Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző VI/14.

Abu-Dzabi Nagydíj, Yas Marina

2020. december 12. - F1 Hierro

Csak elérkeztünk ennek a nehezen induló és alaposan felforgatott idénynek is a végéhez. A szezonzáró maradt Abu-Dzabi, ahol az elmúlt 11 évben voltak késhegyre menő döntő futamok és tét nélküli levezetések egyaránt. Sebastian Vettel az első, Lewis Hamilton a második világbajnoki címét ünnepelhette a nappal kezdődő, este végződő versenyen. Utóbbinak volt itt elvesztett fináléja is 2016-ban a csapattárs Nico Rosberg ellen.

Az Abu-Dzabi Nagydíjak legsikeresebb versenyzője Hamilton öt győzelemmel, beleértve a tavalyit. Őt hárommal követi Vettel, ezek mindegyikét még a Red Bull Racingnél érte el. A mezőny harmadik világbajnoka, Kimi Räikkönen ugyancsak nyert itt, még 2012-ben a Lotusszal, három éve pedig honfitársa, Valtteri Bottas győzött.

Pár napig kérdéses volt a mezőny összetétele, de miután Hamilton felgyógyult a Covid-fertőzésből, visszatérhetett a helyére, a múlt héten meggyőzően helyettesítő és hatalmas drámát átélő George Russel pedig újra a Williamsnél indul. A Bahreini Nagydíjon balesetet szenvedő Romain Grosjeant továbbra is Pietro Fittipaldi helyettesíti.

A szezonzáróhoz illően lesznek búcsúzások is: Vettel elköszön a Ferraritól, Carlos Sainz a McLarentől, Daniel Ricciardo a Renault-tól... a múlt heti győztes Sergio Pérez sorsa pedig még bizonytalan, ha mégis lesz maradása, akkor viszont könnyen lehet, hogy Alexander Albonnak kell majd mennie...

De ez még a jövő, most köszönjünk el a 2020-as szezontól még egy utolsó versennyel!

Hamilton

A 2009-es futamon McLaren–Mercedesszel élről indult, de fékhiba miatt kiesett. 2010-ben minimális matematikai esélye volt a világbajnoki címre, de egy percig sem állt úgy a futam, hogy ez realizálódhatott volna. A versenyen külön pontot még nem érő leggyorsabb kört futva második lett. 2011-ben megnyerte a futamot. 2012-ben újra pole pozíciót szerzett, de a benzinnyomás problémái miatt fel kellett adnia a versenyt. 2013-ban Mercedesszel hetedik lett. 2014-ben bajnokesélyesként érkezett a zárófutamra, és minden úgy alakult, hogy neki kedvezzen: a csapattárs Nico Rosberg nullázott, míg ő maga megnyerte a futamot és ezzel második világbajnoki címét. A 2015-ös futamnak már nem volt tétje számára, belefért a második hely Rosberg mögött. 2016-ban viszont újra a bajnoki címért hajtott, amiért meg is tette a magáét: az időmérőn megszerezte a pole pozíciót, a futamon pedig maga mögött tartotta csapattársát, akitől igyekezett DRS távolságon kívül maradni, a pálya többi részén viszont lassabb tempóval próbálta őt visszafogni, abban a reményben, hogy az üldözők kettejük közé férkőznek. A futamot végül megnyerte, de Rosberg maradt mögötte a második, így a világbajnoki cím elúszott. 2017-ben már világbajnokként érkezett, az első sorból indulva Bottas mögött másodikként zárta a szezont. Tavalyelőtt szintén úgy érkezett, hogy már eldőlt a világbajnokság, ezúttal megszerezte a pole pozíciót. A futamon a virtuális biztonsági autó alatti kerékcsere után veszítette el egy időre a vezető helyet, visszatérve Verstappennel vívott oda-vissza előzgetős csatát. Végül a többiek kerékcseréi után újra élre került és győzelemmel zárta a sikeres szezonját. Tavaly ismét megnyerte a szezonzárót, mesterhármassal, immár a leggyorsabb körért is pontot kapva.

Ricciardo

2011-ben a HRT generátorának hibája miatt feladni kényszerült a versenyt. Toro Rossóval 2012-ben tizedik, 2013-ban 16. lett. Red Bull-lal 2014-ben negyedik helyezést ért el, leggyorsabb kört futva. 2015-ben hatodik helyen végzett. 2016-ban a harmadik rajtkockából indulhatott, de a futamon a kevésbé kedvező boxtaktika miatt ötödik lett. 2017-ben negyedik helyről indult, de a 21. körben hidraulikai hibával kiesett. Tavalyelőtt ötödik helyről rajtolt. A többiek kerékcseréi után élre állt, de miután ő maga is kereket cserélt, ötödik helyre tért vissza. A 39. körben megelőzte Bottast, negyedik helyezéssel búcsúzott a Red Bull Racingtől. Tavaly Renault-val nyolcadik lett az időmérőn, Bottas büntetésével egy hellyel előrébb rajtolva 11. helyen végzett, miután csapattársát sikerült megelőznie, Sainz viszont őt előzte meg.

Norris

2017-ben itt volt az első Forma–2-es hétvégéje, a főfutamon kiesett, a sprinten 13. helyen végzett. Tavalyelőtt  ötödik lett a főfutamon és második sprinten.

A tavalyi Abu-Dzabi Nagydíj időmérőjén hetedik lett, egy hellyel előrébb indulva nyolcadik helyezést ért el, miután Pérez az utolsó körben megelőzte.

Vettel

A Red Bull színeiben ő nyerte az első két itteni futamot. 2009-ben a világbajnokság második helyét szerezte meg, de a 2010-es győzelme volt igazán emlékezetes: a csapattárs Mark Webber és Fernando Alonso helyezésével együtt az első világbajnoki címet jelentette. 2011-ben viszont itt volt az év egyetlen versenye, ahol kiesett, defekt miatt. 2012-ben az időmérő végén adódtak gondok: nem maradt elég benzine, ezért megfosztották harmadik rajthelyétől, a rajtrács végéről kellett volna indulnia. Csapata inkább változtatott a beállításokon, emiatt a boxutcából rajtolhatott. A futamon sikerült feljönnie a harmadik helyre, amivel őrizte előnyét a világbajnokság élén. 2013-ban már világbajnokként érkezve behúzta ezt a futamot is, harmadik győzelmét szerezve a pályán. 2014-ben nyolcadik helyen végzett utolsó Red Bull-os versenyén. 2015-ben Ferrarival negyedik lett. 2016-ban ötödik helyről indult, de a második etap elnyújtása jó húzásnak bizonyult, a futam végén a dobogó harmadik fokára állhatott. 2017-ben harmadik helyről rajtolva megismételte harmadik helyezését. Tavalyelőtt harmadik rajthelyről indulva második lett, leggyorsabb körrel – utóbbi még utoljára nem ért pontot. Tavaly ötödik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indult. Az első körben próbálta előzni Vestappent, de a holland visszaverte a támadást. A 13. körben időt veszített, amikor közvetlenül csapattársa után állt ki kerékcserére, a bal első cseréje azonban nem volt zökkenőmentes. Az utolsóelőtti körben az ötödik helyért kellett csatáznia Albonnal, ebben sikerült felülkerekednie.

Latifi

A GP2-ben 2014-től 2016-ig versenyzett a pályán. Egyetlen itteni pontszerzése a 2016-os főfutamon elért kilencedik hely volt (2015-ben a sprintet elégtelen versenytáv miatt nem értékelték, miután az első körben karambol miatt félbeszakadt, és nem indították újra). A Forma–2-ben 2017-től 2019-ig jobban ment neki itt, 2017-ben harmadik, tavaly második lett a sprinten. A főfutamokról van egy ötödik helye 2017-ből és egy hetedik tavalyról.

Räikkönen

2009-ben 12. lett, mielőtt – időlegesen – elhagyta a Ferrarit és a Forma–1-et. 2012-ben itt szerezte visszatérése utáni első győzelmét, ami egyúttal a Lotus (mármint Lotus F1 Team) első diadalát is jelentette. A 2013-as futama viszont nem túl szerencsésen alakult. Miután a Lotus fenéklemeze nem felelt meg a vizsgálaton, elvették az edzésidejét és a rajtrács végéről kellett indulnia, ott pedig ütközött Giedo van der Gardéval és feladni kényszerült a versenyt (és miután a hátralévő két futamot kihagyta, ekkor versenyzett utoljár a Lotusnál). 2014-ben újra a Ferrari színeiben tizedik helyen végzett. 2015-ben a dobogó harmadik fokára állhatott a két Mercedes mögött és csapattársa előtt befutva. 2016-ban negyedik helyről indult, a futamon a kedvezőtlenebb boxstratégia után hatodik lett. 2017-ben ötödik helyről rajtolva negyedik helyen zárta a futamot és a szezont is. Tavalyelőtt negyedik lett az időmérőn, a futamot a hetedik körben az erőforrás hibája miatt feladta, virtuális biztonsági autós fázist okozva. Így ért véget második ferraris korszaka. Tavaly Alfa Romeóval 13. helyen végzett.

Gasly

2014-től 2016-ig a GP2 szezonzáróján vett részt a pályán 3×2 futamon (bár a 2015-ös sprintet lefújták). 2016-ban megnyerte a főfutamot, 2015-ben ötödik lett rajta.

A 2017-es nagydíjon Toro Rossóval 16. helyen végzett, a 17. körben volt egy megpördülése. Tavalyelőtt hét körrel a futam vége előtt motorhibával kiesett. Tavaly a rajt után koccant Stroll-lal, ami miatt első szárnyat kellett cserélnie. Végül 18. helyen végzett.

Pérez

A GP2 Asia 2009/2010-es szezonjának második hétvégéjén részt vett, a sprintfutamon negyedik lett. A 2010-es GP2-es idény záró hétvégéjén a főfutamot megnyerte.

A Forma–1-es nagydíjon Sauberrel 2011-ben 11. helyen végzett. 2012-ben ütközött Grosjeannal, aki emiatt Webberrel együtt kiesett. A manőverért 10 másodperces büntetést kapott, ami után 15. helyen végzett. 2013-ban McLaren–Mercedesszel kilencedik lett. Force Indiával 2014-ben hetedik, 2015-ben ötödik helyezést ért el. 2016-ban az időmérőn és a futamon is nyolcadik helyen végzett. 2017-ben nyolcadik helyről indulva hetedik lett. Tavalyelőtt a Racing Point Force India színeiben nyolcadik helyezést ért el. Tavaly Racing Pointtal lemaradt a Q3-ról, de Bottas büntetésével a tizedik helyről indulhatott. A futamon hetedik lett, az utolsó körben megelőzte Norrist.

Leclerc

2016-ban a GP3-ban nem sikerült pontot szereznie, a hosszú futamon kiesett, a sprinten kilencedik lett. 2017-ben a Forma–2-ben a főfutamon elért második hellyel és a sprint megnyerésével ünnepelhette a bajnoki címet.

Tavalyelőtt Sauberrel nyolcadik helyről indult, lerajtolta a Red Bullokat is, végül sorozatban harmadik hetedik helyezését ért el az év végén. Tavaly Ferrarival negyedik lett az időmérőn, egy hellyel előrébb indulhatott. Az első körben megelőzte Verstappent, aki később a 32. körben, Russell lekörözése után előzte meg őt. Így végül a dobogó harmadik fokára állhatott. Bár a verseny előtti átvizsgáláson szabálytalanságot észleltek az üzemanyag mennyiségével kapcsolatban, a helyezését megtarthatta, csak a csapat kapott pénzbüntetést.

Stroll

2017-ben Williamsszel utolsó célba érkezőként 18. helyen végzett. Tavalyelőtt 13. lett utolsó williamses futamán. Tavaly a Racing Point színeiben a rajtnál összekoccant Gaslyval, később fékhiba miatt kiesett.

Magnussen

2014-ben McLaren–Mercedesszel 11. helyen végzett. 2016-ban a Renault felfüggesztésének sérülése miatt kiállni kényszerült. 2017-ben a Haas színeiben a rajt után megpördült, végül 13. lett. Tavalyelőtt tizedikként szerezte eddigi egyetlen itteni pontját. Tavaly 14. helyen végzett.

Albon

2016-ban a GP3 szezonzáróján mindkét futamon kiesett. A Forma–2-ben 2017-ben második lett a sprinten és hetedik a főfutamon, tavalyelőtt a főfutamon nem szerzett pontot, a sprinten nyolcadik lett.

A tavalyi nagydíj időmérőjén hatodik lett, egy hellyel előrébb indulva hatodik helyen végzett, miután az utolsóelőtti körben alulmaradt Vettellel szemben.

Kvjat

A GP3-ban 2013-ban a záró hétvégén a főfutamot megnyerte, a sprinten ötödik lett.

2014-ben a Toro Rosso féltengelyének hibája miatt kiesett. 2015-ben a Red Bull színeiben tizedik lett. 2016-ban ismét Toro Rossóval váltóhiba miatt esett ki. Tavaly kilencedik helyezést ért el.

Ocon

2014-ben a Lotus pénteki tesztpilótájaként itt volt az első Forma–1-es hétvégéje.

2015-ben a GP3-ban negyedik lett a főfutamon és harmadik a sprinten.

A 2016-os Forma–1-es futamon Manorral 13. helyen végzett. 2017-ben Force Indiával kilencedik helyről indulva nyolcadik helyezést ért el. Tavalyelőtt a Racing Point Force India színeiben öt másodperc büntetést kapott, miután a Stoffel Vandoorne elleni csata hevében levágott egy kanyart, később motorhibával kiesett.

Verstappen

Toro Rossóval 2015-ben a 16. helyen végzett. 2016-ban a Red Bull színeiben hatodik helyről indult. A rajt után Nico Hülkenberggel koccanva visszaesett a mezőny végére, de egy kerékcserés taktikával előrébb jött, sikerült Rosberg elé is kerülnie, aki azonban megelőzte. Végül negyedik helyezést ért el. 2017-ben hatodik helyről indulva ötödik lett. Tavalyelőtt hatodik helyről indult, a rajtot elrontotta, de sikerült felzárkóznia, keményen vívva Oconnal, Hamiltonnal is, végül Bottas megelőzése után harmadikként dobogóra állhatott. Tavaly harmadik lett az időmérőn, Bottas büntetése után az első sorból rajtolhatott. Az első körben Leclerc megelőzte, és a harmadik helyért is védekeznie kellett Vettellel szemben. A kerékcserék után sikerült Vettel elé visszajönnie, majd a 32. körben Russell lekörözése után megelőzte Leclerc-t. Végül második helyezést ért el.

Fittipaldi

Először versenyezhet a pályán.

Sainz

2013-ban a GP3 záró hétvégéjén a főfutamon kizárták, a sprinten 18. helyen végzett.

A 2015-ös nagydíjon Toro Rossóval 11. lett. 2016-ban a Jolyon Palmerrel történt ütközésben megsérült az autója, így fel kellett adnia a futamot. 2017-ben Renault-val kiállt, miután a kerékcserénél túl lazán rögzítették az egyik kerekét. Tavalyelőtt hatodik helyezést ért el. Tavaly McLarennel kilencedik lett az időmérőn, a futamon egy hellyel előrébb indulva tizedik helyen végzett.

Russell

2017-ben a GP3-ban második lett a főfutamon és negyedik a sprinten. Azon a hétvégén a Forma–1-es első szabadedzésen is részt vett a Force India tesztpilótájaként. Tavalyelőtt a Forma-2-ben a főfutamot megnyerte, a sprinten negyedik lett.

A tavalyi nagydíjon a 17. helyen végzett a Williams színeiben, amelyhez most a mercedeses beugrás után egy héttel már vissza is tért.

Bottas

A 2012-bes hétvégén a Williams pénteki tesztpilótájaként vett részt az első szabadedzésen. A 2013-as futamon 15. lett. 2014-ben a dobogó harmadik fokára állhatott csapattársa mögött. 2015-ben mindössze 13. helyen végzett. 2016-ban a felfüggesztés sérülésével kiesett. 2017-ben a Mercedes színeiben mesterhármassal nyerte a futamot. Tavalyelőtt második helyről rajtolt. Sokáig tartotta ezt a helyet, de néhány körön belül Vettel és a két Red Bull is megelőzte, így végül ötödik lett. Tavaly második lett az időmérőn, de az elhasznált erőforráselemek miatt a rajtrács végére sorolták vissza. A futam végére a negyedik helyig sikerült felzárkóznia.

Giovinazzi

2016-ban a GP2-ben ötödik lett a főfutamon és hatodik a sprinten.

2017-ben a Haas, tavalyelőtt a Sauber tesztpilótájaként vett részt az első szabadedzésen. A tavalyi nagydíjon Alfa Romeóval 16. helyen végzett. A futam közben volt egy koccanása az őt előző Robert Kubicával.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr1416329260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása