Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző III/17.

USA Nagydíj, Austin

2017. október 21. - F1 Hierro

Az austini versenyeket eddig Lewis Hamilton uralja: ötből négyszer győzött. A 2007-es utolsó indianapolisi futammal együtt összesen ötször nyert az USA-ban, amivel társrekorder Michael Schumacherrel együtt. Idén itt a lehetőség, hogy ebben is megelőzze, akárcsak az első soros rajthelyekben. Ráadásul egy győzelem megfelelő esetben akár a világbajnoki cím bebiztosítását is jelentheti.
Ehhez azért lesz egy-két szava Sebastian Vettelnek is, aki az egyetlen austini győztes Hamiltonon kívül, még 2013-ban sikerült neki. Idén az utolsó szalmaszál megragadása a tét számára.
Az idei USA Nagydíjra némileg megváltozott a mezőny összetétele: Carlos Sainz kék-pirosról sárga-feketére váltott, Danyiil Kvjat visszakapta a helyét a Toro Rossónál. A "kis Red Bullnál" a másik autóban is váltottak: Pierre Gasly két futam után visszament a japán Super Formula szezonzárójára (amivel nem volt szerencséje),
helyette Brendon Hartley mutatkozhat be, aki 33 év után az első új-zélandi pilóta a mezőnyben.

Vandoorne

Első amerikai versenye lesz.

Ricciardo

Toro Rossóval 2012-ben 12., 2013-ban 11. helyen végzett. A Red Bull színeiben 2014-ben dobogóra állhatott harmadik helyezettként. Tavalyelőtt tizedik lett. Tavaly harmadik helyről indult, a rajt után megelőzte Nico Rosberget. Az éppen a csapattárs kiesése miatt virtuális safety car azonban nem kedvezett neki, a Mercedesek kis időveszteséggel tudták le a boxkiállást, így végül maradt a harmadik hely mögöttük.

Vettel

Indianapolisban egyedül 2007-ben indult, de az a verseny emlékezetesre sikerült: akkor állt rajthoz először Forma–1-es nagydíjon, a BMW–Saubernél helyettesítve a Kanadában balesetet szenvedő Robert Kubicát. Nyolcadik helyével rögtön pontot is szerzett (akkor ő számított a legfiatalabb pontszerzőnek, de ez a rekord azóta már Verstappené).

Austinban 2012-ben Red Bull-lal élről indult, de Hamilton megelőzte, így második lett. Ezáltal a világbajnoki címet még nem ünnepelhette, de kényelmes előnnyel várhatta az interlagosi szezonzárót. 2013-ban viszont az év végi sikersorozata itt is kitartott, és megnyerte a futamot. 2014-ben a boxutcából rajtolva hetedik helyezést ért el. Tavalyelőtt Ferrarival az erőforrás cseréje miatt tízhelyes hátrasorolást kapott, ami gyakorlatilag nyolc hely pluszt jelentett. A futamon harmadik lett, amivel elszálltak az addig is inkább csak matematikai esélyei a világbajnoki címre. Tavaly hatodik helyről indult, a versenyen leggyorsabb kört futva negyedik helyen végzett.

Räikkönen

Indianapolisban Sauberrel 2001-ben a féltengely, McLaren–Mercedesszel 2002-ben a motor hibája miatt állt ki. 2003-ban első helyről rajtolt, de a vizes pályán nem sikerült megtartania ezt a helyét, másodikként minimális bajnoki esélyei maradtak a zárófutamra. 2004-ben hatodik lett, 2005-ben pedig csatlakozott a Michelin-bojkotthoz. 2006-ban kiesett a rajt utáni tömegkarambolban, méghozzá csapattársával, Juan Pablo Montoyával ütközve. 2007-ben Ferrarival negyedik lett.

Austinban 2012-ben Lotusszal hatodik lett. A 2013-as futamot műtétje miatt hagyta ki. 2014-ben Ferrarival mindössze 13. helyen végzett. Tavalyelőtt erőforráscsere miatt tíz hely hátrasorolással indult, a futamon végül fékhibával állt ki. Tavaly ötödik helyről rajtolt, egy ideig negyedik helyen is állt, de rosszul rögzített kerék miatt fel kellett adnia a futamot.

Grosjean

2012-ben Lotusszal negyedik helyről indult volna, de váltócsere miatt öt hellyel hátrasorolták. A futamon hetedik lett csapattársa, Kimi mögött. 2013-ban a dobogó második fokára állhatott. 2014-ben 11. helyen végzett. Tavalyelőtt fékhiba miatt kiesett. Tavaly a Haas színeiben tizedik helyezést ért el.

Ericsson

A 2014-es hétvégén nem vett részt, miután az anyagi gondokkal küszködő Caterham nem utazott el Austinba. Tavalyelőtt a Sauber elektronikai hibája miatt kiesett. Tavaly 14. helyen végzett.

Pérez

2012-ben Sauberrel 11. helyen ért célba, 2013-ban McLaren–Mercedesszel hetedik lett. 2014-ben a Force India színeiben ütközött Adrian Sutillal és kiesett. Tavalyelőtt ötödik helyezést ért el. Tavaly nyolcadik lett.

Alonso

Indianapolisban Minardival 2001-ben a féltengely hibája miatt esett ki, majd Renault-val 2003-ban motorhiba miatt adta fel, 2004-ben pedig defektet kapott és falnak ütközött. 2005-ben csatlakozott a Michelin bojkottjához, 2006-ban pedig ötödik lett. McLaren–Mercedesszel 2007-ben második lett újonc csapattársa, Hamilton mögött.

Austinban 2012-ben Ferrarival hetedik helyről indulva feljött harmadiknak, amivel életben tartotta bajnoki esélyeit. 2013-ban ötödik, 2014-ben hatodik lett. Tavalyelőtt McLaren–Hondával 11. helyen végzett. Tavaly jól használta ki a virtuális biztonsági autós fázist, utána megelőzte előbb Massát (összeütköztek, de versenybalesetnek minősült), majd az utolsó körben Sainzot is, így legjobb McLaren-Honda-s eredményét beállítva ötödik lett.

Stroll

Első austini versenye lesz.

Massa

Első szezonjában, 2002-ben kihagyta az indianapolisi futamot, mivel monzai veszélyes manővere miatt tíz rajthelyes büntetéssel indult volna, ezért a Sauber inkább Heinz-Harald Frentzent indította helyette. Így csak 2004-ben állt rajthoz először a versenyen, akkor rögtön a rajt után karambolba keveredett és kiesett. 2005-ben pedig a Michelin-bojkott miatt állt ki a felvezető kör után. Ferrarival mindkét alkalommal dobogóra állhatott: 2006-ban a második, 2007-ben a harmadik fokára.

Austinban 2012-ben hetedik helyről indult volna, de csapata beáldozta a rajthelyét Alonso érdekében: váltót cseréltek, így öt (Grosjean hasonló büntetése miatt négy) hellyel hátrébbról kellett indulnia. Innen negyedik helyre tudott feljönni. 2013-ban 12. helyen végzett. 2014-ben Williamsszel negyedik helyezést ért el. Tavalyelőtt mechanikai hibával állt ki. Tavaly kilencedik helyről rajtolt. A virtuális biztonsági autós fázist követően Alonso keményen megelőzte, ami miatt defektet is kapott, de sikerült hetedik helyen befejeznie a versenyt.

Magnussen

2014-ben McLaren–Mercedesszel nyolcadik lett. Tavaly Renault-val 12. helyen végzett.

Kvjat

2013-ban a Toro Rosso pénteki tesztpilótájaként itt volt az első Forma–1-es hétvégéje. 2014-ben már indult a futamon, motorcsere miatt tízhelyes hátrasorolást kapott (a megcsonkított mezőnyben azonban ez csak 14. helyett 17. helyet jelentett), innen nem nagyon sikerült javítania, a végén 15. lett. Tavalyelőtt a Red Bull színeiben balesetet szenvedett és kiesett, biztonsági autós fázist okozva. Tavaly újra Toro Rossóval 11. helyen végzett. Idén két futam kihagyás után tér vissza a mezőnybe.

Hülkenberg

2012-ben Force Indiával nyolcadik, 2013-ban Sauberrel hatodik lett. 2014-ben a Force India motorhibája miatt kiállni kényszerült. Tavalyelőtt a Ricciardóval való ütközés után kellett kiállnia. Tavaly szintén fel kellett adnia a versenyt, miután a Bottasszal történt ütközésben megsérült az autója.

Ocon

Tavaly Manorral 18. helyen végzett.

Verstappen

A 2014-es hétvégén a Toro Rosso pénteki tesztpilótája volt. Tavalyelőtt negyedik helyezést ért el. Tavaly negyedik helyről indult. A futama pechesen alakult: előbb tévesen ment ki a boxutcába, majd a Red Bull váltóhibája miatt kiesett, virtuális safety cart okozva.

Hartley

Ez lesz a bemutatkozó futama.

Hamilton

A 2007-es bemutatkozó szezonjában McLaren–Mercedesszel győzni tudott Indianapolisban, közvetlenül a Montréalban szerzett első diadala után.

Négy éve az első austini futamot is megnyerte, ami egyúttal utolsó mclarenes futamgyőzelmét jelentette. Mercedesszel 2013-ban negyedik lett, 2014-ben viszont ismét nyert. Tavalyelőtt megismételte a győzelmét, amivel három futammal a vége előtt bebiztosította harmadik világbajnoki címét csapattársával és Vettellel szemben. Tavaly élről indulva ismét nyert, megindítva a hajrát a világbajnoki címért.

Sainz

Tavalyelőtt Toro Rossóval az időmérőn 107%-on kívül teljesített, de engedték indulni, és a futamon legjobb azévi helyezését produkálva hetedik lett. Tavaly tizedik helyről indult, a virtuális biztonsági autó alatti kerékcseréjével előrejött ötödiknek, de az utolsó körben Alonso megelőzte, így végül hatodik helyezést ért el. Idén csapatot váltott, első versenye lesz a Renault színeiben.

Bottas

2013-ban nyolcadikként pályafutása első pontjait szerezte, 2014-ben ötödik lett. Tavalyelőtt öt hely hátrasorolással indult váltócsere miatt, a futamon mechanikai problémával állt ki. Tavaly nyolcadik helyről indult, de a rajt után ütközött Hülkenberggel, végül 16. helyen végzett.

Wehrlein

Tavaly a Manor színeiben 17. helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr9213047830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása