Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző VII/3.

Portugál Nagydíj, Portimão

2021. május 01. - F1 Hierro

Tavaly 24 év kihagyás után rendeztek újra Portugál Nagydíjat, kényszerűségből. Akkor úgy tűnhetett, egyszeri alkalom volt, de idén is úgy hozta a szükség, hogy némi átrendezésre szorult a versenynaptár, így fél év után visszatért a mezőny a portimãói Algarve International Circuitra.

A tavalyi versenyt Lewis Hamilton nyerte, méghozzá itt szerezte meg a rekorddöntést jelentő 92. győzelmét. Mögötte csapattársa, Valtteri Bottas lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig a Red Bull Racing reménysége, Max Verstappen állhatott. Idén is nagy eséllyel a Mercedes és a Red Bull küzdelmét hozhatja a verseny - ki kerekedik felül?

Hamilton

A tavalyi futamot mesterhármassal nyerte. Bár a rajtnál közepes gumin két helyet veszített, a hetedik körben megelőzte Sainzt, a huszadik körben pedig Bottast. A 92. futamgyőzelmével megdöntötte Michael Schumacher rekordját, amit 2006-ban állított fel, és már 2001 óta a német volt a csúcstartó.

Ricciardo

2009-ben itt volt az év során az egyetlen hétvégéje a WSR-ben. Pontot egyik futamon sem szerzett. Ugyanebben az évben járt a pályán a brit Forma–3-ban is, harmadik és ötödik helyezést ért el, de mindkét futamon vendégpilóták végeztek az első két helyen, így jobb pontszámokat kapott, előbbin a győztesnek járót.

A tavalyi nagydíjon Renault-val a Q2 végén kipördült és palánknak ment. A Q3-ba így is bejutott, de ott már nem ment kört, a tizedik rajthelyről indulva a futamon kilencedik helyen végzett.

Norris

Tavaly nyolcadik rajthelyről indult. Az ötödik helyen haladt, amikor Stroll próbálta megelőzni, ütközés lett belőle, ami után visszaesett, a 13. helyen végzett.

Vettel

Tavaly Ferrarival tizedik lett.

Latifi

Tavaly a 18. helyen végzett.

Räikkönen

Tavaly a 11. helyen végezve lecsúszott a pontszerzésről, de emlékezetes volt az első köre, ahol a hatodik helyig feljött az előzéseivel, valamint a 33. körben a Sainz elleni csatája.

Mazepin

Először versenyezhet a pályán.

Gasly

Tavaly kilencedik rajthelyről indult. A huszadik körben Sainzot előzte meg az ötödik helyért, majd az utolsó előtti körben pedig Pérez előzésével lett meg újra és immár a végéig az ötödik hely.

Pérez

2009-ben itt volt a GP2 szezonzárója. A főfutamon kiesett, a sprinten 11. helyen végzett.

A tavalyi nagydíjon a Racing Point színeiben ötödik helyről indult. A rajtnál előrejött negyediknek, de utána összekoccant Verstappennel és megpördült. Tudta folytatni a versenyt, visszajött pontszerző helyre. A 35. körben Oconnal előzgették egymást oda-vissza, végül felülkerekedett. Az utolsó előtti körben így ötödik helyen haladt, de előbb Gasly előzte meg, majd Sainz is, így hetedik helyen zárta a futamot.

Alonso

Először versenyezhet a pályán.

Leclerc

2015-ben az európai Forma–3-ban az itteni hétvégén egy hatodik és két hetedik helyezést gyűjtött be.

A tavalyi nagydíjon a negyedik rajthelyről indult. A verseny elején visszaesett a hatodik helyre, miután hátrányban volt a közepes gumikkal, de később kifizetődött a taktika, sikerült negyedik helyezést elérnie.

Stroll

2015-ben az európai Forma–3-as hétvége első futamán negyedik lett, a másik kettőn a dobogó harmadik fokára állhatott.

A tavalyi nagydíjon a Racing Point színeiben a 18. körben kipördült, amikor Norrist próbálta előzni. A mezőny végére esett vissza, öt másodperces büntetést is kapott az esetért, később az autója sérülése miatt ki is állt.

Tsunoda

Először versenyezhet a pályán.

Ocon

Tavaly a Renault színeiben a Q3-ról lecsúszott, de pontot szereznie sikerült, nyolcadik lett. A 35. körben Pérezzel vívtak oda-vissza előzgetős csatát, végül a mexikói kerekedett felül

Verstappen

Tavaly harmadik rajthelyről indult. A rajt után egy ideig Bottas elé került, de Bottas visszaelőzte, utána pedig összekoccant Pérezzel is. Utána ismét kiszélesítette a pályát, vissza tudott jönni, de Sainz mögé, majd Norris is megelőzte. Előbb Norrist előzte vissza, majd a nyolcadik körben sikerült Sainzt is megelőznie, így égül a dobogó harmadik fokára állhatott.

Schumacher

Először versenyezhet a pályán.

Sainz

Tavaly McLarennel hetedik helyről rajtolt. Az első kör végére feljött a második helyre, majd a következő körben átvette a vezetést Bottastól. A hetedik körben mindkét McLaren megelőzte, majd a következő körben Verstappen is. A huszadik körben Gasly előzte meg, végül hatodik lett.

Russell

Tavaly a 14. helyen végzett.

Bottas

2009-ben a brit Forma–3 külhoni hétvégéjén mindkét futamon kiesett (pontot eleve nem szerezhetett volna, mert vendégpilótaként vett részt).

A tavalyi nagydíjon második rajthelyről indult. Az első kör végére sikerült átvennie a vezetést, a következő körben Sainz megelőzte. A hetedik körben visszavette a vezetést. A huszadik körben viszont őt előzte meg Hamilton, így második lett.

Giovinazzi

2015-ben az európai Forma–3-as hétvégén egy kilencedik és két nyolcadik helyezést ért el.

A tavalyi nagydíjon 15. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr6216519202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása