Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző X/7.

Emilia-Romagna Nagydíj, Imola

2024. május 17. - F1 Hierro

Az imolai pálya 2020-ban 14 év múltán került vissza a versenynaptárba, a járványhelyzet miatt lemondott futamok pótlására, de sikerült azóta is maradnia. Leszámítva a tavalyi évet, amikor az árvízhelyzet miatt lemondták a futamot. 

A legutóbbi két Emilia-Romagna Nagydíjat Max Verstappen nyerte. Rajta kívül Lewis Hamiltonnak van imolai győzelme, valamint Fernando Alonsónak még abból az időből, amikor San Marinó-i Nagydíj néven rendeztek itt versenyt.

Az előző versenyhétvégén Miamiban meglepetés született Lando Norris győzelmével. Vajon Imolában "visszaáll a rend" és jön az újabb Verstappen-győzelem, vagy megint sikerül másnak érvényesülnie?

Verstappen

2014-ben az itteni európai Forma–3-as hétvége első futamán kiesett, utána viszont második lett, majd győzött.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon harmadik rajthelyről indult, a rajtnál megelőzte Hamiltont. A kerékcseréje után a harmadik helyre tért vissza, és miután Hamilton a virtuális biztonsági autó alatt tudta le a sajátját, ott is maradt. A 43. körben Bottas hibája után sikerült előznie és visszaszereznie a második helyet, az 51. körben azonban defektet kapott és kipördült, ezzel kiesett és biztonsági autós fázist okozott. 2021-ben harmadik rajthelyről indulhatott, a rajtnál élre állt, határozottan, de a bírák szerint szabályosan előzve Hamiltont. A vezető helyet sikerült megtartania, bár a piros zászló után újraindítás előtt megcsúszott, de sikerült korrigálnia, így megnyerte a futamot. Tavalyelőtt élről indult a sprinten, Leclerc a rajtnál megelőzte, de az utolsóelőtti körben sikerült megelőzni, így meglett a sprintgyőzelem, másnap a futamot is megnyerte, leggyorsabb körrel.

Sargeant

Tavalyelőtt a Forma–2-ben hatodik lett a sprinten és hetedik a főfutamon.

Ricciardo

2020-ban Renault-val ötödik helyről indult, a rajt után feljött a negyedik helyre, Verstappen kiesését követően harmadik lett. A szezon során másodjára állhatott a pódiumon. 2021-ben McLarennel az időmérőn és a futamon is hatodik lett. Tavalyelőtt az időmérőn és a sprinten hatodik lett, a futamon a rajtnál ütközött Sainzzal, amivel utóbbi a kavicságyban ragadt, és be kellett küldeni a biztonsági autót, ő maga pedig visszaesett, a 18. helyen végzett.

Norris

A 2015-ös olasz Forma–4-es idénynek a második itteni hétvégéjén vett részt. Az első futamon ötödik, a harmadikon negyedik helyezést ért el.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon kilencedik helyről rajtolva nyolcadik lett. 2021-ben a Q3 végén második helyet érő időt futott, de pályaelhagyás miatt elvették, így hetedik rajthelyről indulhatott. A piros zászló utáni újraindítást követően második helyen állt, végül a dobogó harmadik fokára állhatott. Tavalyelőtt a harmadik rajthelyet szerezte meg az időmérőn, amelyen a Q3 pont az ő kicsúszása miatt ért véget idő előtt, összesen az ötödik piros zászlóval. A sprinten ötödik lett, miután Pérez és Sainz megelőzték; a futamon a rajtnál feljött a harmadik helyre, majd a 8. körben Leclerc megelőzte, de a monacói pilóta 53. körös kicsúszása és visszaesése után meglett a harmadik helyezés.

Gasly

Az alpesi Forma Renault 2.0 2013-as szezonjának első itteni hétvégéjén részt vett, második és negyedik helyezést ért el.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon AlphaTaurival megszerezte a negyedik rajthelyet, de a futam 9. körében a hűtőfolyadék szivárgása miatt kiállni kényszerült. 2021-ben ötödik rajthelyről indulva nyolcadiknak futott be, de előlépett hetedik helyre, miután az őt szabálytalanul előző Stroll időbüntetést kapott. Tavalyelőtt kiesett a Q1-ben, a sprinten a rajt után ütközött Zhōuval, ami miatt defektet kapott, de tudta folytatni, a 17. helyen végzett; a futamon eredetileg a 13. helyen ért be, Ocon időbüntetésével 12. lett.

Pérez

2020-ban Racing Pointtal lemaradt a Q3-ról, de a futamon meglett a hatodik hely, a biztonsági autós fázis után sikeresen védekezve Albon ellen. 2021-ben a Red Bull színeiben második helyről indulhatott, de Verstappen a rajtnál megelőzte, később pedig safety car alatti előzés miatt 10 másodperc büntetést kapott. A piros zászló utáni újraindítást követően kipördült, a versenyt tudta folytatni, de pontot nem sikerült szereznie, a 11. helyen végzett. Tavalyelőtt a sprinten hetedik helyről rajtolva feljött a harmadik helyig, a futamon lerajtolta Leclerc-t, majd a kerékcserék után Leclerc mögé sikerült visszajönni, de hamar  sikerült visszaelőzni, így meglett a második helyezés.

Alonso

2000-ben itt volt az első Forma–3000-es futama, kilencedik lett (nem járt érte pont).

A 2001-es San Marinó-i Nagydíjon a Minardi fékhibája miatt a palánknak ütközve ért véget a versenye. 2003-ban Renault-val hatodik lett, 2004-ben negyedik helyezést ért el. 2005-ben sikerült megnyernie a futamot, maga mögött tartva az utolsó körökben a nyomában loholó Michael Schumachert. Egy évvel később az utolsó San Marinó-i Nagydíjon megismétlődött az üldözés a verseny végén, de fordított szereposztásban: ezúttal ő lett második, miután nem sikerült megelőznie Michael Schumachert.

A 2021-es Emilia-Romagna Nagydíjon Alpine-nal a Q2-ben ezredre azonos időt ment Nicholas Latifival, mivel később futotta, a 15. helyről rajtolhatott. A futamon Kimi Räikkönen időbüntetése után tizedik lett. Tavalyelőtt a sprinten ötödik rajthelyről indulva kilencedik lett, a futamon a rajtnál összeért a megcsúszó Mick Schumacherrel, az autója oldaldoboza megsérült, a 7. körben levált egy darabja, ami után kiállt.

Leclerc

Az alpesi Forma Renault 2.0 2014-es szezonnyitóján mindkét futamon kiesett.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon hetedik rajthelyről indulva ötödik helyezést ért el, miután a biztonsági autós fázist követően Danyiil Kvjat megelőzte. 2021-ben az időmérőn és a futamon is negyedik lett, megúszva a felvezető körben történt kicsúszást. Tavalyelőtt a sprinten a második helyről indult, a rajtnál élre állt, az utolsóelőtti körig tartotta az éllovas pozíciót Verstappennel szemben, második helyezést ért el. A futamon Pérez és Norris lerajtolták, a 8. körben utóbbit sikerült megelőznie, majd a kerékcsere után Pérez elé tért vissza, aki azonban még abban a körben visszaelőzte. Az 53. körben kicsúszott és a palánknak csapta az autóját, ki kellett állni a első szárnyat cseréltetni, egyúttal lágy gumikat raktak fel neki, amiken a hatodik helyezést sikerült megmentenie.

Stroll

2014-ben az olasz Forma–4-ben az első itteni hétvége három futamából kettőt megnyert, a középsőn második lett. A szezonzáró is itt volt, de azt sérülés miatt kihagyta (így is ő lett a bajnok). 2016-ban az európai Forma–3-as hétvége első futamán második lett, a másik kettőn győzött.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon Racing Pointtal 13. helyen végzett. 2021-ben már az Aston Martin színeiben tizedik helyről indulva hetediknek ért célba, de mivel Gasly előzésekor pályaelhagyásból előnyt szerzett, öt másodperc büntetést kapott, ezzel nyolcadik lett. Tavalyelőtt az időmérőn a Q2-ig jutott, a sprinten 15., a futamon tizedik helyen végzett.

Magnussen

2020-ban furcsa okból állt ki: a váltóproblémák miatt a felváltásoknál megfájdult a feje. Tavalyelőtt a Q3-ban kicsúszott, piros zászlót okozva, de meg tudta állítani az autót úgy, hogy a falhoz sem csapódott és a kavicságyban sem ragadt, így tudta folytatni, a negyedik rajthelyet szerezte meg. A sprinten nem tudta tartani ezt a pozíciót az erősebb autókkal szemben, de a nyolcadik hellyel meglett a pontszerzés, a futamon kilencedik helyezéssel szerzett további pontokat.

Tsunoda

2021-ben az AlphaTauri színeiben a Q1-ben összetörte az autóját, így nem tudott mért kört futni, de engedték rajthoz állni. Váltócsere és erőforráselemek cseréje miatt elvileg büntetést kapott, de nem volt hova hátrébb sorolni. A futamon a felzárkózott, de az újraindítást kötően kicsúszott, végül a 12. helyen végzett. Öt másodperc időbüntetést kapott pályaelhagyás miatt, de Räikkönen nagyobb büntetése miatt maradt a helyezése. Tavalyelőtt az időmérőn a Q1-ben kiesett, a sprinten 12. helyen végzett, a futamon feljött a hetedik helyre.

Albon

2012-ben az alpesi Forma Renault 2.0 hétvége futamain tizedik és hatodik helyen végzett.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon a Red Bull színeiben a 15. helyen végzett. Tavalyelőtt Williamsszel az időmérőn nem volt mért köre, miután a féke kigyulladt a Q1-ben, de engedték rajthoz állni a sprinten, ahol a 18. helyen végzett; a futamon eredetileg a 12. helyen ért be, Ocon időbüntetésével 11. lett.

Zhōu

2015-ben az olasz Forma–4-ben 2×3 futamon indult a pályán. Az első itteni hétvégén az első és a harmadik futamon második helyezést ért el, a másik hétvégén egy harmadik és két ötödik helyezést hozott össze. 2016-ban a Forma–3-as Európa-bajnokságban hatodik, ötödik és tizedik helyen végzett az itteni hétvége futamain.

A tavalyelőtti Emilia-Romagna Nagydíjon Alfa Romeóval az időmérőn a Q2-ig jutott, a sprinten a rajt után Gaslyval ütközve kipördült és kiesett. A parc fermé alatti módosítások miatt a futamon a boxutcából rajtolhatott, a 15. helyen végzett.

Hülkenberg

Még nem versenyzett Imolában.

Ocon

2012-ben az alpesi Forma Renault 2.0 hétvége futamain hetedik és negyedik helyen végzett. 2014-ben az európai Forma–3-as hétvége első futamát megnyerte, ezen kívül negyedik és harmadik helyezést ért el.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon a Renault váltóhibája miatt kiállt, virtuális biztonsági autót okozva. 2021-ben az Alpine színeiben kilencedik rajthelyről indult, a futamon tizediknek ért be, de Räikkönen időbüntetése után kilencedikké lépett elő. Tavalyelőtt az időmérőn kiesett a Q1-ben, a sprinten a 16. helyen végzett, a futamon eredetileg 11. helyen ért be, de mivel a kerékcsere után ráengedték Hamiltonra, öt másodperc büntetést kapott, így 14. lett.

Hamilton

2002-ben a Forma Renault 2000 Európa-kupa itteni futamán második lett. 2006-ban a GP2-es főfutamon kizárták a biztonsági autó megelőzéséért, a sprinten a pontot nem érő tizedik helyen végzett.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon második helyről indult, a rajtnál Verstappen megelőzte. Bottas és Verstappen kerékcseréje után élre állt és addig maradt kint, míg a virtuális biztonsági autó alatt letudhatta a saját cseréjét. Így élre tudott visszatérni, leggyorsabb körrel megnyerte a futamot. 2021-ben élről indult, de a rajt után Vestappen megelőzte, később sem sikerült a visszaelőzés. A 31. körben kicsúszott, több helyett visszaesett, de a piros zászlós leállításnak köszönhetően kevés veszteséggel megúszta, és később vissza tudott zárkózni a második helyre, begyűjtve a leggyorsabb körért járó pontot is. Tavalyelőtt az időmérőn a Q2-ig jutott, miután Sainz balesete után az esőben nem tudott javítani; a sprinten 14. lett, a futamon is eredetileg 14. helyen ért be, Ocon büntetésével – akit pont őrá engedtek ki veszélyesen a boxutcában – a 13. helyen végzett.

Sainz

2020-ban McLarennel tizedik helyről rajtolva hetedik helyezést ért el. 2021-ben Ferrarival lecsúszott a Q3-ról, de a futamon ötödik lett. Tavalyelőtt a Q3-ba jutott, de ott nem tudott mért kört menni, miután a Q2-ben összetörte az autóját, és a második piros zászlót okozta az időmérőn (és utána az esőben többen nem tudtak már javítani). Így a sprinten a tizedik helyről rajtolt, innen negyedik helyre jött fel. A futamon a rajtnál ütközött Ricciardóval, ami miatt a kavicságyban ragadt, és a biztonsági autót is be kellett küldeni.

Russell

2014-ben az alpesi Forma Renault 2.0 hétvégén hatodik és kilencedik helyezést ért el, de mivel vendégpilóták is végeztek előtte, jobb pontszámokat kapott, a junior értékelést pedig mindkét futamon ő nyerte. 2016-ban az európai Forma–3-ban negyedik, harmadik és második helyezést ért el.

A 2020-as Emilia-Romagna Nagydíjon Williamsszel bejutott a Q2-be, a futam 52. körében a biztonsági autós fázis alatt a tizedik helyről megpördült és a palánknak ütközött. 2021-ben a 31. körben Bottasszal ütközve kiesett, piros zászlót okozva. Dühében oda is ment Bottashoz, akinek a sisakjára csapott. Az eset miatt egyiküket sem büntették. Tavalyelőtt Mercedesszel az időmérőn a Q2-ig jutott, a sprinten 11. lett, a futamon negyedik helyre jött fel.

Bottas

2020-ban Mercedesszel élről indult. A kerékcsere után Hamilton mögé tért vissza, aki tovább maradt kint, és később kihasználta a virtuális biztonsági autót. A 43. körben a Rivazzában hibázott, emiatt Verstappen utolérte és megelőzte. Verstappen kiesése után meglett a második hely. 2021-ben nyolcadik helyről rajtolt, a 31. körben Russell-lel ütközve kiesett. A sisakjára csapó Russellnek viszonzásul az egyujjas nemzetközi jelzést mutatta. Tavalyelőtt Alfa Romeóval nyolcadik lett az időmérőn, ahol a leállásával a Q3-ban a második, összesen a negyedik piros zászlós megszakítást okozta. A sprinten Alonsót és Magnussent megelőzve hetedik, a futamon ötödik helyezést ért el.

Piastri

Először versenyezhet Imolában.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr5318407041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása