Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző VII/15.

Török Nagydíj, Isztambul

2021. október 10. - F1 Hierro

A Török Nagydíj hosszú kihagyás után tavaly került vissza a versenynaptárba, a világjárvány miatti lemondások után beugró futamként. Idén volt némi huzavona a rendezés körül, előbb a nyári időpontban lemondták és egy második ausztriai futammal helyettesítették, ősszel viszont a törölt Japán Nagydíj helyett mégis megrendezhetik.

A tavalyi vizes futamot Lewis Hamilton nyerte, aminek köszönhetően három futammal az idény vége előtt bebiztosította a rekordbeállítást jelentő hetedik világbajnoki címét. Idén ilyesmi nem várható, hiszen több futam is van hátra, és az állás is lényegesen szorosabb. Hamiltonnak ráadásul motorcsere miatt az edzéselsősége nem pole pozíciót, hanem 11. rajthelyet jelent. Kihívója, Max Verstappen az eddigi egyetlen Török Nagydíján esélyes volt a dobogóra, de egy megpördülés utáni visszaesést követően hatodik lett.

Hamilton korábban is nyert már Török Nagydíjat, nevető harmadikként kikerülve a két Red Bull ütközéséből. Az akkor a rövidebbet húzó Sebastian Vettel egy évvel később megnyerte a futamot. Kimi Räikkönen is nyert Török Nagydíjat, még a legelsőt 2005-ben.

Most Hamilton csapattársa, a tavalyi futamon nem túl fényesen szereplő Valtteri Bottas indulhat az élről, mellőle pedig Verstappen. Vajon mit sikerül kihoznia a Mercedesnek és a Red Bullnak ebből a helyzetből?

Hamilton

2006-ban a GP2-ben mindkét futamon második helyezést ért el.

2007-ben McLaren-Mercedesszel ötödik lett. 2008-ban a dobogó második fokára állhatott. 2009-ben 13. helyen végzett. 2010-ben, kihasználva a két Red Bull kakaskodását, megnyerte a futamot. A győzelemért meg kellett küzdenie csapattársával, Jenson Buttonnal, aki annak ellenére, hogy mindkettejüket spórolásra szólította fel a csapat, megelőzte, de sikerült a visszaelőzés. 2011-ben negyedik lett, amiért leginkább Buttonnal vívott meg. Felipe Massát az egyszerre végrehajtott boxkiállásuk után sikerült megelőznie.

Tavaly Mercedesszel hatodik helyről indult, a rajtnál előrejött harmadiknak, de az első kör végén megcsúszva visszaesett Vettel és a két Red Bull mögé. A Red Bullok megpördülései és Vettel lassú második kerékcseréje után harmadik helyre jött előre, majd Stroll második cseréje után a második helyen haladt. A 37. körben Pérezt megelőzve élre állt, megnyerte a futamot, amivel bebiztosította a hetedik világbajnoki címét.

Ricciardo

A 2011-es Török Nagydíj első szabadedzésén a Toro Rosso tesztpilótájaként vett részt.

Tavaly Renault-val ötödik helyről indult, a rajt után a csapattárs Oconnal koccant. A 32. körben a hatodik helyen állt, amikor megcsúszott, így Sainz megelőzte és Verstappen is feljött rá. Ekkor inkább kiállt kerékcserére, végül tizedik helyen zárta a futamot.

Norris

Tavaly lemaradt a Q3-ról, sőt sárga zászló figyelmen kívül hagyása miatt öt rajthely büntetést is kapott, végül 14. helyről indulhatott. A futamon leggyorsabb körrel nyolcadik lett.

Vettel

A 2006-os Török Nagydíjon volt az első Forma–1-es hétvégéje a BMW Sauber pénteki harmadik pilótájaként, miután Robert Kubica előlépett állandó versenyzővé.

2007-ben már a Toro Rosso színeiben indult a futamon, 19. helyen végzett; 2008-ban 17. lett. 2009-ben már a Red Bull versenyzőjeként megszerezte a pole pozíciót, a futamon a dobogó harmadik fokára állhatott. 2010-ben a győzelemért küzdött csapattársával, Mark Webberrel, de összeütköztek, aminek kiesés lett a vége. 2011-ben sikerült élről indulva győznie.

Tavaly Ferrarival a Q2-es kiesése után a rajtnál előretört a negyedik helyig, az első kör végén Hamilton megcsúszása után harmadik helyen állt. A második kerékcseréje kicsit lassúra sikerült, emiatt Hamilton mögé tudott visszajönni. Az utolsó kör elején a negyedik helyen állt csapattársa mögött, de Leclerc hibáját kihasználva sikerült megszerezni a harmadik helyet, ami egyetlen dobogós helyezése volt a szezon során és az utolsó a Scuderia színeiben.

Latifi

Tavaly boxutcából rajtolt, a futamon a Romain Grosjeannal való ütközés következtében kiesett.

Räikkönen

2005-ben az első Török Nagydíjat McLaren–Mercedesszel élről indulva megnyerte. 2006-ban a verseny elején ütközött Scott Speeddel, aminek következtében defektet kapott és a gumifalban kötött ki. 2007-ben Ferrarival – pluszpontot még nem érő – leggyorsabb kört futva második lett. 2008-ban harmadik lett, szintén leggyorsabb körrel. 2009-ben az akkor még pontot nem érő kilencedik helyen végzett.

Tavaly Alfa Romeóval megszerezte a nyolcadik rajthelyet, a futamon 15. helyen végzett.

Mazepin

Először versenyezhet Isztambulban.

Gasly

Tavaly a parc fermé szabályok megsértése miatt a rajtrács végéről kellett indulnia, a futamon a 13. helyen végzett.

Pérez

A GP2-ben 2009-ben és 2010-ben indult a pályán, de pontot egyik futamon sem szerzett, 2010-ben a főfutamról kizárták.

A 2011-es Török Nagydíjon Sauberrel 14. helyen végzett.

Tavaly a Racing Point színeiben a harmadik rajthelyről indult, a rajtnál előrejött másodiknak. Stroll második kerékcseréje után élre állt, és nem állt ki második cserére. A 37. körben Hamilton megelőzte, Leclerc utolsó körös próbálkozását sikerült visszavernie, így végül a dobogó második fokára állhatott.

Alonso

2005-ben az első Török Nagydíjon Renault-val második helyezést ért el. 2006-ban megismételte ezt a helyezést, beférkőzve a két Ferrari közé, amikor Michael Schumacherenk várakoznia kellett Massa mögött. 2007-ben McLaren-Mercedesszel is dobogóra állhatott, ezúttal harmadikként. 2008-ban újra Renault-val hatodik helyen végzett. 2009-ben tizedik lett, ami akkor még nem ért pontot. 2010-ben Ferrarival nyolcadik lett, legutóbbi Török Nagydíján 2011-ben pedig harmadikként állt a dobogón.

Leclerc

Tavaly kiesett a Q2-ben. A futamon elsőként váltott esőgumiról átmenetire. Az utolsó kört a harmadik helyen kezdhette meg, Pérezt is próbálta előzni a második helyért, de nem sikerült, sőt a csapattárs Vettel is megelőzte, így negyedik helyezést ért el.

Stroll

Tavaly a Racing Point színeiben élről indult, a versenyen vezetett a 36. körig, amikor kihívták friss átmeneti gumira váltani, de ezek kevésbé tapadtak jól, emiatt visszaesett, a kilencedik helyen végzett.

Tsunoda

Először versenyezhet Isztambulban.

Ocon

Tavaly Renault-val hetedik rajtkockából indult, a rajt után előbb a csapattárs Ricciardóval koccanva pördült ki, majd ütközött Bottasszal is, a 11. helyen végzett.

Verstappen

Tavaly második helyről indult, a rajtnál visszaesett, de az első kör végén visszaelőzte a megcsúszó Hamiltont, az első kerékcsere után pedig Vettel elé tudott visszajönni. A 18. körben megpróbálta Pérezt megelőzni, de megpördült, visszaesett a csapattárs Alexander Albon, valamint Vettel és Hamilton mögé. Albont később vissza tudta előzni, miután ő is megpördült, végül hatodik lett.

Schumacher

Először versenyezhet Isztambulban.

Sainz

Tavaly McLarennel kiesett a Q2-ben, három rajthely büntetést is kapott Pérez feltartásááért, végül két helyet veszítve a 15. rajtkockából indulhatott. A futamon sikerült előretörnie, a 32. körben Ricciardót megelőzve a hatodik helyen állt, majd Stroll visszaesését követően ötödik lett, közel kerülve a Ferrarikhoz is.

Russell

Tavaly a boxutcából rajtolva 16. helyen végzett.

Bottas

2011-ben a GP3-as szezonnyitón negyedik lett a főfutamon, a sprinten a pontot nem érő nyolcadik helyen végzett.

A tavalyi Török Nagydíjon kilencedik rajthelyről indult, a rajt után a Renault-kal való ütközést próbálta elkerülni, amikor kipördült, majd visszatérés közben koccant Oconnal, az autója is megsérült, a visszaesése után pontot sem sikerült szereznie: a 14. helyen végzett.

Giovinazzi

Tavaly tizedik helyről rajtolt, de a 12. körben váltóhiba miatt kiesett, virtuális biztonsági autós fázist okozva.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr916716188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása