Papír-vb

Papír-vb

Vb-matek a katari sprint előtt

2023. október 04. - F1 Hierro

A 2023-as szezon Max Verstappen elsöprő diadalútját hozta, így már a hétvégi Katari Nagydíjon megvan a lehetőség, hogy öt vagy éppenséggel hat futammal a szezon vége előtt bebiztosítsa a harmadik világbajnoki címét. Elég egyszerű a képlet, hogyan teheti meg ezt a szombati sprinten, de a rend kedvéért tekintsük át.

Verstappen, a Red Bull Racing pilótája a Japán Nagydíj után 400 ponttal áll a tabella élén. Őt csapattársa, Sergio Pérez követi 223 ponttal, ez 177 pont különbség. A hátralévő hat nagydíjon, amelyből három sprinthétvége, összesen 180 pont szerezhető (25 pont a vasárnapi futamgyőzelem, +1 pont a leggyorsabb kör, 8 pont a sprintgyőzelem, tehát 6×26+3×8). Mivel futamgyőzelmekben Pérez már nem hozhatja be Verstappent (13:2 a győzelmeik aránya),  Verstappennek a katari sprint végén 172 pont előnyt kellene megőriznie, hogy háromszoros világbajnoknak mondhassa magát. Péreznek tehát legalább 6 pontot kellene hoznia a csapattársán, ha bele akar kapaszkodni az utolsó utáni szalmaszálba.

A sprinten 8 pont jár a győzelemért, és ezután egyesével megy lefelé a pontozás a nyolcadik helyezésig. Amennyiben Pérez nem végez az első háromban (177-5=172), a matematikai esélyei is elszállnak. Verstappen viszont a 3 pontot érő hatodik hellyel már önerőből is bebiztosíthatja a címét (177+3=180, Pérez sprintgyőzelme esetében is marad 172 pont különbség). Egyéb esetekben Verstappennek öt helyezésen belül kellene maradnia Pérez mögött (177-7+2=172; 177-6+1=172).

Tehát Verstappen világbajnoki címe a Katari Nagydíj sprintje után biztossá válik, ha:
* az első hatban végez;
* hetedik helyen végez, és Pérez nem nyeri meg a sprintet;
* nyolcadik helyen végez, és Pérez másodiknál rosszabb helyezést ér el;
* Pérez harmadiknál rosszabb helyezést ér el.

Ha egyéb eredmény születik, akkor jöhet a számolgatás vasárnapra.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr7018227869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása