Papír-vb

Papír-vb

Szuperbajnokság - frissítve 2016 után 4.

2017. február 05. - F1 Hierro

A sorozat aktuális évada a végéhez ért a negyedik résszel. Ezúttal a jelenleg élő rendszer (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1) alapján történt a világbajnoki helyezések pontokká konvertálása. Ebből adódóan ez a lista a legbővebb. Bár a győzelmet jobban jutalmazza, mint a harmadik változat, de az arányok miatt ez is inkább a hosszabb karriert befutott és kiegyensúlyozottabb versenyzőknek kedvez, szemben az első vagy második változattal.

A táblázatot kénytelen voltam Excelből másolva, képként beilleszteni, amikor ugyanis előbb Wordbe illesztettem, majd onnan átmásoltam ide, a mentés rányomása után mindenféle racionális indok nélkül levágta az utolsó sorokat.

 Megjegyzések:

* Ez a lista idén 163 nevet tartalmaz, ami eggyel több, mint a tavalyi hasonló rendszerű rangsor: az előző három változathoz hasonlóan az idei világbajnokság ötödik helyezettje, Max Verstappen került fel

*A 2016-os mezőnyből tizennégyen szerepelnek a listán (ebbe a rangsorba a tavalyihoz hasonlóan Nico Hülkenberg is belefér) , közülük tizenketten maradnak az idei évre is. A legjobb helyen álló aktív versenyző a harmadik helyezett Fernando Alonso, 172 ponttal (pontszámát idén minimálisan növelte, világbajnoki tizedik helyével). Lewis Hamilton világbajnoki második helye arra volt elég, hogy a rangsor negyedik helyére jöjjön fel, öt ponttal Alonso mögött.

*A 2016-os szezon világbajnoka, Nico Rosberg a négy változat közül ezen szerepelt a legjobban: 91 pontjával a 26. helyre jött fel, de itt is ő végzett leghátrébb a tavaly versenyző világbajnokok közül. Az idei évre maradó bajnokok közül Kimi Räikkönen áll leghátrébb, 154 pontjával a kilencedik helyen, akárcsak a harmadik változatban.

* Ennek a listának is a hétszeres világbajnok Michael Schumacher áll az éllovasa, 284 ponttal. Előnye 68 pont, a legjobban álló aktív versenyzővel, Alonsóval szemben pedig 112 pont, ami több mint négyszerese a győzelemért járó pontnak (egy negyedik helyezésnyivel több annál), tehát itt is egyelőre stabilnak mondható a fölénye.

* Az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio, a harmadik változathoz hasonlóan a 6. helyen áll, 161 ponttal.

* A négyszeres világbajnokok közül Alain Prost ezen a listán is második helyen áll, 216 ponttal, míg az idei szezonban negyedik helyen végző Sebastian Vettel 159 pontja az összesített hetedik helyre elegendő.

* A háromszoros világbajnokok közül ebben a rendszerben Hamilton áll a legjobban a negyedik helyével, megelőzve a 164 pontos Ayrton Sennát. A leghátrébb álló háromszoros világbajnok Jack Brabham, akinek 44 pontja mindössze a 18. helyre elegendő, itt is megelőzik néhányan azok közül, akik sosem nyertek világbajnokságot. 

* A legjobban álló kétszeres világbajnok a harmadik helyezett Alonso, míg a leghátrébb Alberto Ascari: 78 ponttal a 32. helyen áll.

* Az egyszeres világbajnokok közül Räikkönen áll a legjobban a kilencedik helyezésével. A leghátrébb álló világbajnok versenyző a harmadik változathoz hasonlóan Mario Andretti, 52 ponttal az 50. helyen (pontegyenlőség mellett helyezésekkel szorul Jochen Rindt mögé).

* A legjobban álló nem világbajnok versenyző személye viszont eltér az első három változattól: Rubens Barrichello 119 pontjával a 13. helyen áll.

* A nem világbajnok aktív pilóták közül Felipe Massa áll a legjobban, 85 pontjával a 29. helyen (pontegyenlőségben az 1979-es világbajnok Jody Scheckterrel).

* A listán a legjobban álló nyeretlen versenyző a 26 pontjával a 71. helyen szereplő Valtteri Bottas (bajnoki helyezésekkel szorul Gilles Villeneuve mögé). Nyeretlenként került még a listára Nick Heidfeld, Luigi Villoresi, Stefan Johansson, Eugenio Castellotti, Martin Brundle, Chris Amon, Jean Behra (aki a 90. helyen áll a listán az 1956-os szezon negyedik helyével, pedig még bajnoki esélyei is voltak a zárófutam előtt), Harry Schell, Louis Rosier, Rudi Fischer, Roy Salvadori, Derek Warwick, Karl Kling,  Masten Gregory, Tony Maggs, Romain Grosjean, Sergio Pérez, Robert Manzon, Olivier Gendebien, Andrea de Cesaris, Eddie Cheever, Ivan Capelli, Bill Holland, Hans Hermann, Danyiil Kvjat, Felice Bonetto, Hülkenberg, Mike Spence, Bira herceg, Toulo de Graffenried, Roberto Mieres, Paul Frère, Mike Parkes, Piers Courage, Mike Hailwood, Stefano Modena, Alexander Wurz, Sato Takuma,  Peter Whitehead, Mike Nazaruk, Paco Godia, Stuart Lewis-Evans, Peter Arundell, Teo Fabi, Adrian Sutil, Mark Blundell, Timo Glock, Louis Chiron, Reg Parnell,  Art Cross, Jack Fairman, Trevor Taylor, Tom Pryce, Héctor Rebaque, Roberto Moreno, Jos Verstappen, Mika Salo és Vitalij Petrov (közülük Parnell, Whitehead, Frère, Fischer, Villoresi, Bira, Rosier, Graffenried, Kling, Manzon, Lewis-Evans, Schell, Salvadori, Behra, Gregory, Taylor, Amon, Spence, Parkes, bajnokságba nem számító Forma-1-es versenyt nyertek, illetve Chiron nyert a világbajnokság alapítása előtt Grand Prix-versenyeket, de vb-futamot nem).

* Ezen a listán mind a tíz olyan versenyző rajta van, akik világbajnokságba számító Indy 500-at nyertek, közülök legjobban a kétszeres győztes Bill Vukovich végzett, 14 ponttal a 91-92. helyen. Szintén Indy-győztesként került a listára Pat Flaherty, Sam Hanks, Johnnie Parsons, Lee Wallard, Troy Ruttman, Bob Sweikert, Jim Rathmann, Jimmy Bryan és Rodger Ward. Szintén Indy 500-on elért eredménnyel, de nem győzelem által került a listára Bill Holland, aki 1950-es futamon ért el második helyezést (nyert is Indianapolisban, de még 1949-ben, a Forma-1-es világbajnokság alapítását megelőzően), Mike Nazaruk, az 1951-es futam második helyezettje, és Art Cross, az 1953-as második helyezett. Érdekes módon Jimmy Bryan nem az 1958-as győzelmével nem került be az azévi bajnokságban a Top10-be, hanem az 1954-es második helyével sikerült ez neki. Akkoriban még rövidebb szezonok voltak, így egyetlen futamrészvétel és az ott szerzett győzelem, esetleg második hely is lehetővé tette, hogy akár az első tízbe is bekerülhessenek a év végén. Akadnak a listán előrébb is Indy 500 győztesek (Graham Hill, Jim Clark, Emerson Fittipaldi, Jacques Villeneuve, Mario Andretti, Juan Pablo Montoya, Eddie Cheever), de akkoriban már nem számított a futam eredménye a Forma-1-es világbajnokságba.

* Két olyan futamgyőztes pilóta van, aki még erre a listára sem került fel, tehát nem végzett első tízben a világbajnokságban: Vittorio Brambilla és Pastor Maldonado,  a két nagy "autótörő".

* A 6 ponttal 124. helyezett Hülkenberg szerepel a legjobb helyen azok közül a pilóták közül, akik nem álltak dobogón. Ugyancsak nem ért el világbajnoki futamon dobogós helyezést Bira, Graffenried, Mieres, Godia, Arundell, Sutil, Fairman, Rebaque,  (Bira, Graffenried és Arundell bajnokságon kívüli futamon álltak dobogón).

* A 12 ponttal (két vb-7. hellyel) 98. helyezett Heikki Kovalainen áll a  legjobb helyen azok közül, akik nem végeztek világbajnokságban első hat között, vagyis a lista első két változatán nem szerepelhettek. Az első három változatból kimaradók közül - tehát akik nem végeztek első nyolc között világbajnokságban - a legjobban a 124. helyezett Hülkenberg áll (két-két kilencedik és tizedik helyével).

* Jonathan Palmer, aki 1987-ben megnyerte a szívómotoros autóval versenyző pilótáknak kiírt Jim Clark-kupát, nem került fel erre a listára sem, tehát sosem végzett abszolút sorrendben az első tízben.

* 25 ország képviselteti magát a ranglistán: Egyesült Királyság (34 fővel a legtöbb - ideszámítva az északír Eddie Irvine-t és John Watsont is -, legjobb helyen a 4. Hamilton), Olaszország (21 fő, legjobb helyen a 31. Nino Farina), Amerikai Egyesült Államok (21 fő - amiből 13-an Indy 500-eredmény által kerültek fel -, legjobb helyen a 44. Dan Gurney), Franciaország (16 fő, a legjobb helyen a 2. Prost), Németország (13 fő, köztük a listavezető Michael Schumacher), Brazília (7 fő, legjobb helyen az 5. Senna, aki ezzel a legjobb dél-amerikai a listán), Finnország (6 fő, legjobb helyen a 9. Räikkönen), Argentína (4 fő, legjobb helyen a 6. Fangio), Ausztria (4 fő, legjobb helyen a 11. Niki Lauda), Ausztrália (4 fő, legjobb helyen a 18. Brabham, egyúttal Ausztrália és Óceánia legjobb helyezése), Belgium (4 fő, legjobb helyen a 33. Jackie Ickx), Svájc (4 fő, legjobb helyen a 34. Clay Regazzoni), Svédország (4 fő, legjobb helyen a 43. Ronnie Peterson), Új-Zéland (3 fő, legjobb helyen a 22. Denny Hulme), Mexikó (3 fő, legjobb helyen a 80. Pedro Rodríguez), Spanyolország (2 fő, legjobb helyen a 3. Alonso), Kanada (2 fő, legjobb helyen a 39. Jacques Villeneuve, ami Észak- és Közép-Amerika legjobb helyezése), Dél-afrikai Köztársaság (2 fő, legjobb helyen a 28. helyezett Jody Scheckter; az egyetlen afrikai ország, amelynek versenyzői vannak a listán), Hollandia (2 fő, legjobb helyen a 100-102. helyezett Max Verstappen), Oroszország (2 fő, legjobb helyen a 116-121. helyezett Kvjat), Kolumbia (1 fő, a 40. helyezett Juan Pablo Montoya), Lengyelország (1 fő, Robert Kubica a 75. helyen, ezzel ő az egykori keleti blokk országainak legjobbja), Thaiföld (korábban Sziám, 1 fő, Bira a 127-138. helyen), Japán (1 fő, Sato a 127-138. helyen) - utóbbi két ország versenyzői képviselik Ázsiát a listán -, Monaco (1 fő, Chiron a 150-163. helyen).

*Ezen a listán az első három változathoz képest eggyel több, azaz négy apa-fiú páros található. Graham és Damon Hill (12. és 31. hely), Keke és Nico Rosberg (41. és 26. hely), valamint Gilles és Jacques Villeneuve (70. és 38. hely) mellett Max Verstappen (100-102. hely) apja, Jos is felkerült (150-163. hely). Testvérpárból továbbra is a két Schumacher, Michael és Ralf (1. és 40. hely) az egyetlen a listán.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr8412184256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása