagosi szezonzárót. Tavalyelőtt viszont az év végi sikersorozata itt is kitartott, és megnyerte a futamot. Tavaly a bokszutcából rajtolva hetedik helyezést ért el.

Rosberg

Két indianapolisi futamon vett részt Williamsszel, de pontot nem szerzett: 2006-ban kilencedik lett; 2007-ben motorhiba miatt kiesett, a megtett táv miatt 16.-nak könyvelték el.

Austinban Mercedesszel három éve 13. helyre futotta, tavalyelőtt kilencedik helyen végzett, ami ezúttal már két pontot ért. Tavaly élről indult, de a futamon második lett csapattársa mögött.

Räikkönen

Indianapolisban Sauberrel 2001-ben a kardán, McLaren–Mercedesszel 2002-ben a motor hibája miatt állt ki. 2003-ban első helyről rajtolt, de a vizes pályán nem sikerült megtartania ezt a helyét, másodikként minimális bajnoki esélyei maradtak a zárófutamra. 2004-ben hatodik lett, 2005-ben pedig csatlakozott a Michelin-bojkotthoz. 2006-ban kiesett a rajt utáni tömegkarambolban, méghozzá csapattársával, Montoyával ütközve. 2007-ben Ferrarival negyedik lett.

Austinban három éve Lotusszal hatodik lett. A tavalyelőtti futamot műtétje miatt hagyta ki. Tavaly Ferrarival mindössze 13. helyen végzett.

Grosjean

Három éve negyedik helyről indult volna, de váltócsere miatt öt hellyel hátrasorolták. A futamon hetedik lett csapattársa, Kimi mögött. Tavalyelőtt a dobogó második fokára állhatott. Tavaly 11. helyen végzett.

Ericsson

Ez lesz az első versenye a pályán, mivel a tavalyit a Caterham kihagyta.

Pérez

Három éve Sauberrel 11. helyen ért célba, tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel hetedik lett. Tavaly a Force India színeiben ütközött Adrian Sutillal és kiesett.

Nasr

Tavaly a Williams tesztpilótája volt az első szabadedzésen.

Maldonado

Williamsszel három éve kilencedik lett csapattársa, Bruno Senna előtt; tavalyelőtt 17. helyen végzett. Tavaly Lotusszal tizedikként futott be, de Jean-Éric Vergne időbüntetése miatt kilencedikké lépett elő.

Alonso

Indianapolisban Minardival 2001-ben a kardán hibája miatt esett ki, majd Renault-val 2003-ban motorhiba miatt adta fel, 2004-ben pedig defektet kapott és falnak ütközött. 2005-ben csatlakozott a Michelin bojkottjához, 2006-ban pedig ötödik lett. McLaren–Mercedesszel 2007-ben második lett újonc csapattársa, Hamilton mögött.

Austin három éve Ferrarival hetedik helyről indulva feljött harmadiknak, amivel életben tartotta bajnoki esélyeit. Tavalyelőtt ötödik, tavaly hatodik lett.

Massa

Első szezonjában, 2002-ben kihagyta az indianapolisi futamot, mivel monzai veszélyes manővere miatt tíz rajthelyes büntetéssel indult volna, ezért a Sauber inkább Heinz-Harald Frentzent indította helyette. Így csak 2004-ben állt rajthoz először a versenyen, akkor rögtön a rajt után karambolba keveredett és kiesett. 2005-ben pedig a Michelin-bojkott miatt állt ki. Ferrarival mindkét alkalommal dobogóra állhatott: 2006-ban a második, 2007-ben a harmadik fokára.

Austinban három éve hetedik helyről indult volna, de csapata beáldozta a rajthelyét Alonso érdekében: váltót cseréltek, így öt (Grosjean hasonló büntetése miatt négy) rajthellyel hátrébbról kellett indulnia. Innen negyedik helyre tudott feljönni. Tavalyelőtt 12. helyen végzett. Tavaly Williamsszel negyedik helyezést ért el.

Button

Az első indianapolisi USA Nagydíjat (2000-ben) a Williams–BMW motorhibája miatt feladni kényszerült. Benetton–Renault-val 2001-ben kilencedik, egy évvel később gyári Renault-val nyolcadik lett, de akkoriban még egyik sem volt pontszerző hely. BAR–Hondával 2003-ban a motor, 2004-ben a váltó hibája, 2005-ben pedig a Michelin-bojkott miatt állt ki. Gyári Hondával 2006-ban ismét kiesett, ekkor ütközés miatt, majd 2007-ben 12. lett.

Austin McLaren-Mercedesszel három éve ötödik, tavalyelőtt tizedik, tavaly 12. helyen végzett.

Kvjat

Tavalyelőtt a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként itt volt az első Forma–1-es hétvégéje. Tavaly már indult a futamon, motorcsere miatt tízhelyes hátrasorolást kapott (a megcsonkított mezőnyben azonban ez csak 14. helyett 17. helyet jelentett), innen nem nagyon sikerült javítania, a végén 15. lett.

Hülkenberg

Három éve Force Indiával nyolcadik, tavalyelőtt Sauberrel hatodik lett. Tavaly a Force India motorhibája miatt kiállni kényszerült.

Stevens

Az első amerikai versenye lesz.

Verstappen

A tavalyi hétvégén a Toro Rosso pénteki tesztpilótája volt.

Rossi

Tavalyelőtt a Caterham pénteki tesztpilótája volt.

Sainz

Az első amerikai versenye lesz.

Bottas

Tavalyelőtt nyolcadikként pályafutása első pontjait szerezte, tavaly ötödik lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr258017637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása