Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző IV/7.

Kanadai Nagydíj, Montréal

2018. június 08. - F1 Hierro

A montréali Gilles Villeneuve pálya gyakran tartogat izgalmas, érdekes futamokat. Tavaly viszont sima győzelmet aratott Lewis Hamilton, aki az utóbbi három évben uralta a pályát, amely az első győzelem miatt is kedves helyszín számára. Összesen hatszor nyert Kanadai Nagydíjat, egy újabb győzelemmel rekordot állíthatna be. Rajta kívül jelenleg nincs többszörös montréali győzte a mezőnyben: Kimi Räikkönen, Fernando Alonso és Sebastian Vettel egy-egy alkalommal nyertek, akárcsak Daniel Ricciardo, aki itt szerezte első győzelmét. Tavaly harmadikként állhatott dobogóra, két hete pedig Monacóban győzött, így megvannak a jó előjelek számára. Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas megjárta már a dobogó mindkét oldalát az utóbbi években, már csak a teteje hiányzik neki... Max Verstappen tavaly balszerencsésen esett ki, amit bizonyára szívesen feledtetne, az idei év eddigi hibáival együtt. A Force India két pilótája, Sergio Pérez és Esteban Ocon akár jó helyezéssel is emlékezetessé tehette volna a tavalyi futamot, de inkább a negatív szenzációt szolgáltatták azzal, hogy egymás elleni küzdelmüket Vettel végül kihasználta.

Hamilton

Már 2007-ben a McLaren–Mercedes elsőéveseként meggyőzően tette le a névjegyét Kanadában: itt szerezte első Forma–1-es futamgyőzelmét, élről indulva. Egy évvel később szintén megszerezte az első rajthelyet, de a biztonsági autós fázis alatt a boxkijáratnál belehajtott a piros lámpánál megálló Räikkönenbe, ami miatt mindketten kiestek. 2010-ben jött az újabb győzelem. 2011-ben megint kiesett, méghozzá a csapattárs Jenson Buttonnal ütközve. 2012-ben újra nyerni tudott, immár harmadszor. 2013-ban már a Mercedes színeiben a dobogó harmadik fokára állhatott. 2014-ben megtört az a sorozat, hogy minden második kanadai futamán nyerni tudott (2007, 2010, 2012, miután 2009-ben kimaradt a futam): fékproblémák miatt fel kellett adnia a versenyt. 2015-ben viszont bepótolta a „mulasztást”, élről indulva újra győzött. Tavalyelőtt az egy kiállásos taktikának köszönhetően behúzta az újabb győzelmet. Tavaly pedig mesterhármassal meglett a hatodik győzelem a pályán, nála többször csak Michael Schumacher nyert Kanadában. Egyelőre (?)…

Vandoorne

Tavaly 14. helyen végzett.

Ricciardo

A 2011-es hétvégén a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként vett részt. A futamon 2012-ben 14., 2013-ban 15. lett. Annál jobban sikerült a Red Bull színeiben a 2014-es verseny: megszerezte Forma–1-es pályafutása első futamgyőzelmét. 2015-ben viszont még pontot sem sikerült szereznie, 13. helyen végzett. Tavalyelőtt hetedik lett. Tavaly hatodik rajthelyről indulva feljött a harmadik helyre (a szezon során sorozatban harmadjára érte el ezt a helyezést).

Vettel

Először 2008-ban a Toro Rosso pilótájaként versenyzett Kanadában, nyolcadikként szerzett is egy pontot. Már a Red Bull színeiben 2010-ben negyedik lett csapattársa, Mark Webber előtt. 2011-ben pole-ból indult, az utolsó körig élen állt, de a verseny vége felé hibázott, Button megelőzte, így második lett. 2012-ben ismét élről indulva és leggyorsabb kört futva végzett negyedik helyen. 2013-ban sorozatban harmadjára lett edzéselső, és végre sikerült ezen a pályán is behúznia a győzelmet. 2014-ben a dobogó harmadik fokán ünnepelhetett együtt az első győzelmét szerző csapattársával. 2015-ben Ferrarival nem alakult jól az időmérője: az első szakaszban kiesett, ráadásul egy szabadedzésen piros zászlós előzés miatt öt rajthely büntetést is kapott (bár mások büntetése miatt ez végül csak két helyet jelentett), a 18. rajthelyről indulva ötödiknek jött fel a verseny végére. Tavalyelőtt a rajtnál megelőzte a Mercedeseket, de a két kiállásos taktika nem bizonyult kifizetődőnek, így hiába üldözte Hamiltont, végül a dobogó második fokára állhatott. Tavaly a második rajtkockából indulhatott, de a start után elvesztette a helyét, miután Verstappen és Bottas is megelőzték. Verstappennel összeérve megsérült az első szárnya is, amit később raktak helyre a boxban. A kerékcserék után a Force Indiák mögé került, de a hajrában sikerült kihasználnia az egymás elleni küzdelmüket, előbb Ocont, majd Pérezt is megelőzte, így végül negyedik lett.

Räikkönen

Első kanadai futamán 2001-ben rögtön negyedik lett Sauber–Petronasszal. A McLaren–Mercedes pilótájaként 2002-ben megismételte ezt az eredményt; 2003-ban hatodik, 2004-ben ötödik helyen futott be. 2005-ben sikerült győznie, ami Alonso kiesésével együtt javította a bajnoki esélyeit. 2006-ban harmadik lett, az előző évhez hasonlóan leggyorsabb körrel, majd Ferrarival 2007-ben ötödik. 2008-ban kiesett, miután a boxkijáratnál Hamilton belehajtott. Legközelebb 2012-ben versenyzett a pályán, Lotusszal nyolcadik lett. 2013-ban ötödik helyen, 2014-ben újra Ferrarival tizedik helyen végzett. 2015-ben leggyorsabb kört futva negyedik lett. Tavalyelőtt hatodik helyen fejezte be a versenyt. Tavaly negyedik rajthelyről indult, a futamon fékproblémával küszködve hetedik helyen végzett.

Grosjean

2012-ben Lotusszal letette a névjegyét a pályán, máig legjobb Forma–1-es versenyhelyezését elérve második lett (azóta csak 2013-ban Austinban sikerült neki hasonló). A 2013-as versenyére a monacói futamon okozott balesete miatt tízhelyes hátrasorolást hozott magával, a rajtrács végéről indulva 13. helyen végzett. 2014-ben a hátsó szárny sérülése miatt kellett feladnia a versenyt. 2015-ben tizedik lett. Tavalyelőtt a Haas színeiben 14. helyen végzett. Tavaly tizedik helyezést ért el.

Ericsson

Tavalyelőtt a Caterham olajszivárgása miatt kiállni kényszerült. A Sauber színeiben 2015-ben 14., tavalyelőtt 21. helyről indulva (öthelyes büntetéssel a monacói ütközésért) 15. helyen végzett. Tavaly 13. lett.

Gasly

Először fog a pályán versenyezni.

Pérez

2011-ben Sauberrel a pénteki szabadedzésen részt vett, de még nem épült fel teljesen a monacói sérüléséből, emiatt a hétvége további részére visszalépett. A 2012-es futama viszont emlékezetesre sikerült: a dobogó harmadik fokára állhatott. 2013-ban McLaren–Mercedesszel nem szerzett pontot, 11. helyen végzett. 2014-ben Force Indiával részese volt a futam nagyjelenetének: az utolsó körben Felipe Massa megpróbálta őt megelőzni, de ütköztek és mind a ketten kiestek (a megtett táv alapján 11.-nek rangsorolták). 2015-ben is 11. lett, de ezúttal célba érkezőként. Tavalyelőtt tizedik helyen végzett. Tavaly nyolcadik helyről rajtolt. Csapattársa előtt haladva nem volt hajlandó átadni a negyedik pozíciót a csapat kérése ellenére sem. Az utolsó előtti körben Vettel megelőzte, Ocont viszont maga mögött tudta tartani, így ötödik lett.

Alonso

Első kanadai versenye 2001-ben volt Minardival, erőátviteli problémák miatt kiesett. Két évvel később már a Renault-nál versenyzett, szoros befutóban lett negyedik Michael Schumacher és a két Williams mögött. 2004-ben megint az autó hibája (kormánymű) miatt esett ki, 2005-ben pedig saját hibájából, abban az évben ekkor nullázott először. 2006-ban viszont megszerezte eddigi egyetlen kanadai győzelmét. 2007-ben immár McLaren–Mercedesszel hetedik lett, úgy, hogy a Super Agurit vezető Sato Takuma is megelőzte. Ismét Renault-val 2008-ban váltóhiba következtében kicsúszott. Ferrarival 2010-ben harmadik helyezést ért el; 2011-ben kiesett, miután összeakadt Buttonnal. 2012-ben ötödik lett, elsősorban a gumijai elfogyása miatt. 2013-ban másodikként állhatott újra dobogóra. 2014-ben hatodik helyen végzett. 2015-ben a McLaren–Honda kipufogójának problémái miatt kiesett. A tavalyelőtti futamon 11. lett. Tavaly az erőforrás problémái miatt kiállt, de a megtett táv révén 16.-nak rangsorolták. A kiesése után ünnepeltette magát az észak-amerikai rajongókkal, akik az Indy 500-as szereplése után megkedvelték.

Leclerc

Első Kanadai Nagydíja lesz.

Stroll

Bár hazai pilóta, csak egyszer versenyzett a pályán: tavaly Alonsóval küzdött a pontszerző helyért, akit sikerült megelőznie (bár később ki is esett), végül kilencedik helyével első pontjait szerezte.

Magnussen

2014-ben McLaren–Mercedesszel kilencedik lett. Tavalyelőtt Renault-val a szombati szabadedzésen elszenvedett balesete miatt az időmérőn nem vehetett részt, de a futamon engedték indulni (váltócsere miatt öt rajthely büntetést is kapott, de semmi nem múlt rajta), 16. helyen végzett. Tavaly 12. lett.

Hülkenberg

Először 2010-ben állt rajthoz a pályán, Williamsszel 13. helyen végzett. 2011-ben a Force India pénteki tesztpilótája volt, 2012-ben már versenyzőként 12. lett. 2013-ban fel kellett adnia a futamot, miután Sauberje megsérült a Giedo van der Gardéval való ütközésben. 2014-ben újra Force Indiával ötödikként sikerült pontokat szereznie, az utóbbi három évben pedig egyaránt nyolcadikként, tavaly immár a Renault színeiben.

Hartley

Először versenyezhet a pályán.

Ocon

Tavaly kilencedik helyről rajtolt. A Mercedes kerékcseréje után egy ideig második helyen haladt Bottas előtt, a saját kerékcseréje után pedig sikerült a Ferrarik elé visszajönnie. Mivel a csapat esélyesebbnek látta Ricciardo megelőzésére, Pérezt kérték, hogy engedje el, de ennek nem tett eleget. A 66. körben próbálta megelőzni csapattársát, de közben Vettel is jött hátulról. A küzdelem közepette levágta a kanyart, a pozíciót át kellett adnia. Pérezt a versenyt végéig hiába próbálta megelőzni, így hatodik helyen zárta a futamot.

Verstappen

2015-ben Toro Rossóval az utolsó sorból kellett indulnia, miután öt rajthely büntetést kapott a monacói ütközésért és tízet az ötödik motor beszereléséért. A futamon végül 15. helyen végzett. Tavalyelőtt a Red Bull színeiben negyedik helyezést ért el. Tavaly ötödik helyről indult, a rajt után előretört másodiknak. A biztonsági autós fázis után Hamiltont is támadta az első helyért, de tíz kör után elektronikai hiba miatt kiesett.

Szirotkin

Első Kanadai Nagydíja lesz.

Sainz

A Toro Rosso színeiben a tavalyelőtti versenyen 12., tavaly huszadik helyről indulva (váltócsere miatt öthelyes büntetéssel) kilencedik lett. Tavaly a rajt után koccant Grosjeannal, ami után falnak ment, kiütve Massát is, safety car fázist okozva.

Bottas

Williamsszel a 2013-as futamon 14., 2014-ben hetedik lett. A következő két évben egyaránt harmadikként állhatott dobogóra, tavalyelőtt az egy kiállásos taktikának köszönhetően előzte meg a Red Bullokat és Kimit. Tavaly Mercedesszel harmadik helyről indult, Vettel lerajtolása és Verstappen kiesése révén végül második lett csapattársa mögött.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr9414031548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása