Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző VII/7.

Francia Nagydíj, Paul Ricard

2021. június 19. - F1 Hierro

A nagy múltú Francia Nagydíj 2018-ban egy évtized kihagyás után tért vissza a versenynaptárba, 28 év után újra a Le Castellet-i Paul Ricard pályán. Tavaly a Covid-járvány miatt kimaradt a futam, idén azonban visszatért. Az előző két versenyen Lewis Hamilton aratott sima győzelmet. A második helyen három éve Max Verstappen végzett mögötte, aki idén az első számú kihívója és jelenleg listavezető. Tavalyelőtt pedig Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas lett a második. Hamiltonon kívül a mezőny két senior világbajnoka, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen nyert még Francia Nagydíjat, de ők még Magny-Cours-ban.

Az előző két Francia Nagydíj nem volt túl izgalmas, vajon idén sikerült itt felkavarni az állóvizet?

Hamilton

Magny-Cours-ban kétszer indult Francia Nagydíjon, McLaren–Mercedesszel. 2007-ben harmadik lett. 2008-ban tíz rajthely hátrasorolást hozott magával a Kanadai Nagydíjon a boxkijáratnál okozott baleset miatt. Így 13. helyről rajtolt, a futamot tizedik helyen zárta, amiért még nem járt pont.

A 2018-as Le Castellet-i futamot Mercedesszel élről indulva megnyerte. Tavalyelőtt ezt sikerült megismételnie.

Ricciardo

A WSR-ben a 3.5-ös kategóriában 2011-ben az itteni hétvégén hatodik és második helyezést ért el.

A 2018-as Francia Nagydíjon Red Bull-lal ötödik rajthelyről indulva negyedik lett, miután a 47. körben Kimi megelőzte. Tavalyelőtt Renault-val nyolcadik rajthelyről indulva  eredetileg hetedik helyen futott be, de mivel az 53. körben pályaelhagyással előnyt szerzett  és veszélyesen tért vissza, kétszer öt másodperc büntetést kapott, amivel 11. helyen végzett.

Norris

A 2016-os Forma Renault 2.0 Európa-kupa itteni hétvégéjének első futamán második lett, a másodikat megnyerte. 2018-ban a Forma–2-ben a főfutamon 16. helyen végzett, a sprinten ötödik lett.

A tavalyelőtti nagydíjon ötödik rajtkockából indulva eredetileg tizedik helyen futott be, miután az 53. körben Ricciardo kiszorította. Ricciardo időbüntetésével azonban előlépett kilencediknek.

Vettel

Első Francia Nagydíja 2008-ban Magny-Cours-ban volt, Toro Rossóval a 12. helyen végzett.

A 2018-as Paul Ricard-i futamon Ferrarival harmadik helyről indult. A rajtnál próbált megelőzni Bottast, de nekiment, ami miatt orrkúpot kellett cserélni és öt másodperc büntetést kapott. Végül az ötödik helyet sikerült megmentenie. Tavalyelőtt hetedik helyről rajtolt, a hetedik körben mindkét McLarent sikerült megelőznie, ötödik helyezést ért el, az utolsó körben megszerezve a leggyorsabb körért járó pontot is.

Latifi

2014-ben a WSR 3.5-ös kategóriájában az itteni hétvégén 16. és kilencedik helyen végzett. A Forma–2-ben 2018-ban hetedik lett a főfutamon és nyolcadik a sprinten, tavalyelőtt ötödik a főfutamon és hatodik a sprinten.

Räikkönen

Neki van a mezőnyből a legnagyobb rutinja a Francia Nagydíjon, bár többségében Magny-Cours-ban. 2001-ben Sauber–Petronasszal hetedik helyen végzett, ami még nem ért pontot. 2002-ben már McLaren–Mercedesszel indult, és a szezonja egyik legemlékezetesebb versenyét produkálta: egy ideig élen állt, de aztán egy kis kicsúszás miatt második lett (ami így is abban az évben és addigi karrierje során a legjobb helyezését jelentette). 2003-ban negyedik, 2004-ben hetedik helyen végzett. 2005-ben motorcsere miatt tíz hellyel hátrébb sorolták, 13. rajtkockából indult, ahonnan a második helyre jött fel. 2006-ban ötödik lett. 2007-ben a Ferrari színeiben sikerült megnyernie a versenyt. 2008-ban élről indulva a kipufogócső problémáival küszködve második helyen végzett.

A Paul Ricard-on 2018-ban Ferrarival hatodik helyről rajtolva harmadikként állhatott dobogóra, miután a 47. körben sikerült megelőznie Ricciardót. Tavalyelőtt Alfa Romeóval eredetileg nyolcadiknak futott be, Ricciardo időbüntetésével hetedik helyezést ért el.

Mazepin

2016-ban a Forma–3-as Európa-bajnokság nyitó hétvégéjének harmadik futamán tizedik lett. 2018-ban a GP3-ban második lett a főfutamon és ötödik a sprinten. Tavalyelőtt a Forma–2-ben a főfutamon kiesett, a sprinten 16. helyen végzett.

Gasly

Hazai versenyző, alacsonyabb kategóriákban is járt a pályán. 2011-ben a francia Forma–4 záró hétvégéjének mindkét futamát megnyerte. A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2012-ben mindkét futamon kiesett; 2013-ban az elsőn győzött, a másikon ötödik lett. 2014-ben már a WSR 3.5-ös kategóriájában két második helyezést ért el.

A 2018-as nagydíjon Toro Rossóval a rajt után nekiment honfitársának, Oconnak, így kiesett, biztonsági autós fázist okozva. Tavalyelőtt a Red Bull színeiben kilencedik helyről rajtolva eredetileg 11. helyen ért célba, de Ricciardo időbüntetésével tizedik lett.

Pérez

2018-ban a Force India motorhibája miatt kiállni kényszerült. Tavalyelőtt a Racing Point színeiben a rajt után elhagyta a pályát, és mivel előnyt szerezve tért vissza, öt másodperc büntetést kapott. A futamot 12. helyen zárta.

Alonso

Kezdetben Magny-Cours-ban indult Francia Nagydíjakon. 2001-ben Minardival motorhiba miatt kiállt, a megtett táv miatt 17. helyezettnek rangsorolták. 2003-ban már a hazai csapat, a Renault színeiben indult, de ismét motorhiba vetett véget a versenyének. 2004-ben élről indulva második lett. 2005-ben szintén megszerezte a pole-t, és ezúttal a futamot is megnyerte. 2006-ban második lett azévi riválisa, Michael Schumacher mögött. 2007-ben McLaren–Mercedesszel tizedik helyről indult, miután a Q3-ban váltóhiba miatt nem tudott mért kört futni. A futamon hetedik helyen végzett. 2008-ban újra Renault-val nyolcadik lett.

A Paul Ricard-on 2018-ban indult a McLaren színeiben, a felfüggesztés sérülésével kiesett, a megtett táv miatt 16. helyezettnek jegyezték.

Leclerc

Bár 2014-ben a Forma Renault 2.0 Európa-kupa versenynaptárában szerepelt a pálya, az itteni hétvégét kihagyta.

2018-ban Sauberrel nyolcadik helyről indulva tizedik lett. Tavalyelőtt Ferrarival az időmérőn és a futamon is harmadik helyezést ért el.

Stroll

2016-ban a Forma–3 Európa-bajnokság nyitó hétvégéjén az első futamot megnyerte, a másodikon kiesett, a harmadikon ötödik lett.

A 2018-as nagydíjon Williamsszel 48 kör után defektet kapott, a megtett táv miatt 17. helyezettnek könyvelték el. Tavalyelőtt a Racing Point színeiben 13. helyen végzett.

Tsunoda

Tavalyelőtt a Forma–3-ban hetedik lett a főfutamon, kilencedik a sprinten (utóbbiért nem járt pont).

Ocon

A másik hazai versenyző a mezőnyben. 2012-ben és 2013-ban a Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2×2 futamon indult a pályán. Mindkét évben a hétvége második futama sikerült jobban: 2012-ben harmadik lett, 2013-ban győzött. A hétvégék első futamán mindkétszer kilencedik helyen végzett. 2014-ben indult a WSR 3.5-ös kategóriájában az itteni hétvégén, pontot nem szerzett.

A 2018-as nagydíjon Force Indiával a rajt után ütközött Gaslyval, mindketten kiestek.

Verstappen

2018-ban negyedik helyről indulva második helyezést ért el. Tavalyelőtt negyedik helyről indult, a rajt után próbálta megelőzni Leclerc-t, de mögötte maradt, végül maradt negyedik.

Schumacher

Tavalyelőtt a Forma–2-ben mindkét futamon kiesett.

Sainz

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2011-ben harmadik és második helyezést ért el. A WSR 3.5-ös kategóriájában 2013-ban és 2014-ben 2×2 futamon indult a pályán, utóbbi hétvégén mindkét futamot megnyerte.

A 2018-as nagydíjon Renault-val megszerezte a hetedik rajthelyet, a futamon nyolcadik helyezést ért el. Tavalyelőtt McLarennel az időmérőn és a futamon is hatodik lett.

Russell

A 2016-os európai Forma–3-as szezonnyitón harmadik lett, a másik két futamon nem szerzett pontot. A Forma–2-ben 2018-ban megnyerte a főfutamot,a sprinten 17. helyen végzett.

A tavalyelőtti nagydíjon az elhasznált erőforráselemek miatt hátrasorolták, így az utolsó rajtkockából indulhatott. A hatodik körben csapattársával, Robert Kubicával épphogy sikerült elkerülnie az ütközést. A 19. helyen zárta a futamot.

Bottas

2010-ben a Forma–3 Euroszéria nyitó hétvégéjén kilencedik és hatodik helyen végzett.

A 2018-as Francia Nagydíjon második helyről indult, de a rajtnál Vettel megpöckölte, ami miatt megpördült és defektet is kapott, végül hetedik helyre tudott visszazárkózni, leggyorsabb körrel (akkor még nem járt plusz pont érte). Tavalyelőtt az időmérőn és a futamon is második helyezést ért el.

Giovinazzi

Tavalyelőtt az időmérőn tizedik lett, de hamar kereket kellett cserélnie, miután a lágy gumijai elfogytak. A 16. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr1516598210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása