Papír-vb

Papír-vb

25 éve történt: az imolai fekete hétvége

Ayrton Senna és Roland Ratzenberger emlékére

2019. május 01. - F1 Hierro

Az 1994-es San Marinó-i Nagydíj két tragédiával íródott be kitörölhetetlenül a Forma-1 emlékezetébe. A pénteki edzésen Rubens Barrichello rémisztő esése még csupán a rossz előjel volt - csodával határos módon élve megúszta, a következő hétvégén már ott is lehetett a rajtrácson. Azon a rajtrácson, amin az első sort üresen hagyták. Az egyik rajtkocka helyére egy osztrák zászlót festettek. Roland Ratzenberger emléke előtt tisztelegtek vele - a Simtek csapat újonc pilótája a szombati időmérőn elszenvedett balesetébe halt bele. Forma-1-es autóban előtte nyolc, nagydíjhétvégén 12 évvel korábban történt haláleset. A következőig viszont ennél sokkal kevesebb idő telt el... A monacói rajtrács első sorában a másik zászló brazil volt - május 1-jén Imolában a háromszoros világbajnok, 41-szeres nagydíjgyőztes Ayrton Senna, aki a sokáig rekordot jelentő 65. alkalommal indulhatott az élről, a félbeszakítás után újraindított futamon a hírhedt Tamburello kanyarban falnak ütközött, rommá tört autójának elszabadult kereke pedig végzetes módon eltalálta őt. Ratzenberger és Senna egyaránt 34 évesek voltak. A Forma-1 elveszített egy versenyzőt, akiről nem tudhattuk meg, mire vihette volna, és elveszítette azt, akiről nagyon is láthattuk, mire vitte és mit jelentett a sportágnak.

A Telesport annak idején Ayrton Senna - Egy cserép virág helyett... címmel készített dokumentumfilmet, amely elején Gerendás Péter azonos című emlékdala hallható. A 25 évvel ezelőtti eseményekre ezzel a filmmel emlékezünk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr5414797578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

satie · http://321.hu/sas 2019.05.02. 16:55:43

"Ha megnézzük a kamerafelvételeket, különösen Michael Schumacher fedélzeti kamerájáét, nem láthatunk alulkormányzottságra utaló jeleket. Ayrton korrigált, majd fél-egy másodperccel később keményen a fékre lépett. A kérdés az, miért?"

fortune hai 2019.05.11. 11:43:55

hol marad a múltidéző?

F1 Hierro 2019.05.22. 18:00:40

@fortune hai: Last minute-re sikeredett, Monaco hamarabb meglesz.
süti beállítások módosítása