Papír-vb

Papír-vb

Vb-matek - Szingapúr előtt

2022. szeptember 19. - F1 Hierro

Az év első felében úgy tűnt, idén a Ferrari és a Red Bull Racing között bontakozhat ki párharc a Forma-1-es világbajnoki címért. A Ferrarinál azonban a túl sok hiba megbosszulta magát, Max Verstappen és a Red Bull pedig nyár óta hengerel, így most már egyre inkább az a kérdés, mikor biztosítja be a holland pilóta a címvédést.

A dolgok megfelelő együttállása esetén ez akár a Szingapúri Nagydíjon, öt versennyel a szezon vége előtt bekövetkezhet, de lássuk, ehhez mire lenne szükség!

Verstappen 335 ponttal áll a tabella élén. A szezonból még hat nagydíj van hátra, amiből egy sprinthétvége, így összesen 164 pont szerezhető még egy versenyző által (a győzelemért járó 25 + a leggyorsabb körért járó 1 pont hatszor, valamint a sprintgyőzelemért 8 pont). Mivel Verstappen idén már tíz futamot nyert, míg Charles Leclerc hármat, Sergio Pérez és Carlos Sainz pedig egyet-egyet, futamgyőzelmek számában már biztosan nem érhető utol, így a pontegyenlőség mindenképp neki kedvez. Verstappennek tehát legalább 138 pontos előnyre lenne szüksége a Szingapúri Nagydíj végén, hogy már matematikailag se lehessen behozni.

Jelenleg Leclerc hátránya 116 pont, Pérezé 125 pont, George Russellé pedig 132, ők azok, akikkel szemben Verstappennek mindenképpen növelnie kell a pontelőnyét a bebiztosításhoz, vagyis előttük kell végeznie. Sainz hátránya 148 pont, vagyis vele szemben Verstappennek elég csak megtartania belőle. A tabella hatodik helyén álló Lewis Hamilton hátránya már 167 pont, ő tehát már matematikailag is esélytelen.

Leclercnél legalább 22 ponttal kellene többet szereznie Verstappennek. Mivel a második helyezés leggyorsabb körrel együtt 19 pont érne, Verstappennek mindenképpen nyernie kell Szingapúrban, ha már ott be akarja biztosítani a világbajnoki címét. Ha leggyorsabb kör nélkül van meg a győzelem (25 pont), Leclerc legfeljebb kilencedik helyezett lehet (leggyorsabb körrel 3 pont, anélkül 2 pont). Ha Verstappen a győzelem mellé a leggyorsabb kört is megfutja (26 pont), elég, ha Leclerc legfeljebb nyolcadik helyezést ér el (4 pont).

A tabella harmadik helyén Verstappen csapattársa, Pérez áll. Nála legalább 13 ponttal kellene többet szereznie. Mivel az előbb már megállapítottuk, hogy a bebiztosításhoz mindenképpen Verstappen győzelme szükséges, így nézzük csak ezt az eshetőséget. Ha Verstappen leggyorsabb kör nélkül nyer (25 pont), elegendő, ha Pérez leggyorsabb kör nélkül legfeljebb negyedik (12 pont), vagy leggyorsabb körrel legfeljebb ötödik helyen végez (11 pont). Ha Verstappennek a győzelem mellé megvan a leggyorsabb kör (26 pont), belefér, ha Pérez legfeljebb negyedik (12 pont). 

Következzen Russell. Nála legalább hat ponttal kellene többet szereznie Verstappennek. Mivel a győzelemért 25 pont jár, a második helyért pedig leggyorsabb körrel együtt is 19 pont, Verstappennek a futam megnyerése esetén Russellre már nem kellene figyelnie.

Sainz ellen pedig az is belefér Verstappennek, ha a spanyol versenyző legfeljebb tíz pontot farag a hátrányából. De mivel Leclerc ellen mindenképp győzelem kell a bebiztosításhoz, ha az megvan, Sainzra már semmiképp nem kell figyelni.

Összegezve, Verstappen bebiztosítja a második világbajnoki címét a Szingapúri Nagydíjon, ha:

* győz, megfutja a leggyorsabb kört, Leclerc nem végez az első hétben, Pérez nem végez dobogón.

* győz, Leclerc nem végez az első nyolcban, Pérez nem végez az első négyben

* győz, Leclerc nem végez az első nyolcban, Pérez nem végez dobogón és nem fut leggyorsabb kört

Más esetekben jöhet a számolgatás a következő futamra.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr417935274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása