Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző IX/8.

Kanadai Nagydíj, Montréal

2023. június 17. - F1 Hierro

A Kanadai Nagydíj 1967-ben került a versenynaptárba, és azóta néhány kihagyást leszámítva (legutóbb 2020-21-ben a pandémia miatt) folyamatosan ott is szerepel. A jelenlegi helyszínen, a montréali Notre Dame-szigeten 1978 óta rendezik a versenyt. Akkor a hazai kedvenc Gilles Villeneuve győzött a Ferrari színeiben, aki halála után a pálya névadója is lett. Azóta több emlékezetes versenyt is láthattunk itt, mint 2011-ben az eső és a megszakítások miatt a Forma-1 történetének leghosszabb versenye Jenson Button (McLaren) győzelmével, vagy 1999-ben a "Bajnokok Fala" névadása, miután három világbajnok (Michael Schumacher, Gilles fia, Jacques Villeneuve és Damon Hill) versenye is ott ért véget.

A verseny két rekordere hét-hét győzelemmel Michael Schumacher (egyszer Benettonnal, hatszor Ferrarival) és Lewis Hamilton (háromszor McLarennel, négyszer Mercedesszel). A Ferrari legutóbb 2018-ban nyert Kanadában, az azóta rendezett két versenyen egyaránt a második hely sikerült (2019-ben egy időbüntetés következtében nem Sebastian Vettel nyert, ami ellen az emlékezetes táblacserélgetéssel is kifejezte ellenérzéseit; tavaly Carlos Sainz üldözte Max Verstappent a kerékcseréi után, de megelőznie nem sikerült - jelenleg Sainz autójával arra van gondja a Scuderiának, hogy a harmadik szabadedzés után összerakják az időmérőre). A McLarennek 2012-ben Hamilton szerezte a legutóbbi itteni győzelmét, az Alpine elődje, a Renault 2006-ban nyert Kanadában, a Williams pedig legutóbb 2001-ben, még a BMW-motoros korszakban. És ha már BMW, azt se feledjük, hogy mostani Alfa Romeo Racing jogelődje, a BMW-Sauber 2008-ban itt szerezte fennállása egyetlen győzelmét.

A tavalyi versenyt a Red Bull Racing nyerte Verstappen révén, összesen a harmadik kanadai győzelmüket szerezték. Eddig az összes idei versenyt is ők vitték, így nekik áll a zászló - vagy láthatunk idén egy érdekes kanadai futamot?

Red Bull

A bemutatkozó évben, 2005-ben David Coulthard hetedik lett a csapattárs Christian Klien előtt, aki ekkor kapta vissza a versenyzői pozíciót a Vitantionio Liuzzinak „átengedett” futamok után. Egy évvel később DC egy nyolcadik hellyel hozott újabb pontot. 2007-ben kiesett, Mark Webber kilencedik helye pedig nem ért még pontot. 2008-ban Coulthard harmadik helyen futott be a két BMW–Sauber mögött, ez volt a csapat történetének harmadik dobogója, neki pedig az utolsó. 2010-ben Sebastian Vettel és Webber 4-5. helyen végeztek. 2011-ben mindketten dobogósok lettek, bár Vettel az utolsókörös hibája folytán szó szerint lecsúszott a legfelső fokáról. 2012-ben Vettel negyedik, Webber hetedik helyen végzett. 2013-ban Vettel megszerezte a csapat első itteni győzelmét, Webber negyedik lett. 2014-ben pedig újra győzelemnek és kettős dobogónak örülhettek: Daniel Ricciardo először nyert Forma–1-es futamot, Vettel harmadik lett. 2015-ben Danyiil Kvjat kilencedik, Ricciardo 13. lett. 2016-ban Verstappen negyedik, Ricciardo hetedik helyen futott be. 2017-ben a harmadik sorból rajtoltak, a futam végén Ricciardo harmadik helyezése újra dobogót jelentett. A rajt után második helyre előretörő Verstappen elektronikai probléma miatt kiállt. 2018-ban Verstappen és Ricciardo 3-4. helyen futottak be. 2019-ben Verstappen az időmérőn 11. helyen végzett, de a hátrasorolások miatt a kilencedik helyről indulhatott, innen ötödik helyezést ért el, míg Gasly ötödik rajthelyről indulva nyolcadik helyen végzett. Tavaly Verstappen élről indult, míg Pérez a Q2-ben odacsapta az autóját, és nem jutott tovább. A futam sem alakult jobban Pérez számára, váltóhiba miatt a 8. körben feladta. Ezzel virtuális biztonsági autós fázist okozott, amire a csapat Verstappennel reagált, és megejtettek egy korai kerékcserét. Ezután a harmadik helyre tért vissza, de Alonsót néhány körrel később megelőzte, majd Sainz kerékcseréjével visszavette a vezetést. A második kerékcsere után ismét harmadik helyre jött vissza Verstappen, ezúttal Hamiltont sikerült megelőznie, majd Sainz biztonsági autó alatti második kerékcseréjével ismét élre állt, és a futam végéig meg is őrizte az éllovas pozíciót az őt üldöző Ferrari-pilótával szemben, így győzött.

Ferrari

Az első Kanadai Nagydíjon a Mosport Parkban 1967-ben Chris Amon hatodik lett. A Mont Tremblant-i pályán 1970-ben a bajnoki címre hajtó Jackie Ickx hozta az első kanadai diadalt a Scuderiának, Clay Regazzoni kettős győzelemmé egészítette ki. A Mosport Parkban Regazzoni 1974-es második helye volt a legjobb eredmény.

A következő kanadai győzelemre egészen az első montréali futamig kellett várni, ahol hazai versenyén szerezte pályafutása első győzelmét Gilles Villeneuve, akiről később el is nevezték a pályát (egy évvel korábban szintén Kanadai Nagydíjon futotta első ferraris futamát). Csapattársa, Carlos Reutemann harmadik lett. A következő évben Gilles második helyen végzett. A turbókorszakban 1983-ban René Arnoux, 1985-ben Michele Alboreto hozta az újabb montréali diadalt. Az 1983-as futamon Patrick Tambay is ott állt a dobogó alsó fokán, 1985-ben pedig Stefan Johansson gondoskodott a kettős győzelemről. 

1989-ben Nigel Mansellt egy furcsa baki miatt zárták ki: a boxutcából startolt, de korán váltott a lámpa, így a mezőny előtt hajtott ki. Egy évvel később harmadik lett, majd 1992-ben és 1994-ben Jean Alesi hozta ezt a helyezést, aki 1995-ben megszerezte első (és egyetlen) Forma–1-es győzelmét.

1996-ban mindkét versenyző kiesett, majd Michael Schumacher révén igazi sikerkorszak következett: 1997-től 2004-ig összesen hatszor sikerült itt nyernie a Scuderia színeiben. 1997-ben a biztonsági autó mögött leállított versenyen győzött. 1998-ban megismételte a győzelmet, a dobogó alsó fokára Eddie Irvine is felállhatott mellé. A következő évben Schumacher hibázott és a „bajnokok falán” ért véget a versenye (hasonlóan Jacques Villeneuve-höz és Damon Hillhez, valamint a GT1-es bajnok Ricardo Zontához – ez ihlette az elnevezést), míg Irvine az előzései révén hozta az újabb harmadik helyet. 2000-ben esőfutamon kettős győzelem következett, Schumacher mögött immár Rubens Barrichellóval, aki talán nyerhetett is volna, de nem támadta vb-címre hajtó csapattársát. 2001-ben Schumacher második lett öccse mögött, utána viszont sorozatban háromszor nyerte meg a futamot. Barrichello 2001-ben kicsúszott, 2002-ben harmadikként állt dobogóra, 2003-ban ötödik lett, 2004-ben pedig a kettős győzelemhez járult hozzá, bár utóbbihoz kellett a Williams kizárása. 2005-ben Schumacher és Barrichello 2-3. helyezettként állhattak dobogóra, ami igen jó eredménynek számított a Ferrari gyenge évében. 2006-ban Schumacher megismételte a második helyet, míg az új csapattárs, Felipe Massa hatodik lett.

2007-ben Massát kizárták, amiért piros lámpánál hajtott ki a boxutcából, Kimi Räikkönen ötödik lett. 2008-ban Massa lett ötödik, míg Kimi kiesett, miután Hamilton a boxkijáratnál belehajtott. 2010-ben Fernando Alonso felállt a dobogó harmadik fokára, 2011-ben viszont Jenson Buttonnal összeakadva kiesett. Massa 2010-ben 15. lett, 2011-ben hatodik. 2012-ben Alonso ötödik, Massa tizedik helyen végzett. 2013-ban Alonso második lett, Massa nyolcadik; 2014-ben Alonso hatodik, Kimi tizedik. 2015-ben Kimi és Vettel 4-5. helyen végeztek. 2016-ban Vettel a rajt után élre állt, de a két kerékcserés taktika kevésbé jött be, így második helyen zárta a futamot, míg Kimi hatodik helyen. 2017-ben Vettel második helyről rajtolt, lerajtolás és kényszerű szárnycsere után a Force Indiák mögé került, de a hajrában mindkettőt megelőzve negyedik lett. Kimi negyedik rajtkockából indult, fékproblémákra panaszkodva hetedik helyen végzett. 2018-ban Vettel élről indulva nyert, Kimi harmadik sorból indulva hatodik lett. 2019-ben Vettel élről indult, és elsőként is futott be, de a fűre csúszás utáni veszélyesnek ítélt visszatérése miatt öt másodperc büntetést kapott, Hamiltont pedig nem tudta ennél jobban leszakítani, így csak második lett. Leclerc a második sorból rajtolva harmadikként állhatott a dobogóra. Tavaly Sainz a második sorból rajtolt, Verstappen kerékcseréi után mindkétszer sikerült élre állnia. A második cseréjét a biztonsági autó alatt, kis időveszteséggel tudták le, de a frissebb gumik ellenére sem tudta megelőzni Verstappent az újraindítást követően, így leggyorsabb körrel második lett. Az elhasznált erőforráselemek miatt az utolsó sorból induló Leclerc az ötödik helyig jött fel.

Mercedes

2010-ben Nico Rosberg hatodik, Michael Schumacher 11. helyen végzett. 2011-ben Schumacher a vizes futamon egy ideig második helyen is állt, de az erősebb autókkal és a DRS segítségével megelőzték, így végül negyedik lett; Rosberg 11.-ként ért célba. 2012-ben Rosberg hatodik lett, Schumacher a DRS hibája miatt feladni kényszerült a versenyt. 2013-ban Hamilton harmadik helyével megszerezte a csapat első itteni dobogóját, Rosberg ötödik lett. 2014-ben itt szakadt meg az Ezüst Nyilak győzelmi sorozata: Hamilton műszaki hibával kiállt, Rosberg második lett a két Red Bull között. 2015-ben viszont összejött a kettős győzelem, Hamilton nyert Rosberg előtt. 2016-ban a két versenyző az első sorból rajtolt, de nem a legjobban indult a verseny: összekoccantak, Vettel pedig mindkettejüket lerajtolta. Rosberg jött ki rosszabbul a dologból, visszaesett, a verseny végére ötödiknek sikerült feljönnie. Hamilton viszont a boxtaktikának köszönhetően Vettel elé tudott kerülni és ezúttal is megnyerte a futamot. 2017-ben immár sorozatban harmadszor az élről induló Hamilton nyert könnyedén, a harmadik helyről induló, Vettelt lerajtoló Bottas révén kettős győzelmet aratott a csapat. 2018-ban az első sorból rajtoló Bottas második, Hamilton a második sorból indulva ötödik lett. 2019-ben Hamilton az első sorból rajtolva második helyen ért célba, de miután sikerült öt másodpercen belül maradnia az időbüntetést kapott Vettelhez képest, megnyerte a futamot, míg Bottas a hatodik rajthelyről indulva negyedik lett, megszerezve a leggyorsabb körért járó pluszpontot is. Tavaly Hamilton a második sorból rajtolva harmadikként állhatott dobogóra, mögötte a negyedik sorból induló Russell lett a negyedik.

Alpine

A jogelőd Benetton előbb 1991-ben győzött itt Nelson Piquet, majd 1994-ben Michael Schumacher révén. A Renault színeiben 2006-ban Alonso nyerte a futamot.

A 2012-től 2015-ig tartó Lotus-korszak legjobb eredménye Grosjean második helye 2012-ből. 2016-tól újra Renault-ként vettek részt, 2018-ban Hülkenberg és Sainz 7–8., 2019-ben az egyaránt a második sorból rajtoló Ricciardo és a szintén Q3-ba jutó Nico Hülkenberg 6–7. helyezést értek el.

Tavaly a jelenlegi név alatt Ocon a negyedik sorból rajtolva hatodik lett; az első sorból induló Alonso motorproblémákkal küzdve és kedvezőtlen taktika miatt visszaesve eredetileg hetedik helyen futott be, de védekezés közbeni irányváltás miatt öt másodperc büntetést kapott, ezzel kilencedik helyen végzett.

McLaren

Ott voltak az első Kanadai Nagydíjon a Mosport Parkban, ahol az alapító Bruce McLaren hetedik lett (ekkor még természetesen nem járt ezért pont). Első kanadai győzelmüket a Mont Tremblant-i pályán szerezte Denny Hulme 1968-ban, a főnök–csapattárs–honfitárs McLaren előtt. A Mosport Parkban 1972-ben kettős dobogót szerzett Peter Revson (2.) és Hulme (3.), majd mesterhármas jött a csapatnak: 1973-ban Peter Revson, 1974-ben Emerson Fittipaldi, 1976-ban James Hunt nyerte a futamot (1975-ben nem rendezték meg a Kanadai Nagydíjat). Az utolsó mosporti versenyen (1977) Jochen Mass a dobogó harmadik fokára állhatott.

Montréalban 1981-ben John Watson második helye volt az első dobogós eredményük, egy évvel később harmadik lett. A TAG–Porsche motoros időszakban 1984-ben Niki Lauda második lett Alain Prost előtt, 1985-ben Prost megismételte a harmadik helyét, egy évvel később második lett.1988-ban immár Honda motorral kettős győzelem következett (mint abban az évben a legtöbb futamon), Ayrton Senna nyert Prost előtt. 1989-ben mindketten kiestek, bár Sennát elkönyvelték hetediknek (akkor még nem pontszerző). 1990-ben ismét Senna győzött. 1991-ben Senna és Gerhard Berger is kiesett, 1992-ben Senna úgyszintén, de ezúttal Berger tudott nyerni. A következő három évben nem sikerült a pontszerzés. 

1996-ban, a Mercedes-korszak második évében Coulthard negyedik lett Mika Häkkinen előtt. 1997-ben DC sokáig élen állt, de az egyik boxkiállásánál problémái akadtak, így a pontszerzésről is lecsúszott az Olivier Panis balesete után félbeszakadt futamon. 1998-ban mindkét autójuk műszaki hiba miatt állt ki, 1999-ben viszont Häkkinen magabiztos győzelmet aratott (bár kellett hozzá Michael Schumacher hibája is), Coulthard ötödik helyen végzett. 2000-ben a hullámvölgyben lévő Häkkinen negyedik, Coulthard hetedik lett. 2001-ben Mika azévi első dobogós helyét hozta, amikor harmadiknak futott be a két Schumacher mögött; Coulthard műszaki hiba miatt kiesett. 2002-ben Coulthard második, Kimi negyedik helyezést ért el, 2003-ban utóbbi hatodik lett. 2004-ben Kimi Räikkönen ötödik, Coulthard hatodik lett. 2005-ben Kimi győzni tudott, Juan Pablo Montoyát viszont egy malőr miatt fekete zászlóval kiintették: a biztonsági autós fázis alatt piros lámpánál hajtott ki a boxutcából. 2006-ban Kimi harmadik lett, Montoya kiesett.

2007-ben az újonc Hamilton aratta pályafutása első győzelmét, Alonso hetedik helyen végzett. 2008-ban viszont Hamilton a boxutca kijáratánál belement Kimibe, Heikki Kovalainen kilencedik helyen végzett, így a csapat nem szerzett pontot. Utána viszont sorozatban háromszor nyertek: 2010-ben Hamilton–Jenson Button kettős győzelem, 2011-ben pedig Button győzött, az utolsó körben megelőzve Vettelt – szépséghiba, hogy a csapattárs Hamiltont viszont kitette. 2012-ben újra Hamiltoné volt az első hely, Button halovány versenyzéssel 16. lett. 2013-ban viszont pontot sem szereztek: Pérez és Button 11-12. helyezést produkáltak. 2014-ben Button jónak mondható eredményt ért el negyedik helyével, Magnussen kilencedikként szerzett pontokat. 2015-ben újra Honda motorral mindkét autóval a kipufogó babrált ki, így Alonso és a mért idő nélkül rajtolni engedett Button is kiállni kényszerült. 2016-ban Alonso 11. lett, Button motorhibával kiállt. 2017-ben Stoffel Vandoorne 14. helyen végzett, Alonso kiesettként 16. lett, ünnepeltetve magát a közönséggel az Indy-szereplés után. 2018-ban Renault motorral Alonso a 300. nagydíjhétvégéjén a kipufogó hibája miatt állt ki, Vandoorne két kör hátránnyal 16. helyen végzett. 2019-ben mindkét versenyző Q3-ba jutott, de nem szerzett pontot az istálló: az időmérőn Albon feltartása miatt három rajthely büntetést kapó Sainz a 11. helyen végzett, Norris a felfüggesztés sérülése miatt kiállt.

Tavaly sem sikerült a pontszerzés: a Q3-ba jutó Ricciardo a 11., a Q2-ben mért időt nem futó Norris 15. helyen végzett. Utóbbi öt másodperc időbüntetést is kapott boxutcai gyorshajtásért, de nem befolyásolta a helyezését.

Alfa Romeo

A régi Alfa Romeo csapat legjobb montréali eredménye Bruno Giacomelli negyedik helye 1981-ből.

A BMW–Sauber korszakban 2007-ben Robert Kubica itt szenvedett balesetet, egy évvel később viszont megszerezte önmaga és csapata első – és egyetlen – győzelmét. Nick Heidfeld mindkét alkalommal második volt, így a 2008-as diadal rögtön kettős győzelem lett.

A Sauber „önálló” időszakában egyszer sikerült dobogós helyezést elérni a pályán: 2012-ben Pérez lett harmadik. 2018-ban az Alfa Romeo Sauber színeiben Leclerc tizedik, Marcus Ericsson 15. helyen végzett.

2019-ben Alfa Romeo Racing név alatt Antonio Giovinazzi 13., Kimi Räikkönen 15. lett. Tavaly a Q3-ról lecsúszó Bottas és a Q3-ba jutó Zhōu eredetileg 8–9. helyen értek be, de Alonso időbüntetésével 7–8. helyekre léptek elő.

Aston Martin

A Force India legjobb kanadai eredménye a 2017-bes volt, amikor Pérez és Ocon 5-6. helyen futottak be, ennek ellenére nem túl kellemes emlék a csapatnak. Ocon ugyanis esélyesebbnek látszott, hogy Ricciardót megelőzze a harmadik helyért, de Pérez nem engedte el, így kemény küzdelem kerekedett közöttük, ami után Vettel lett a nevető harmadik (illetve helyezését nézve negyedik).

Racing Point néven a 2019-es versenyen vettek részt, Stroll kilencedik, Pérez 12. helyen végzett.

Tavaly a jelenlegi név alatt mindkét versenyző kiesett a Q1-ben, de legalább egyiküknek sikerült a pontszerzés: Stroll tizedik, Vettel 12. lett.

Haas

2016-ban Esteban Gutiérrez és Grosjean 13–14. helyen végeztek. 2017-ben Grosjean tizedik helyével sikerült pontot szerezni. Magnussen 12. lett. 2018-ban a mért idő nélkül a rajtrács végéről induló Grosjean és Magnussen 12-13. helyen végeztek. 2019-ben Grosjean, akinek a glóriáját a rajt után eltalálta Albon lerepülő szárnydarabja, 14. lett; az időmérőn az autóját összetörő, ennek következtében a boxutcából rajtoló Magnussen 17. helyen végzett. Tavaly a harmadik rajtsort foglalták el, de pontot nem szereztek: Magnussen 17. helyen végzett, miután a verseny elején koccant Hamiltonnal, és a lelátó szárnyvéglap miatt fekete-narancs zászlóval kiintették javításra; Mick Schumacher a 20. körben motorhibával kiállt, a futam második virtuális biztonsági autós fázisát okozva.

AlphaTauri

2019-ig a jogelőd Toro Rosso vett részt a kanadai versenyeken. Első évükben 2006-ban Scott Speed tizedik, Liuzzi 13. lett. 2008-ban Vettel a csapat első itteni pontját szerezte a nyolcadik helyével. A legjobb montréali eredményük Jean-Éric Vergne Vergne hatodik helyezése 2013-ban. A 2019-es Kanadai Nagydíjon Kvjat tizedik lett; Albon a rajt után ütközött, elveszítve az első szárnyát, majd a javítás után visszatért a mezőny végére, a 60. körben kiállt.

Tavaly a jelenlegi név alatt Gasly 14. helyen végzett, a hátrasorolt (de eleve utolsó rajthelyre kvalifikált) Tsunoda a TecPro falnak csapódva kiesett, ami miatt biztonsági autót kellett beküldeni.

Williams

Az utolsó mosporti futamon, ahol még egy pilótával, March kasztnival indult a csapat, Patrick Nève 18. helyen végzett. Az első montréali versenyen 1978-ban Alan Jones leggyorsabb kört futott, kilencedik helyével azonban nem szerzett pontot. A következő évben ő szerezte a csapat első itteni győzelmét, majd újabb egy évvel később hozta a következőt. Mindkét alkalommal dobogón állt csapattársa is: előbbi versenyen Clay Regazzoni harmadik lett, utóbbi alkalommal Carlos Reutemann gondoskodott a kettős győzelemről. 1981-ben Reutemann kiesett, így a vb-címről a következő futam (Las Vegas-i) döntött. 1986-ban Honda motorral Mansell győzött, míg Nelson Piquet harmadik lett; majd 1989-ben már Renault-motorral Thierry Boutsen szerezte első Forma–1-es nagydíjgyőzelmét, a csapattárs Riccardo Patrese előtt. 1991-ben Mansell az utolsó körig élen állt, már mindenki elkönyvelte a győzelmét, amikor váratlanul leállt az autója. Így hivatalosan hatodik lett, míg Patrese harmadik. 1993-ban Prost nyerte a versenyt, Damon Hill harmadik lett.

Egy évvel később Hill második helyen végzett Schumacher mögött. 1996-ban jött egy újabb kettős győzelem: Hill nyert a hazai pályán versenyző Jacques Villeneuve előtt. 1997-ben Villeneuve hibázott és hamar kiesett, Heinz-Harald Frentzen negyedik helyen végzett. 1998-ban nem sikerült pontot szerezniük: Frentzen kicsúszott, Villeneuve-nek pedig hosszú javításra kellett kiállni a boxba, ami után tizediknek tudott bejönni a végén. 1999-ben Ralf Schumacher negyedik lett. Már a BMW-korszakban 2000-ben Ralf Schumacher és Button is pontzónán kívül végeztek. 2001-ben Ralf Schumacher nyerte a futamot a bátyja előtt, ez eddig a Williams utolsó kanadai győzelme. 2003-ban mindkét versenyző dobogós helyezést ért el: Ralf második, Montoya harmadik lett, nem sokkal lemaradva Michael mögött. 2004-ben Ralf pole-ból indult és ismét második lett volna, de a technikai ellenőrzés után a csapat mindkét versenyzőjét kizárták. 2005-ben Webber ötödik, 2007-ben Alexander Wurz harmadik lett, pályafutása utolsó (és a csapat azévi egyetlen) dobogóját szerezve. Nico Rosberg tizedik helyéért még nem járt pont.

2008-ban és 2010-ben nem szereztek pontot, 2011-ben Pastor Maldonado kicsúszás miatt kiesett, Barrichello kilencedik lett. A következő két versenyen nullázott a csapat: 2012-ben Maldonado 13., Bruno Senna 17.; 2013-ban Bottas 14., Maldonado 16. lett. 2014-ben Bottas hetedik helyen végzett, míg Massa kiesett a Pérezzel való ütközés miatt (hivatalosan 12.-nek jegyezték). 2015-ben Bottas harmadikként dobogóra állhatott, Massa hatodik lett. 2016-ban Bottas megismételte a harmadik helyezését, Massa kiesett. 2017-ben Massa hetedik helyről indult, de kiesett az első körben ütközve Sainzcal, Stroll kilencedikként megszerezte első pontjait. 2018-ban Stroll Brendon Hartleyval ütközött a rajt után, Szergej Szirotkin utolsó célba érkezőként 17. lett. 2019-ben Russell 16., Kubica 18. helyen végzett. Tavaly Albon 13., a hazai pályán versenyző Nicholas Latifi 16. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr4518148374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása