Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző VIII/2.

Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda

2022. március 27. - F1 Hierro

Bő negyedévvel az első Szaúd-arábiai Nagydíj után máris megrendezik a másodikat (a hétvégén Dzsiddában történtek fényében már az is nagy szó, hogy lesz verseny). Tavaly a Mercedes és a Red Bull küzdött a győzelemért, idén erre a Mercedesnek kevésbé van esélye, a Red Bullnak viszont a Bahreinben is  remeklő Ferrarival kell megküzdenie, hogy feledtesse a nyitófutam kudarcát. Visszavágnak vagy jön az újabb vörös siker?

Mercedes

Az első sorból indultak. A biztonsági autós fázis alatt kiálltak kereket cserélni, Verstappen viszont kint maradt, utána pedig jött a piros zászló, így pozíciókat vesztettek. Az újraindítás után Verstappen leszorította Hamiltont, aki visszaesett harmadik helyre Ocon mögé, de jött az újabb piros zászló, Verstappen manővere miatt pedig a versenyigazgatóság Hamiltont a második helyre sorolta. Egy körrel a második újrakezdés után Hamilton megelőzte Ocont, majd a 37. körben Verstappen ellen is próbálkozott. Ekkor mindketten kisodródtak, de mivel Verstappen pályaelhagyása előnyszerzést eredményezett, a pozíció visszaadására szólították fel. Amikor Verstappen erre készült, Hamilton Hamilton nekiütközött hátulról. A 42. körben megtörtént az elengedés, de Verstappen vissza is előzött, majd a 43. körben már sikerült az előzés, Hamilton mesterhármassal megnyerte a futamot, ezzel pontegyenlőségre hozta a világbajnokság állását. Bottas a második úrjaindítást követően ötödik helyen állt, de előbb megelőzte Ricciardót, majd az utolsó métereken Ocont is, így megmentette a harmadik helyezést.

Red Bull

Verstappen a harmadik helyről indulhatott a Q3 végé elkövetett hibája után. Pérez ötödik lett az időmérőn. A biztonsági autó alatt Verstappent nem hozták ki kerékcserére, ezzel élre állt, az ezt követő piros zászlónak köszönhetően időveszteség nélkül cserélhetett kereket. Az újraindításnál élre állt, de ekkor Pérez megpördült és összetörte az autóját, emiatt is jött a második piros zászló. Verstappen előzését pedig szabálytalannak találták, így a harmadik helyre sorolták az újrakezdésnél. Az újrarajtolás után Verstappen ismét átvette a vezetést. Amikor a 37. körben Hamilton próbálta előzni, mindketten lesodródtak, Verstappen ezzel is növelte az előnyét (öt másodpercet kapott később érte). A pozíció visszaadására szólították fel, amit a következő körben próbált megtenni, de Hamilton nekiment a lelassító Verstappennek (emiatt később jött egy tíz másodperces büntetés is a holland pilótának, de nem befolyásolta a helyezését). A 42. körben Verstappen elengedte Hamiltont, de rögtön vissza is előzte. A 43. körben megtörtént Hamiltonnak sikerült az előzés, Verstappen második lett, ezzel a zárófutam előtt pontegyenlőség alakult ki közte és Hamilton közt.

Ferrari

Leclerc negyedik helyről rajtolt, a futamon hetedik lett; a Q2-ben kieső Sainz lett mögötte a nyolcadik.

McLaren

Ricciardo lemaradt a Q3-ról, de a futamon ötödik helyre jött fel (a második újraindítás után sokáig negyedik volt, a 40. körben Bottas előzte meg), míg Norris hetedik helyről rajtolva tizedik lett.

Alpine

Ocon kilencedik rajthelyről indult, az első újraindítást követően feljött a második helyre, majd jött a második piros zászló, Verstappen szabálytalansága miatt élről indulhatott. Az újrakezdéskor Verstappen, egy körrel később Hamilton is megelőzte, de az utolsó körig tartotta a negyedik helyet, de végül Bottas megelőzte, így negyedik helyezést ért el. Alonso a 13. helyen végzett (egy helyet javított Tsunoda büntetésével).

AlphaTauri

Mindkét versenyző a Q3-ba jutott, pontot viszont csak Gasly szerzett hatodikként, Tsunoda a 14. helyen végzett (öt másodperces büntetést kapott a Vettellel való ütközésért, egy helyezést rontott vele).

Aston Martin

Mindkét versenyző kiesett a Q1-ben, és pontot sem szereztek: Stroll a 11. helyen végzett, Vettel kiállt, miután az autója megsérült a Tsunodával való ütközésben.

Williams

Latifi 12. helyen végzett, Russell az első újraindításkör kiesett, miután Nyikita Mazepin belehajtott.

Alfa Romeo

Antonio Giovinazzi a Q3-ba jutott és kilencedikként pontokat szerzett, Kimi Räikkönen 15. helyen végzett.

Haas

Schumacher és Mazepin is kiesett, miután palánknak csapódva összetörték az autójukat. Schumacher okozta a biztonsági autós fázist és az első piros zászlót, Mazepin pedig az első újraindításnál szenvedte el a balesetét, Russellnek is nekimenve, ezzel ő is okozta a második piros zászlót.

Az idei futamnak egy versenyzővel vágnak neki, miután Schumacher balesetet szenvedett az időmérőn a Q2-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr1817790684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása