Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző II/15.

Szingapúri Nagydíj, Marina-öböl

2016. szeptember 17. - F1 Hierro

Az Olasz Nagydíjjal a világbajnokság erre az évre búcsút vett Európától, a klasszikus monzai pálya után következik egy fiatalabb helyszín, Szingapúr. A Forma-1 történetének első éjszakai versenye nyolc éve került a versenynaptárba, emlékezetes futamon Fernando Alonso győzött - bár később kiderült, hogy erre bizony "rájátszott" a csapata. A városi pályán a mezőny három többszörös világbajnoka osztozik a győzelmeken: Alonso és a tavalyi győztes Sebastian Vettel épp annyi Szingapúri Nagydíjat nyert, ahány világbajnokságot. Lewis Hamiltonnál a szingapúri győzelmek száma egyelőre eggyel kevesebb, mint ahány vb-t nyert. Ezúttal vajon lesz új győztes vagy a korábbiak közül húzza be valaki? Idén is kakukktojás lesz az eredmény vagy behúzza a Mercedes?

Hamilton

Az első két futamon McLaren–Mercedesszel dobogóra állhatott: 2008-ban harmadik lett (ami a Ferrari baklövésével együtt sokat hozott a világbajnokságban), 2009-ben pedig élről indulva győzött (a Hungaroringen kívül csak itt sikerült nyernie abban az évben). 2010-ben a Mark Webberrel való ütközés miatt kiesett, 2011-ben ötödik lett; 2012-ben élről indult, de váltóhibával kiállt. 2013-ban Mercedesszel ötödik lett csapattársa mögött. Tavalyelőtt másodjára nyerte meg a futamot, ezúttal mesterhármassal. A tavalyi hétvégéje nem túl jól sikerült: az időmérőn az ötödik helyet szerezte meg (gumimelegítési problémákra hivatkoztak a csapatnál), majd a futamon az erőforrás hibájával kiállt (a 2014-es Belga Nagydíj óta ez volt az első kiesése).

Ricciardo

2011-ben HRT-vel 19. helyen végzett. Toro Rossóval 2012-ben kilencedik lett, 2013-ban falnak ütközve kiesett. Tavalyelőtt Red Bull-lal harmadikként szerezte meg első szingapúri dobogóját, majd tavaly egy helyet javítva a következőt is.

Vettel

Eddig minden szingapúri futamon pontot szerzett. 2008-ban Toro Rossóval ötödik lett, egy évvel később Red Bull-lal negyedik. Azóta rendre dobogóra állhatott: 2010-ben másodikként, a következő három futamon pedig nem talált legyőzőre. A 2011-es győzelmével karnyújtásnyira került a világbajnoki cím, míg a 2012-es diadallal megnyitotta a nagy hajrát, 2013-ban pedig elsöprő év végi sikerszériája közepén járt. Tavalyelőtt megszakadt a nyerő szériája, de a második helyével továbbra is dobogós lett. Tavaly Ferrarival sikerült megszereznie egyetlen pole-ját a szezon során, majd a futamot is megnyerte – ez legutóbbi nagydíjgyőzelme.

Rosberg

Az első futamon Williamsszel második lett (dacára annak, hogy tiltott időszakban állt ki a boxba és ezért megbüntették), ami a legjobb eredménye volt a csapat színeiben. Egy évvel később 11. helyen végzett. Mercedesszel 2010-ben ötödik, 2011-ben hetedik, 2012-ben ötödik, tavalyelőtt negyedik helyezést ért el, utóbbit csapattársa, Hamilton előtt. A tavalyi versenye balszerencsésen alakult: előbb a boxutcából kényszerült indulni elektronikai problémák miatt, majd a kormányrúdjában elszakadt egy vezetékköteg, így feladni kényszerült a futamot. Tavaly hatodik helyről rajtolva negyedik helyen végzett.

Räikkönen

Az első ferraris időszakában nem volt szerencséje a pályán. 2008-ban előbb sok időt veszített Massa után a tankolásra várva, majd néhány körrel a vége előtt falnak ment, a megtett táv miatt 15.-nek könyvelték el. 2009-ben tizedik helyen végzett, amiért még nem járt pont. Lotusszal 2012-ben hatodik lett, 2013-ban harmadikként megszerezte első szingapúri dobogóját. Tavalyelőtt Ferrarival nyolcadik lett. Tavaly újra a dobogó harmadik fokára állhatott.

Grosjean

A 2009-es futamot a Renault fékhibája miatt feladni kényszerült. 2012-ben lotusos csapattársa, Kimi mögött hetedik lett, ez eddigi egyetlen szingapúri pontszerzése. 2013-ban technikai probléma miatt kiesett. Tavalyelőtt 13. helyen végzett. Tavaly váltóproblémával kiállt, 13. helyezettnek jegyezték.

Ericsson

2012-ben és 2013-ban a GP2-es betétfutamokon indult a pályán, mindkét hétvégén a hosszú futamon hetedik lett, a sprinten második.

Tavalyelőtt Caterhammel 15. helyen végzett, tavaly Sauberrel 11. lett.

Pérez

Eddig valamennyi Szingapúri Nagydíján pontot szerzett. Sauberrel mindkét alkalommal tizedik lett ( 2011-ben azt is „átvészelve”, hogy Michael Schumacher nekiment). 2013-ban McLaren–Mercedesszel nyolcadik helyen végzett. Az utóbbi két évben Force Indiával mindkétszer hetedik helyezést ért el.

Nasr

2009-ben vendégszerepelt a Forma BMW csendes-óceáni sorozatában, mindkét futamot megnyerte (pontokat vendégpilótaként nem kapott érte). 2012-ben és 2013-ban 2×2 GP2-futamon indult a pályán, 2012-ben a hosszú versenyen hatodik, a sprinten hetedik lett; 2013-ban a dobogó második fokára állhatott a hosszú futamon.

A tavalyi nagydíjon tizedik helyezést ért el csapattársa előtt.

Alonso

Az első itteni futamot emlékezetes módon nyerte meg a Renault-val: épp jókor ment ki tankolni, még a biztonsági autós szakasz előtt. Egy év múlva kiderült, hogy ez Flavio Briatore jól kitalált forgatókönyvének eredménye, de csak az akkori csapatvezetést büntették, Alonso a győzelmét megtarthatta. 2009-ben harmadik hellyel bizonyította, hogy „tisztán” is tud jól teljesíteni a pályán, majd 2010-ben Ferrarival ismét győzött, méghozzá mesterhármassal. 2011-ben negyedik helyen végzett, majd újra dobogóra állhatott 2012-ben harmadikként, 2013-ban másodikként. Tavalyelőtt negyedik lett. Tavaly a McLaren–Honda váltóhibája miatt kiállni kényszerült.

Massa

Az első Szingapúri Nagydíjon edzéselső volt, de a futamon látványos és nagyon veszélyes módon esett vissza: a töltőcső kihúzása előtt engedték ki a boxból, így maga után vonszolta az „óriáskígyót”. Végül 13. helyen végzett, ami a végelszámolásnál sokba került. Egy évvel később fejsérülése miatt hiányzott. 2010-ben nyolcadik, 2011-ben kilencedik, 2012-ben újra nyolcadik, 2013-ban hatodik, tavalyelőtt Williamsszel ötödik lett. Tavaly elszenvedője volt egy ütközésnek Hülkenberggel, ami után tovább tudott menni, de később váltóhibával kiállt.

Magnussen

Tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel tizedik lett.

Gutiérrez

A GP2-ben 2012-ben a hosszú futamon második, a sprinten hatodik helyezést ért el.

A 2013-as versenyen Sauberrel 12. lett. Tavalyelőtt elektronikai problémával esett ki.

Button

2008-ban Hondával kilencedik lett, amiért még épp nem járt pont. 2009-ben Brawn–Mercedesszel ötödik helyen végzett. McLaren–Mercedesszel 2010-ben negyedik, majd 2011-ben itteni legjobbját elérve második helyezést ért el, amivel a matematikai bajnokesélye még megmaradt. 2012-ben megismételte ezt a helyezést. 2013-ban hetedik lett. Tavalyelőtt az erőforrás meghibásodása miatt feladta a futamot. Tavaly a Honda-motoros autó váltóhibája miatt állt ki.

Kvjat

A csendes-óceáni Forma BMW-ben 2010-ben második lett a hétvége első futamán (vendégpilótaként nem kapott pontot).

A tavalyelőtti futamon Toro Rossóval 14. helyen végzett. Tavaly a Red Bull színeiben hatodik helyezést ért el.

Hülkenberg

2010-ben Williamsszel tizedikként pontot szerzett. 2011-ben nem indult (tesztpilótaként sem), 2012-ben Force Indiával 14. lett, viszont leggyorsabb kört futva! 2013-ban Sauberrel kilencedik helyezést ért el, tavalyelőtt Force Indiával szintén. Tavaly Massával ütközött, ami miatt kiesett, virtuális safety cart okozva, és vétkesnek is találták, ezért három rajthely büntetést vitt a következő hétvégére.

Palmer

2012-ben és 2013-ban a GP2-ben versenyzett a pályán, három éve mesterhármassal nyerte a hosszú futamot.

Ocon

Első szingapúri versenye lesz.

Verstappen

Tavaly Toro Rossóval nyolcadik lett.

Sainz

2010-ben a csendes-óceáni Forma BMW-ben az első futamon hatodik, a másodikon második lett, pontot vendégpilótaként nem kapott.

Tavaly az időmérő 2. szakasza végén falnak ütközött, ami miatt a Q2 sárga zászlóval ért véget. A futamon kilencedik lett akkori csapattársa mögött.

Bottas

2013-ban 13., tavalyelőtt 11. helyen végzett. Tavaly ötödik helyével szerezte meg első szingapúri pontjait.

Wehrlein

Első szingapúri versenye lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr2911716729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása