Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző VI/12.

Török Nagydíj, Isztambul

2020. november 14. - F1 Hierro

Nézőpont kérdése, hogy a szezon első ázsiai vagy utolsó európai futama következik-e, mindenesetre a versenynaptár kényszerű átalakítása folytán kilenc év után visszatér a mezőny Isztambulba. A jelenlegi mezőnyből hárman nyertek egy-egy alkalommal Török Nagydíjat: az első itteni futamon győztes Kimi Räikkönen, valamint a két legutóbbin diadalmaskodó Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Versenyzői tapasztalata csak keveseknek van innen, akár Forma-1-ből, akár alacsonyabb kategóriákból. 

Az évek óta nem használt pálya újraaszfaltozása és az időjárás együttesen máris felborították az erőviszonyokat, Lance Stroll személyében olyan pilóta indulhat az élről, akinek még új a pálya, miközben a Mercedesek nem kerültek be az első két sorba sem. Még egy érdekes adalék: a legutóbbi, 2011-es verseny rekordszámú boxkiállást és 1983 óta rekordszámú előzést hozott. Ezekkel együtt reménykedhetünk, hogy egy érdekes, izgalmas versenyben lehet részünk, ami akár bajnokavatást is hozhat.

Hamilton

2006-ban a GP2-ben mindkét futamon második helyezést ért el.

2007-ben McLaren-Mercedesszel ötödik lett. 2008-ban a dobogó második fokára állhatott. 2009-ben 13. helyen végzett. 2010-ben, kihasználva a két Red Bull kakaskodását, megnyerte a futamot. A győzelemért meg kellett küzdenie csapattársával, Jenson Buttonnal, aki annak ellenére, hogy mindkettejüket spórolásra szólította fel a csapat, megelőzte, de sikerült a visszaelőzés. 2011-ben negyedik lett, amiért leginkább Buttonnal vívott meg. Felipe Massát az egyszerre végrehajtott boxkiállásuk után sikerült megelőznie.

Ricciardo

A 2011-es Török Nagydíj első szabadedzésén a Toro Rosso tesztpilótájaként vett részt.

Norris

Először versenyezhet Isztambulban.

Vettel

A 2006-os Török Nagydíjon volt az első Forma–1-es hétvégéje a BMW Sauber pénteki harmadik pilótájaként, miután Robert Kubica előlépett állandó versenyzővé.

2007-ben már a Toro Rosso színeiben indult a futamon, 19. helyen végzett, 2008-ban 17. lett. 2009-ben már a Red Bull versenyzőjeként megszerezte a pole pozíciót, a futamon a dobogó harmadik fokára állhatott. 2010-ben a győzelemért küzdött csapattársával, Mark Webberrel, de összeütköztek, aminek kiesés lett a vége. 2011-ben sikerült élről indulva győznie.

Latifi

Először versenyezhet Isztambulban.

Räikkönen

2005-ben az első Török Nagydíjat McLaren–Mercedesszel élről indulva megnyerte. 2006-ban a verseny elején ütközött Scott Speeddel, aminek következtében defektet kapott és a gumifalban kötött ki. 2007-ben Ferrarival leggyorsabb kört futva második lett. 2008-ban harmadik lett, szintén leggyorsabb körrel. 2009-ben az akkor még pontot nem érő kilencedik helyen végzett, ekkor versenyzett legutóbb Isztambulban, hiszen a következő két szezont kihagyta.

Grosjean

A GP2-ben versenyzett korábban a pályán. 2008-ban a főfutamon második lett, a sprintet megnyerte. 2009-ben nem szerzett pontot, 2011-ben a szezonnyitó főfutamán győzött, a sprinten a pontot nem érő tizedik helyen végzett.

Gasly

Először versenyezhet Isztambulban.

Pérez

A GP2-ben 2009-ben és 2010-ben indult a pályán, de pontot egyik futamon sem szerzett, 2010-ben a főfutamról kizárták.

A 2011-es Török Nagydíjon Sauberrel 14. helyen végzett.

Leclerc, Stroll, Magnussen, Albon, Kvjat, Ocon, Verstappen, Sainz, Russell

Először versenyezhetnek Isztambulban.

Bottas

2011-ben a GP3-as szezonnyitón negyedik lett a főfutamon, a sprinten a pontot nem érő nyolcadik helyen végzett.

Giovinazzi

Először versenyezhet Isztambulban.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr3516285600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása