Papír-vb

Papír-vb

Múltidéző III/8.

Azeri Nagydíj, Baku

2017. június 24. - F1 Hierro

A bakui pálya a világbajnokság versenynaptárának legfiatalabb helyszíne, tavaly rendeztek ott futamot először. Akkor még Európa Nagydíjnak hívták, idén viszont már itt is "nemzeti" nagydíjat tartanak. A visszatekintés ennek megfelelően rövid lesz, mindössze a tavalyi Európa Nagydíjat tudjuk felidézni. A győztes, Nico Rosberg nincs az idei mezőnyben. Lewis Hamiltonnak nem túl szép emlékeket hozott az a verseny, így idén lesz mit javítania, a világbajnoki címért vívott harc miatt is. Tavaly Sebastian Vettel és Sergio Pérez álltak a dobogón Rosberg mellett, előbbinek idén fontos lenne, hogy újra megnyugtatóvál növelje az előnyét Hamiltonnal szemben. Ami a mostani élcsapatok másik két pilótáját illeti, Kimi Räikkönennek akadt több problémája is a tavaly, ami miatt végül negyedik lett, Valtteri Bottas pedig hatodik helyen végzett, de ennél emlékezetesebb momentum volt, amikor az időmérőn nem hivatalos sebességi rekordot ért el.

Vandoorne

Először versenyezhet a pályán.

Ricciardo

A pénteki szabadedzésen a 15-ös kanyarban falnak csapta az autóját. Az időmérőn a második rajthelyet szerezte meg, de korai kerékcseréivel elszálltak a dobogós esélyei, a hetedik helyen zárta a futamot.

Vettel

Harmadik helyről indulva második helyezést ért el.

Räikkönen

Negyedik helyről rajtolt, bár a kerékcserék után feljött a második helyre, ezután viszontagságosan alakult a versenye: öt másodperces büntetést kapott, amiért ráhajtott a bokszutca bejáratánál a fehér vonalra, később egy kék szatyor is az autójára ragadt, majd egy technikai kérdéshez az akkori szabályok miatt nem kaphatott rádión segítséget. Így maga elé engedte Vettelt, ő maga negyedik helyen végzett.

Grosjean

A 11. helyről indulva egy kör hátránnyal a 13. helyen végzett.

Ericsson

Huszadik helyről indulva egy kör hátránnyal 17. lett.

Pérez

Az időmérőn a második helyet szerezte meg, de mivel a szombati szabadedzésen elszenvedett balesete után váltót cseréltek az autójában, öt hellyel hátrasorolták. A futamon azonban sikerült feljebb jönnie, Kimi megelőzése után dobogóra állhatott harmadik helyezettként.

Alonso

A 13. helyről indult, a futamot 42 kör után fel kellett adnia váltóhiba miatt.

Stroll

Először versenyezhet a pályán.

Massa

Ötödik helyről indult, tizedikként zárta a futamot. Nem a csapat szerelőin múlott: 1,92 másodperces kerékcseréje hivatalos rekordot döntött.

Magnussen

Renault-val a bokszutcából kellett rajtolnia, miután a parc fermé szabályok ellenében módosítottak az autón. A futamot körhátránnyal 14. helyen zárta.

Kvjat

Az időmérőt hetedik helyen zárta, ami Pérez büntetésével hatodikra javult, de a jó eredményt nem sikerült pontokra váltania: a hetedik körben ki kellett állnia a felfüggesztés hibája miatt.

Hülkenberg

Force Indiával a 12. helyről indulva kilencedik helyen végzett.

Palmer

Az utolsó helyen végzett az időmérőn, csak Magnussen bokszutcás rajtja (meg előtte amúgy is kiszabott hátrasorolása) miatt indult egy hellyel előrébb. A futamon 15. helyen végzett körhátránnyal.

Ocon

Először versenyezhet a pályán.

Verstappen

Kilencedik helyről indulva a nyolcadik helyen végzett.

Hamilton

Nem túl jól alakult az itteni hétvégéje. Miután a Q3-ban a 11-es kanyarban odacsapta az autóját és eltört a felfüggesztése, nem tudta folytatni az időmérőt, így tizedik helyről kellett rajtolnia. A futamon előrébb jött, de problémái támadtak a hibrid rendszerrel, a csapat pedig nem adhatott neki rádión segítséget. Így mire sikerült megoldania, túl sok időt veszített, ötödik helyen végzett.

Sainz

A 13. helyen végzett az időmérőn, de váltócsere miatt öt hellyel hátrasorolták. A futamot 31 kör után kényszerült feladni a felfüggesztés hibája miatt.

Bottas

Az időmérőn, ahol a Williams csapat saját mérése szerint nem hivatalos sebességi rekordot állított fel (378 km/h), a nyolcadik rajthelyet szerezte meg, a futamon hatodik lett.

Wehrlein

Manorral a 17. helyről indult, 39 kör után fékhiba vetett véget a versenyének.

A bejegyzés trackback címe:

https://papirvb.blog.hu/api/trackback/id/tr5512617765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása