Papír-vb

Papír-vb

A Gasly-győzelem margójára

2020. szeptember 07. - F1 Hierro

A tegnapi Olasz Nagydíj bombameglepetést hozott, ráadásul száraz pályán - úgy kellett már egy ilyen verseny a Forma-1 rajongóinak, mint egy falat kenyér. Pierre Gasly és az AlphaTauri győzelme kapcsán jöjjön néhány adat és gondolat.

Előbb nézzük kicsit a szárazabb tényeket:

* a 2014 óta tartó hibrid érában először győzött más csapat a Mercedes, Ferrari, Red Bull Racing hármason kívül
* legutóbb bő egy éve, a 2019 Belga Nagydíjon bővült a futamgyőztes versenyzők köre: akkor Charles Leclerc győzött (aki a tavalyi Olasz Nagydíjat is nyerte, idén viszont az ő kiesése okozta a piros zászlót)
* a 2013-as szezon nyitófutamán, az Ausztrál Nagydíjon győzött legutóbb más csapat a már említett Mercedes, Ferrari, Red Bull hármason kívül:  akkor Räikkönen Lotus-Renault-val (előbbi jelenleg az Alfa Romeónál versenyez, amellyel még a piros zászló utáni kedvező pozíció sem volt elég, hogy az erősebb autókat maga mögött tartsa; utóbbi néhány éve visszavedlett Renault gyári csapattá, jövőre pedig az Alpine nevet készülnek felvenni
* egy kis hazai vonatkozás: a 2012 Magyar Nagydíjon fordult elő legutóbb, hogy abból a bizonyos nagy hármasból egyik csapat versenyzői sem állhattak dobogóra , akkor Lewis Hamilton McLaren-Mercedesszel győzött a Lotus-Renault két pilótája, Räikkönen és Romain Grosjean előtt (az akkori Lotus csapatról már esett szó, az idén Renault motorokat használó McLaren jelenetette a mostani versenyen a legnagyobb veszélyt Gasly győzelmére, Carlos Sainz lett a második, akinek ez az eddigi legjobb helyezése)
* a 2012-es Abu-Dzabi Nagydíjon aratta legutóbb első győzelmét egy csapat: megint csak a Lotus-Renault Räikkönennel (az akkori Lotus F1 Teamet általában nem szokták a klasszikus Team Lotus folytatásának tekinteni. Ha mégis azt a statisztikát követjük, amely a Lotus név alatt minden eredményt egy kalap alá vesz, ebben az esetben a 2009-es Kínai Nagydíj a legutóbbi ilyen alkalom, amikor Sebastian Vettel győzött Red Bull - Renault-val.
* a 2008 Japán Nagydíj eredményhirdetésén csendült fel előző alkalommal a francia himnusz, a Marseillaise: akkor Fernando Alonso Renault-val győzött (jövőre éppen az Alpine-ná alakuló csapat színeiben készül visszatérni a mezőnybe).
* ugyancsak 2008-ban, éppen Olasz Nagydíjon fordult elő, hogy pilóta és csapat egyidejűleg szerezzék első győzelmüket: Vettel nyert Toro Rosso - Ferrarival: bizony, a Scuderia Toro Rosso nem más, mint az AlphaTauri jogelődje, így tudja magát ismételni a történelem
* az 1996 Monacói Nagydíjon (amely bekerült az M4 Sport retróközvetítéseibe is a hosszúra nyúlt holtszezon idején) nyert legutóbb francia pilóta Olivier Panis személyében (neki a csapata is francia volt, a Ligier). Gasly ekkor még csak három hónapos csecsemő volt!
* Francia-olasz himnusz párosítás legutóbb az 1995 Kanadai Nagydíjon szólt, a Ferrarival első - és egyetlen - győzelmét szerző Jean Alesi tiszteletére.
* Gasly a Forma-1-es világbajnokság történelmének 109. olyan versenyzője, aki futamot nyert, és a 13. francia győztes, olyan elődök nyomdokába lépve, mint Maurice Trintignant (2 győzelem), François Cevert (1), Jean-Pierre Beltoise (1), Jacques Laffite (6), Patrick Depailler (2), Jean-Pierre Jabouille (2), René Arnoux (7), Didier Pironi (3), a négyszeres világbajnok Alain Prost (51), Patrick Tambay (2), valamint a már említett Alesi (1) és Panis (1). Ez volt összesen a francia pilóták 80. győzelme - ahogy már fentebb szóba került, a 79. után sokáig kellett várni a felkerekítésre.
*az AlphaTauri az ötödik olyan csapat, amely gyári Honda motorral futamot nyert (a saját gyári csapat, a Williams, a McLaren és a Red Bull után. Ha a Mugen Honda motorokat is számítjuk, akkor hetedik, utóbbiakkal nyert a Ligier és a Jordan, a francia istálló esetében ez éppen Panis említett győzelme volt).

Ennyi az adatokról... Gondoljunk kicsit vissza a tavalyi Belga Nagydíjra, ami fentebb szóba került már. Gasly pályafutásában fordulatot jelentett, méghozzá visszalépést: a Red Bull Racingnél nem volt elégedettek az addigi teljesítménnyel, emiatt visszaküldték az akkor még Toro Rosso néven futó juniorcsapathoz, Alexander Albonnal helyet cserélve. Nem az első ilyen eset volt: éppen mostani csapattársával, Danyiil Kvjattal jártak el hasonlóan 2016-ban. Ekkor joggal lehetett tartani attól, hogy a 2016-os GP2-bajnok pályafutása lejtmenetbe kerül, és neki is süllyesztő lesz a Toro Rosso, mint annyi más versenyzőnek volt már  (köztük a honfitárs négyszeres Champ Car-bajnok Sébastien Bourdais-nak). Gasly azonban még abban az évben megszerezte első dobogóját, amikor második lett a nagy kavarodást hozó Brazil Nagydíjon. Idén pedig egyre összeszedettebben versenyzett, a győzelem ennek méltó megkoronázása. Persze kellett az élre kerüléshez a körülmények szerencsés összejátszása, na de meg is kellett tartania azt az első helyet, miközben az ugyancsak győzelemre éhes Sainz elszántan üldözte. És még mindig a 2019-es Belga Nagydíj: a Forma-2-es betétfutamon történt tragikus balesetben Gasly elvesztette régi versenyzőtársát és barátját, Anthoine Hubert-t. Egy héttel Monza előtt Spában egy csokor virággal emlékezett meg a baleset helyszínén. A mostani verseny után bejárta a világhálót a dobogón egyedül üldögélő győztes képe, akiben láthatóan sok érzelem kavargott, az elmúlt nehéz év után...

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr916193918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fortune hai 2020.09.09. 21:33:12

Perez távozik. szerintem esetleg a Haas képzelhető el, de lehet, hogy nem akarja a "nulláról" elkezdeni megint, jobban is tenné egyébként szerintem, ha elhagyná ezen a ponton a sorit.

fortune hai 2020.09.10. 14:07:08

egyébként roppantul szórakoztató a fórum, ködszurkálásból és végtelen nosztalgiázásból katedrát érdemelnének páran.

F1 Hierro 2020.09.11. 22:55:29

@fortune hai: Pérez azt nyilatkozta, ha egyszer elmegy, nem fog visszajönni.

fortune hai 2020.09.12. 09:50:21

@F1 Hierro: ez egyértelműnek tűnik amúgy is, sok értelme nem lenne. én Hülk helyében se erőltetném már, még ha Strollt le is verte annak rendje s módja szerint az utolsó hétvégéjén :D
süti beállítások módosítása