Papír-vb

Papír-vb

Konstruktőri múltidéző VII/6.

Azeri Nagydíj, Baku

2021. június 05. - F1 Hierro

A bakui utcai pálya 2016-ban került a versenynaptárba, a tavalyi kényszerű kihagyás után idén visszatért. Az eddigi négy versenyből hármat a Mercedes nyert (a legutóbbit is), egyet a Red Bull Racing. Ezúttal egy Ferrari indulhat az élről Charles Leclerc révén, utána pedig változatos a kép: egy Mercedes, egy Red Bull, egy AlphaTauri, egy McLaren. Vajon mit hoz ezek után a futam? Főleg, ha ott is annyian csapják a falhoz az autót, mint az időmérőn...

Tovább

Múltidéző VII/6.

Azeri Nagydíj, Baku

Monaco után ismét egy utcai pálya, ismét egy olyan futam, amely tavaly a járvány miatt kimaradt - viszont a klasszikus helyszín után ezúttal egy jóval fiatalabb. A bakui pályán 2016-ban Európa Nagydíjat rendeztek, azóta pedig az ország nevét viseli a verseny. Eddig mindegyik itteni futamon más győzött, Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas nyertek eddig Azeri Nagydíjat. Közülük Hamilton ott van most is az első sorban, Charles Leclerc mellett, akinek a pole pozícióját Monaco után ismét piros zászló biztosította be, de ezúttal nem az ő autója szenvedett károsodást, így jobb reményekkel indulhat. Mögöttük pedig ott van a monacói győztes, Max Verstappen, akinek még nem jött össze a bakui dobogó. Érdekes küzdelem is lehet, főleg, hogy ezen a pályán egy kis hibának is könnyen autótörés lehet a vége, ezt mi sem bizonyította jobban, mint a mostani időmérő, a négy piros zászlóval.

Tovább

Konstruktőri múltidéző VII/5.

Monacói Nagydíj, Monte Carlo

A Monte Carlói-i városi pálya patinás helyszíne a világbajnokságnak, évtizedeken át kirobbanthatatlannak tűnt a versenynaptárból még úgy is, hogy szigorúan véve már rég nem felelne meg az előírásoknak. Tavaly aztán a Covid-járvány mégis "kirobbantotta", de idén visszahozták a nagy múltú versenyt, amelyen klasszis versenyzők egész sora győzött már (bár akadt olyan nagyság is, akinek nem jött össze az itteni győzelem, mint Jim Clark). A hercegségben Ayrton Senna a legsikeresebb hat győzelmével, egyet a Lotus, ötöt a McLaren színeiben szerzett. Őt öt-öt győzelemmel Graham Hill és Michael Schumacher követi, előbbinek a csapatai (BRM, Lotus) már megszűntek, utóbbi kétszer a Benetton, háromszor a Ferrari színeiben győzött. Utánuk négy győzelemmel Alain Prost következik, mindegyiket a McLarennel érte el.

A legutóbbi futamot a Mercedes nyerte, amelynek 2013-tól 2016-ig négyes győzelmi sorozata is volt a pályán, a mostani időmérő viszont kevésbé jól alakult nekik, főleg Lewis Hamilton hetedik rajthelye maradt el a várakozásoktól. Az első sort az idén először megvillanó Ferrari és a Red Bull foglalta el, előbbi négy, utóbbi három éve nyert utoljára Monacóban (bár a Ferrarinál még kérdéses, hogy Charles Leclerc autótörése után kell-e a helyrehozott autóban váltót cserélni). Nyert még futamot Monacóban a nosztalgikus festéssel érkező McLaren (utoljára 2008-ban, még Hamiltonnal), az Alpine elődje, a Renault (utoljára 2006-ban Fernando Alonsóval), a Williams (utoljára 2003-ban, Juan Pablo Montoya révén) valamint még a világbajnokság alapításának évében, 1950-ben Juan Manuel Fangióval az Alfa Romeo első csapata. Ők most kevésbé esélyesek, de a Ferrari és a Red Bull megkavarhatja az állóvizet a mostani futamon. Vagy a Mercedes vissza tud vágni?

Tovább

Múltidéző VII/5.

Monacói Nagydíj, Monte Carlo

Egy olyan verseny következik, amihez tavalyi emlékek nincsenek, csak két évvel ezelőttiek. A Monacói Nagydíj tavaly a világjárvány következtében 55 év után először kimaradt a versenynaptárból, idén azonban ismét ellátogat a mezőny az egyik klasszikus helyszínre. Legutóbb Lewis Hamilton győzött, akinek összesen három monacói győzelme van, most azonban csak a hetedik rajthely lett meg neki azon a pályán, ahol nehéz az előzés, így nem lesz könnyű dolga. Csapattársas, Valtteri Bottas, akinek a tavalyi harmadik hely eddig az egyetlen monacói dobogója, a harmadik rajthelyet szerezte meg. Az idei fő riválisa, Max Verstappen ezúttal megszerezte a második rajthelyet. A hollandnak eddig nem jött össze a monacói dobogó, három éve a szombati szabadedzésen törte össze az autóját, amivel elúszott az időmérője is, két éve pedig veszélyes kiengedés miatt kapott időbüntetést, amivel két helyet veszített. A jelenlegi mezőnyből nyert még Monte Carlóban Fernando Alonso és Sebastian Vettel két-két, Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo egy-egy alkalommal. A hazai pilóta, Charles Leclerc két évvel ezelőtti hétvégéje nem alakult túl fényesen, ezúttal pedig Janus-arcú időmérőt zárt: meglett az edzéselsőség, de összetörte az autóját. Ilyen előzmények után reménykedhetünk benne, hogy érdekes versenyt hoz az idei Monacói Nagydíj.

Tovább

Konstruktőri múltidéző VII/4.

Spanyol Nagydíj, Barcelona

A Spanyol Nagydíj a világbajnokság korábbi évtizedei során hol bekerült a versenynaptárba, hol kikerült, a helyszín is váltakozott (rendezték Pedralbesben, Jaramában, a Montjuïchon és Jerezben is), majd 1991 óta a Barcelona melletti Circuit de Catalunya stabil helyszínnek bizonyult. Igaz, az itteni versenyek általában nem tartogatnak sok izgalmat (köszönhetően annak is, hogy a tesztek révén jól ismerik a csapatok a pályát), bár néha becsúszik egy-egy meglepetés. Az elmúlt hét évben hatszor a Mercedes győzött, beleértve a tavalyi futamot. A kivétel a Red Bull Racing győzelme volt 2016-ban, a frissen a csapathoz került Max Verstappen révén, aki most is ott van a két Mercedes között a második rajthelyen. Az akkori győzelméhez kellett az is, két Mercedes kiüsse egymás a rajt után. A Mercedes sikerkorszaka előtt a 2010-es évek elején nyert kétszer Barcelonában az RBR. A Williams leginkább a kilencvenes években uralta a pályát, azóta 2012-ben volt itt egy meglepetés-győzelmük Pastor Maldonadóval - azóta is a csapat utolsó diadala. A Ferrarinak leginkább Michael Schumacher hozta a barcelonai sikereket, aki 1996-ban egy esős versenyen itt érte el az első Scuderia színeiben szerzett győzelmét is. Legutóbb 2013-ban nyertek itt, a hazai kedvenc Fernando Alonsóval, aki idén az Alpine színeiben áll rajthoz. A francia csapatnak a jogelődei (Benetton, Renault) nyertek egy-egy Spanyol Nagydíjat, utóbbi szintén Alonso révén. A McLaren főleg a 20. század végén szerepelt jól a Spanyol Nagydíjakon, Mika Häkkinennel.

Idén a Mercedes - Red Bull versengés folytatódhat a pályán - vajon sima ügy lesz vagy ezúttal jön valami fordulat?

Tovább

Múltidéző VII/4.

Spanyol Nagydíj, Barcelona

A Circuit de Catalunya három évtizede szerepel folyamatosan a versenynaptárban. Mivel előszeretettel használják tesztpályaként is, általában papírforma-eredmények születnek. Nem véletlen, hogy a jelenlegi mezőnyből az immár százszoros edzéselső Lewis Hamilton a legsikeresebb a pályán öt győzelmével, amiből az utóbbi négyet sorozatban szerezte, a tavalyi futamot is simán nyerte. Jelenlegi csapattársának, Valtteri Bottasnak eddig csak a dobogó oldalai jutottak Barcelonában. Max Verstappennek viszont emlékezetes versenye volt az öt évvel ezelőtti Spanyol Nagydíj: ekkor került a Toro Rossótól a Red Bull Racinghez, ahol első futamgyőzelmével tette le a névjegyét.

Az idén visszatérő Fernando Alonso kétszer nyerte meg hazai nagydíját (amibe nem számít a valenciai Európa Nagydíjon szerzett győzelme), a 2013-as egyúttal az eddigi (?) utolsó futamgyőzelme. A másik két aktív világbajnok szintén nyert már Spanyol Nagydíjat, Sebastian Vettel 2011-ben Red Bull-lal, Kimi Räikkönen 2005-ben McLarennel és 2008-ban Ferrarival. Az idei autóikkal nem valószínű, hogy gyarapítják a győzelmek számát.

A mostani időmérő első három helyezettje megegyezik a tavalyi futam dobogójával - vajon a klét Mercedes közé férkőző Verstappen meg tudja nehezíteni Hamilton dolgát?

Tovább

Konstruktőri múltidéző VII/3.

Portugál Nagydíj, Portimão

Portugál Nagydíjat eddig négy különböző pályán rendeztek a Forma-1-es világbajnokság története során, a legtöbbször Estorilban 1984-től 1996-ig. Ott legtöbbször a Williamsnek sikerült győznie, összesen hat alkalommal. A McLaren háromszor győzött, mind a három emlékezetesre sikerült: a "félpontos" háziverseny, Alain Prost rekorddöntése futamgyőzelmekben, majd egy évvel később a késhegyre menő csatája Ayrton Sennával. A Ferrarinak két, "egyik szemük sír, a másik nevet" győzelme volt ott. Miután május 1-e van, Senna halálának évfordulója, megemlítendő, hogy a brazil klasszis 1985-ben a szép emlékű Lotus csapat színeiben Portugáliában szerezte első futamgyőzelmét (akkor is tavasszal rendezték a versenyt, akárcsak most, pedig ezt a két évet leszámítva őszi futam volt).

Tavaly a „beugróként” versenynaptárba került Algarve pályán a Mercedes szerzett kettős győzelmet, és Lewis Hamilton itt lett a futamgyőzelmek egyedüli rekordere (a történelem ismétli önmagát...). Mellettük Max Verstappen állt dobogóra a Red Bull Racing színeiben. A mostani szabadedzéseket és az idei futamokat is ez a két csapat uralta eddig, jöhet az újabb felvonás a küzdelmükben.

Tovább

Múltidéző VII/3.

Portugál Nagydíj, Portimão

Tavaly 24 év kihagyás után rendeztek újra Portugál Nagydíjat, kényszerűségből. Akkor úgy tűnhetett, egyszeri alkalom volt, de idén is úgy hozta a szükség, hogy némi átrendezésre szorult a versenynaptár, így fél év után visszatért a mezőny a portimãói Algarve International Circuitra.

A tavalyi versenyt Lewis Hamilton nyerte, méghozzá itt szerezte meg a rekorddöntést jelentő 92. győzelmét. Mögötte csapattársa, Valtteri Bottas lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig a Red Bull Racing reménysége, Max Verstappen állhatott. Idén is nagy eséllyel a Mercedes és a Red Bull küzdelmét hozhatja a verseny - ki kerekedik felül?

Tovább

Konstruktőri múltidéző VII/2.

Emilia-Romagna Nagydíj, Imola

A versenyzőkéhez hasonlóan a csapatokról szóló sorozat is megcsonkítva indul idén. Az imolai pályán, amelyet Dino Ferrariról, majd később apjáról, Enzóról (is) neveztek, három különböző néven rendeztek futamokat.  Első alkalommal, 1980-ban ideiglenesen az Olasz Nagydíjat vette át Monzától, majd 1981-től 2006-ig a szomszédos miniállam San Marino vette a nevére az itteni versenyeket. Utána hosszas kihagyás után tavaly hozták vissza a pályát a kimaradt helyszínek pótlására, és idén is úgy alakult, hogy szükség van rá, a névadó ezúttal a tartomány, Emilia-Romagna lett.

Az itteni versenyeken nyolc-nyolc alkalommal győzött a Ferrari és a Williams. A hazai pályán versenyző Scuderiának legutóbb 2006-ban, az utolsó San Marinó-i Nagydíjon sikerült itt nyernie, amikor Michael Schumacher emlékezetes módon maga mögött tartotta Fernando Alonsót. Schumacher a pálya győzelmi rekordere versenyzőként, hétszer nyert itt (ebből hatszor Ferrarival). Idén ismét ott van az M. Schumacher név a rajtrácson, miután fia, Mick a Haas pilótája lett. A Williams legutóbbi itteni győzelme is az ő családjukhoz köthető: 2001-ben Michael öccse, Ralf nyert, pályafutása során először. Michael első itteni győzelmét 1994-ben a Benettonnal szerezte, amelynek közvetett jogutóda jelenleg az Alpine. Az a nagydíj a Forma-1 fekete hétvégéjét hozta, két halálesettel: Roland Ratzenberger (Simtek) és a Williams színeiben a háromszoros világbajnok Ayrton Senna.

Nyert még Imolában a McLaren hat alkalommal, utoljára 1998-ban, Mercedes motorokkal, amelyekhez idén visszatértek. Az Alpine csapatnak két jogelődje nyert itt: 1994-ben a Benetton, 2005-ben a Renault, azzal az Alonsóval, aki idén visszatért az ő színeikben. Tavaly pedig a Mercedes szerzett kettős győzelmet. A kihívó szerepére leginkább esélyes Red Bull Racingnek akkor peches futama volt Max Verstappen defektje és Alexander Albon megpördülése miatt, és a mai szabadedzésen is akadtak gondok - össze tudják szedni magukat, hogy a bahreini szezonnyitóhoz hasonlóan megvívhassanak a Mercedesszel?

Tovább

Múltidéző VII/2.

Emilia-Romagna Nagydíj, Imola

A hiba nem az önök készülékében van, a megszokott beharangozó sorozat idén a második résszel indul, miután az első rész nem várt okok miatt nem készülhetett el. Tavaly óta sok minden alakult a tervezettől eltérően a Forma-1-ben, most ezzel a sorozattal is ez történt.

Ha már tervezettől eltérés, tavaly az imolai pálya is törölt helyszínek helyett beugróként tért vissza a versenynaptárba hosszas kihagyás után. Akkor egyszeri alkalomnak tűnt, de idén is megüresedett helyet kellett kitölteni. Így immár másodjára rendeznek a tartományról elnevezett Emilia-Romagna Nagydíjat. 2006-ig a San Marinó-i Nagydíj helyszíne volt a pálya, akkoriból a mezőny két szeniorjának, Kimi Räikkönennek és a visszatérő Fernando Alonsónak vannak versenyzői tapasztalatai. Utóbbinak 2005-ben sikerült is nyernie pályán mostani csapata jogelődje, a Renault színeiben. Rajta kívül a tavalyi győztes Lewis Hamilton nyert Forma-1-es futamot Imolában a jelenleg aktív versenyzők közül, aki a címvédő és az idei szezonnyitó győztese is, tehát papírforma alapján favoritnak tekinthetjük - vajon akad valaki, aki felveszi vele a versenyt?

Tovább
süti beállítások módosítása