Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző III/4.

Orosz Nagydíj, Szocsi

2017. április 28. - F1 Hierro

Szocsi három éve került a versenynaptárba. Az első két alkalommal még őszi futamként szerepelt, majd tavaly előrehozták tavaszra. A jelenlegi mezőnyben mindössze egy versenyző van, aki nyert Orosz Nagydíjat: Lewis Hamilton az első két alkalommal, és tavaly is második lett a rossz rajthely ellenére (tavaly csapattársa, Nico Rosberg nyert, aki azóta visszavonult). Dobogós helyezést ért még el a versenyen Valtteri Bottas (3. hely 2014-ben, még a Williams pilótájaként), Sebastian Vettel (2. hely 2015-ben), Sergio Pérez (3. hely 2015-ben, nagy meglepetésre) és Kimi Räikkönen (3. hely tavaly). Idén a szabadedzések alapján Vettelnek is lehet esélye, akinek a tavalyi futama balszerencsésre és rövidre sikerült. Kína után újabb győzelmet hoz vagy folytatódik a Vettel, Hamilton sorminta?

Vandoorne

2014-ben és 2015-ben a GP2-ben versenyzett Szocsiban, 2×2 futamon két dobogós helyezést ért el: 2014-ben a sprinten lett második, tavalyelőtt a hosszú futamon harmadik.

Ricciardo

2014-ben hetedik lett, megelőzte a csapattárs Vettelt, akire a verseny elején még panaszkodott, hogy „feltartja” (azaz nem adta magát könnyen). Tavalyelőtt a felfüggesztés sérülésével kiesett, 15. helyezettnek könyvelték el. Tavaly a rajt után belekeveredett a Kvjat által okozott ütközéssorozatba, Vettellel és Pérezzel is összeérve. Tovább tudott menni, de a pontot nem érő 11. helyen végzett.

Vettel

2014-ben Red Bull-lal nyolcadik helyen végzett akkori csapattársa, Ricciardo mögött. Tavalyelőtt Ferrarival második lett. Sainz balesete után a maradványok eltakarításakor kis híján elgázolta az utóbb „bátor orosz”-ként emlegetett pályabírót. Tavaly nem túl szerencsésen alakult a versenye. Már az időmérőn kezdődtek a gondok, váltót kellett cserélni az autójában, így öthelyes hátrasorolással a hetedik rajtkockából indulhatott. A rajt után pedig kétszer is ütközött Kvjattal, az első után defektet kapott és Ricciardóval is ütközött, a második után pedig a gumifalban véget ért a futama.

Räikkönen

2014-ben kilencedik helyen végzett. Tavalyelőtt dobogóért küzdött, de végül a verseny negatív hősévé vált: kiütötte Bottast, visszaesett ötödik helyre, de az ütközésért 30 másodperc büntetést kapott, amivel hivatalosan nyolcadik lett. Tavaly viszont a rázósabb esetekből kimaradva sikerült dobogóra állnia harmadik helyezettként.

Grosjean

Lotusszal 2014-ben a 17. helyen végzett, tavalyelőtt falnak ütközve ért véget a versenye. Tavaly a Haas színeiben nyolcadik helyezést ért el.

Ericsson

2014-ben utolsó célba érkezőként két kör hátránnyal 19. lett. Egyúttal ez volt utolsó versenye a Caterham színeiben. Tavalyelőtt a Sauber pilótájaként Hülkenberggel ütközött a rajtnál, így véget ért a futama, és be kellett küldeni miatta a safety cart. Tavaly 14. helyen végzett.

Pérez

2014-ben tizedik lett. Tavalyelőtt Bottas és Kimi ütközését követően minden értelemben ő lett a nevető harmadik a verseny végén. Tavaly a rajt után ő is belekeveredett a második kanyarbeli karambolba, ami után bokszkiállásra kényszerült, de végül sikerült pontszerzőként, kilencedik helyen befutnia.

Alonso

2014-ben Ferrarival hatodik lett. Tavalyelőtt McLaren–Hondával az erőforrás elemeinek cseréje miatt összesen 35 (!) rajthelyes büntetéssel indult (amit persze nem kivitelezhettek teljes mértékben…), innen felzárkózva tizediknek futott be, de pályaelhagyásért öt másodperc büntetést kapott, ez egy helyezésbe és a pontszerzésébe került. Tavaly az autójával nagyon is jónak mondható hatodik helyezést sikerült elérnie.

Stroll

Először fog Szocsiban versenyezni.

Massa

2014-ben a 18. helyről indult, majd korán kereket cserélt, hogy két szett lágy gumival menjen végig, végül 11. helyen futott be. A tavalyelőtti versenye lényegesen jobban sikerült, negyedik lett. Tavaly ötödik lett akkori csapattársa, Bottas mögött.

Magnussen

2014-ben McLaren–Mercdesszel ötödik helyezést ért el. Tavaly Renault-val hetedik lett, ami új csapata színeiben első pontszerzése volt.

Kvjat

2014-ben Toro Rossóval 14. lett az első hazai futamán, tavalyelőtt Red Bull-lal ötödik helyen futott be. A tavalyi versenyére viszont nem lehet büszke: a második kanyarban a rosszul felmért féktáv miatt előidézője lett az ütközéseknek és Vettel kiesésének,ami után a biztonsági autót is be kellett küldeni. A futamot 15. helyen zárta, ekkor versenyzett utoljára a Red Bull színeiben, a következő, barcelonai versenyre már visszaküldték a Toro Rossóhoz.

Hülkenberg

2014-ben váltócsere miatt öt rajthely büntetéssel a 17. helyről indult, a verseny során a 12. helyre tudott feljönni. Tavalyelőtt a rajt után ütközött Ericssonnal, mindketten kiestek. Tavaly sem járt jobban: a második kanyarban az Esteban Gutiérrez által okozott ütközésnek esett áldozatul, szintén véget ért a versenye.

Palmer

A 2014-es GP2-verseny hosszú futamát megnyerte.

A tavalyelőtti Orosz Nagydíj hétvégéjén a Lotus pénteki tesztpilótájaként vett részt. A tavalyi versenyen 13. helyen végzett.

Ocon

A tavalyelőtti GP3-as hétvége mindkét futamán második helyezést ért el.

Verstappen

Tavalyelőtt Toro Rossóval Alonso büntetése után tizedikként pontot szerzett. Tavaly motorhiba miatt a hatodik helyről kiállni kényszerült – akkor még nem tudta, hogy utoljára indult az akkori csapata színeiben…

Hamilton

Eddig minden Orosz Nagydíjon dobogóra állt, méghozzá az első két hely valamelyikén. 2014-ben élről indulva, különösebb nehézség nélkül nyerte meg a futamot, tavalyelőtt sikerült ismételnie. Tavaly viszont az időmérőn problémái támadtak az ERS-szel, a Q3-ba még be jutott, de azon részt venni már nem tudott, így tizedik helyről indult. A futamon sikerült megúsznia az első körös csetepatét, majd a két fin versenyzőt megelőzve feljött a második helyre.

Sainz

Tavalyelőtt a harmadik szabadedzésen balesetet szenvedett, így bizonytalan volt a rajthoz állása, de végül engedték indulni a futamon, de fékhiba miatt kiállni kényszerült. Tavaly 12. helyen végzett.

Bottas

2014-ben a harmadik helyről rajtolt, a futamon is ezt a helyezést érte el, leggyorsabb kört futva. Tavalyelőtt is esélye volt a dobogóra, de az utolsó körben ütközött Kimivel és kiesett, 12. helyezettnek jegyezték. Tavaly ugyancsak a dobogóért harcolt Kimivel és Hamiltonnal, de végül negyedik helyen zárta a versenyt.

Wehrlein

Tavaly Manorral utolsó célba érkezőként két kör hátránnyal 18. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr4412465193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása