Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző IX/2.

Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda

2023. március 18. - F1 Hierro

A Forma-1-es világbajnoki szezon ezen a hétvégén az egyik újkeletű futammal folytatódik: Szaúd-Arábia 2021-ben került a versenynaptárba. Az első dzseddai futamot a szezon hajrájában rendezték, akkor a két bajnokesélyes csatájában Lewis Hamilton kerekedett felül, és egyenlítette ki Max Verstappen pontelőnyét. Tavaly viszont előrehozták a szezon második futamának, ezúttal Verstappen győzött a Charles Leclerc-rel vívott csata után, míg az első pole pozícióját szerző Sergio Péreznek a rosszkor jövő biztonsági autós fázis nemcsak a győzelmi esélyeit, de a dobogóját is elvette. 

Pérez ezúttal is ott van a pole pozícióban, miközben Verstappennel kibabrált a technika a Q2-ben, az ezúttal is második helyre kvalifikáló Leclerc pedig tíz rajthely büntetést hozott magával. Így Pérez mellől a Bahreinben dobogóra álló Fernando Alonso indulhat az első sorból - mit hozhat ezek után a futam?

Verstappen

Tavalyelőtt az időmérőn az utolsó körében a palánknak csapta az autót, de az versenyzésre alkalmas állapotban maradt, a harmadik helyről rajtolhatott. A biztonsági autós fázis alatt nem állt ki kereket cserélni, így élre állt, a húzása a piros zászlós megállítás miatt kifizetődőnek bizonyult. Az első újraindítást követően élre állt, de mivel Hamiltont kiszorította, a versenyigazgatóság a második újraindításnál harmadik helyre sorolta Ocon és Hamilton mögé. Ezután sikerült visszaszereznie az első helyet. A 37. körben Hamilton próbálkozott ellene, mindketten kisodródtak, élen maradt, növelve az előnyét. Utasították, hogy engedje el Hamiltont, amit a következő körben meg akart megtenni, de Hamilton hátulról beleütközött. A 42. körben elengedte Hamiltont, de azzal a lendülettel vissza is előzte. A 43. körben megtörtént az előzés. Öt másodperc büntetést kapott a pályaelhagyásból való előnyszerzésért, majd tíz másodpercet az ütközés okozásáért, de ezek már nem befolyásolták a helyezését: második lett, ezzel a zárófutam előtt elfogyott a pontelőnye a tabella élén, a több győzelmének köszönhetően maradt listavezető. Tavaly negyedik rajthelyről indult, a rajtnál előre jött harmadiknak, a biztonsági autó alatti kerékcserék után a második helyen állt. A 42. körben megelőzte Leclerc-t, aki a következő körben még vissza tudta előzni. A 47. körben azonban sikerült felülkerekednie, és a végéig megtartotta az éllovas pozíciót, így megnyerte a futamot.

Sargeant

Tavaly a Forma–2-ben a sprinten kiesett, a főfutamon a 12. helyen végzett.

Norris

Tavalyelőtt hetedik helyről rajtolva a tizedik helyen végzett. Tavaly 11. rajthelyről indulva hetedik helyezést ért el.

Gasly

Tavalyelőtt AlphaTaurival az időmérőn és a futamon is hatodik lett. Tavaly kilencedik rajthelyről indulva nyolcadik helyen ért be.

Pérez

Tavalyelőtt ötödik helyről indult, az első piros zászló utáni újraindításnál megpördült és összetörte az autót, újabb piros zászlót okozva. Tavaly első pole pozícióját szerezte meg, a futamon azonban rosszkor jött neki a biztonsági autós fázis, mivel pont előtte cserélt kereket, emiatt Verstappen és Leclerc is elé kerültek, sőt miután szabálytalanul megelőzte a kerékcseréről elé visszajövő Sainzot, vissza kellett adnia a harmadik pozíciót is, így végül negyedik lett.

Alonso

Tavalyelőtt Alpine-nal a 14. helyen ért célba, de Tsunoda időbüntetése után a 13. helyen végzett. Tavaly hetedik rajthelyről indult, a futamon leginkább csapattársával, Oconnal csatázott, amiben sikerült is felülkerekednie, de a víznyomás problémái miatt kiállni kényszerült.

Leclerc

Tavalyelőtt negyedik rajthelyről indulva hetedik lett. Tavaly második helyről rajtolt, a biztonsági autós fázisnál kifizetődött, hogy nem követte a korábban kereket cserélő Pérezt, így élre tudott állni. A verseny hajrájában Verstappennel kellett vívnia az éllovas pozíció megőrzéséért, amiben a 47. körben alulmaradt, így második helyezést ért el, leggyorsabb kört futva.

Stroll

Tavalyelőtt a 11., tavaly a 13. helyen végzett.

Magnussen

Tavaly tizedik rajthelyről indulva kilencedik helyezést ért el.

de Vries

Még nem versenyzett a pályán.

 

Tsunoda

Tavalyelőtt a nyolcadik rajtkockából indulva a 13. helyen futott be, de a Sebastian Vettellel való ütközéséért öt másodperc büntetést kapott, így a 14. helyen végzett. Tavaly a Q1-ben nem sikerült mért kört futnia, de engedték indulni a futamon, az erőforrás problémái miatt azonban nem tudott rajthoz állni.

Albon

Tavaly kiállt, miután a Stroll-lal való ütközésben megsérült az autója, de a megtett táv miatt 14. helyezettnek rangsorolták.

Zhōu

Tavalyelőtt a Forma–2-ben az első sprinten 17., a második sprinten nyolcadik, a félpontosan értékelt főfutamon negyedik lett.

A tavalyi Forma–1-es nagydíjon a 11. helyen végzett.

Hülkenberg

Tavaly az Aston Martinnál Covid-fertőzés miatt helyettesítette Vettelt, a 12. helyen végzett.

Ocon

Tavalyelőtt kilencedik rajthelyről indult. Az első újraindítás követően második helyre került Hamilton és Verstappen csatáját kihasználva, majd miután Verstappen manőverét szabálytalannak találták, a második újraindításnál élről indulhatott. Hamiltonnal összekoccantak, ami után Verstappen megelőzte, majd egy körrel később Hamilton is. Az utolsó kör utolsó kanyarig tartotta a harmadik helyet, de végül Bottas megelőzte, így negyedik helyezést ért el. Tavaly ötödik rajthelyről indult, a futamon során csapattársával, Alonsóval csatázott, míg nem utasította a csapat, hogy tartsa mögötte a pozíciót. Alonso azonban technikai problémák miatt kiállt, így meglett a hatodik hely.

Hamilton

Tavalyelőtt élről indult, a biztonsági autós fázis alatt második helyre esett vissza, miután Verstappen nem állt ki kerékcserére, és jött a piros zászló. Az újraindítás után Verstappen megelőzte, de szabálytalannak találták. Amikor jött a második újraindítás, a versenyigazgatóság második helyre sorolta Verstappen elé és Ocon mögé. Az újrainduláskor Verstappen megelőzte őket, egy körrel később Ocont megelőzve újra második lett. A 37. körben próbálkozott Verstappen előzésével, mindketten kisodródtak, de Verstappen növelte az előnyét. Verstappen utasították, hogy adja át az első helyet, de ezt váratlanul tette, így belerohant. A 42. körben Verstappen elengedte, de azzal a lendülettel vissza is előzte. A 43. körben már sikerült megelőznie Verstappent, akinek addigra időbüntetést is kiosztottak. Mesterhármassal győzött, a zárófutam előtt pontszámban utolérte Verstappent. Tavaly az időmérőn kiesett a Q1-ben, a futamon a tizedik lett.

Sainz

Tavalyelőtt a Q2-ben kiesett, miután kétszer is megcsúszott, de a futamon sikerült pontot szereznie, nyolcadik lett. Tavaly harmadik rajthelyről indult, a rajtnál veszített egy pozíciót, de a biztonsági autó alatti kerékcserénél visszajött Pérez elé, aki szabálytalanul előzte meg, így vissza kellett adnia a pozíciót, ezzel sikerült a dobogó harmadik fokára állni.

Russell

Tavalyelőtt a Williams színeiben indult, az első piros zászló utáni újraindítás után Nyikita Mazepin nekiment, ami miatt kiesett (és újabb piros zászló jött). Tavaly Mercedesszel hatodik helyről rajtolva ötödik lett.

Bottas

Tavalyelőtt Mercedesszel második helyről rajtolhatott. A második újraindítást követően ötödik helyen állt, a 40. körben megelőzte Daniel Ricciardót, majd az utolsó körben a célegyenesre fordulva megelőzte Ocont is, így harmadik lett. Tavaly Alfa Romeóval nyolcadik helyről rajtolt, a hűtőrendszer problémája miatt kiállt.

Piastri

Tavalyelőtt a Forma–2-ben az első sprinten nyolcadik lett, a második sprintet, valamint a Théo Pourchaire és Enzo Fittipaldi ütközése miatt félbeszakadt főfutamot megnyerte.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr7118074874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása