Papír-vb

Papír-vb

Vb-matek - Mexikó előtt

2019. október 24. - F1 Hierro

A két héttel ezelőtti Japán Nagydíjon a Mercedes bebiztosította sorozatban hatodik konstruktőri világbajnoki címét, emellett az is eldőlt, hogy csak az ő versenyzői nyerhetik meg az egyéni címet is. A hétvégi Mexikói Nagydíjon megvan a lehetőség, hogy három futammal a vége előtt Lewis Hamiltonnak sikerüljön a címvédés csapattársával, Valtteri Bottassal szemben.

Hamiltonnak jelenleg 338 pontja van, míg Bottasnak 274, a különbség tehát 64 pont. Hamilton kilenc futamot nyert idén, Bottas hármat, vagyis a négy hátralévő versenyen ez a különbség már nem fordítható meg, sőt nem is egyenlíthető ki. Egy futamon legfeljebb 26 pont szerezhető (25 a győzelem + 1 a leggyorsabb kör), tehát Hamiltonnak 78 pontra kell növelnie az előnyét ahhoz, hogy a Mexikói Nagydíj utáni három futamon Bottas már ne tudja behozni.

Ez alapján Hamiltonnak legalább 14 ponttal kellene többet szereznie Mexikóban, mint Bottasnak. Ehhez legalább harmadik helyen kell befutnia, ami 15 pontot ér (a negyedik hely leggyorsabb körrel együtt is csak 13 pont lenne, szóval megmaradna Bottas matematikai esélye).

Hamilton tehát megszerzi hatodik világbajnoki címét a Mexikói Nagydíjon, ha

* harmadik helyezést ér el (15 pont), Bottas pedig legfeljebb tizedik, leggyorsabb kör nélkül (1 pont), vagy legfeljebb 11. helyen végez (0 pont)

* harmadik helyezést ér el leggyorsabb körrel (16 pont), Bottas pedig legfeljebb kilencedik (2 pont)

* második helyezést ér el (18 pont), Bottas pedig leggyorsabb kör nélkül legfeljebb nyolcadik (4 pont) vagy leggyorsabb körrel legfeljebb kilencedik (3 pont)

* második helyezést ér el leggyorsabb körrel (19 pont), Bottas pedig legfeljebb nyolcadik (4 pont)

* megnyeri a futamot (25 pont), Bottas pedig legfeljebb ötödik (leggyorsabb körrel 11 pont, anélkül 10 pont)

* megnyeri a futamot leggyorsabb körrel (26 pont), Bottas pedig legfeljebb negyedik (12 pont).

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr6915255142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása