Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző VI/6.

Olasz Nagydíj, Monza

2020. szeptember 03. - F1 Hierro

Az Olasz Nagydíj a brit mellett a világbajnokság másik olyan futama, amely az elmúlt 70 évben mindig megrendeztek, ráadásul egyetlen imolai kitérő leszámítva (1980) rendre Monzában. Bár az idei versenynaptárt alaposan átszabta a vírushelyzet, Olaszország pedig az egyik leginkább érintett ország volt Európában, Monza mégis megmenekült (sőt, idén lesz két másik itáliai verseny is, egy új és egy régi-új helyszínen).
A 70 évből lehetetetlen minden nagy pillanatot feleleveníteni, egyeseknél érintett csapatok már nincsenek is a mezőnyben (mint a legszorosabb befutó rekordját tartó 1971-es versenyt megnyerő BRM és a mögöttük végző March). A Ferrari számára ez a hazai verseny, bár idén nélkülözniük kell a szurkolókat. Eddig összesen 19 monzai győzelmük van (amiből ötöt Michael Schumacher hozott nekik), köztük a tavalyi Charles Leclerc révén. Idei formájuk alapján viszont sajnos messze vannak a győzelemtől, nemcsak a spái nullázást tekintve. Bár néha születtek itt meglepetés-eredmények is, mint a másik hazai csapat, a Toro Rosso első és egyetlen győzelme. Ők idén megújult formában, AlphaTauri néven indulnak - és még az is lehet, hogy a Ferrari előtt végeznek... Van a mezőnyben még egy hazai márka: bár a csapat hivatalosan svájci színekben indul, tavaly óta az Alfa Romeo nevét viselik. Az 1950-es első szezonban még ők nyertek a régi csapatukkal, egyúttal itt dőlt el a világbajnokságért folyó háziversenyük a három nagy "F"  (Farina, Fangio, Fagioli) között.
A Mercedes az ötvenes években kettőből kettőt nyert Olaszországban, majd a hibrid érában jöttek az újabb sikereik leginkább Lewis Hamiltonnal, egyszer pedig Nico Rosberggel. Tavaly viszont csak a dobogó két oldalát foglalták el, miután hiába próbálkoztak Leclerc megelőzésével. A Red Bull Racing két Olasz Nagydíjat nyert, még Sebastian Vettel idején. Ami a korábbi évtizedek sikercsapatait illeti, a McLaren először 1968-ban nyert Monzában Denny Hulme-mal, legutóbb pedig 2012-ben, Hamiltonnal. A Williams legutóbb 2001-ben nyerte meg a versenyt, a Renault pedig gyári csapattal 1982-ben, míg a jogelőd Benetton 1995-ben.

Mercedes

1954-ben és 1955-ben egyaránt Juan Manuel Fangio nyert, utóbbi, amely a régi csapat utolsó futama volt (a Le Mans-i tragédia után a kivonulás mellett döntöttek) Piero Taruffi révén kettős győzelem lett.

2009-ben a jogelőd Brawn GP szerzett kettős győzelmet, Rubens Barrichello, Jenson Button sorrendben.

2010-ben Nico Rosberg ötödik, Michael Schumacher kilencedik lett; 2011-ben Schumacher ötödik, Rosberg kiesett. 2012-ben Schumacher, Rosberg sorrendben végeztek 6-7. helyen, Rosberg megfutotta a leggyorsabb kört is. 2013-ban Rosberg hatodik, Hamilton leggyorsabb körrel kilencedik lett. 2014-ben kettős győzelmet értek el, Hamilton mesterhármassal nyert Rosberg előtt. 2015-ben Hamilton ismét mesterhármassal nyert, Rosberg viszont műszaki hibával kiállt és hivatalosan 17. lett. 2016-ban az első sorból rajtolva újra sikerült a kettős győzelem, de ezúttal Rosberg győzött Hamilton előtt. 2017-ben Hamilton élről indult, Bottas az időmérőn hatodik helyen végezve a negyedik rajtkockából, egy kis időre a verseny elején elvesztette ezt a pozíciót, de visszaelőzte Kimit, végül Hamilton, Bottas sorrendben ezúttal is meglett a kettős győzelem. Tavalyelőtt a második sorból indulva Hamilton győzött, miután megelőzte a lágy gumikon szenvedő Kimit, Bottas a dobogóért küzdött Verstappen ellen, aki kiszorította a sikánban, de ezért öt másodperc büntetés járt, így Bottas harmadik lett. Tavaly Hamilton és Bottas 2–3. helyről rajtoltak. Hamilton próbálkozott Leclerc előzésével, de egyszer sem sikerült, bár volt, amikor Leclerc agresszívan hárította. A 42. körben helyet cserélt a csapat két pilótája, miután az elhasználtabb gumikon Hamilton elvétette a sikánt. Így Bottas lett a második, a leggyorsabb körért járó pontot is megszerző Hamilton a harmadik.

Ferrari

Első hazai versenyükön Alberto Ascari és Dorino Serafini versenyzőváltással második lett, majd a következő két évben már Ascari győzött. Az 1951-es José Froilán González révénkettős győzelem lett, míg 1952-ben Luigi Villoresi állt fel a dobogó harmadik fokára. 1953-ban Ascari kiesett, viszont a 2-4. helyeket Ferrarik foglalták el: Farina, Villoresi és Mike Hawthorn. 1954-ben Hawthorn, valamint az Umberto Maglioli–González duó végzett a dobogó két oldalán. 1955-ben Eugenio Castellotti harmadik lett. 1956-ban Peter Collins nyerhetett volna, de autóját átengedte a kiesett Fangiónak, aki a második helyért járó pontok felével világbajnok lett (Collins ezzel saját bajnoki címéről mondott le!). 1957-ben Wolfgang von Trips lett harmadik.

1958-ban Hawthorn és a csapathoz frissen érkezett Phil Hill végeztek a 2-3. helyen. 1959-ben Hill második lett, majd sormintát rajzolva 1960-ban itt szerezte első győzelmét, ami egyúttal az utolsó orrmotoros győzelem volt a Forma–1-ben. A következő évi verseny Janus-arcúra sikerült: von Trips halálos balesetet szenvedett, 12 nézővel együtt, míg a csapattárs Hill győzött és világbajnok lett. 1964-ben John Surtees győzött, Lorenzo Bandini harmadik lett. 1966-ban Ludovico Scarfiotti szerezte itt egyetlen győzelmét, mögötte második lett a brit Mike Parkes. 1968-ban Jackie Ickx harmadik lett.

1970-ben Clay Regazzoni szerezte itt első győzelmét. A következő futamok kevéssé sikerültek, míg 1975-ben ismét Regazzoni győzött, Niki Lauda pedig harmadik lett, amivel bebiztosította első világbajnoki címét. 1976-ban Lauda itt versenyzett újra a nürburgringi baleset után, negyedik hellyel visszatérve, Regazzoni második lett. A Lauda helyettesítésére kiszemelt Carlos Reutemann végül harmadik pilótaként indult ezen az egy futamon a szezonban, a pontot nem érő hetedik helyen végzett. 1977-ben Lauda második, 1978-ban Reutemann harmadik helyezést ért el. 1979-ben Jody Scheckter győzött és bebiztosította világbajnoki címét, Gilles Villeneuve második lett mögötte.

A legközelebbi dobogót 1982-ben hozta két beugró pilóta: Patrick Tambay második, a csapathoz egy évtized után visszatérő Mario Andretti harmadik hellyel. A következő évben René Arnoux második, Tambay negyedik lett. 1984-ben Michele Alboreto lett második hazai pályán a Scuderia színeiben. 1985-ben Stefan Johansson ötödik, majd a következő évben harmadik helyezést ért el. 1987-ben Gerhard Berger negyedik helyen végzett. Az 1988-as futam különösen emlékezetes maradt: Berger és Alboreto hazai versenyen kettős győzelmet arattak, néhány héttel Enzo Ferrari halála után, ráadásul abban az évben egyedül itt győzött más csapat a McLarenen kívül. 1989-ben Berger szintén dobogós, második lett. 1990-ben Alain Prost második, Nigel Mansell negyedik helyen végzett. 1991-ben Prost ismét dobogós, egy helyet „rontva”. 1992 kettős kiesést hozott a Jean Alesi – Ivan Capelli kettősnek, majd 1993-ban Alesi, 1994-ben Berger lett második. 1995-ben mindketten kiestek.

1996-ban Michael Schumacher révén győztek újra odahaza, Eddie Irvine kiesett. 1997-ben Schumacher hatodik, Irvine nyolcadik lett (utóbbi nulla pont). 1998-ban kettős győzelem következett, Schumacher, Irvine sorrendben, amivel Schumacher két futammal a vége előtt pontegyenlőségre hozta a világbajnokságot. 1999-ben a beugró Mika Salo harmadik lett, míg Irvine hatodik, de ez is elég volt arra, hogy egyenlítsen a világbajnoki tabellán. 2000-ben Schumacher győzött, Barrichello a verseny elején történt – és egy pályamunkás halálát okozó – ütközésben kiesett. 2001-ben Barrichello második, Schumacher negyedik lett. 2002-ben kettős győzelmet értek el, Barrichello vezetésével (mivel ekkor már a világbajnoki címek birtokában az ő ezüstje volt a cél). 2003-ban Schumacher nyert, Barrichello harmadik lett. 2004 ismét Barrichello–Schumacher kettős siker következett (ezúttal is már Rubinho ezüstje volt a cél). 2005-ben nem voltak versenyképesek: Schumacher tizedik, Barrichello 12. helyen végzett. 2006-ban a(z első) visszavonulását bejelentő Schumacher nyerte utolsó ferraris monzai versenyét, míg Felipe Massa kilencedik lett.

2007-ben Kimi harmadik lett, Massa kiesett, ezzel eldőlt a csapaton belüli sorrend a hajrára. 2008-ban Massa hatodik, Kimi kilencedik helyen végzett. 2009-ben Kimi újra harmadik lett, a Massát helyettesítő (és Luca Badoert váltó) Giancarlo Fisichella kétszeresen hazai versenyén kilencedik, amiért akkor még épp nem járt pont. 2010-ben Fernando Alonso győzött, Massa harmadik lett. Alonso 2011-ben és 2012-ben egyaránt harmadik helyen végzett, Massa előbbi versenyen hatodik, utóbbin negyedik lett. 2013-ban Alonso második, Massa ismét negyedik helyezést ért el. 2014-ben Kimi kilencedik helyen végzett, Alonso motorhiba miatt kiesett. 2015-ben Vettel második, Kimi ötödik lett. 2016-ban Vettel és Kimi a második sorból rajtolva 3-4. helyezést értek el. 2017-ben Kimi és Vettel az időmérőn 7-8. helyen végeztek, a Red Bullok hátrasorolásával két hellyel előrébb indultak, a futam harmadik körében helyet cseréltek, végül Vettel harmadik, Kimi ötödik lett. Tavalyelőtt az első sorból indultak, Kimi a 45. körig tudta tartani a lágy gumikon az első helyet, végül második lett. Vettel az első körben Hamiltonnal ütközve visszaesett, a felzárkózása után Verstappen büntetését követően negyedik lett. Tavaly Leclerc élről indulva nyert, kivédekezve Hamilton és Bottas támadásait (Hamiltont egyszer leszorította, amiért figyelmeztetést kapott, és egy sikánátvágást is megúszott). Ezzel kilenc év után szerzett ismét hazai győzelmet a Ferrari. Vettel negyedik helyről indulva 13. helyen végzett, miután a hatodik körben kipördült, majd Strollnak ütközve tért vissza, ami szárnycserébe és tíz másodperc stop-and-go büntetésbe is került neki.

Red Bull

Az első Olasz Nagydíjukon 2005-ben vettek részt, de nem szereztek pontot (Christian Klien 13., David Coulthard 15. helyen végzett) és a következő kettőn sem sikerült. 2008-ban Mark Webber nyolcadik, Coulthard 11. lett. 2009-ben Vettel lett nyolcadik, Webber Robert Kubicával ütközve kiesett. 2010-ben Vettel meglepő taktikai húzásával (utolsó előtti körben kerékcsere) negyedik, Webber hatodik lett. 2011-ben Vettel megnyerte a futamot, míg Webber ütközés után sérült szárny miatt kicsúszott. 2012-ben mindketten kiestek: Webber a gumik, Vettel a generátor miatt, előbbit huszadiknak, utóbbit 22.-nek könyvelték el. 2013-ban kettős dobogót ért el a csapat: Vettel győzött, Webber harmadik lett. 2014-ben Ricciardo és Vettel 5-6. helyen végzett. 2015-ben Ricciardo nyolcadik, Kvjat tizedik lett. 2016-ban Ricciardo és Verstappen 6-7. helyről indultak, Ricciardo egy helyet javított a futamo, Verstappen maradt a hetedik. 2017-ben az időmérőn a 2-3. helyen végeztek a pilóták, de mindkettejüket hátrasorolták cserék miatt. Ricciardo negyedik helyre tudott feljönni, a Massa előzése közben defektet kapó Verstappen tizedik lett. Tavalyelőtt Verstappen ötödik helyről indulva harmadikként futott be, de a Bottasszal való ütközése és a finn versenyző kiszorítása miatt időbüntetést kapott, így ötödik lett, a hátrasorolva induló Ricciardo kuplunghibával kiesett. Tavaly a nyolcadik helyről induló, a Sainzcal való koccanás után kisodródó Albon hatodik; a Q1-ben mért időt nem teljesítő, a rajtnál Péreznek ütköző és szárnyat cserélő Verstappen nyolcadik helyre futott feljönni.

McLaren

1966-ban kihagyták Monzát, 1967-ben Bruce McLaren kiesett. 1968-ban Denny Hulme győzött. Legközelebbi monzai dobogójukat szintén ő szerezte 1972-ben, amikor harmadik lett a csapattárs Peter Revson előtt, aki a következő évben már ott állt a pódiumon harmadikként. 1974-ben és 1975-ben Emerson Fittipaldi második lett.

A következő itteni sikerre sokat kellett várniuk: 1984-ben Lauda győzött, a következő évben viszont Prost diadalmaskodott. 1986-ban Prost a boxutcából rajtolt a tartalékautóval, sikerült felzárkóznia, de fekete zászlóval kiintették, mert túl későn váltott autót. Keke Rosberg negyedik lett. 1987-ben egy hatodik helyre futotta Johanssontól. 1988-ban ez volt az egyetlen futam, amit nem sikerült megnyerniük, sőt mindkét pilótájuk kiesett: Prost motorhiba, Senna ütközés miatt. 1989-ben Prost nyert, aki ekkor már bejelentette távozását a Ferrarihoz, és a csapat elvárásai ellenére a trófeát a tifosiknak adta. Senna motorhiba miatt kiesett. 1990-ben Senna győzött, Berger harmadik lett. 1991-ben mindketten egyet rontottak helyezésükön, másodikként és negyedikként célba érve. 1992-ben Senna újra megnyerte a futamot, Berger ezúttal is negyedik helyen végzett. 1993-ban Michael Andretti harmadikként első dobogóját és legjobb helyezését érte el, ennek ellenére ez lett az utolsó futama. Senna Martin Brundle-lel ütközve kiesett.

1994-ben Mika Häkkinen állhatott a dobogó harmadik fokára, az ekkor már a csapatot erősítő Brundle ötödik lett. 1995-ben Mika eggyel javítva második, míg Mark Blundell negyedik lett. 1996-ban szintén ott állt a dobogón Häkkinen, ezúttal újra harmadikként, Coulthard kiesett. 1997-ben Coulthard nyerte a futamot, Mika kilencedik lett (a rend kedvéért: nem járt érte pont). 1998-ban emlékezetesen rajtolt a két pilóta, a második sorból élre ugrottak, de Coulthard később műszaki hibával kiállni kényszerült, Häkkinen pedig – a magyarázatok szerint – a féktárcsa hibája miatt kicsúszott, bár korrigálásával legalább a negyedik helyet meg tudta menteni. 1999-ben Häkkinen érthetetlen hibát elkövetve az élről csúszott ki, amit a nagy sírás követett. Coulthard ötödik lett. 2000-ben Mika második, Coulthard az elején belekeveredett az ütközésbe. 2001-ben műszaki hibák miatt mindketten kiestek. 2002-ben sem szereztek pontot: Coulthard hetedik lett, Kimi motorhiba miatt kiállt. 2003-ban Kimi negyedik helyezést ért el, Coulthard az üzemanyagrendszer hibája miatt adta fel. 2004-ben Coulthard hatodik lett, Kimi ismét motorhiba miatt esett ki.

2005-ben Juan Pablo Montoya nyerte a futamot, a motorcsere miatt hátrasorolással induló Kimi negyedik helyen futott be. 2006-ban Kimi második lett, Pedro de la Rosa motorhiba miatt kiesett. 2007-ben kettős győzelmet aratott az Alonso–Hamilton páros. 2008-ban Heikki Kovalainen második, Hamilton hetedik lett. 2009-ben Kovalainen hatodik helyen végzett, míg Hamilton előzési kísérlete folytán kicsúszott, 12.-nek könyvelték el. 2010-ben és 2011-ben Button egyaránt második lett, míg Hamilton előbbi versenyen ütközés után kiesett, utóbbin negyedik helyen végzett. 2012-ben Hamilton szerezte a csapat eddigi utolsó monzai győzelmét, míg Button technikai problémával kiállt. 2013-ban Button tizedik, Pérez 12. lett. 2014-ben Button nyolcadik, Kevin Magnussen tizedik helyen végzett. 2015-ben újra Honda-motorral Button 14., Alonso kiesettként 18. lett. 2016-ban Button 12., Alonso 15. helyen zárta a futamot. 2017-ben mindkét versenyző kiesett: Stoffel Vandoorne elektronikai hibával, Alonso a kuplung problémáival, utóbbit hivatalosan 17. helyezettnek jegyezték. Tavalyelőtt Renault-motorral Vandoorne 12. helyen végzett, Alonso elektronikai hibával kiállt. Tavaly a hátrasorolással indul Norris tizedik lett; Sainz bejutott a Q3-ba, de a 28. körben rosszul felhelyezett kerék miatt kiállni kényszerült.

Renault

A csapat első Olasz Nagydíján 1977-ben Jean-Pierre Jabouille kiesett. Két alkalommal sikerült megnyerniük a futamot: 1981-ben Alain Prost, majd 1982-ben René Arnoux révén (utóbbi ekkor már a Ferrarihoz készült). 1983-ban Eddie Cheever harmadik lett.

Az enstone-i jogelőd Benetton 1995-ben nyert itt Johnny Herbert révén. Az előző évben Schumachernek ki kellett hagynia a futamot, miután két versenyre eltiltották (elutasítva a fellebbezést a silverstone-i feketezászlós ügyben).

A 2002-es futamon Jarno Trulli és Jenson Button 4-5. helyen végeztek. 2003-ban Alonso nyolcadik lett, Trulli kiesett. 2004-ben Alonso esett ki, míg Trulli tizedik lett (nem ért pontot) – a verseny után elváltak útjaik a csapattal. 2005-ben Alonso és Fisichella a dobogó két oldalán végeztek, ebben a sorrendben. 2006-ban Alonso műszaki hibával kiesett, Fisichella negyedik lett. 2007-ben Heikki Kovalainen hetedik, Fisichella 11. helyen végzett. 2008-ban Alonso negyedik lett, az ifjabb Nelson Piquet még mindig pont nélkül tizedik. 2009-ben Alonso ötödik, Grosjean 15. helyen végzett. 2010-ben Kubica nyolcadik, Vitalij Petrov 13. lett.

2011-ben a Lotus Renault GP színeiben Bruno Senna kilencedik lett, első pontjait szerezve, míg Petrov ütközés miatt kiesett. A Lotus név alatt 2012-ben Kimi 2012-es ötödik helye volt a legjobb itteni eredményük.

2016-ban újra Renault-ként nem sikerült pontot szerezni: Magnussen 17. helyen végzett, Jolyon Palmer ütközés után kiesett. 2017-ben Hülkenberg 13. lett, Palmer erőátviteli problémákkal kiállt. Tavalyelőtt a Q3-ba jutó Sainz nyolcadik lett, a hátrasorolt Hülkenberg ismét 13. helyen végzett. Tavaly Ricciardo és Hülkenberg a harmadik sorból rajtolva 4–5. helyezést értek el.

AlphaTauri

A 2006-os és a 2007-es verseny egyaránt nullapontos lett a Toro Rosso számára. 2008-ban viszont Vettel révén itt ünnepelhették egyetlen edzéselsőségüket az esőben, majd másnap futamgyőzelmüket is. 2009-ben és 2010-ben ismét nem szereztek pontot. 2011-ben Jaime Alguersuari hetedik, Sébastien Buemi tizedik lett. 2012-ben Ricciardo 12. helyen végzett, Jean-Éric Vergne kiesett. 2013-ban Ricciardo szerzett pontokat hetedikként, Vergne ismét nem ért célba. 2014-ben pontzónán kívül végeztek: Kvjat 11., Vergne 13. helyen. 2015-ben szintén lemaradtak a pontokról: Sainz és Verstappen 11-12. helyen ért célba. 2016-ban Sainz 15. helyen végzett, Kvjat kiesett. 2017-ben Kvjat 12., Sainz 14. lett. Tavalyelőtt Brendon Hartley a rajt után ütközve kiesett, Gasly 14. helyen végzett. Tavaly Gasly 11. lett, megúszva Stroll veszélyes visszatérését, Kvjat olajszivárgással kiállt.

Racing Point

A Force India legjobban sikerült Olasz Nagydíja a 2009-es volt, amikor Adrian Sutil első sorból rajtolva és – külön pontot még nem érő – leggyorsabb körrel negyedik lett.

Tavalyelőtt a Racing Point Force India színeiben Ocon bejutott a Q3-ba, a futamon hatodik lett, a Q1-ben kieső Péreznek 14. helyről sikerült felzárkóznia mögé hetediknek. Tavaly Pérez hátrasorolással indulva hetedik helyre jött fel, a Q3-ba jutó Stroll 12. lett, miután ütközött a kipördülés után visszatérő Vettellel, majd ő maga is veszélyesen jött vissza Gasly elé, amiért áthajtásos büntetés járt.

Alfa Romeo

1950-ben a szezonzárón az első világbajnoki cím volt a tét a három „nagy F” között. Juan Manuel Fangio érkezett         listavezetőként, megszerezte a pole pozíciót és a leggyorsabb kört is megfutotta (akkor is járt érte pont), de váltóhibával kiállt. Ezután átült Taruffi autójába, de akkor meg motorhiba vetett véget a versenyének. Nino Farinának sikerült megnyernie a futamot és a világbajnokságot is. Luigi Fagioli a futamon és a világbajnokságban is harmadik lett. 1951-ben Farina és Felice Bonetto versenyzőcserével lettek harmadikok, előbbi megfutotta a leggyorsabb kört is.

Később motorgyártóként sikerült az Alfának Olasz Nagydíjat nyernie: 1978-ban Niki Lauda Brabhamje révén. A saját csapatuk második korszakában viszont csak egyszer szereztek pontot Monzában, az viszont rögtön dobogó lett: 1984-ben Riccardo Patrese ért el harmadik helyezést.

A jogelőd Sauber színeiben 1995-ben Heinz-Harald Frentzen állhatott harmadikként először dobogóra. A BMW-korszakban Kubica 2006-ban elért harmadik helyével itt szerezte első dobogóját, harmadik futamán indulva. 2008-ban sikerült ezt a helyezést megismételnie. Ismét önálló csapatként 2012-ben Pérez második helyével érte el a Sauber legjobb monzai eredményét.

Tavalyelőtt az Alfa Romeo Sauber színeiben Leclerc 11. , a második szabadedzésen az autóját összetörő Marcus Ericsson (akit hivatalosan tíz hellyel hátrasoroltak, de mások büntetései miatt még két helyről előrébb is indult) 15. helyen végzett. Tavaly már Alfa Romeo Racing név alatt Giovinazzi kilencedik, a Q3-ban kicsúszó Kimi a boxutcából rajtolva 15. lett.

Haas

2016-banaz öt rajthelyes büntetéssel induló Grosjean 11., az időmérőn a Q3-ba bejutó Esteban Gutiérrez 13. helyen végzett. 2017-ben Magnussen 11., Grosjean 13. helyen végzett. Tavalyelőtt a hatodik helyről rajtoló Grosjeant kizárták a hatodik helyről szabálytalan padlólemez miatt, Magnussen utolsó befutóként 16. helyen végzett. Tavaly Grosjean 16. lett, Magnussen hidraulikai hibával kiesett.

Williams

Az 1977-es nagydíjon még March kasztnival Patrick Nève pontot nem érően hetedik lett. Az 1978-as futamon már saját konstrukcióval Alan Jones 13. helyen végzett. Első monzai dobogójukat 1979-ben Clay Regazzoni szerezte harmadikként. 1980-ban – az egyetlen Imolában rendezett Olasz Nagydíjon – már ketten is a pódiumra álltak: Jones másodikként, Carlos Reutemann harmadikként. 1981-ben újra Monzában mindketten megismételték az előző évi helyezésüket. 1986-ban és 1987-ben Nelson Piquet győzött, Mansell mindkétszer ott állt mellett a dobogón: 1986-ban kettős győzelmet hozott a csapatnak, egy évvel később harmadik lett. 1988-ban nem szereztek pontot, viszont a Mansellt helyettesítő Jean-Louis Schlesser egyetlen Forma-1-es futama negatív módon lett emlékezetes: ütközött Ayrton Sennával, ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az abban évben egyedül itt ne a McLaren győzzön. 1989-ben Thierry Boutsen lett harmadik Riccardo Patrese előtt. 1990-ben egy ötödik helyre futotta Patrese részéről, viszont 1991-ben Mansell győzni tudott, életben tartva bajnoki reményeit. 1992-ben Mansell élről indulva kiállni kényszerült, Patrese ötödik lett.

1993-ban és 1994-ben egyaránt Damon Hill nyert (utóbbi évben az eltiltott Schumacher távollétében). 1995-ben David Coulthard és Hill is kiesett, utóbbi Schumacherrel ütközve. 1996-ban Hill kicsúszás miatt esett ki, Jacques Villeneuve hetedikként lemaradt a pontról. 1997-ben Heinz-Harald Frentzen harmadik, Villeneuve ötödik helyezést ért el. 1998-ban Villeneuve az első sorból rajtolt, de a McLarenek a rajtnál megelőzték, majd később kiesett.

1999-ben Ralf Schumacher a csapat azévi legjobbját produkálva második lett, valamint pályafutása első leggyorsabb körét futotta. A hazai pályán versenyző Alessandro Zanardi itt érte el legjobb azévi helyezését, de a hetedik hely még akkor sem ért pontot. 2000-ben Ralf harmadik lett, Button kicsúszott. 2001-ben Juan Pablo Montoya szerezte itt első győzelmét, Ralf ismét harmadik helyen futott be. 2002-ben Montoya élről indult, de ő és Ralf is kiestek. 2003-ban Montoya második, a Ralfot helyettesítő Marc Gené ötödik lett. 2004-ben Montoya ötödik, a Ralf helyett induló Antônio Pizzonia hetedik; utóbbi 2005-ben – ezúttal Nick Heidfeld helyett beugorva – megismételte helyezését, míg Mark Webber 14. lett.

2006-ban a Webber–Rosberg kettős nullázott. 2007-ben Rosberg hatodik, Alexander Wurz 13. lett. 2008-ban és 2009-ben Rosberg és Nakajima Kazuki nem szereztek pontot. 2010-ben Hülkenberg hetedik, Barrichello tizedik lett. 2011-ben Pastor Maldonado és Barrichello 11-12. helyen végeztek. 2012-ben Bruno Senna tizedik lett Maldonado előtt. 2013-ban Maldonado és Bottas 14-15. helyen végeztek. Az következő két évben Massa harmadik lett, mindkétszer Bottas előtt. 2016-ban Bottas hatodik, Massa kilencedik helyen végzett. 2017-ben Stroll negyedik lett az időmérőn, ráadásul a hátrasorolások miatt első sorból indulhatott. A futamon hetedik lett Massa előtt. Tavalyelőtt Stroll a Q3-ba jutott, a futamon Grosjean kizárása után kilencedik lett, mögötte Szergej Szirotkin lépett elő tizedikké, így nem maradt pont nélküli versenyző a mezőnyben. Tavaly Russell 14., Kubica 17. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr6116188324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fortune hai 2020.09.05. 08:18:04

ma 50 éve halt meg Rindt.
süti beállítások módosítása