Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző V/8.

Francia Nagydíj, Paul Ricard

2019. június 22. - F1 Hierro

A Francia Nagydíj tavaly került vissza a versenynaptárba egy évtized kihagyás után, a Le Castellet-i Paul Ricard pálya pedig 28 év után adhatott újra otthont a versenynek. Így tehát sok emléke nem lehet a pályáról a pilótáknak, nem egyszer a fiatalabbak jobban megismerhették alacsonyabb kategóriákban, mint a mezőny rutinosabb versenyzői. A tavalyi Francia Nagydíjat Lewis Hamilton nyerte, lényegében zavartalanul versenyezve. A Mercedes idei formáját nézve és az időmérő után jó esélye van az ismétlésre, hacsak csapattársa meg nem akadályozza benne, vagy nem történik valami rendkívüli a futamon. Valtteri Bottasnak tavaly a rajt utáni koccanás és defekt után kellett visszazárkóznia, a hetedik helyig jutott, most legalább egy dobogóval kellene kárpótolnia magát. Abban az ütközésben Sebastian Vettelt találták vétkesnek, aki kapott is miatt öt másodpercet - akkor ez nem borzolta úgy a kedélyeket, mint két hete egy másik hasonló büntetés... Vettel így többszörösen is lelki teherrel vághat neki a versenynek, ráadásul az időmérő sem a várakozás szerint alakult neki. Vajon sikerül bizonyítania? Csapattársa, Charles Leclerc viszont ott van a második rajtsorban, tavaly pontot szerzett a Sauberrel, idén nyilván többet akar nyújtani. Mellőle Max Verstappen indulhat, a tavalyi futam második helyezettje. Hamiltonon kívül egyvalaki nyert még Francia Nagydíjat az aktív pilóták közül: Kimi Räikkönen 2007-ben, még Magny-Cours-ban - tavaly dobogóra állhatott, idén a pontszerzés lehet a kitűzött célja.

Hamilton

Magny-Cours-ban kétszer indult Francia Nagydíjon, McLaren–Mercedesszel. 2007-ben harmadik lett. 2008-ban tíz rajthely hátrasorolást hozott magával a Kanadai Nagydíjon a boxkijáratnál okozott baleset miatt. Így 13. helyről rajtolt, a futamot tizedik helyen zárta, amiért még nem járt pont.

A tavalyi Le Castellet-i futamot Mercedesszel élről indulva megnyerte.

Ricciardo

A WSR-ben a 3.5-ös kategóriában 2011-ben az itteni hétvégén hatodik és második helyezést ért el.

A tavalyi Francia Nagydíjon Red Bull-lal ötödik rajthelyről indulva negyedik lett, miután a 47. körben Kimi megelőzte.

Norris

A 2016-os Forma Renault 2.0 Európa-kupa itteni hétvégéjének első futamán második lett, a másodikat megnyerte. Tavaly a Forma–2-ben a főfutamon 16. helyen végzett, a sprinten ötödik lett.

Vettel

Első Francia Nagydíja 2008-ban Magny-Cours-ban volt, Toro Rossóval a 12. helyen végzett.

A tavalyi Paul Ricard-i futamon harmadik helyről indult. A rajtnál próbált megelőzni Bottast, de nekiment, ami miatt orrkúpot kellett cserélni és öt másodperc büntetést kapott. Végül az ötödik helyet sikerült megmentenie.

Räikkönen

Neki van a mezőnyből a legnagyobb rutinja a Francia Nagydíjon, bár többségében Magny-Cours-ban. 2001-ben Sauber–Petronasszal hetedik helyen végzett, ami még nem ért pontot. 2002-ben már McLaren–Mercedesszel indult, és a szezonja egyik legemlékezetesebb versenyét produkálta: egy ideig élen állt, de aztán egy kis kicsúszás miatt második lett (ami így is abban az évben és addigi karrierje során a legjobb helyezését jelentette). 2003-ban negyedik, 2004-ben hetedik helyen végzett. 2005-ben motorcsere miatt tíz hellyel hátrébb sorolták, 13. rajtkockából indult, ahonnan a második helyre jött fel. 2006-ban ötödik lett. 2007-ben a Ferrari színeiben sikerült megnyernie a versenyt. 2008-ban élről indulva a kipufogócső problémáival küszködve második helyen végzett.

Tavaly a Paul Ricard-on Ferrarival hatodik helyről rajtolva harmadikként állhatott dobogóra, miután a 47. körben sikerült megelőznie Ricciardót.

Grosjean

Bár hazai pilóta (igaz, svájciból honosítva) és versenyzett a francia Forma Renault-ban, ez a pálya nem szerepelt az akkori versenynaptárban. 2010-ben a GT1-es világbajnokságban a kvalifikációs és a bajnoki futamon is hetedik lett Thomas Mutsch társaként.

A tavalyi Francia Nagydíjon bejutott a Q3-ba, de a kicsúszása miatt nem tudott mért kört futni, a tizedik helyről indulhatott. A futamon lecsúszott a pontszerzésről, 11. helyen végzett.

Gasly

Hazai versenyző, alacsonyabb kategóriákban már járt a pályán. 2011-ben a francia Forma–4 záró hétvégéjének mindkét futamát megnyerte. A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2012-ben mindkét futamon kiesett, 2013-ban az elsőn győzött, a másikon ötödik lett. 2014-ben már a WSR 3.5-ös kategóriájában két második helyezést ért el.

Tavaly a rajt után nekiment honfitársának, Esteban Oconnak, így kiesett, biztonsági autós fázist okozva.

Pérez

Tavaly a Force India motorhibája miatt kiállni kényszerült.

Leclerc

Bár 2014-ben a Forma Renault 2.0 Európa-kupa versenynaptárában szerepelt a pálya, az itteni hétvégét kihagyta.

Tavaly Sauberrel nyolcadik helyről indulva tizedik lett.

Stroll

2016-ban a Forma–3 Európa-bajnokság nyitó hétvégéjén az első futamot megnyerte, a másodikon kiesett, a harmadikon ötödik lett.

Tavaly Williamsszel 48 kör után defektet kapott, a megtett táv miatt 17. helyezettnek könyvelték el.

Magnussen

2011-ben a brit Forma–3 külhoni hétvégéjén a három futamból kettőn negyedik lett, a harmadikon kiesett. 2012-ben és 2013-ban a WSR-ben 2×2 futamon indult a pályán, a 2013-as hétvége második futamát sikerült megnyernie.

A tavalyi Francia Nagydíjon kilencedik rajtkockából indulva hatodik helyezést ért el.

Albon

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában sem a 2012-es, sem a 2013-as hétvégén nem szerzett pontot.  2014-ben harmadik lett a hétvége első futamán. Tavaly a Forma–2-ben a főfutamon kiesett, a sprinten hetedik lett.

Kvjat

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2011-ben és 2012-ben is mindkét futamon dobogóra állhatott: előbbi szezonban másodikként és harmadikként, utóbbi évben másodikként és futamgyőztesként.  

Forma-1-ben ez lesz az első Francia Nagydíja, miután a tavalyi évet kihagyta, a korábbi szezonjaiban pedig nem rendeztek itt futamokat.

Hülkenberg

A tavalyi futamon kilencedik lett.

Verstappen

Tavaly negyedik helyről indulva második helyezést ért el.

Sainz

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2011-ben harmadik és második helyezést ért el. A WSR 3.5-ös kategóriájában 2013-ban és 2014-ben 2×2 futamon indult a pályán, utóbbi hétvégén mindkét futamot megnyerte.

Tavaly Renault-val megszerezte a hetedik rajthelyet, a futamon nyolcadik helyezést ért el.

Russell

A 2016-os európai Forma–3-as szezonnyitón harmadik lett, a másik két futamon nem szerzett pontot. A Forma–2-ben tavaly megnyerte a főfutamot,a sprinten 17. helyen végzett.

Bottas

2010-ben a Forma–3 Euroszéria nyitó hétvégéjén kilencedik és hatodik helyen végzett.

A tavalyi Francia Nagydíjon második helyről indult, de a rajtnál Vettel megpöckölte, ami miatt megpördült és defektet is kapott, végül hetedik helyre tudott visszazárkózni, leggyorsabb körrel.

Kubica

Korábban Magny-Cours-ban vett részt Francia Nagydíjon. 2006-ban még a BMW–Sauber harmadik pilótája volt a pénteki szabadedzésen. 2007-ben egy kihagyott futam után negyedik helyezéssel tért vissza. 2008-ban ötödik lett.

Giovinazzi

Első Le Castellet-i versenye lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr2914907004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása