Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző V/2.

Bahreini Nagydíj, Szahír

2019. március 30. - F1 Hierro

A Bahreini Nagydíj 2004 óta szerepel a világbajnokság versenynaptárában, az utóbbi négy évben éjszakai versenyként. Immár egyetlen olyan versenyző sincs a mezőnyben, aki összesen részt vett. Az első futam résztvevői közül egyedül Kimi Räikkönen maradt, akinek azonban a 2010-es futamon nem indult. Ő gyakran állhatott dobogóra ezen a pályán, de a futamgyőzelem nem sikerült neki. A szahíri pályán Sebastian Vettel a legsikeresebb versenyző négy győzelmével, beleértve az elmúlt két évet. A címvédő Lewis Hamiltonnak két győzelme van a pályán, azóta is rendre dobogóra állhatott. Csapattársa, Valtteri Bottas a tavalyi versenyen második lett, leggyorsabb kört futva, ami idén már pluszpontot is érne, éppúgy, ahogy két hete Melbourne-ben sikerült neki. Az Ausztrál Nagydíjon pódiumra álló Max Verstappennek a tavalyi rossz versenyt kellene elfeledtetnie, ahol hamar elszálltak a reményei. Új csapattársa, Pierre Gasly a szezonnyitón nem remekelt, tavaly Bahreinben viszont eddigi legjobbját nyújtotta - vajon most kinek sikerül villantania?

Hamilton

2004-ben Nico Rosberg előtt megnyerte az első és eddig egyetlen Forma–3-as Bahreini Szuperdíjat.

2007-ben McLaren–Mercedesszel Forma–1-es pályafutása harmadik versenyén harmadik dobogóját elérve második lett. 2008-ban előbb beragadt a rajtnál, majd ütközött Fernando Alonsóval, így csak 13.-ként futott be. 2009-ben negyedik lett, 2010-ben harmadik a két Ferrari mögött. 2012-ben nyolcadik, 2013-ban immár Mercedesszel ötödik helyen végzett. 2014-ben először sikerült Forma–1-es Bahreini Nagydíjat nyernie, nagy csatát vívva Rosberggel az első éjszakai bahreini versenyen. 2015-ben megismételte győzelmét, ezúttal élről rajtolva. 2016-ban szintén élről indult, de gyengén rajtolt, ütközött Bottasszal, ezután sérült padlólemezzel versenyezve harmadik helyen végzett. Tavalyelőtt az első sorból indult az immár csapattárs Bottas mellől, de a rajt után Vettel megelőzte. Később a boxkiállásnál igyekezett kihasználni a biztonsági autós fázist, de öt másodperc büntetést kapott, amiért indokolatlanul lassan hajtott a boxutcába, feltartva Ricciardót. Később sikerült megelőznie Bottast, így leggyorsabb kört futva második lett. Tavaly negyedik lett az időmérőn, de váltócsere miatt öt hellyel hátrasorolták. A futamon néhány kör után felzárkózott, az ötödik körben gyors egymásutánban átrágva magát Fernando Alonsón, Esteban Oconon és Hülkenbergen. A többiek első kerékcseréje után élre is állt, de Vettel megelőzte. Végül a harmadik helyen sikerült befutnia.

Ricciardo

2012-ben Toro Rossóval 15. helyen végzett csapattársa, Jean-Éric Vergne mögött; 2013-ban egy helyet rontva 16. lett. 2014-ben a Red Bull színeiben negyedik helyezést ért el, ami eddigi legjobb eredménye a pályán. 2015-ben hatodik helyen végzett. 2017-ben újra negyedik, tavalyelőtt negyedik helyről indulva ötödik lett, miután a biztonsági autós fázist követően Kimi megelőzte. Tavaly ötödik lett az időmérőn, a futamon egy hellyel előrébb indulhatott, de a második körben elektronikai hiba miatt ki kellett állnia.

Norris

Tavaly a Forma–2-es szezonnyitó főfutamát megnyerte, a sprinten negyedik lett.

Vettel

Első bahreini versenyén, 2008-ban még Toro Rossóval a verseny elején ütközve kiesett. A következő évben Red Bull-lal második lett Jenson Button mögött. 2010-ben élről indult és sokáig vezetett is, de meghibásodás miatt visszaesett a negyedik helyre. A következő két futamot megnyerte (egyaránt a Lotusok előtt), a 2012-est mesterhármassal, 2013-ban pedig leggyorsabb kört futott a győzelem mellett. 2014-ben hatodik, 2015-ben Ferrarival ötödik lett. 2016-ban harmadik lett az időmérőn, de meghibásodott a motorja a felvezető körben, így el sem tudott rajtolni. Tavalyelőtt harmadik rajthelyről indult, a rajt után beférkőzött a két Mercedes közé, majd az első kerékcserék után élre állt, és meg is őrizte pozícióját. Tavaly élről indulva sikerült megőriznie a vezető pozíciót (csak az első kerékcsere után került Hamilton mögé, de hamar visszavette tőle az első helyet), a végén Bottas támadását is visszaverte, így győzelemmel ünnepelte 200. rajtját, a negyedik futamgyőzelmével pedig a Bahreini Nagydíjak legsikeresebb versenyzője lett.

Räikkönen

Az első Bahreini Nagydíjon, 2004-ben a McLaren–Mercedes motorhibája miatt kiállni kényszerült. Ezután sorozatban négy dobogós helyezés következett: előbb háromszor harmadik lett (2007-ben már Ferrarival), 2008-ban pedig második a csapattárs Felipe Massa mögött. 2009-ben hatodik helyen végzett. 2012-ben Lotusszal második lett, ami az első dobogója volt a visszatérése után. 2013-ban megismételte ezt a helyezést, mindkét alkalommal Vettel és Grosjean társaságában állhatott a pódiumon. 2015-ben Ferrarival tizedikként egyetlen pontot szerzett. 2015-ben leggyorsabb kört futva második helyezést ért el, ami első dobogója volt a Ferrarihoz való visszatérés után, és legjobb eredménye abban a szezonban. 2016-ban sikerült  a második helyet megismételnie. Tavalyelőtt ötödik helyről rajtolva negyedik helyen végzett, a biztonsági autós fázis után megelőzve Ricciardót. Tavaly a második helyről indult, a rajt után visszaesett harmadik helyre Bottas mögé. A második kerékcsere során idejekorán jeleztek neki indulást, miközben az egyik kerekét még ki sem cserélték. Az eset során az egyik szerelője megsérült, ő maga pedig feladta a futamot.

Grosjean

2008-ban a GP2 Asiában a főfutamot mesterhármassal megnyerte.

A Forma–1-es Bahreini Nagydíjon első két alkalommal (2012–13) dobogóra állhatott: mindkétszer harmadik helyezést ért el a lotusos csapattárs Kimi mögött. 2014-ben viszont pontot sem szerzett, 12. helyen végzett. 2015-ben hetedik lett. 2016-ban a Haas színeiben a melbourne-i bemutatkozó verseny meglepetését megfejelve ötödik helyen futott be. Tavalyelőtt nyolcadik lett. Tavaly az időmérőn épphogy lemaradt a Q2-ről: ezredre azonos időt autózott Fernando Alonsóval, de mivel később futotta meg a legjobb körét, így őt sorolták hátrébb. A futamot körhátrányban 13. helyen zárta.

Gasly

2015-ben két GP2-es hétvégén indult a pályán. A szezonnyitón nem szerzett pontot, az utolsó előtti hétvégén hatodik lett a hosszú futamon és hetedik a sprinten.

A tavalyi Bahreini Nagydíjon Toro Rossóval Forma–1-es pályafutása eddigi legjobb eredményét produkálta: hatodik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulva negyedik helyezést ért el a futamon.

Pérez

A GP2 Asiában két idényben három versenyhétvégén indult a pályán, legjobb eredménye a 2008–2009-es első itteni hétvége sprintfutamának megnyerése.

2012-ben Sauberrel 11. lett, 2013-ban McLaren–Mercedesszel hatodik. 2014-ben Force Indiával harmadik helyezést ért el, ami új csapata színeiben első dobogója volt. 2015-ben nyolcadik, 2016-ban 16. helyen végzett. Tavalyelőtt hetedik lett. Tavaly 12. helyen futott be, de a felvezető körös előzése miatt 30 másodperc büntetést kapott, így végül 16 lett.

Leclerc

Tavalyelőtt a Forma–2-es szezonnyitón harmadik lett a hosszú futamon, a sprintet megnyerte.

A tavalyi Bahrein Nagydíjon Sauberrel utolsóelőtti helyről rajtolva 12. lett.

Stroll

Tavalyelőtt a Williams pilótájaként a Sainzzal történt ütközés után kiesett, az útban lévő autója miatt be kellett küldeni a safety cart. Tavaly utolsó rajtkockából indulva körhátránnyal 14. lett.

Magnussen

Első bahreini versenyén 2014-ben kiesett a McLaren–Mercedes kuplunghibája miatt. 2016-ban Renault-val boxutcából rajtolva (büntetésből, amiért szabadedzésen nem állt ki egy mérlegelésre) 11. helyen végzett. Tavalyelőtt a Haas elektronikai hibája miatt állt ki nyolc kör után. A tavalyi hétvégéje viszont jól sikerült: hetedik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulva ötödikként zárta a futamot, ami a Haas színeiben a legjobb helyezése.

Albon

Az előző két évben a Forma–2-ben indult a pályán. Tavalyelőtt a főfutamon hatodik, a sprinten hetedik lett; tavaly negyedik helyezést ért el a főfutamon, a sprinten 13. helyen végzett.

Kvjat

2014-ben Toro Rossóval 11. lett, ez volt az első olyan Forma–1-es versenye, amin nem szerzett pontot. A Red Bull színeiben 2015-ben kilencedik, 2016-ban hetedik helyezést ért el. Tavalyelőtt újra Toro Rossóval 12. helyen végzett.

Hülkenberg

2005-ben harmadik lett a Forma BMW világdöntőjén. A 2008-2009-es idényben a GP2 Asiában az első bahreini versenyhétvége mindkét futamán negyedik lett.

2010-ben itt mutatkozott be a Forma–1-ben, Williamsszel 14. helyezést ért el. 2012-ben Force Indiával és 2013-ban Sauberrel egyaránt 12. lett. 2014-es ötödik helyével (ismét a Force India színeiben) megszerezte első bahreini pontjait. 2015-ben 13., 2016-ban 15. helyen végzett. Tavalyelőtt hetedik helyről indult, a futamon kilencedikként első renault-s pontjait szerezte. Tavaly nyolcadik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulva hatodik helyezést ért el a futamon.

Verstappen

A 2015-ös futamot a Toro Rosso elektronikai hibája miatt fel kellett adnia. 2016-ban hatodik helyezést ért el. Tavalyelőtt már Red Bull-lal hatodik helyről indult, a rajt után előreugrott a negyedik helyre, de fékhiba miatt a gumifalban ért véget a versenye. A tavalyi hétvégéje sem valami jól alakult: a Q2-ben nem tudott mért kört futni, így 15. helyről indult. A második körben a hátrasorolással induló Hamiltonnal viaskodva defektet kapott, majd három kör után erőátviteli problémákkal kiesett.

Sainz

A Toro Rossóval rendre kiállni kényszerült: 2015-ben a kerékcsere után, 2016-ban a Pérezzel való ütközés során elszenvedett károsodások miatt, tavalyelőtt ismét ütközés után, ezúttal Stroll-lal. Tavaly Renault-val bejutott a Q3-ba, de a futamon lemaradt a pontszerzésről, 11. helyen végzett.

Russell

Tavaly a Forma–2-es szezonnyitó főfutamán negyedik lett, a sprinten nem szerzett pontot.

Bottas

2012-ben a Williams pénteki tesztpilótája volt. A futamon 2013-ban 14., 2014-ben nyolcadik, 2015-ben negyedik, 2016-ban – a rajt után Hamiltonnal ütközve – kilencedik  lett. Tavalyelőtt Mercedesszel élről indult, de előbb Vettel került elé, miután jobban jött ki az első kerékcseréből, később pedig a csapattárs Hamilton is megelőzte, így harmadik helyen zárta a futamot. Tavaly harmadik helyről indult, a rajtnál megelőzte Kimit. Az utolsó körben megpróbálkozott Vettel előzésével is, de sikertelenül, így második lett, leggyorsabb kört futva.

Kubica

A 2006-os pénteki szabadedzésen itt volt az első Forma–1-es hétvégéje a BMW Sauber harmadik pilótájaként. 2007-ben már indult a futamon is, hatodik lett. 2008-ban pedig megszerezte a pole pozíciót, a futamon pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. 2009-ben viszont mindössze a 18. helyen végzett. 2010-ben Renault-val 11. lett.

Giovinazzi

Még nem indult ezen a pályán, két éve itt vette vissza a helyét a Saubernél Pascal Wehrlein, akit addig ő helyettesített. A GP2 versenynaptárában pedig éppen nem szerepelt Bahrein, amikor még abban a kategóriában versenyzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr3114728129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása