Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző III/18.

Mexikói Nagydíj, Mexikóváros

2017. október 29. - F1 Hierro

A Mexikói Nagydíj hosszú kihagyás után két éve került vissza a versenynaptárba. A jelenlegi mezőnyből csupán Lewis Hamilton, a tavalyi győztes nyert Forma-1-es nagydíjat a pályán. Két éve friss világbajnokként érkezett, tavaly csapattársát üldözte a bajnoki hajrában, idén pedig nála a ziccer, hogy két futammal a vége előtt bebiztosítsa a negyedik világbajnoki címet. A harmadik helyről rajtolhat, ennek megtartása bőven elég lenne neki.
Ebben Sebastian Vettel próbálhatja őt megakadályozni, ehhez az első két hely valamelyikén kellene végeznie (a pole pozícióval meg is tette az első szükséges lépést hozzá), de még korántsem biztos, hogy ez elég lesz neki... Vettel fizikailag ugyan állt már dobogón Mexikóban, de azt végül hivatalosan elvették tőle, botrányos végjáték után. Az első sorban most is ott lesz mellette az a Max Verstappen, aki tavaly borsot tört az orra alá...
A mezőny összetétele ismét változott, a Toro Rossóhoz visszatért Pierre Gasly, de Brendon Hartley maradt, így Danyiil Kvjatot tették lapátra (egy apró érdekesség: ha eddig ilyesmi történt Kvjattal, akkor Verstappen győzött...).

Vandoorne

Első mexikói versenye lesz.

Ricciardo

Tavalyelőtt az időmérőn és a futamon is az ötödik helyen végzett, átvészelve a rajt utáni ütközést Vettellel. Tavaly negyedik helyről indulva ötödik helyen futott be, de végül harmadik helyezettnek könyvelték el, miután Verstappent és Vettelt is megbüntették.

Vettel

Tavalyelőtt a rajt után ütközött Ricciardóval, ami miatt defektet kapott és visszaesett a mezőny végére. Innen sikerült felzárkóznia, de később kicsúszott és véget ért a versenye, be kellett küldeni a safety cart is miatta. Tavaly hetedik helyről indult. Innen feljött negyediknek Verstappen mögé, aki csak kanyarlevágással tudta tartani a pozícióját, amit a verseny végéig nem adott át (ehhez volt is egy két szava Vettelnek a versenyigazgatóság felé…). Verstappen mögé beragava már Ricciardóval szemben is védekeznie kellett, ami közben szabálytalanul váltott irányt. Így a leintés után volt egy kis káosz, hányadik helyen is végzett: miután öt másodperccel megbüntették Verstappent, felállhatott a dobogó harmadik fokára, de utána őrá is kiszabtak egy tíz másodpercest, így hivatalosan ötödik lett.

Räikkönen

Tavalyelőtt különböző cserék miatt annyi rajtbüntetést szedett össze, hogy az utolsó előtti helyről kellett rajtolnia. A futamon ütközött Bottasszal, ami után kitört a jobb hátsó kereke és kiesett. Tavaly hatodik helyről indult, bár a futamon egy időre visszaesett, végül Hülkenberget megelőzve visszaszerezte a hatodik helyezést.

Grosjean

Tavalyelőtt Lotus színeiben tizedik helyezést ért el. Tavaly a Haas pilótájaként a parc fermé szabályok megsértése miatt boxutcából rajtolt, a futamon huszadik helyen végzett.

Ericsson

Tavalyelőtt a 12. helyen, tavaly a rajt utáni ütközésbe keveredett, de folytatni tudta a versenyt, az első körben felrakott közepes gumikkal végigmenve 11. helyen végzett.

Gasly

Első mexikói versenye lesz, a kihagyott austini futam után tér vissza a mezőnybe.

Pérez

Bár hazai versenyző, korábbról csak minimális tapasztalata volt a pályáról: az A1 GP 2006/2007-es szezonjában járt itt, de nem ő állt rajthoz a futamon, csupán az edzésen vett részt.

A tavalyelőtti futamon nyolcadik lett. Tavaly a kilencedik helyért üldözte Massát, de egyetlen előzési kísérlete sikertelen maradt, így tizedik helyen végzett

Alonso

Tavalyelőtt több rajtbüntetéssel a 18. helyről indult (16. helyett), az erőforrás hibája miatt az első körben ki kellett állnia. Tavaly 13. helyen végzett.

Stroll

Első mexikói versenye lesz.

Massa

Tavalyelőtt hatodik, tavaly kilencedik lett.

Magnussen

Tavaly Renault-val 17. helyen végzett.

Hülkenberg

Force Indiával tavalyelőtt hetedik lett, a csapattárs Pérez előtt. Tavaly a Ferrarik előtt ötödik helyről indult, a futamon sokáig hatodik helyen állt, amikor Kimi előzési kísérlete közben megpördült, így végül megismételte előző évi helyezését (de ezúttal is felülmúlta a hazai kedvencet)

Hartley

Tavaly és idén is megnyerte a WEC Mexikói 6 órás versenyét, tavaly Timo Bernhard és Mark Webber, idén Bernhard és a honfitárs Earl Bamber váltótársaként.

Ocon

Tavaly Manorral utolsó célba érkezőként 21. helyen végzett.

Verstappen

Tavalyelőtt Toro Rossóval kilencedik helyen végzett. Tavaly a Red Bull színeiben harmadik helyről indult. A futamon több vitatott esete volt. A rajt után kiszorította Nico Rosberget, bár megelőzni nem tudta. Később is üldözte a németet, de egyetlen előzési kísérlete végén Rosberg megvédte a pozíciót. Ezután egyre inkább leszakadt tőle, és hátrafelé kellett figyelnie Vettelre és Ricciardóra. A harmadik helyet csak kanyarlevágással tudta megtartani, de nem adta át Vettelnek a pozíciót, inkább feltartotta, hogy Ricciardo megközelíthesse. A leintés után már készült az eredményhirdetésre harmadikként, de öt másodperc büntetést kapott (deja vu…). Így átmenetileg ötödiknek számított, de végül a tíz másodpercre büntetett Vettel előtt hivatalosan negyedik lett.

Hamilton

A tavalyelőtti futamra már friss háromszoros világbajnokként érkezett, első sorból rajtolva második lett csapattársa, Rosberg mögött. Tavaly élről indult, bár a rajtnál elfékezte magát, meg tudta tartani a pozícióját és végül megnyerte a futamot.

Sainz

Toro Rossóval tavalyelőtt 13., tavaly tizedik helyről rajtolva öt másodperc büntetéssel 16. helyen végzett.

Bottas

A Williams színeiben tavalyelőtt a dobogó harmadik fokára állhatott a két Mercedes-pilóta mellett, a Kimivel való ütközést is átvészelve. Tavaly nyolcadik helyről indult, bár a futamon Massa mögé került, a friss gumikon gyorsabb volt csapattársánál, aki maga elé engedte, így a végén is meglett a nyolcadik helyezés.

Wehrlein

Tavaly Manorral a rajt után ütközve kiesett, ami miatt be kellett küldeni a biztonsági autót.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr9313113994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása