Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző 4.

Bahreini Nagydíj, Szahír

2015. április 17. - F1 Hierro

A Bahreini Nagydíj 2004-ben került a versenynaptárba, azóta mindössze egyszer, 2011-ben maradt el a politikai helyzet miatt. A legsikeresebb versenyzőnek Fernando Alonso számít a maga három győzelmével, idén kevés az esély, hogy ezt a számot növelje. Lewis Hamilton viszont tavalyi diadala után ismételhet, ebbe persze többen bele kívánnak szólni: a csapattárs Nico Rosberg, aki tavaly harcban volt a győzelemért, Sebastian Vettel, aki már kétszer győzött Bahreinben, vagy esetleg rámosolyoghat a szerencse Kimi Räikkönenre, aki nem nyert még itt futamot, de többször is dobogóra állhatott. A jelenlegi mezőnyből nyert még Bahreini Nagydíjat Felipe Massa kétszer és Jenson Button egyszer.

Hamilton

2004-ben éppen jelenlegi csapattársa, Rosberg előtt megnyerte az első és eddig egyetlen Forma–3-as Bahreini Szuperdíjat.

2007-ben McLaren–Mercedesszel Forma–1-es pályafutása harmadik versenyén harmadik dobogóját elérve második lett. 2008-ban előbb beragadt a rajtnál, majd ütközött Alonsóval, így csak 13.-ként futott be. 2009-ben negyedik lett, 2010-ben harmadik a két Ferrari mögött. 2012-ben nyolcadik, tavalyelőtt immár Mercedesszel ötödik helyen végzett. Tavaly pedig először sikerült Forma–1-es Bahreini Nagydíjat nyernie, nagy csatát vívva Rosberggel az első éjszakai bahreini versenyen.

Ricciardo

2012-ben Toro Rossóval 15. helyen végzett csapattársa, Jean-Éric Vergne mögött, tavalyelőtt egy helyet rontva 16. lett. Tavaly Red Bull-lal negyedik helyezést ért el.

Vettel

Első bahreini versenyén, 2008-ban még Toro Rossóval a verseny elején ütközve kiesett. A következő évben Red Bull-lal második lett Button mögött. 2010-ben élről indult és sokáig vezetett is, de meghibásodás miatt visszaesett a negyedik helyre. A következő két futamot megnyerte (egyaránt a Lotusok előtt), a három évvel ezelőttit mesterhármassal és a tavalyelőttin is leggyorsabb kört futott a győzelem mellett. Tavaly hatodik lett, idén újra jobb eredményben reménykedhet.

Rosberg

2004-ben indult az egy alkalommal megrendezett Forma–3-as Bahreini Szuperdíjon, amin második lett Hamilton mögött. 2005-ben a GP2 záró hétvégéjén mindkét futamot megnyerte.

2006-ban itt volt a debütáló versenye, méghozzá emlékezetesen: Williams–Cosworth-tal hetedik helyezést ért el és leggyorsabb kört futott. 2007-ben tizedik lett (amiért még nem járt pont), 2008-ban nyolcadik, 2009-ben egyet rontva kilencedik. 2010-ben itt volt az első futama a Mercedes színeiben, ötödik lett csapattársa, a visszatérő Michael Schumacher előtt. 2012-ben megismételte ezt a helyezést. Tavalyelőtt élről indulhatott, de a második körben visszaesett a harmadik helyre, és végül csak kilencediknek futott be. Tavaly Hamiltonnal vívott szoros küzdelmet a győzelemért, végül második lett, úgyhogy mi másra készülhetne, mint visszavágásra, ami idei eredményei után is ráférne.

Räikkönen

2004-ben a McLaren-Mercedes motorhibája miatt kiállni kényszerült. Ezután sorozatban négy dobogós helyezés következett: előbb háromszor harmadik lett (2007-ben már Ferrarival), 2008-ban pedig második a csapattárs Massa mögött. 2009-ben hatodik helyen végzett. Három éve Lotusszal második lett, ami az első dobogója volt a visszatérése után. Tavalyelőtt megismételte ezt a helyezést, mindkét alkalommal Vettel és Grosjean társaságában állhatott a pódiumon. Tavaly Ferrarival tizedikként egyetlen pontot szerzett, idén illene ennél jóval többet.

Grosjean

2008-ban a GP2 Asiában a hosszú futamot mesterhármassal megnyerte.

A Forma–1-es Bahreini Nagydíjon első két alkalommal dobogóra állhatott: mindkétszer harmadik lett a csapattárs Kimi mögött. Tavaly viszont pontot sem szerzett, 12. helyen végzett.

Ericsson

2012-ben és 2013-ban 3×2 GP2-versenyen indult a pályán, ezek közül legjobban a három évvel ezelőtti második bahreini hétvégéje sikerült két hetedik hellyel.

Tavaly Caterhammel feladni kényszerült a futamot olajszivárgás miatt.

Pérez

A GP2 Asiában két idényben három versenyhétvégén indult a pályán, legjobb eredménye a 2008–2009-es első itteni hétvége sprintfutamának megnyerése.

2012-ben Sauberrel 11. lett, tavalyelőtt McLaren–Mercedesszel hatodik. Tavaly Force Indiával harmadik helyezést ért el, ami első és eddig egyetlen jelenlegi csapata színeiben szerzett dobogója. Idén bombameglepetés lenne, ha hasonlót érne el.

Nasr

Eddig GP2-es versenyeken indult a pályán, az utóbbi három évben 4x2 alkalommal (2012-ben kétszer is idelátogatott a mezőny). Legjobb eredménye a tavalyelőtti sprinten elért második hely.

Tavaly itt volt az első Forma–1-es hétvégéje a Williams pénteki tesztpilótájaként.

Maldonado

A GP2-ben 2007-ben, a GP2 Asiában a 2008–2009-es szezon záró hétvégéjén versenyzett itt, de pontot egyszer sem szerzett.

A Forma–1-ben sem jött még neki össze a pontszerzés Bahreinben: 2012-ben a Williams defektje miatt kényszerült feladni versenyt, tavalyelőtt 11., tavaly Lotusszal 14. lett.

Alonso

A Renault színeiben hatodik lett az első Bahreini Nagydíjon, aztán 2005-ben és 2006-ban két győzelem következett. 2007-ben a McLaren–Mercedesszel ötödik helyre futotta, miután Nick Heidfeld BMW-vel megelőzte. Újra a Renault-val 2008-ban még nem pontszerző tizedik, 2009-ben nyolcadik lett. 2010-ben itt futotta első ferraris versenyét, és rögtön meg is nyerte, harmadik diadalával a bahreini versenyek legeredményesebb pilótája lett. 2012-ben hetedik, tavalyelőtt nyolcadik, tavaly kilencedik helyen végzett. Idén a sorminta szerint tizediknek kellene jönnie, ami a McLaren szezonkezdete után nem is lenne rossz…

Massa

A Sauber–Petronas pilótájaként 2004-ben 12. lett, a következő évben hetedikként pontot szerzett. 2006-ban első ferraris versenyén kilencedikként lemaradt a pontról, utána viszont két magabiztos győzelem következett, ami alapján Isztambul mellett Szahírt is kikiáltották az „ő pályájának”. 2009-ben csak 14. helyre futotta, majd 2010-ben hungaroringi sérüléséből felépülve második lett újdonsült csapattársa, Alonso mögött. Három éve kilencedik, tavalyelőtt gumiproblémákkal küszködve 15. lett. Tavaly Williamsszel hetedik helyen futott be.

Button

Az első Bahreini Nagydíjon (2004-ben) BAR–Hondával harmadik lett, megismételve malajziai helyezését. A következő évben kuplunghibával kiesett, majd 2006-ban már gyári Hondával negyedik helyezést ért el. Az ezt követő két évben egyaránt ütközés miatt esett ki: 2007-ben a rajt után Scott Speeddel, 2008-ban David Coultharddal; majd 2009-ben a Brawn GP pilótájaként végre megnyerte a futamot. 2010-ben itt volt az első versenye a McLarennél, hetedikként futott be. 2012-ben műszaki hibával kiállt, a megtett táv miatt 18.-nak könyvelték el. Tavalyelőtt tizedik lett, tavaly kuplunghiba miatt állt ki, a megtett táv révén 17.-nek jegyezték.

Kvjat

Tavaly Toro Rossóval 11. lett, ez volt az első olyan Forma–1-es versenye, amin nem szerzett pontot.

Hülkenberg

A 2008-2009-es idényben a GP2 Asiában az első bahreini versenyhétvége mindkét futamán negyedik lett.

2010-ben itt mutatkozott be a Forma–1-ben, Williamsszel 14. helyezést ért el. Három éve Force Indiával és tavalyelőtt Sauberrel egyaránt 12. lett. Tavalyi ötödik helye volt első bahreini pontszerzése.

Stevens

Első bahreini versenye lesz.

Verstappen

Szintén először indul Bahreinben.

Sainz

Ugyancsak első bahreini futamára készülhet.

Bottas

Három éve a Williams pénteki tesztpilótája volt. Tavalyelőtt 14., tavaly nyolcadik lett a futamon.

Merhi

Először fog Bahreinben versenyezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr687377184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása