Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző X/1.

Bahreini Nagydíj, Szahír

2024. február 29. - F1 Hierro

A szabadedzésekkel megkezdődött a Bahreini Nagydíj, vele együtt pedig a Forma-1-es világbajnokság 2024-es szezonja. A jelenlegi mezőnyből öten Bahreinben mutatkoztak be a Forma-1-ben, az idei nyitófutamon azonban nem avatunk újoncot, mivel ugyanaz a húsz versenyző kezdi meg a szezont, akik az előzőt befejezték, sőt, a versenyzőpárosok is változatlanok (bár két csapat megújulva vág neki az évnek).

A Bahreini Nagydíj húsz évvel ezelőtt került a versenynaptárba, és az akkori résztvevők közül Fernando Alonso jelenleg is a mezőny tagja. A versenyt háromszor sikerült is megnyernie, bár a legutóbbi 2010-ben volt. Tavaly az Aston Martinhoz érkezve harmadik helyezéssel sikerült indítani az évet. A Bahreini Nagydíjak legsikeresebb versenyzője a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, aki összesen ötször nyerte meg a futamot, legutóbb három évvel ezelőtt. Tavaly a(z akkori és jelenlegi) címvédő Max Verstappen győzött, egy évvel korábban pedig Charles Leclerc (és mindketten kiestek a másik győzelménél). Rajtuk kívül Sergio Pérez nyert még a pályán, igaz, ő 2020-ban a külső vonalvezetésen kivételes alkalommal rendezett Szahíri Nagydíjon, ami különösen kedves emlék lehet neki, hiszen az első futamgyőzelme volt. Igaz, a balszerencsén múlott, hogy nem George Russellnek lett az, aki akkor Hamiltont helyettesítve ugrott be a Mercedeshez, de a gumik körüli problémák közbeszóltak.

A rendhagyó időbeosztás miatt (szombaton lesz a futam) két szabadedzésen már túl vagyunk, az egyiket Daniel Ricciardo zárta az élen (igaz, lágy gumikon teljesítve), a másodikat pedig Lewis Hamilton, de ebből még nem szabad messzemenő következtetést levonni. Induljon a Forma-1 leghosszabbnak ígérkező szezonja!

Verstappen

A címvédőnek a 2015-ös Bahreini Nagydíjat a Toro Rosso elektronikai hibája miatt fel kellett adnia. 2016-ban hatodik helyezést ért el. 2017-ben már Red Bull-lal hatodik helyről indult, a rajt után előreugrott a negyedik helyre, de fékhiba miatt a gumifalban ért véget a versenye. A 2018-as hétvégéje sem valami jól alakult: a Q2-ben nem tudott mért kört futni, így 15. helyről indult. A második körben a hátrasorolással induló Hamiltonnal viaskodva defektet kapott, majd három kör után erőátviteli problémákkal kiesett. 2019-ben ötödik helyről rajtolva negyedik lett. A 2020-as Bahreini Nagydíjon harmadik rajthelyről indulva leggyorsabb körrel második helyezést ért el. A Szahíri Nagydíjon harmadik helyről indult, a rajt után próbálta elkerülni Leclerc és Pérez indicensét, de kisodródott, palánknak csapódott és kitört a futóműve.

A 2021-es Bahreini Nagydíjon élről indult, de mindkét kerékcseréje után Hamilton mögé tudott visszajönni. A 40. körben végrehajtott második kerékcsere után folyamatosan faragta le a hátrányát, az 52. körben sikerült is neki az előzés, de mivel elhagyta a pályát a 4-es kanyarban és úgy szerzett előnyt, visszadta a pozíciót. Az utolsó körben ismét közel került Hamiltonhoz, de megelőzni nem tudta, második lett. Tavalyelőtt a második helyről rajtolt, a 17-19. körökben próbálkozott Leclerc megelőzésével, aki azonban mindig visszavette az éllovas pozíciót. A biztonsági autós szakaszt követően az üzemanyagrendszer hibájával kiállni kényszerült, a megtett táv miatt 19. helyezettnek jegyezték. Tavaly élről indulva könnyedén győzött.

Sargeant

Tavalyelőtt a Forma–2-ben a sprinten hatodik, a főfutamon hetedik lett.

Tavaly itt volt az első Forma–1-es futamrészvétele. Az időmérőn a Q1-ben Norisszal ezredre azonos időt futott, de miután Norris körideje volt a korábbi, így épphogy lemaradt a továbbjutásról. A futamon a 12. helyen végzett.

Ricciardo

A 2012-es Bahreini Nagydíjon Toro Rossóval 15. helyen végzett csapattársa, Jean-Éric Vergne mögött; 2013-ban egy helyet rontva 16. lett. 2014-ben a Red Bull színeiben negyedik helyezést ért el, ami eddigi legjobb eredménye a pályán. 2015-ben hatodik helyen végzett. 2016-ban újra negyedik, 2017-ben negyedik helyről indulva ötödik lett, miután a biztonsági autós fázist követően Kimi Räikkönen megelőzte. 2018-ban ötödik lett az időmérőn, a futamon egy hellyel előrébb indulhatott, de a második körben elektronikai hiba miatt ki kellett állnia. 2019-ben Renault-val lemaradt a Q2-ről, de Romain Grosjean büntetése után tizedik helyről rajtolhatott. A futamon a hatodik helyért csatázott a csapattárs Hülkenberggel, egyszer még össze is értek, nem sokkal a vége előtt azonban az erőforrás problémái miatt kiesett (akárcsak Hülkenberg), a megtett táv révén 18. helyre rangsorolták. A 2020-as Bahreini Nagydíjon hatodik helyről rajtolva hetedik, a Szahíri Nagydíjon hetedik helyről indulva ötödik helyezést ért el. A 2021-es Bahreini Nagydíjon első mclarenes versenyén hatodik rajthelyről indulva hetedik lett. Legutóbb tavalyelőtt indult itt, az időmérőn kiesett a Q1-ben, a futamon a 14. helyen végzett.

Norris

2018-ban a Forma–2-es szezonnyitó főfutamát mesterhármassal megnyerte, a sprinten negyedik lett.

A 2019-es Bahreini Nagydíjon bejutott a Q3-ba, Romain Grosjean hátrasorolása után kilencedik rajthelyről indulva hatodik helyezést ért el, első Forma–1-es pontjait szerezte. A 2020-as Bahreini Nagydíjon kilencedik rajthelyről indulva negyedik helyezést ért el. Pérez kiesése után épphogy sikerült elkerülnie, hogy elüsse a pályán tűzoltókészülékkel átszaladó pályamunkást. A Szahíri Nagydíj időmérőjén 15. lett, de az elhasznált erőforráselemek miatt utolsóelőtti helyre sorolták vissza. A futamon tizedik helyezést ért el. A 2021-es Bahreini Nagydíjon hetedik rajtkockából indulva negyedik helyen futott be. Tavalyelőtt az időmérőn kiesett a Q2-ben, a futamon a 15. helyen végzett. Tavaly a Q1-ből éppen hogy sikerült továbbjutnia: ezredre azonos volt a körideje Sargeanttal, de miután hamarabb futotta meg, neki kedveztek. A Q2-ből viszont már nem sikerült továbbjutnia, a futamon pedig 17. lett.

Gasly

2015-ben két GP2-es hétvégén indult a pályán. A szezonnyitón nem szerzett pontot, az utolsó előtti hétvégén hatodik lett a főfutamon és hetedik a sprinten.

A 2018-as Bahreini Nagydíjon Toro Rossóval Forma–1-es pályafutása első pontjait szerezte és legjobb azévi eredményét produkálta: hatodik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulva negyedik helyezést ért el a futamon. 2019-ben a Red Bull színeiben nem sikerült a Q3-ba jutnia, de a futamon nyolcadik helyen végzett. A 2020-as Bahreini Nagydíjon az AlphaTauri színeiben nyolcadik helyről rajtolva hatodik helyezést ért el; a Szahíri Nagydíjon kilencedik rajthelyről indulva a 11. helyen végzett. A 2021-es Bahreini Nagydíjon ötödik rajthelyről indult, a biztonsági autós fázis után koccant Daniel Ricciardóval, elveszítve az első szárnyát, ami miatt visszaesett a mezőny végére, majd 52 kör után váltóhiba miatt kiállt, ami után 17. helyezettnek jegyezték. Tavalyelőtt tizedik helyről rajtolt, de a 46. körben az erőforrás hibájával kiállni kényszerült, ki is gyulladt az autója, és a biztonsági autót is be kellett küldeni miatta. Tavaly először versenyzett az Alpine színeiben. Az időmérője nem sikerült, az utolsó rajthelyre kvalifikálta magát, a futamon azonban kilencedik helyezéssel pontot szerzett.

Pérez

A GP2 Asiában két idényben három versenyhétvégén indult a pályán, legjobb eredménye a 2008–2009-es első itteni hétvége sprintfutamának megnyerése. A főfutamon akkor nyolcadik, a következő szezonban a főfutamon hetedik lett.

A 2012-es Bahreini Nagydíjon Sauberrel 11., 2013-ban McLaren–Mercedesszel hatodik helyen végzett. 2014-ben Force Indiával harmadik helyezést ért el, ami új csapata színeiben első dobogója volt. 2015-ben nyolcadik, 2016-ban 16. helyen végzett. 2017-ben hetedik lett. 2018-ban 12. helyen futott be, de a felvezető körös előzése miatt 30 másodperc büntetést kapott, így végül 16. helyen végzett. 2019-ben a Racing Point színeiben tizedik lett. 2020-ban a Bahreini Nagydíjon ötödik helyről indult, a biztonsági autós fázis után harmadik helyen állt. Három körrel a vége előtt azonban elfüstölt az erőforrása (az oltás miatt biztonsági autó mögött ért véget a futam), kiesettként 18. helyezettnek jegyezték. A Szahíri Nagydíjon ötödik helyről indulhatott, a rajt után Leclerc-rel ütközve megpördült és visszaesett a 18. helyre, innen sikerült felzárkóznia, az 57. körben a csapattárs Strollt, majd Ocont megelőzve már a harmadik helyre jött fel. A második virtuális safety car alatt a Mercedes kerékcserés baklövését kihasználva élre állt, megszerezte önmaga és csapata első futamgyőzelmét.

A 2021-es Bahreini Nagydíj volt az első versenye a Red Bull színeiben. Az időmérőn 11. lett, de a felvezető körben elektronikai hibája volt, ami miatt a boxutcából rajtolt, innen sikerült ötödik helyezést elérnie. Tavalyelőtt negyedik helyről indult, a rajtnál veszített két pozíciót. A 3. körben sikerült Magnussent, a 10. körben pedig Hamiltont visszaelőznie. A zárókörben az üzemanyagrendszer hibája miatt kiesett, a megtett táv miatt 18. helyezettnek jegyezték. Tavaly a második helyről indult. A rajtnál Leclerc megelőzte, a 26. körben sikerült visszaelőznie, így a dobogó második fokára állhatott.

Alonso

A Renault színeiben hatodik lett az első Bahreini Nagydíjon, aztán 2005-ben és 2006-ban két győzelem következett, előbbi alkalommal élről indulva. 2007-ben a McLaren–Mercedesszel ötödik helyre futotta, miután Nick Heidfeld BMW Sauberrel megelőzte. Újra a Renault-val 2008-ban még nem pontszerző tizedik, 2009-ben nyolcadik lett. 2010-ben itt futotta első ferraris versenyét, és rögtön meg is nyerte, harmadik diadalával a bahreini versenyek akkori legeredményesebb pilótája lett. Leggyorsabb kört is futott, de akkor még nem járt érte pluszpont. 2012-ben hetedik, 2013-ban nyolcadik, 2014-ben kilencedik, 2015-ben McLaren–Hondával 11. helyen végzett. A 2016-os hétvégét a melbourne-i balesete után kihagyta. 2017-ben az erőforrás hibája miatt 54 kör után kiesett, a megtett táv miatt 14. helyezettnek jegyezték. 2018-ban a Renault-motoros McLarennel hetedik lett.

A 2021-es Bahreini Nagydíjon két év kihagyás után tért vissza a mezőnybe az Alpine színeiben, a kilencedik rajthelyet szerezte meg, a futamon fékhiba miatt 32 kör után kiesett. Tavalyelőtt nyolcadik helyről rajtolva kilencedik helyezést ért el. Tavaly itt versenyzett először Aston Martinnal, és ötödik helyről rajtolt. Az első körben koccant a csapattárs Stroll-lal, visszaesett Russell mögé, akit a 13. körben sikerült megelőznie. A 37. körben megpróbálkozott Hamilton előzésével, ekkor még sikerült, de a következő körben már meglett. Leclerc kiesésével újabb helyet sikerült nyernie, a 45. körben pedig utolérte Sainz, aki ellen az első próbálkozása még sikertelen volt, nem sokon múlott az ütközés, de a következő kör elején már meg tudta előzni, így a dobogó harmadik fokára állva kezdhette meg a – főleg az első felében – kellemes meglepetést okozó szezonját.

Leclerc

2017-ben a Forma–2-es szezonnyitón harmadik lett a főfutamon, a sprintet megnyerte.

A 2018-as Bahreini Nagydíjon Sauberrel utolsóelőtti helyről rajtolva 12. lett. 2019-ben Ferrarival a Forma–1-es pályafutása során először megszerezte a pole pozíciót, a második legfiatalabb edzéselsőként. A rajtnál előbb a csapattárs Sebastian Vettel előzte meg, majd Bottas is, de utóbbitól sikerült a következő körben visszavenni a második helyet. A hatodik körben csapattársát megelőzve átvette a vezetést, és sokáig úgy tűnt, meglehet az első győzelme. Később azonban motorgondjai támadtak, emiatt a 48. körben előbb Hamilton előzte meg, majd 54. körben Bottas is. Így végül harmadik helyezettként az első dobogóját szerezte meg, valamint első leggyorsabb körét. A 2020-as Bahreini Nagydíjon a Q2-ben kiesett, a futamon tizedik lett; a Szahíri Nagydíjon a negyedik rajthelyre kvalifikálta magát, de a rajt után Pérezzel ütközve kiesett. Az eset miatt a következő versenyre három rajthely büntetést vitt magával. A 2021-es Bahreini Nagydíjon negyedik helyről rajtolva hatodik helyezést ért el. Tavalyelőtt élről indult, a 17-19. körökben sikerült megvédenie a vezető pozíciót Verstappen ellen, végül mesterhármast elérve győzelemmel kezdte a szezont. Tavaly harmadik helyről indult, a rajtnál megelőzte Pérezt, aki a 26. körben visszaelőzte. A 41. körben motorhibával kiállni kényszerült.

Stroll

A 2017-es Bahreini Nagydíjon a Williams pilótájaként a Sainzzal történt ütközés után kiesett, az útban lévő autója miatt be kellett küldeni a safety cart. 2018-ban utolsó rajtkockából indulva körhátránnyal 14. lett. 2019-ben a Racing Point színeiben ugyancsak 14. helyen végzett. A rajtnál koccant Grosjeannal, akinek emiatt megsérült az autója. A 2020-as Bahreini Nagydíjon az újraindítás után Danyiil Kvjattal ütközött, az autója a feje tetejére állt, de ő maga nem sérült meg. Az eset miatt be kellett küldeni a biztonsági autót. A Szahíri Nagydíjon tizedik helyről rajtolva harmadikként dobogóra állhatott. A 2021-es Bahreini Nagydíjon immár az Aston Martin nevet viselő csapat színeiben az időmérőn és a futamon is tizedik lett. Tavalyelőtt a 12. helyen végzett. Tavaly egy biciklibalesetben elszenvedett sérülései miatt egy ideig kétséges volt a részvétele, de végül indult a futamon, az időmérőn nyolcadik rajthelyet szerezte meg. Az első körben koccant az új csapattárs Alonsóval, ami miatt visszább esett. A 32. körben sikerült megelőznie a második kerékcseréről visszatérő Russellt a hetedik helyért, Leclerc kiesése után hatodik helyezést ért el.

Magnussen

Első Bahreini Nagydíján 2014-ben kiesett a McLaren–Mercedes kuplunghibája miatt. 2016-ban Renault-val boxutcából rajtolva (büntetésből, amiért szabadedzésen nem állt ki egy mérlegelésre) 11. helyen végzett. 2017-ben a Haas elektronikai hibája miatt állt ki nyolc kör után. A 2018-as hétvégéje viszont jól sikerült: hetedik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulva ötödikként zárta a futamot, ami a Haas színeiben a legjobb helyezése. 2019-ben hatodik rajthelyről indulva 13. lett. 2020-ban a Bahreini Nagydíjon 17., a Szahíri Nagydíjon 15. helyen végzett. A tavalyelőtti Bahreini Nagydíjon egy év kihagyás után tért vissza a Haashoz és a mezőnybe, méghozzá csapata színeiben és a pályán legjobb versenyhelyezését beállítva: hetedik rajthelyről indult, lerajtolta Pérezt, aki a 3. körben visszaelőzte, a két Red Bull kiesése után azonban meglett az ötödik hely. Tavaly Q1-es kiesés után a 13. helyen végzett.

Tsunoda

2020-ban a Forma–2-ben a szezon utolsóelőtti hétvégéjén leggyorsabb körrel hatodik lett a főfutamon, a sprinten 15. helyen végzett. A külső vonalvezetésen tartott szezonzárón a főfutamot megnyerte, a sprinten leggyorsabb körrel második lett.

A 2021-es Bahreini Nagydíjon volt a Forma–1-es bemutatkozó versenye az AlphaTauri színeiben, pontszerző kilencedik helyezéssel. Tavalyelőtt az időmérőn kiesett a Q1-ben, a futamon viszont nyolcadik helyezést ért el. Tavaly az időmérőn a Q2-ig jutott, a futamon 11. helyen végzett.

Albon

2017-ben és 2018-ban a Forma–2-ben indult a pályán. 2017-ben a főfutamon hatodik, a sprinten hetedik lett; 2018-ban negyedik helyezést ért el a főfutamon, a sprinten 13. helyen végzett.

A 2019-es Bahreini Nagydíjon Toro Rossóval kilencedik helyezettként szerezte első Forma–1-es pontjait. 2020-ban a Red Bull színeiben a Bahreini Nagydíjon negyedik helyről rajtolva harmadikként állhatott dobogóra, miután Pérez kiesett előle; a Szahíri Nagydíjon a Q2-ben kiesett, a futamon hatodik lett. Tavalyelőtt egy év kihagyás után a Williams színeiben visszatért a mezőnybe, 13. helyen végezve. Tavaly a Q2-be jutott, ahol nem ment mért kört, így a 15. helyről indulhatott. A futamon tizedik helyezéssel szerzett pontot.

Zhōu

2019-től 2021-ig a Forma–2-ben versenyezett a pályán. 2019-ben a szezonnyitón leggyorsabb körrel tizedik lett a főfutamon, negyedik a sprinten. 2020-ban az utolsóelőtti hétvégén 14. lett a főfutamon, ötödik a sprinten; a külső vonalvezetésen tartott szezonzárón második helyezést ért el a főfutamon, negyedik lett a sprinten. 2021-ben az első sprintfutamon hetedik lett, a másodikon harmadik, a főfutamot megnyerte.

A tavalyelőtti Bahreini Nagydíjon volt az első Forma–1-es futamrészvétele az Alfa Romeo színeiben, pontszerző tizedik helyezéssel. Tavaly a Q2-ig jutva a 16. helyen végzett, megfutva a leggyorsabb kört is, amiért így nem járt pont.

Hülkenberg

2005-ben harmadik lett a Forma BMW világdöntőjén. A 2008–2009-es idényben a GP2 Asiában az első bahreini versenyhétvége mindkét futamán negyedik lett.

A 2010-es Bahreini Nagydíjon mutatkozott be a Forma–1-ben, Williamsszel 14. helyezést ért el. 2012-ben Force Indiával és 2013-ban Sauberrel egyaránt 12. lett. 2014-es ötödik helyével (ismét a Force India színeiben) megszerezte első bahreini pontjait. 2015-ben 13., 2016-ban 15. helyen végzett. 2017-ben hetedik rajthelyről indult, a futamon kilencedik helyezettként első renault-s pontjait szerezte. 2018-ban nyolcadik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulva hatodik helyezést ért el a futamon. 2019-ben 53 kör után az erőforrás hibájával kiállt, 17. helyezettnek jegyezték.

A tavalyelőtti versenyen az Aston Martin színeiben Sebastian Vettel helyettesítőjeként a 17. helyen végzett. Tavaly a Haas színeiben újra állandó versenyzőként indulhatott, az időmérőn bejutott a Q3-ba, ahol nem ment mért időt, így tizedik helyről rajtolhatott. A futamon 15. lett, a pályahatár átlépése miatt 15 másodperc büntetést is kapott, de nem befolyásolta a helyezését.

Ocon

2015-ben a GP3-ban a főfutamon harmadik, a sprinten második lett.

A 2017-es Bahreini Nagydíjon Force Indiával tizedikként szerzett pontot, 2018-ban megismételte ezt a helyezést. 2020-ban Renault-val a Bahreini Nagydíjon hetedik helyről indulva kilencedik lett; a Szahíri Nagydíjon a Q3-ról lemaradt, de a futamon második helyig sikerült feljönnie, első Forma–1-es dobogóját szerezve. A 2021-es Bahreini Nagydíjon az immár Alpine néven futó csapat színeiben 13. helyen végzett, miután a 44. körben megpördült a Vettellel való ütközés miatt. Tavalyelőtt az időmérőn lecsúszott a Q3-ról, a futam első körében ütközött Mick Schumacherrel, amiért öt másodperces büntetést is kapott, de végül hetedik helyezést ért el. Tavaly kilencedik helyről indult, de 41 kör után műszaki hibával kiesett.

Hamilton

A hétszeres világbajnok 2004-ben Nico Rosberg előtt megnyerte az első és eddig egyetlen Forma–3-as Bahreini Szuperdíjat.

A 2007-es Bahreini Nagydíjon McLaren–Mercedesszel Forma–1-es pályafutása harmadik versenyén harmadik dobogóját elérve második lett. 2008-ban előbb beragadt a rajtnál, majd ütközött Alonsóval, így csak 13. helyen futott be. 2009-ben negyedik lett, 2010-ben harmadik a két Ferrari mögött. 2012-ben nyolcadik, 2013-ban immár Mercedesszel ötödik helyen végzett. 2014-ben először sikerült Forma–1-es Bahreini Nagydíjat nyernie, nagy csatát vívva Rosberggel az első éjszakai bahreini versenyen. 2015-ben megismételte a győzelmét, ezúttal élről rajtolva. 2016-ban szintén élről indult, de gyengén rajtolt, ütközött Bottasszal, ezután sérült padlólemezzel versenyezve harmadik helyen végzett. 2017-ben az első sorból indult az immár csapattárs Bottas mellől, de a rajt után Vettel megelőzte. Később a boxkiállásnál igyekezett kihasználni a biztonsági autós fázist, de öt másodperc büntetést kapott, amiért indokolatlanul lassan hajtott a boxutcába, feltartva Ricciardót. Később sikerült megelőznie Bottast, így leggyorsabb kört futva második lett. 2018-ban negyedik lett az időmérőn, de váltócsere miatt öt hellyel hátrasorolták. A futamon néhány kör után felzárkózott, az ötödik körben gyors egymásutánban átrágva magát Alonsón, Oconon és Hülkenbergen. A többiek első kerékcseréje után élre is állt, de Vettel megelőzte. Végül a harmadik helyen sikerült befutnia. 2019-ben harmadik helyről indult, a rajtnál egy helyet visszaesett. A következő körben a harmadik helyért kellett küzdenie csapattársával, akit sikerült megelőznie. A 38. körben sikerült megelőznie a megpördülő Vettelt, majd a 48. körben átvette a vezetést a motorgondokkal küszködő Leclerc-től, így megnyerte a futamot. A 2020-as  Bahreini Nagydíjat élről indulva megnyerte, biztonsági autó mögött befutva. A Szahíri Nagydíjat pozitív Covid-teszt miatt kihagyni kényszerült. A 2021-es Bahreini Nagydíjon második helyről rajtolt, az elévágós boxtaktika révén sikerült Verstappen elé kerülnie. Bár a 4-es kanyart többször szélesen vette, csak figyelmeztetést kapott emiatt. Az 51. körben sokat vesztett az előnyéből, miután szélesen vette a 10-es kanyart, majd az 53. körben Verstappen megelőzte, de mivel pályaelhagyásból előnyt szerzett, visszaadta a pozíciót. Ezután sikerült a verseny végéig megőrizni az éllovas pozíciót, öt győzelmével immár ő a legeredményesebb versenyző a pályán.

Tavalyelőtt ötödik helyről indult, a rajtnál egy pozíciót javított, majd a 10. körben Pérez visszavette tőle a negyedik helyet. A két Red Bull kiesése után a dobogó harmadik fokára állhatott. Tavaly hetedik helyről indult, a rajtnál előrejött ötödik helyre, a 38. körben Alonso megelőzte, de Leclerc kiesésével meglett az ötödik helyezés.

Sainz

A Toro Rossóval rendre kiállni kényszerült: a 2015-ös Bahreini Nagydíjon a kerékcsere után, 2016-ban a Pérezzel való ütközés során elszenvedett károsodások miatt, 2017-ben ismét ütközés után, ezúttal Stroll-lal. 2018-ban Renault-val bejutott a Q3-ba, de a futamon lemaradt a pontszerzésről, 11. helyen végzett. 2019-ben McLarennel hetedik helyről rajtolt, de váltóhiba miatt kiesett, a megtett táv révén 19. helyezettnek jegyezték. A 2020-as Bahreini Nagydíjon a Q2-ben nem ment mért kört, így 15. helyről indulhatott, de a futamon feljött az ötödik helyre. A Szahíri Nagydíjon nyolcadik helyről indult, a rajt utáni ütközéseket kihasználva előrejött a harmadik helyre, a biztonsági autós fázis után Bottast is próbálta előzni a második helyért, de túl szélesen vette a kanyart. Végül negyedik helyezést ért el.

A 2021-es Bahreini Nagydíj volt az első ferraris versenye, az időmérőn és a futamon is nyolcadik lett. Tavalyelőtt harmadik rajthelyről indulva a dobogó második fokára állhatott csapattársa mögött. Tavaly negyedik helyről rajtolt. A csapattárs Leclerc kiesése után harmadik helyen állt, de a 45. körben Alonso utolérte, elsőre még sikertelenül próbálkozott ellene, de a következő kör elején már megelőzte, így negyedik helyen zárta a futamot.

Russell

2018-ban a Forma–2-es szezonnyitó főfutamán ötödik lett, a sprinten nem szerzett pontot.

A 2019-es Bahreini Nagydíjon Williamsszel 15. helyen végzett. A 2020-as versenyen 12. lett. A Szahíri Nagydíjon először indulhatott a Mercedes színeiben a pozitív Covid-tesztet produkáló világbajnok Hamilton helyett. A második helyről indult, a rajtnál élre állt, sokáig vezette a versenyt, de a második virtuális safety car alatti rontott kerékcsere (tévedésből Bottas szettjéből raktak fel neki kereket) miatt visszaesett az ötödik helyre, ahonnan az újraindítást követően visszaverekedte magát a második helyig, ekkor viszont defektet kapott, így végül kilencedik helyezéssel és leggyorsabb körrel szerezte meg első Forma–1-es pontjait. A 2021-es Bahreini Nagydíjon ismét a Williams színeiben 14. helyen végzett. Tavalyelőtt immár a Mercedes főállású versenyzőjeként indulhatott, kilencedik rajthelyről indulva negyedik helyezést ért el. Tavaly hatodik helyről indult. A rajtnál a csapattárs Hamilton megelőzte, de a két Aston Martin koccanását kihasználva sikerült hatodik helyre kerülnie. A 13. körben Alonso, a 32. körben a második kerékcseréről való visszatérés után Stroll előze meg, így hetedik helyen végzett.

Bottas

A 2012-es Bahreini Nagydíj hétvégéjén a Williams pénteki tesztpilótája volt. A futamon 2013-ban 14., 2014-ben nyolcadik, 2015-ben negyedik, 2016-ban – a rajt után Hamiltonnal ütközve – kilencedik lett. 2017-ben Mercedesszel élről indult, de előbb Vettel került elé, miután jobban jött ki az első kerékcseréből, később pedig a csapattárs Hamilton is megelőzte, így harmadik helyen zárta a futamot. 2018-ban harmadik helyről indult, a rajtnál megelőzte Kimi Räikkönent. Az utolsó körben megpróbálkozott Vettel előzésével is, de sikertelenül, így második lett, leggyorsabb kört futva. 2019-ben negyedik rajthelyről indult, az első körben Hamilton és Leclerc elé kerülve előrejött másodiknak, de a következő körben a monacói visszaelőzte, majd hamarosan a csapattárs Hamilton is. Vettel hibája után előlépett harmadikká, majd az 54. körben megelőzte a motorproblémákkal küzdő Leclerc-t, így második helyen zárta a futamot. 2020-ban a Bahreini Nagydíjon második helyről indult, az első rajtnál is pozíciókat veszített, majd az újraindítás után negyedik helyen állt, amikor a biztonsági autós fázis alatt defektet kapott, ami miatt visszaesett. A nyolcadik helyre sikerült visszazárkóznia. A Szahíri Nagydíjon élről indult, de a rajtnál a helyettesítő csapattárs Russell megelőzte, majd a második biztonsági autós fázis alatti kerékcserénél hibázott a csapata: tévedésből az ő kerekeiből raktak fel Russellnek, emiatt a boxban kellett vesztegelnie, míg vissza nem küldték az eredeti gumikkal. A biztonsági autós fázis után pozíciókat vesztett, ezen a versenyen is nyolcadik lett. A 2021-es Bahreini Nagydíjon harmadik rajthelyről indult, bár a rajt után Leclerc megelőzte, a biztonsági autós fázis után visszavette a helyét. Később egy rontott kerékcsere miatt visszaesett az ötödik helyre, de innen is visszajött harmadiknak, a végén az is belefért, hogy friss gumikat tetessen fel, így leggyorsabb körrel lett harmadik.

Tavalyelőtt hatodik rajthellyel és ugyancsak hatodik helyezéssel tette le a névjegyét az Alfa Romeónál. Tavaly az időmérőn a Q2-ig jutott, a futamon a korai első kerékcseréjével sikerült sokat javítania, nyolcadik lett.

Piastri

2021-ben a Forma–2-es szezonnyitón az első sprinten ötödik lett, a második sprintet megnyerte, a főfutamon kiesettként 19. helyezettnek jegyezték.

Tavaly itt volt az első Forma–1-es nagydíja, az időmérőn kiesett a Q1-ben, a futamon elektronikai hiba miatt kiállt.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr9818342899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása