Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző VII/12.

Holland Nagydíj, Zandvoort

2021. szeptember 02. - F1 Hierro

A szó szerint kurta-furcsa Belga Nagydíj után egy héttel máris egy másik Benelux-állam futama következik: a Holland Nagydíj visszahozását eredetileg a tavalyi szezonra tervezték, de akkor a világjárvány keresztülhúzta ezt a tervet, idén azonban megvalósulhat.

Forma-1-es eredményeken ezúttal nincs mit idézni a versenyzőknél, hiszen amikor legutóbb rendeztek Holland Nagydíjat, az év végén visszavonuló Kimi Räikkönen hatodik évében járt, Fernando Alonso négyéves volt, Lewis Hamilton pedig abban az évben született.

Alacsonyabb kategóriákban azonban a mezőny nagy része megfordult Zandvoortban. Az egyik legnevesebb itteni verseny 1991-től 2016-ig (leszámítva két év kitérőt a belgiumi Zolderbe) a Masters of Formula 3 (amíg lehetett, szponzorált nevén Marlboro Masters) volt, ahol különböző Forma-3-as szériák élmenői találkoztak. A jelenlegi Forma-1-es mezőny tagjai között is akadnak ottani győztesek, köztük Valtteri Bottas, akinek elsőként sikerült kétszer megnyernie a versenyt.

A máshol is nagy számban jelen lévő holland szurkolók bizonyára parázs hangulatot fognak teremteni. Max Verstappennek vajon sikerül megörvendeztetnie őket a hazai sikerrel? És vajon sikerül egy jó futammal frissiben feledtetni a spái botrányt?

FRISSÍTÉS: Kimi Räikkönennél Covid-fertőzést diagnosztizáltak, így ki kell hagynia egyetlen Holland Nagydíját, helyette az Alfa Romeo tesztpilótája, az idén néhány szabadedzésen szereplő Robert Kubica indulhat (aki még egyéves sem volt az előző Holland Nagydíj idején).

Hamilton

2004-ben a Marlboro Masters Forma–3-as versenyen hetedik lett. Ugyanebben az évben a Forma–3 Euroszéria hétvégéjén az első futamon kiesett, a másodikon harmadik helyezést ért el. 2005-ben megnyerte a Marlboro Masterst, az Euroszéria hétvégéjén az első futamon kiesett, a másodikon győzött.

Ricciardo

A Masters of F3-on 2009-ben kiesett.

Norris

2017-ben az európai Forma–3-as hétvége első és harmadik futamát megnyerte, a másodikon harmadik lett.

Vettel

2003-ban az ADAC Forma BMW sorozatában a hétvége első futamán nem tudott elrajtolni, a másodikon harmadik helyezést ért el. 2004-ben mindkét futamot megnyerte. 2005-ben a Forma–3-ban a Marlboro Mastersen 11. helyen végzett, az Euroszériában mindkét futamon második lett. 2006-ban a Mastersen hatodik lett, az Euroaszériában az első futamon kiesettként 24. helyezettnek jegyezték, a másikon második helyezést ért el.

Latifi

2013-ban hetedik lett a Masters of F3-on. Ugyanabban az évben az Euroszériában nyolcadik és 11. helyen végzett, a harmadik futamon kiesett.

Räikkönen

Nem találtam adatot itteni versenyéről alacsonyabb kategóriákban.

Covid-fertőzés miatt vissza kellett lépnie a mostani Holland Nagydíjról, így csupán két pénteki szabadedzés jutott neki a hétvégén.

Mazepin

A Forma–3-as Európa-bajnokságban 2016-ban és 2017-ben 2×3 futamon indult a pályán, legjobb ereredménye a 2017-es hétvége harmadik futamán tizedik helyezést volt.

Gasly

Nem versenyzett még a pályán.

Pérez

Az ADAC Forma BMW sorozatában 2×2 futamon indult a pályán 2005-ben és 2006-ban, utóbbi évben szerepelt jobban: ötödik és harmadik helyezést ért el.

Alonso

Nem versenyzett még a pályán.

Leclerc

2015-ben az európai Forma–3-ban a hétvége első futamán ötödik lett, a másodikon kiesett, a harmadikon tizedik helyen végzett.

Stroll

Az európai Forma–3-ban 2015-ben a hétvége első futamán negyedik lett, a másodikon kiesett, a harmadikon ötödik; 2016-ban az első futamot megnyerte, a másik kettőn kiesett.

Tsunoda

Még nem versenyzett a pályán.

Ocon

2016-ban a DTM-ben az itteni hétvége első futamán volt az egyetlen pontszerzése kilencedik helyével, a másik futamon 18. helyen végzett.

Verstappen

2014-ben megnyerte a Zandvoort Masters Forma–3-as versenyt.

Schumacher

2016-ban az ADAC Forma–4-es bajnokságában két harmadik és egy hatodik helyezést ért el az itteni hétvégén. A Forma–3-as Európa-bajnokságban 2017-ben hatodik, kilencedik és 11. helyen végzett;2018-ban az első futamon harmadik helyezést ért el, a másodikon kiesett, a harmadikon 13. lett.

Sainz

2010-ben az európai Forma BMW-ben ötödik és második helyezést ért el az itteni hétvégén. 2011-ben a Forma Renault 2.0 Észak-európai Kupában mindkét futamot megnyerte. 2012-ben a Forma–3 Euroszéria hétvégéjén 11., kilencedik és ötödik helyen végzett (az első és a harmadik az Európa-bajnokság értékelésébe is számított).

Russell

A Forma–3-ban 2015-ben második lett a Mastersen, az Európa-bajnoki hétvégén két hatodik és a kettő közt egy ötödik helyezést ért el. A 2016-os Európa-bajnoki hétvégén hetedik, kilencedik és ötödik helyen végzett.

Bottas

2007-ben a Forma Renault 2.0 Észak-európai Kupa szezonnyitóján negyedik és második helyezést ért el. 2008-ban mindkét futamot megnyerte. A Forma–3-ban 2009-ben és 2010-ben is megnyerte a Masterst, az Európa-bajnoki sorozatban pedig 2009-ben és 2010-ben is második helyezést ért el a hétvége első futamán, a másikon előbbi szezonban hatodik lett, utóbbiban kiesett.

Kubica

A Forma–3-ban 2003-ban a Marlboro Mastersen a 33. helyen végzett, az Euroszéria hétvégéjén az első futamon hetedik, a másikon 24. lett. 2004-ben az Euroszériában nyolcadik és ötödik helyezést ért el.

Idén Kimi Räikkönent helyettesítve másfél év kihagyás után indulhat újra futamon.

Giovinazzi

A Forma–3-ban 2013-ban tizedik lett a Mastersen, az Európa-bajnoki hétvégén a legjobb eredménye a harmadik futamon 11. hely volt. 2015-ben megnyerte a Masterst és az Európa-bajnoki hétvége első futamán, a másik kettőn második lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr4116678472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása