Papír-vb

Papír-vb

Vb-matek - Suzuka előtt - és közben

2022. október 06. - F1 Hierro

A Szingapúri Nagydíjon Max Verstappen a hetedik helyen végzett, így még nem biztosította be a második világbajnoki címét.  A most hétvégén következő Japán Nagydíjon viszont annál jobb esélyei kínálkoznak.

A szingapúri hetedik helyezéssel Verstappen pontszáma 341-re nőtt. A hátralévő öt futamon (amiből az egyik sprinthétvége) egy versenyző legfeljebb 138 pontot szerezhet (futamgyőzelem 25 pont, leggyorsabb kör +1 pont, sprintgyőzelem 8 pont). Ezen határon belül maradt  Charles Leclerc, akinek a szingapúri második helye után 237 pontja lett, valamint Verstappen csapattársa, a szingapúri győztes Sergio Pérez 235 ponttal. A tabella negyedik helyén George Russellnek 203 pontja van, amivel matematikailag legfeljebb pontokban tudná utolérni Verstappent a hátralévő versenyeken, de a futamgyőzelmek száma már mindenképpen a címvédőnek kedveznek, miután rajta kívül már senki sem érheti el a tíz győzelmet ebben az évben. Az ötödik helyen álló Carlos Sainznak pedig 202 pontja van, tehát ő már befogni sem tudja Verstappent pontszámban.

Verstappennek a Japán Nagydíj végére legalább 112 pont előny kell megőriznie, hogy biztos világbajnokként távozhasson. Ehhez Leclerc-nél nyolc, Péreznél hat ponttal kellene többet szereznie Suzukában.

Miután a győzelemért 25 pont jár, a második helyér oedig 18, amennyiben Verstappen a leggyorsabb körért járó pluszpontot is begyűjti, 26 pontot szerez, meglesz a címvédés.

Ha Verstappen leggyorsabb kör nélkül nyer, Pérezt mindenképpen leszakítja, miután a második hely + leggyorsabb kör is 19 pontot ér. Leclerc-nek ebben az esetben másodiknál rosszabb helyen kell végeznie (harmadik hely leggyorsabb körrel 16 pont).

Ha Verstappen második helyen fut be Suzukában, és mellé megfutja a leggyorsabb kört (19 pont), akkor elég, ha Leclerc legfeljebb ötödik (10 pont), Pérez pedig legfeljebb negyedik (12 pont). Ha leggyorsabb kör nélkül van meg a második hely (18 pont), elegendő, ha Leclerc leggyorsabb körrel legfeljebb hatodik (9 pont) vagy anélkül ötödik (10 pont), Pérez pedig leggyorsabb kör esetén legfeljebb ötödik (11 pont) vagy anélkül negyedik (12 pont). 

Ha Verstappen harmadik helyezést ér el Suzukában, és leggyorsabb kört is fut (16 pont), elegendő, ha Leclerc legfeljebb hatodik (8 pont), Pérez pedig legfeljebb ötödik (10 pont). Ha leggyorsabb kör nélkül van meg a harmadik hely (15 pont), elegendő, ha Leclerc legfeljebb hetedik (leggyorsabb körrel 7 pont, anélkül 6), Pérez pedig legfeljebb hatodik (leggyorsabb körrel 9 pont, anélkül 8). 

Ha Verstappen leggyorsabb körrel negyedik helyen végez (13 pont), elegendő, ha Leclerc legfeljebb nyolcadik (4 pont), Pérez pedig legfeljebb hetedik (6 pont). Ha leggyorsabb kör nélkül van meg a negyedik hely (12 pont), akkor elegendő, ha Leclerc leggyorsabb körrel legfeljebb kilencedik (3 pont) vagy anélkül nyolcadik (4 pont), Pérez pedig leggyorsabb körrel legfeljebb nyolcadik (5 pont) vagy anélkül hetedik (6 pont). 

Ha Verstappen leggyorsabb körrel ötödik helyen végez (11 pont), elegendő, ha Leclerc legfeljebb kilencedik (2 pont), Pérez pedig legfeljebb nyolcadik (4 pont). Ha leggyorsabb kör nélkül van meg az ötödik hely (10 pont), elegendő, ha Leclerc leggyorsabb körrel legfeljebb tizedik (2 pont) vagy anélkül kilencedik (2 pont), Pérez pedig leggyorsabb körrel legfeljebb kilencedik (3 pont) vagy anélkül nyolcadik (4 pont). 

Ha Verstappen leggyorsabb körrel hatodik helyen végez (9 pont), elegendő, ha Leclerc legfeljebb tizedik (1 pont), Pérez pedig legfeljebb kilencedik (2 pont). Ha leggyorsabb kör nélkül van meg a hatodik hely (8 pont), Verstappen világbajnoki címének bebiztosításához Leclercnek tízen kívül kell végeznie (0 pont), míg Pérez leggyorsabb körrel legfeljebb tizedik (2 pont), anélkül kilencedik (2 pont) lehet.

A hatodiknál rosszabb helyezés kevés lenne a világbajnoki cím suzukai eldöntéséhez, hiszen a hetedik hely leggyorsabb körrel együtt is legfeljebb 7 pontot érne, így Leclerc matematikai esélye még mindenképpen megmaradna, és tizediknél jobb helyezés esetén vagy leggyorsabb kör melletti pontszerzés esetén Pérezé is

FRISSÍTÉS

A piros zászlós félbeszakítás és a hosszú leállás miatt feltehetően a tervezett táv 25 és 50%-a közötti körszámor fognak teljesíteni. A pontozás ekkor: 13, 10, 8, 6, 5, 4 , 3  2, 1.

Ha Verstappen nyer, a bajnokavatáshoz Leclerc legfeljebb ötödik, Pérez negyedik lehet.

Ha Verstappen második, elegendő, ha Leclerc legfeljebb nyolcadik, Pérez legfeljebb hatodik.

Ha Verstappen harmadik, Leclerc-nek kilencediknél risszabbnak kell lennie, Pérez legfeljebb nyolcadik lehet.

Ha 6 pontot érő negyedik hely kevés a bajnokavatáshoz.

EPILÓGUS

Az utóbbi toldásra végül nem volt szükség, egyrészt éppen sikerült átlépni a féltávot, másrészt a futam kockás zászlóval ért véget, a töredékpontok pedig, mint kiderült, csak arra vonatkoznak, ha piros zászló vet véget a versenynek. Így teljes pontokat tudtak osztani, és meglett a világbajnok.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr2917948542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása