Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző V/12.

Magyar Nagydíj, Hungaroring

2019. augusztus 03. - F1 Hierro

Ahogy 1986 óta minden évben, ezen a nyáron is megérkezett a Száguldó Cirkusz mezőnye Magyarországra. A mogyoródi Hungaroringen a legsikeresebb versenyző Lewis Hamilton hat győzelemmel, köztük a tavalyi futammal. Legutóbbi győzelme a rekord javítása mellett megtörte az úgynevezett "ringi átkot" is, ugyanis 2005-től 2017-ig a Magyar Nagydíj győztese egyszer sem lett év végén világbajnok, Hamiltonnak viszont sikerült megvédenie a címét.

A jelenlegi mezőnyből rajta kívül Sebastian Vettel nyert Magyar Nagydíjat kétszer, Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen pedig egy-egy alkalommal, utóbbi még 2005-ben, az akkori pilóták közül már csak ő versenyez a Forma-1-ben.

Emlékezetes helyszín a Hungaroring Danyiil Kvjatnak, akinek 2015-ös második helye volt pályafutása legjobb helyezése (előző hétvégén Hockenheimben szintén dobogós lett, szóval jó előjelekkel érkezik), valamint Robert Kubicának, aki 2006-ban itt mutatkozott be a Forma-1-ben, majdnem pontszerzéssel. A hockenheimi győztes Max Verstappennek a Hungaroringről még nincs dobogója. Csapattársa, Pierre Gasly viszont a tavalyi futamon jól ment, Toro Rossóval hatodik lett. Valtteri Bottas legjobb hungaroringi eredménye a tavalyelőtti harmadik hely, tavaly viszont az utolsó körökben elkövetett hibáival elbukta a dobogót.

A szombati szabadedzés szorosan alakult, vajon az időmérő, és leginkább a futam hoz olyan izgalmakat, mint az elmúlt három idei verseny?

Hamilton

A brit címvédő ötszörös világbajnok először a GP2-ben indult a magyar pályán 2006-ban, a sprintfutamon második helyezést ért el.

A Forma–1-ben 2007-ben első itteni versenyét McLaren–Mercedesszel rögtön meg is nyerte. Akkor volt az a bizonyos affér is Fernando Alonsóval, amikor csapattársa feltartotta a boxban, ezért az edzés végén nem volt ideje gyors kört kezdeni (mégis élről indulhatott, miután csapattársát öt hellyel hátrasorolták). 2008-ban ismét pole pozícióból indult, de ötödik lett, majd 2009-ben ismét nyert, ez volt a McLaren első diadala abban az évben (azon kívül csak Szingapúrban sikerült győzniük). 2010-ben váltóhiba miatt kiállni kényszerült, 2011-ben negyedik helyen végzett. 2012-ben immár harmadszorra nyerte meg a versenyt, 2013-ban pedig ismételt, ezzel megszerezte első győzelmét a Mercedes színeiben és a Magyar Nagydíjak társrekordere lett Michael Schumacherrel együtt. A 2014-es hétvégéje viszontagságosan alakult: az időmérőn kigyulladt az autója, ennek következtében nem tudott mért kört futni. Mivel az autójában ki kellett cserélni a karosszériát, a motort és a váltót is, a boxutcából kezdte meg a futamot, amelynek során sikerült a harmadik helyre felzárkóznia. A 2015-ös verseny rosszabbul sikerült: bár élről indult, a Ferrarik lerajtolták, majd a pályáról lecsúszva visszaesett tizediknek. Innen kellett felzárkóznia, később koccant Ricciardóval, ami miatt áthajtásos büntetést kapott. Végül hatodiknak ért be. 2016-ban második helyről rajtolhatott (az időmérő végén akadályozta az Alonso miatti dupla sárga zászló a javításban). A futamon lerajtolta a csapattárs Nico Rosberget, és a verseny végéig sikerlt megtartania az éllovas pozíciót, ezzel ötödik győzelmét szerezte a Hungaroringen, immár egyedüli rekorderként. Tavalyelőtt negyedik helyről indult, a futamon is ebben a pozícióban végzett. Bár csapattársa előre engedte, hogy támadhassa a Ferrarikat, de miután nem sikerült őket megelőznie, az utolsó körben visszaadta a dobogós helyezést. Tavaly élről indulva immár hatodjára nyerte meg a versenyt.

Ricciardo

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2008-ban mindkét futamot mesterhármassal megnyerte, majd 2010-ben és 2011-ben a WSR 3.5-ös kategóriájában indult itt, 2010-ben az első futamon szintén mesterhármassal győzött.

A Forma–1-ben 2011-ben HRT-vel 18. helyen végzett. Toro Rossóval 2012-ben 15., 2013-ban 13. lett. A Red Bull színeiben sorozatban három szor dobogóra állhatott: 2014-ben megszerezte pályafutása második futamgyőzelmét. 2015-ben harmadik lett, leggyorsabb kört futva, átvészelve egy-egy ütközést Bottasszal és mindkét Mercedesszel. 2016-ban a vizes időmérőn a Q1-ben 107%-on kívül teljesített, de a körülmények miatt engedték folytatni az edzést, ahol a Q3-ig és a harmadik rajthelyig jutott. A rajt után rövid ideig sikerült Nico Rosberg elé kerülnie, aki hamarosan visszaelőzte, így végül újra harmadik helyezést ért el. Tavalyelőtt hatodik helyről indulva a rajt után csapattársával koccant, ami után fel kellett adnia a futamot. Tavaly az esős időmérőn kiesett a Q2-ben, a futamon felzárkózott, az első körében Marcus Ericssonnal, két körrel a vége előtt Bottassal vészelt át sikeresen egy koccanást, végül leggyorsabb körrel negyedik helyezést ért el.

Norris

A Forma Renault 2.0 Észak-európai Kupában 2016-ban a hétvége első futamát megnyerte. Tavalyelőtt az európai Forma–3 hétvégéjén a harmadik futamon harmadik helyezést ért el, az elsőn nyolcadik lett. Tavaly a Forma–2-ben második lett a főfutamon és negyedik a sprinten.

Vettel

A német négyszeres világbajnok 2007-ben járt először a Hungaroringen a WSR keretében, a királykategóriában (3,5 liter) egy negyedik és egy harmadik helyezést ért el.

Még abban az évben visszatért Forma–1-es pilótaként, a verseny pályafutása egyik mérföldkövének számított: itt váltotta Scott Speedet a Toro Rosso-Ferrari volánjánál. A futamon 16. helyen végzett. A következő két évben egyaránt kiesett: 2008-ban túlmelegedés miatt, 2009-ben a Red Bull–Renault felfüggesztése sérült meg. 2010-ben pole pozícióból indult és harmadik lett. Előrébb is végezhetett volna, de a biztonsági autós-szakaszban túl nagy távolságot tartott, emiatt megbüntették (amit természetesen zokon vett). 2011-ben szintén élről indulva második lett, 2012-ben leggyorsabb kört futva negyedik. 2013-ban másodjára sikerült a dobogóra harmadik fokára állnia. 2014-ben az első sorból rajtolhatott, de a verseny végén csak hetediknek futott be (miközben csapattársa, Daniel Ricciardo nyerni tudott). 2015-ben Ferrarival lerajtolta a Mercedeseket, és megszerezte az addig hiányzó hungaroringi győzelmet. 2016-ban ötödik helyről rajtolt, az első kerékcserék után sikerült Verstappen elé kerülnie, így végül negyedik lett. Tavalyelőtt élről indulva megszerezte második hungaroringi győzelmét. Tavaly negyedik helyről indult, a rajt után megelőzte csapattársát, majd öt körrel a vége előtt Bottast, így második helyezést ért el.

Räikkönen

A finn „Jégember” első Magyar Nagydíján 2001-ben Sauber–Petronasszal hetedik lett, ami még nem volt pontszerző hely. 2002-ben McLaren–Mercedesszel negyedik helyezést ért el. 2003-ban első itteni dobogóját elérve második lett, 2004-ben elektronikai hiba miatt kiesett. 2005-ben megnyerte a versenyt, ami Alonso nullázásával együtt sokat jelentett a vb-csatában. 2006-ban élről indult, de belerohant Vitantionio Liuzziba és kiesett. Első ferraris karrierje idején rendre dobogós helyeken végzett: 2007-ben második, 2008-ban harmadik, 2009-ben ismét második lett.

Visszatérése után Lotus–Renault-val 2012-ben és 2013-ban egyaránt második lett. 2014-ben ismét a Ferrari színeiben indult, de egész évben szenvedett, az itt elért hatodik helye azévi önmagához képest még elfogadható is volt (bár csapattársától ezúttal is elmaradt). 2015-ben az erőforrás problémáival küszködve kiállni kényszerült. 2016-ban a Q2-ben kiesett, a futamon sikerült feljönnie a hatodik helyig, ahonnan próbált előrébb lépni, de nem tudta megelőzni Verstappent. Tavalyelőtt második rajtkockából indulva a futamot is ebben a pozícióban zárta. Bár gyorsabb volt, mint előtte haladó csapattársa, a világbajnoki cím érdekében nem támadta, hanem a Mercedeseket tartotta maga mögött. Tavaly harmadik helyről rajtolva harmadikként állhatott dobogóra.

Grosjean

A GP2-ben 2008–2009-ben és 2011-ben 3×2 futamon indult a pályán, 2011-ben mindkétszer dobogós helyen végzett: a főfutamot megnyerte, a sprinten harmadik lett.

Első Forma–1-es Magyar Nagydíján 2012-ben a dobogó harmadik fokára állhatott, lotusos csapattársa, Kimi mögött befutva. 2013-ban bemutatott pár látványos előzést, de ezzel büntetéseket is begyűjtött: előbb áthajtást, miután Felipe Massa előzése közben elhagyta a pályát, a verseny végén pedig 20 másodpercet adtak az idejéhez a Jenson Buttonnal való koccanásért, utóbbi azonban már nem változtatott hatodik helyezésén. A 2014-es versenyt a biztonsági autós fázis alatti kicsúszás miatt fel kellett adnia. 2015-ben hetedik helyen futott be. A Haas színeiben 2016-ban 14. helyen végzett, tavalyelőtt a rajt után koccant Hülkenberggel, később a rosszul rögzített kerékanya miatt kiesett. Tavaly tizedik helyről indulva ugyanezzel a helyezéssel sikerült pontot szereznie.

Gasly

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2012-ben mindkét futamon 11. helyen végzett. 2013-ban az első futamot megnyerte, a másikon ötödik lett. A WSR 3.5-ös kategóriájában 2014-ben két dobogós helyezést ért el: második és harmadik lett. A GP2-ben 2015-ben második lett a főfutamon és nyolcadik a sprinten, 2016-ban megnyerte a főfutamot , a sprinten hetedik lett.

Tavaly Toro Rossóval hatodik helyről indult, a futamon is ezt a helyezést érte el.

Pérez

A GP2-ben 2009-ben és 2010-ben indult itt, utóbbi évben a főfutamon harmadik lett.

A Forma–1-es nagydíjon Sauberrel 2011-ben 15., 2012-ben 14. helyen végzett. 2013-ban McLaren–Mercedesszel kilencedikként szerzett először pontokat Magyar Nagydíjon. 2014-ben a célegyenesben kicsúszva összetörte a Force Indiát, ami miatt újra be kellett küldeni a biztonsági autót. 2015-ben fékhiba miatt adta fel a futamot. 2016-ban a Q1-ben 107%-on kívül teljesített, de folytathatta a Q2-ben, ahol a 13. rajthelyet szerezte meg, a futamon 11. helyen végzett. Tavalyelőtt a Q1-ben a továbbjutásról döntő helyen ezredre azonos időt ment Magnussennel, de miután hamarabb teljesítette, előrébb sorolták. Az időmérőt 14. helyen zárva, büntetésekkel 13. helyről rajtolva nyolcadik helyezést ért el. Tavaly az eredeti Force India utolsó futamán 14. helyen végzett.

Leclerc

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2014-ben mindkét futamon második lett (vendégpilótaként nem kapott pontot). A GP3-ban 2016-ban  hatodik lett a főfutamon és harmadik a sprinten. Azon a hétvégén a Forma–1-ben a Haas pénteki tesztpilótájaként is részt vett. Tavalyelőtt a Forma–2-ben mindkét futamon negyedik lett.

Tavaly Sauberrel a felfüggesztés sérülése miatt a futam elején kiesett.

Stroll

2016-ban az európai Forma–3-as hétvége futamain negyedik, nyolcadik és harmadik helyezést ért el.

A tavalyelőtti Magyar Nagydíjon Williamsszel 14. helyen végzett. Tavaly a Q2-ben a vizes pályán palánknak ütközve letört az első szárnya, annak cseréje miatt a boxutcából indulva 17. lett.

Magnussen

2009-ben a Forma Renault 2.0 Európa-kupában a két futam egyikén sem szerzett pontot, bár a másodikon leggyorsabb kört futott. 2012-ben és 2013-ban a WSR 3.5-ös géposztályában négy futamból háromszor második lett.

2014-ben McLaren–Mercedesszel 12. helyen végzett. 2016-ban Renault-val 107%-on kívül teljesített, de engedték indulni a futamon, ahol 15. lett. Tavalyelőtt Haasszal a Q3-ban kiesett, pedig ezredre azonos időt ment Pérezzel, de mivel később teljesítette, őt sorolták 16. helyre. A hátrasorolások miatt 15. helyről rajtolva 13. helyen végzett, öt másodperc büntetést kapott Hülkenberg leszorításáért (a verseny után Hülkenberg nyilatkozatára szabadszájúan reagált…). Tavaly kilencedik helyről rajtolva hetedik helyezést ért el.

Albon

A Forma Renault 2.0 Európa-kupában 2012-ben és 2013-ban sem szerzett pontot az itteni hétvégén. 2014-ben hetedik és hatodik helyezést ért el. A GP3-ban 2016-ban hetedik lett a főfutamon, a sprintet megnyerte. A Forma–2-ben tavalyelőtt nyolcadik lett a főfutamon és hetedik a sprinten, tavaly ötödik helyezést ért el a főfutamon, a sprinten pedig győzött.

Kvjat

Az európai Forma BMW 2010-es hétvégéjének első futamán hatodik lett. 2011-ben a Forma Renault 2.0 Európa-kupában az első futamon harmadik lett. 2012-ben ugyanebben a sorozatban a versenyhétvége második futamát élről indulva megnyerte. 2013-ban a GP3-ban a főfutamon harmadik, a sprintversenyen hetedik lett.

2014-ben Toro Rossóval 14. helyen végzett. 2015-ben a Red Bull színeiben csapattársa előtt második lett, elérve első dobogóját és eddigi legjobb helyezését. 2016-ban újra Toro Rossóval 16. helyen végzett. Tavalyelőtt  Stroll feltartása miatt három rajthely büntetéssel indult, a futamon 11. lett.

Hülkenberg

A GP2-ben 2009-ben a főfutamot megnyerte.

2010-ben Williamsszel hatodik lett, debütáló éve legjobb helyezését elérve. 2011-ben a Force India pénteki tesztpilótája volt, 2012-ben a futamon 11. helyen végzett. 2013-ban Sauberrel ismételte meg ezt a helyezést.2014-ben ütközött a Force India-s csapattárs Pérezzel, ami után ki kellett állnia. 2015-ben jó rajttal 11.-ről ötödik helyre jött fel, később azonban első szárnyát elveszítve kiesett, virtuális, majd valós safety cart előidézve. 2016-ban 107%-on kívül teljesített a Q1-ben, de folytathatta az időmérőt, a Q3-ban a kilencedik rajthelyet szerezte meg, a futamon tizedik lett csapattársa előtt. Tavalyelőtt hetedik lett az időmérőn, de váltócsere miatt öt hellyel hátrébb sorolták. A futamon a rajtnál Grosjeannal koccant, később egy incidense Magnussennel, aki kiszorította őt (a verseny után lett némi beszólogatás belőle). 67 kör után kiesett fékhibával, 17. helyezettnek könyvelték el. Tavaly 12. helyen végzett.

Verstappen

2014-ben a Forma–3-as Európa-bajnoki hétvége harmadik futamán negyedik lett.

A 2015-ös Magyar Nagydíjon Toro Rossóval negyedik helyezést ért el ez volt újoncéve legjobb eredménye (Austinban állította még be). 2016-ban a Red Bull színeiben107%-on kívüli időt futott a Q1-ben, de folytathatta az időmérőt, ahol a negyedik helyet szerezte meg. A futamon az első kerékcserénél időt veszített, miután kicsit túlszaladta kiállásnál. Így egy helyet rontott, az ötödik helyet sikerült megtartania Kimi támadásaival szemben. Tavalyelőtt ötödik helyről indult. A rajt után koccant csapattársával, aki emiatt kiesett, az esetért 10 másodperc büntetést adtak. Ezzel együtt is sikerült megtartani az ötödik helyet. Tavaly hetedik helyről rajtolt, de az erőforrás problémái miatt kiállt.

Sainz

Az európai Forma BMW 2010-es hétvégéjén egy negyedik és egy harmadik helyezést ért el. 2011-ben a Forma Renault 2.0 Európa-kupában az első futamon nyolcadik lett. 2013-ban a GP3-ban a főfutamon ötödik lett, a sprinten másodikként dobogóra állhatott. Ugyanabban az évben a WSR hétvégén a 3.5-ös kategória első futamán hetedik helyen végzett. 2014-ben utóbbi sorozatban negyedik és hatodik helyezést ért el.

A 2015-ös Magyar Nagydíjon Toro Rossóval az üzemanyagnyomás problémái miatt kényszerült kiállni. 2016-ban az időmérőn és a futamon is nyolcadik lett. Tavalyelőtt bejutott a Q3-ba, tizedik lett az időmérőn, kilencedik rajtkockából indulva hetedik helyezést ért el. Tavaly Renault-val ötödik helyről indulva kilencedik lett.

Russell

2016-ban az európai Forma–3-as hétvége három futamából a másodikon negyedik lett. Tavalyelőtt a GP3-ban a főfutamon nem rajtolt el, a sprinten 11. helyen végzett. Tavaly a Forma–2-ben a főfutamon kiesett, a sprinten nyolcadik lett.

Bottas

2008-ban a Forma Renault 2.0 Európa-kupában indult itt, bár év végén bajnok lett, az itteni lett a legrosszabb hétvégéje, egyik versenyen sem szerzett pontot. 2011-ben viszont a GP3-ban jól szerepelt: a főfutamot megnyerte, a sprinten második lett.

2012-ben a Williams pénteki tesztpilótája volt. 2013-ban hidraulikai hiba miatt feladni kényszerült a versenyt, ami pályafutása első kiesését jelentette. 2014-ben nyolcadik, 2015-ben 13. helyen végzett. 2016-ban a Q1-ben 107%-on kívüli időt futott, de folytathatta, a tizedik helyről indult, a rajt után egyet javítva és azt megtartva kilencedik végzett. Tavalyelőtt Mercedesszel harmadik helyről indult, a futamon is harmadik lett. Egy ideig átengedte a pozícióját csapattársának, de miután Hamilton nem tudta megelőzni a Ferrarikat, visszaadta a pozíciót. Tavaly második rajtkockából indult, a futamon is sokáig tartotta ezt a helyet, de a futam hajrájában előbb Vettellel, majd Ricciardóval szemben is sikertelenül védekezett, mindkettőnek koccanás lett a vége, és három helyet bukott, ötödik helyen végzett. A Ricciardóval való ütközésért tíz másodperc időbüntetést is kapott, de nem befolyásolta a helyezését.

Kubica

2001-ben a Forma Renault 2000 Európa-kupában hatodik lett.

2006-ban a BMW–Sauber színeiben itt indulhatott először Forma–1-es futamon, akkor még úgy tűnt, csak ideiglenesen helyettesítve Jacques Villeneuve-öt. Sikerült rögtön hetedik helyen befutnia az esős versenyen, de az autója súlyhatár alattinak bizonyult a mérlegelésen, így kizárták. 2007-ben ötödik helyezést ért el, 2008-ban nyolcadik lett. 2009-ben nem szerzett pontot, 13. helyen végzett. 2010-ben Renault-val ütközés következtében kiesett.

Giovinazzi

Az európai Forma–3-ban 2014-ben a hétvége második futamán hatodik, a harmadikon ötödik helyen végzett. A GP2-ben 2016-ban második lett a főfutamon.

Az előző két Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztpilótaként vett részt az első szabadedzésen: tavalyelőtt a Haas, tavaly a Sauber színeiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr6314993500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása