Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző X/2.

Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda

2024. március 07. - F1 Hierro

A Forma-1 mezőnye három éve látogat Szaúd-Arábiába. Első alkalommal még a világbajnokság hajrájában rendezték a versenyt, azóta viszont átkerült a szezon korai szakaszába. 

Az eddigi három futamnak három különböző győztese volt: először Lewis Hamilton, a szezonzáró előtt pontegyenlőségre hozva a világbajnoki versenyfutást; másodjára Max Verstappen, tavaly pedig Sergio Pérez, miután Verstappennek problémái voltak az időmérőn, így a 15. rajthelyről kellett felzárkóznia a második helyig. A dobogón Fernando Alonso csatlakozott még hozzájuk, akinek egy ideig ugyan időbüntetés miatt veszélybe került a helyezése, de végül elfogadták a csapata fellebbezését.

Idén meglesz az első duplázó? 

Frissités: Carlos Sainz betegség miatt visszalépett, péntektől a Ferrari tartalékpilótája, Oliver Bearman helyettesíti.

Verstappen

Három éve az időmérőn az utolsó körében a palánknak csapta az autót, de az versenyzésre alkalmas állapotban maradt, a harmadik helyről rajtolhatott. A biztonsági autós fázis alatt nem állt ki kereket cserélni, így élre állt, a húzása a piros zászlós megállítás miatt kifizetődőnek bizonyult. Az első újraindítást követően élre állt, de mivel Hamiltont kiszorította, a versenyigazgatóság a második újraindításnál harmadik helyre sorolta Ocon és Hamilton mögé. Ezután sikerült visszaszereznie az első helyet. A 37. körben Hamilton próbálkozott ellene, mindketten kisodródtak, élen maradt, növelve az előnyét. Utasították, hogy engedje el Hamiltont, amit a következő körben meg akart megtenni, de Hamilton hátulról beleütközött. A 42. körben elengedte Hamiltont, de azzal a lendülettel vissza is előzte. A 43. körben megtörtént az előzés. Öt másodperc büntetést kapott a pályaelhagyásból való előnyszerzésért, majd tíz másodpercet az ütközés okozásáért, de ezek már nem befolyásolták a helyezését: második lett, ezzel a zárófutam előtt elfogyott a pontelőnye a tabella élén, a több győzelmének köszönhetően maradt listavezető. Tavalyelőtt a negyedik rajthelyről indult, a rajtnál előre jött harmadiknak, a biztonsági autó alatti kerékcserék után a második helyen állt. A 42. körben megelőzte Leclerc-t, aki a következő körben még vissza tudta előzni. A 47. körben azonban sikerült felülkerekednie, és a végéig megtartotta az éllovas pozíciót, így megnyerte a futamot. Tavaly a Q2-ben technikai problémái támadtak, így a 15. helyről rajtolt, innen sikerült felzárkóznia, a biztonsági autó alatt letudott kerékcsere után a negyedik helyen állt, majd a biztonsági autós fázis után a 22. körben Russellt megelőzve a harmadik helyre jött fel, a 25. körben pedig Alonsót is megelőzte, így második lett, leggyorsabb kört futva.

Sargeant

Három éve itt volt az első Forma–2-es hétvégéje, pontot nem szerzett. Tavalyelőtt a sprinten kiesett, a főfutamon a 12. helyen végzett.

A tavalyi Forma–1-es nagydíj időmérőjén 107% feletti időt ment a Q1-ben, miután megforgott és épphogy elkerülte a falazást, de engedték rajthoz állni, a 16. helyen végzett.

Ricciardo

Három éve McLarennel a második újraindítást követően negyedik helyre jött fel, a 40. körben Bottas megelőzte, így végül ötödik helyezést ért el. Tavalyelőtt a Q2-ig jutott az időmérőn, Ocon feltartásáért három rajthely büntetést kapott (Mick Schumacher visszalépése miatt gyakorlatban két helyet jelentett), 14. rajthelyről indulhatott, a futamon váltóhiba miatt kiesett.

Norris

Három éve hetedik helyről rajtolva tizedik lett. Tavalyelőtt 11. rajthelyről indulva hetedik helyezést ért el. Tavaly kiesett a Q1-ben, a futamon a 17. helyen végzett.

Gasly

Három éve AlphaTaurival az időmérőn és a futamon is hatodik lett. Tavalyelőtt kilencedik rajthelyről indulva nyolcadik helyen ért be. Tavaly Alpine-nal tizedik lett az időmérőn, Leclerc hátrasorolásával egy hellyel előrébb indulhatott, a futamon kilencedik helyen végzett.

Pérez

Három éve ötödik helyről indult, az első piros zászló utáni újraindításnál megpördült és összetörte az autót, újabb piros zászlót okozva. Tavalyelőtt első pole pozícióját szerezte meg, a futamon azonban rosszkor jött neki a biztonsági autós fázis, mivel pont előtte cserélt kereket, emiatt Verstappen és Leclerc is elé kerültek, sőt miután szabálytalanul megelőzte a kerékcseréről elé visszajövő Sainzot, vissza kellett adnia a harmadik pozíciót is, így végül negyedik lett. Tavaly élről indult. A rajtnál Alonso megelőzte, de a 4. körben sikerült visszavenni az éllovas pozíciót, és ezután meg is tartotta, így megnyerte a futamot.

Alonso

Három éve Alpine-nal a 14. helyen ért célba, de Tsunoda időbüntetése után a 13. helyen végzett. Tavalyelőtt hetedik rajthelyről indult, a futamon leginkább csapattársával, Oconnal csatázott, amiben sikerült is felülkerekednie, de a víznyomás problémái miatt kiállni kényszerült. Tavaly Aston Martinnal harmadik lett az időmérőn, Leclerc rajtbüntetésével az első sorból indulhatott. A rajtnál élre állt, de kiderült, hogy helytelenül állt fel a rajtrácsra, ami miatt öt másodperc büntetést kapott. A 4. körben Pérez meg is előzte, de a csapattársa által okozott biztonsági autós fázis alatt kis veszteséggel tudhatta le a büntetését, így vissza tudott jönni a második helyre. A 25. körben Verstappen megelőzte, így a szezonnyitós teljesítményét megismételve a dobogó harmadik fokára állhatott. A helyezése egy ideig veszélyben forgott, miután azt állapították meg, hogy szabálytalanul töltötte le a büntetését, mert idő előtt hozzáértek az autójához. A csapat az utolsó körökben számolt lehetséges büntetéssel, de öt másodpeccel, eszerint utasították Alonsót, hogy autózzon ki elég előnyt Russell-lel szemben. A büntetés ellen fellebbeztek, aminek elfogadásával mégis maradt a harmadik hely.

Leclerc

Három éve negyedik rajthelyről indulva hetedik lett. Tavalyelőtt második helyről rajtolt, a biztonsági autós fázisnál kifizetődött, hogy nem követte a korábban kereket cserélő Pérezt, így élre tudott állni. A verseny hajrájában Verstappennel kellett vívnia az éllovas pozíció megőrzéséért, amiben a 47. körben alulmaradt, így második helyezést ért el, leggyorsabb kört futva. Tavaly második lett az időmérőn, de a vezérlőelektronika cseréje miatt tíz hellyel hátrébb sorolták. Innen sikerült feljönnie, a 9. körben Hamilton megelőzésével a hetedik helyre került, a 13. körben Ocon megelőzése után a hatodikra. A korai kerékcsere azonban visszaütött, mivel Stroll kiesésekor beküldték a biztonsági autót, így a riválisok kisebb idővesztességgel tudták le a cserét. Így végül hetedik lett.

Stroll

Három éve a 11., tavalyelőtt a 13. helyen végzett. Tavaly hatodik lett az időmérőn, Leclerc hátrasorolásával egy hellyel előrébb indulhatott, az első körben Sainz megelőzésével feljött a negyedik helyre, majd a korai kerékcsere miatt hátrébb került. Ezután motorhibája támadt, a csapat a 17. körben azt kérte, álljon le, emiatt be kellett küldeni a biztonsági autót.

Magnussen

Tavalyelőtt tizedik rajthelyről indulva kilencedik helyezést ért el. Tavaly a Q2-ig jutott az időmérőn, a futamon tizedik lett, a 46. körben megelőzve Tsunodát.

Tsunoda

Három éve AlphaTaurival a nyolcadik rajtkockából indulva a 13. helyen futott be, de a Sebastian Vettellel való ütközéséért öt másodperc büntetést kapott, így a 14. helyen végzett. Tavalyelőtt a Q1-ben nem sikerült mért kört futnia, de engedték indulni a futamon, az erőforrás problémái miatt azonban nem tudott rajthoz állni. Tavaly kiesett a Q1-ben, a futamon 11. lett, miután Magnussen a 46. körben megelőzte.

Albon

Tavalyelőtt kiállt, miután a Stroll-lal való ütközésben megsérült az autója, de a megtett táv miatt 14. helyezettnek rangsorolták. Tavaly az időmérőn kiesett a Q1-ben, a futamon a 26. körben fékproblémái támadtak, ami miatt visszaesett, majd ki is állt.

Zhōu

Három éve a Forma–2-ben az első sprinten 17., a második sprinten nyolcadik, a félpontosan értékelt főfutamon negyedik lett.

A tavalyelőtti Forma–1-es nagydíjon Alfa Romeóval a 11. helyen végzett. Tavaly a Q2-ig jutott, Leclerc hátrasorolásával nyert egy helyet a rajtrácson, a futamon 13. lett.

Hülkenberg

Tavalyelőtt az Aston Martinnál Covid-fertőzés miatt helyettesítette Vettelt, a 12. helyen végzett. Tavaly a Haas pilótájaként lemaradt a Q3-ról, de Leclerc hátrasorolásával a tizedik helyről rajtolhatott, a futamot ismét 12. helyen zárta.

Ocon

Három éve kilencedik rajthelyről indult. Az első újraindítás követően második helyre került Hamilton és Verstappen csatáját kihasználva, majd miután Verstappen manőverét szabálytalannak találták, a második újraindításnál élről indulhatott. Hamiltonnal összekoccantak, ami után Verstappen megelőzte, majd egy körrel később Hamilton is. Az utolsó kör utolsó kanyarig tartotta a harmadik helyet, de végül Bottas megelőzte, így negyedik helyezést ért el. Tavalyelőtt ötödik rajthelyről indult, a futamon során csapattársával, Alonsóval csatázott, míg nem utasította a csapat, hogy tartsa mögötte a pozíciót. Alonso azonban technikai problémák miatt kiállt, így meglett a hatodik hely. Tavaly hetedik lett az időmérőn, Leclerc hátrasorolásával egy rajthellyel előrébb indulva nyolcadik helyen végzett, miután a biztonsági autós fázis előtt cserélt kereket, így több időt vesztett, mint riválisai.

Bearman

Tavaly a Forma-2-ben a sprinten kiesett, a főfutamon tizedik lett.

Ezen a hétvégén első Forma-1-es futamán vehet részt Sainz helyett beugorva.

Hamilton

Három éve élről indult, a biztonsági autós fázis alatt második helyre esett vissza, miután Verstappen nem állt ki kerékcserére, és jött a piros zászló. Az újraindítás után Verstappen megelőzte, de szabálytalannak találták. Amikor jött a második újraindítás, a versenyigazgatóság második helyre sorolta Verstappen elé és Ocon mögé. Az újrainduláskor Verstappen megelőzte őket, egy körrel később Ocont megelőzve újra második lett. A 37. körben próbálkozott Verstappen előzésével, mindketten kisodródtak, de Verstappen növelte az előnyét. Verstappen utasították, hogy adja át az első helyet, de ezt váratlanul tette, így belerohant. A 42. körben Verstappen elengedte, de azzal a lendülettel vissza is előzte. A 43. körben már sikerült megelőznie Verstappent, akinek addigra időbüntetést is kiosztottak. Mesterhármassal győzött, a zárófutam előtt pontszámban utolérte Verstappent. Tavalyelőtt az időmérőn kiesett a Q1-ben, a futamon a tizedik helyen végzett. Tavaly nyolcadik lett az időmérőn, Leclerc büntetésével egy hellyel előrébb indult. A 9. körben Leclerc, a 12. körben Verstappen megelőzte,  ötödik helyen ért be.

Sainz

Három éve a Q2-ben kiesett, miután kétszer is megcsúszott, de a futamon sikerült pontot szereznie, nyolcadik lett. Tavalyelőtt harmadik rajthelyről indult, a rajtnál veszített egy pozíciót, de a biztonsági autó alatti kerékcserénél visszajött Pérez elé, aki szabálytalanul előzte meg, így vissza kellett adnia a pozíciót, ezzel sikerült a dobogó harmadik fokára állni. Tavaly ötödik lett az időmérőn, Leclerc hátrasorolásával egy hellyel előrébb indult. Az első körben Stroll megelőzte, aki azonban hamarabb cserélt kereket, majd később ki is esett. Mivel ő maga is még korán tudta le a kerékcserét, és a biztonsági autó miatt a riválisok kevesebb időt veszítettek, Verstappen mögé került, majd a biztonsági autós fázis után a 22. körben Hamilton megelőzte, ezzel a hatodik helyen végzett.

Vakbélgyulladás miatt a csütörtöki szabaedzések után visszalépett.

Russell

Három éve a Williams színeiben indult, az első piros zászló utáni újraindítás után Nyikita Mazepin nekiment, ami miatt kiesett (és újabb piros zászló jött). Tavalyelőtt Mercedesszel hatodik helyről rajtolva ötödik lett. Tavaly negyedik lett az időmérőn, Leclerc hátrasorolásával egy hellyel előrébb indulhatott, negyedik helyezést ért el, miután a 25. körben Verstappen megelőzte. A leintés után egy ideig úgy tűnt, meglehet a dobogó, miután Alonsóra tíz másodperc büntetést szabtak ki, de az Aston Martin fellebbezése nyomán visszavonták, így maradt a negyedik hely.

Bottas

Három éve Mercedesszel második helyről rajtolhatott. A második újraindítást követően ötödik helyen állt, a 40. körben megelőzte Daniel Ricciardót, majd az utolsó körben a célegyenesre fordulva megelőzte Ocont is, így harmadik lett. Tavalyelőtt Alfa Romeóval nyolcadik helyről rajtolt, a hűtőrendszer problémája miatt kiállt. Tavaly az időmérőn Q2-ig jutott, a futamon 18. helyen végzett.

Piastri

Három éve a Forma–2-ben az első sprinten nyolcadik lett, a második sprintet, valamint a Théo Pourchaire és Enzo Fittipaldi ütközése miatt félbeszakadt főfutamot megnyerte.

A tavalyi Forma–1-es nagydíj időmérőjén kilencedik lett, Leclerc büntetésével egy hellyel előrébb indulhatott, de az első körben megsérült az első szárnya, emiatt visszaesett, és nem sikerült a pontszerzés, a 15. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr6018348373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása