Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző IV/2.

Bahreini Nagydíj, Szahír

2018. április 06. - F1 Hierro

A Bahreini Nagydíj 2004-ben került a világbajnokság programjába, azóta mindössze egyszer, 2011-ben maradt ki, az akkori politikai helyzet miatt. 2014 óta pedig immár éjszakai futamként tartják meg a versenyt. Felipe Massa visszavonulásával immár nincs olyan versenyző a mezőnyben, aki minden Bahreini Nagydíjon részt vett. A szahíri pályán a két legsikeresebb versenyző Fernando Alonso és a tavalyi győztes Sebastian Vettel, három-három győzelemmel. A címvédő Lewis Hamilton kétszer nyert Bahreinben. Kimi Räikkönen nyolcszor végzett dobogón, de nyernie még nem sikerült a pályán. Valtteri Bottas tavaly élről indult, de végül csak harmadikként zárta a futamot. A Red Bull fiatal versenyzője, Max Verstappen esélyes lett volna meglepetésre, de fékhiba vetett véget a futamának. Idén vajon visszavág Hamilton mind a tavalyi versenyért, mint Melbourne-ért, vagy Vettel ismétel, esetleg új győztese lesz a versenynek?

Hamilton

2004-ben Nico Rosberg előtt megnyerte az első és eddig egyetlen Forma–3-as Bahreini Szuperdíjat.

2007-ben McLaren–Mercedesszel Forma–1-es pályafutása harmadik versenyén harmadik dobogóját elérve második lett. 2008-ban előbb beragadt a rajtnál, majd ütközött Fernando Alonsóval, így csak 13.-ként futott be. 2009-ben negyedik lett, 2010-ben harmadik a két Ferrari mögött. 2012-ben nyolcadik, 2013-ban immár Mercedesszel ötödik helyen végzett. 2014-ben először sikerült Forma–1-es Bahreini Nagydíjat nyernie, nagy csatát vívva Rosberggel az első éjszakai bahreini versenyen. 2015-ben megismételte győzelmét, ezúttal élről rajtolva. Tavalyelőtt szintén élről indult, de gyengén rajtolt, ütközött Bottasszal, ezután sérült padlólemezzel versenyezve harmadik helyen végzett. Tavaly az első sorból indult csapattársa, Bottas mellől, de a rajt után Vettel megelőzte. Később a boxkiállásnál igyekezett kihasználni a biztonsági autós fázist, de öt másodperc büntetést kapott, amiért indokolatlanul lassan hajtott a boxutcába, feltartva Ricciardót. Később sikerült megelőznie Bottast, így leggyorsabb kört futva második lett.

Vandoorne

A GP2-ben 2014-ben és 2015-ben is megnyerte a szezon nyitófutamát, emellett utóbbi évben a sprinten második lett.

Tavalyelőtt itt mutatkozott be a Forma–1-ben (ez volt az év során az egyetlen futamrészvétele), az Ausztráliában balesetet szenvedő Alonso helyett beugorva tizedikként rögtön pontot is szerzett. Tavaly erőforrás-problémák miatt nem rajtolt el a futamon.

Ricciardo

2012-ben Toro Rossóval 15. helyen végzett csapattársa, Jean-Éric Vergne mögött; 2013-ban egy helyet rontva 16. lett. 2014-ben a Red Bull színeiben negyedik helyezést ért el, ami eddigi legjobb eredménye a pályán. 2015-ben hatodik helyen végzett. Tavalyelőtt újra negyedik , tavaly negyedik helyről indulva ötödik lett, miután a biztonsági autós fázist követően Kimi megelőzte.

Vettel

Első bahreini versenyén, 2008-ban még Toro Rossóval a verseny elején ütközve kiesett. A következő évben Red Bull-lal második lett Jenson Button mögött. 2010-ben élről indult és sokáig vezetett is, de meghibásodás miatt visszaesett a negyedik helyre. A következő két futamot megnyerte (egyaránt a Lotusok előtt), a 2012-est mesterhármassal, 2013-ban pedig leggyorsabb kört futott a győzelem mellett. 2014-ben hatodik, 2015-ben Ferrarival ötödik lett. Tavalyelőtt harmadik lett az időmérőn, de meghibásodott a motorja a felvezető körben, így el sem tudott rajtolni. Tavaly harmadik rajthelyről indult, a rajt után beférkőzött a két Mercedes közé, majd az első kerékcserék után élre állt, és meg is őrizte pozícióját. Immár harmadszor nyerte meg a versenyt, ezzel beérte Alonsót bahreini győzelmek számában.

Räikkönen

Az első Bahreini Nagydíjon, 2004-ben a McLaren–Mercedes motorhibája miatt kiállni kényszerült. Ezután sorozatban négy dobogós helyezés következett: előbb háromszor harmadik lett (2007-ben már Ferrarival), 2008-ban pedig második a csapattárs Felipe Massa mögött. 2009-ben hatodik helyen végzett. 2012-ben Lotusszal második lett, ami az első dobogója volt a visszatérése után. 2013-ban megismételte ezt a helyezést, mindkét alkalommal Vettel és Grosjean társaságában állhatott a pódiumon. 2014-ben Ferrarival tizedikként egyetlen pontot szerzett. 2015-ben leggyorsabb kört futva második helyezést ért el, ami eddigi eredménye a Ferrarihoz való visszatérés óta. Tavalyelőtt sikerült  a második helyet megismételnie. Tavaly ötödik helyről rajtolva negyedik helyen végzett, a biztonsági autós fázis után megelőzve Ricciardót.

Grosjean

2008-ban a GP2 Asiában a hosszú futamot mesterhármassal megnyerte.

A Forma–1-es Bahreini Nagydíjon első két alkalommal (2012–13) dobogóra állhatott: mindkétszer harmadik helyezést ért el a csapattárs Kimi mögött. 2014-ben viszont pontot sem szerzett, 12. helyen végzett. 2015-ben hetedik lett. Tavalyelőtt a Haas színeiben a melbourne-i bemutatkozó verseny meglepetését megfejelve ötödik helyen futott be. Tavaly nyolcadik lett.

Ericsson

2012-ben és 2013-ban 3×2 GP2-versenyen indult a pályán, ezek közül legjobban 2012-es második bahreini hétvégéje sikerült két hetedik hellyel.

Forma–1-ben még nem szerzett pontot a pályán. A 2014-es futamot a Caterham színeiben feladni kényszerült olajszivárgás miatt. Sauberrel 2015-ben 14., tavalyelőtt 12. helyen végzett. Tavaly váltóhiba miatt állt ki.

Gasly

2015-ben két GP2-es hétvégén indult a pályán. A szezonnyitón nem szerzett pontot, az utolsó előtti hétvégén hatodik lett a hosszú futamon és hetedik a sprinten.

Pérez

A GP2 Asiában két idényben három versenyhétvégén indult a pályán, legjobb eredménye a 2008–2009-es első itteni hétvége sprintfutamának megnyerése.

2012-ben Sauberrel 11. lett, 2013-ban McLaren–Mercedesszel hatodik. 2014-ben Force Indiával harmadik helyezést ért el, ami jelenlegi csapata színeiben első dobogója volt. 2015-ben nyolcadik, tavalyelőtt 16. helyen végzett. Tavaly hetedik lett.

Alonso

A Renault színeiben hatodik lett az első Bahreini Nagydíjon, aztán 2005-ben és 2006-ban két győzelem következett, előbbi alkalommal élről indulva. 2007-ben a McLaren–Mercedesszel ötödik helyre futotta, miután Nick Heidfeld BMW-vel megelőzte. Újra a Renault-val 2008-ban még nem pontszerző tizedik, 2009-ben nyolcadik lett. 2010-ben itt futotta első ferraris versenyét, és rögtön meg is nyerte, harmadik diadalával a bahreini versenyek legeredményesebb pilótája lett. 2012-ben hetedik, 2013-ban nyolcadik, 2014-ben kilencedik, 2015-ben McLaren–Hondával 11. helyen végzett. A tavalyelőtti hétvégét a melbourne-i balesete után kihagyta. Tavaly az erőforrás hibája miatt 54 kör után kiesett, a megtett táv miatt 14. helyezettnek jegyezték.

Leclerc

Tavaly a Forma–2-es szezonnyitón harmadik lett a hosszú futamon, a sprintet megnyerte.

Stroll

Tavaly a Sainzzal történt ütközés után kiesett, az útban lévő autója miatt be kellett küldeni a safety cart.

Magnussen

Első bahreini versenyén 2014-ben kiesett a McLaren–Mercedes kuplunghibája miatt. Tavalyelőtt Renault-val boxutcából rajtolva (büntetésből, amiért szabadedzésen nem állt ki egy mérlegelésre) 11. helyen végzett. Tavaly elektronikai hiba miatt állt ki nyolc kör után.

Hülkenberg

2005-ben harmadik lett a Forma BMW világdöntőjén. A 2008-2009-es idényben a GP2 Asiában az első bahreini versenyhétvége mindkét futamán negyedik lett.

2010-ben itt mutatkozott be a Forma–1-ben, Williamsszel 14. helyezést ért el. 2012-ben Force Indiával és 2013-ban Sauberrel egyaránt 12. lett. 2014-es ötödik helyével (ismét a Force India színeiben) megszerezte első bahreini pontjait. 2015-ben 13., tavalyelőtt 15. helyen végzett. Tavaly hetedik helyről indult, a futamon kilencedikként első renault-s pontjait szerezte.

Hartley

2012-ben két GP2-es hétvégén indult a pályán, az elsőnek a hosszú futamán tizedik lett.

Az utóbbi három évben a WEC szezonzáróján, a bahreini 6 órás versenyen járt itt. Mark Webber és Timo Bernhard váltótársaként 2015-ben ötödik, tavalyelőtt harmadik lett, tavaly Bernhard és Earl Bamber társaságában második helyezést ért el.

Ocon

2015-ben a GP3-ban a hosszú futamon harmadik, a sprinten második lett.

Tavaly tizedikként szerzett pontot.

Verstappen

A 2015-ös futamot a Toro Rosso elektronikai hibája miatt fel kellett adnia. Tavalyelőtt hatodik helyezést ért el. Tavaly már Red Bull-lal hatodik helyről indult, a rajt után előreugrott a negyedik helyre, de fékhiba miatt a gumifalban ért véget a versenye.

Szirotkin

A GP2-ben 2015-ben két hétvégén indult a pályán, az elsőn nem szerzett pontot, a másikon ötödik lett a hosszú futamon és negyedik a sprinten.

Sainz

Toro Rossóval 2015-ben a kerékcsere után kényszerült kiállni, tavalyelőtt a Pérezzel való ütközés során elszenvedett károsodások miatt, tavaly ismét ütközés után, ezúttal Stroll-al.

Bottas

2012-ben a Williams pénteki tesztpilótája volt. A futamon 2013-ban 14., 2014-ben nyolcadik, 2015-ben negyedik, tavalyelőtt – a rajt után Hamiltonnal ütközve – kilencedik  lett. Tavaly Mercedesszel élről indult, de előbb Vettel került elé, miután jobban jött ki az első kerékcseréből, később pedig a csapattárs Hamilton is megelőzte, így harmadik helyen zárta a futamot.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr4613813276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása